malinowe - 6058 przepisów (strona:39/404)

KOKOSOWY DESER Z CHIA I OWOCAMI 158

Nasiona chia gotowane na mleku kokosowym to świetny pomysł na zdrowe śniadanie lub podwieczorek. Podane z sosem malinowym oraz świeżymi owocami nie tylko pięknie wyglądają, ale też pysznie smakują. Nasiona chia podobnie jak siemię lniane, mają właściwości żelujące i gdy nasiąkną mlekiem nabierają budyniowej konsystencji puddingu. Do ich przyrządzenia możecie wykorzystać zarówno mleko krowie, jak i dowolne mleko roślinne(...)SKŁADNIKI / 2 porcje PUDDING CHIA 2 łyżki nasion chia 250 ml mleka kokosowego lub zwykłego krowiego 1-2 łyżeczki cukru lub ksylitolu ziarenka wyłuskane z 1/2 laski wanilii SOS MALINOWY 200 g malin świeżych lub mrożonych 2 łyżki cukru DODATKOWO: świeże maliny, borówki, płatki migdałów ( uprażone na suchej patelni), listki mięty WYKONANIE SOS MALINOWY : maliny i cukier umieszczamy w rondelku

cool and minty
MINI BEZY Z KREMEM WANILIOWYM I OWOCAMI 428

Małe bezy wypełnione kremem waniliowym, świeżymi owocami i sosem malinowym. Przed podaniem oprószone cukrem pudrem i posypane uprażonymi wcześniej płatkami migdałów. Beza jest lekka i krucha. Idealnie komponuje się z delikatnym kremem waniliowym i lekko kwaskowatymi owocami. Nie zmniejszajcie ilości cukru i nie skracajcie czasu ubijania białek z cukrem, bo beza może się nie udać. Krem jest łatwy i szybki(...)przygotowaniu, nie wymaga oddzielnego ubijania śmietanki i mascarpone. Wszystkie składniki miksujemy jednocześnie.  Sos malinowy z powodzeniem zastąpicie konfiturą malinową. Bezy można upiec kilka dni wcześniej. SKŁADNIKI / 10 sztuk MINI BEZY 2 białka  szczypta soli 100 g drobnego cukru do wypieków KREM 100 g mascarpone 200 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka cukru pudru ziarenka wyłuskane z 1/2 laski wanilii

cool and minty
Kokosowy sernik na zimno z malinową żelką 207

sobie delikatny smak kokosu z wyrazistym i kwaskowym smakiem malin. Do żelki wykorzystałam mrożone maliny ( z letnich zbiorów ) i takie też polecam, ale alternatywą dla nich może być malinowa galaretka, a tak naprawdę każda, jaką akurat macie w domu lub jaką dostaniecie w najbliższym sklepie. Jednak nie będę ukrywać - z taką domową galaretką sernik będzie smakował o niebo lepiej. Przekonajcie(...)mleka kokosowego 100 ml likieru kokosowego ( można zastąpić mlekiem kokosowym ) 60 g wiórków kokosowych 30 g żelatyny ( 7,5 łyżeczki ) około 8 łyżek zimnej wody Żelka malinowa: 500 g mrożonych malin ( w sezonie oczywiście można użyć świeżych ) 50 g cukru, lub więcej, do smaku 2 łyżki soku z cytryny 8 g żelatyny ( 2 łyżeczki ) Wykonanie: Spód: Ciastka lub herbatniki zemleć

Opowieści z piekarnika
Malinowe mini serniczki na zimno 269

Deser, który powstał pod wpływem chwili, miałam bowiem w lodówce serek homogenizowany, któremu kończyła się data ważności, w ogrodzie czerwieniły się maliny, w szufladzie zaś znalazłam malinową galaretkę... I tak oto powstały mocno malinowe, orzeźwiające mini serniczki. Szybkie w wykonaniu i dziecinnie proste :). Deser w sam raz na upalne dni, które podobno się zbliżają ;). Przygotowałam je w silikonowych foremkach(...)czekoladą, ale fajnie by też smakował z bitą śmietaną. Polecam :). Składniki na około 12 sztuk ( w foremkach na muffinki o standardowej wielkości ): 400 g serka homogenizowanego naturalnego * 1 galaretka malinowa 250 g malin około 4 łyżki cukru pudru, lub więcej ( do smaku ) Wykonanie: Galaretkę malinową rozpuścić w 250 ml ( 1 szklanka ) gorącej wody, wystudzić. Maliny rozgnieść widelcem, następnie przetrzeć przez

Opowieści z piekarnika
Chłodniki malinowy 163

bułgarsk i. Każdy jest pyszny latem – bez niego nie ma jak sobie radzić z upałami. Dobry chłodnik mógłby być ilustracją słowa lato. Dziś na obiad był chłodnik malinowy. Jeśli nie przeszkadzają Ci pesteczki malin i nie przecierasz pulpy malinowej przez sito, taki chłodnik robi się w kilka minut. A pestki malin są bardzo zdrowe, więc niby(...)pół pęczka koperku drobno posiekanego pół opakowania fety pokrojonej na kawałki kiełki do dekoracji 50 g makaronu – u mnie świderki Lubella – ugotowane al dente Przepis na chłodnik malinowy Wydrążyć łyżką pestki ogórka. Ogórka drobno pokroić a pestki z niego zmiksować z malinami, octem, chrzanem, szklanką zimnej wody, oraz połową posiekanej cebuli, papryki i rzodkiewek. Chłodnik malinowy rozlać

Ugotowane pozamiatane
Sernik na zimno malinowo-śmietankowy 178

lecie pokochałam serniki na zimno i choć robiłam już ich wiele to właśnie malinowo śmietankowy z wyczuwalną nutą kakao bardzo mi zasmakował. Delikatny rozpływający się w ustach, a na końcu lekka chrupkość ciasta kruchego...mogę zajadać. Zapraszam...   Na ciasto: 140 g mąki 100 g masła 50 g cukru pudru 3 łyżki kakao 1 żółtko(...)serka naturalnego ja dałam z wiaderka pół szklanki cukru pudru 250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej 2 łyżeczki żelatyny plus 3 łyżki wody Mus malinowy 500 g malin (mrożonych lub świeżych) opakowanie cukru wanilinowego   250g śmietanki 36% (zimnej) 250 g serka naturalnego ja dałam z wiaderka 6 łyżek cukru pudru  2 łyżeczki żelatyny plus

Kubki smaku
MALINOWY TORCIK NA ZIMNO 184

pyszny, malinowy torcik zawsze jest dobra pora. Sezon na maliny jeszcze w pełni więc zachęcam Was do przygotowania tego ciasta. Przepis zapożyczony od Sosny , ale zamiast truskawek dodałam owoce, które w tym czasie smakują najbardziej ( tym bardziej, że są z własnej działeczki ). Ciasto wyszło bardzo smaczne, intensywnie malinowe i warte grzechu. Można dodać owoce mrożone i przygotować takie ciacho(...)przywołując wspomnienia o ciepłym i słonecznym lecie. Ja całkiem spory zapas malin już zamroziłam i zamierzam w ten właśnie sposób poprawiać sobie nastrój w zimne i długie wieczory zimowe. MALINOWY TORCIK NA ZIMNO /tortownica o średnicy 22 cm 10-15 herbatników 500 g śmietany kremówki 5 łyżek cukru pudru 250 g mascarpone 500 g malin 3 łyżki żelatyny DEKORACJA

Pieguskowa Kuchnia
TORCIK CZEKOLADOWY Z MALINAMI 235

CZEKOLADOWY 250 g mlecznej czekolady ( dałam pól na pół z gorzką ) 1 i 3/4 szkl śmietany 30-36 % 2 łyżeczki żelatyny w proszku 3 łyżki wody szczypta soli MUS MALINOWY 1 i 1/2 szkl świeżych malin 250 g białej czekolady 1 i 1/2 szkl śmietany 30-36 % szczypta soli 2 łyżeczki żelatyny w proszku 3 łyżki wody MUS WANILIOWY(...)brzegi. Na dno ułożyć ciemne ciasto czekoladowe na które należy wylać mus czekoladowy. Wygładzić wierzch i włożyć do lodówki do stężenia ( trwa to około 15-20 minut ). Przygotować mus malinowy: 1/2 szkl malin zblendować na puree i przetrzeć przez sito w celu pozbycia się pestek. Odmierzyć 1/4 szkl puree malinowego i dodać go do 1/2 szkl gorącej śmietanki razem

Pieguskowa Kuchnia
Tort Płatek Śniegu 224

Tort Płatek Śniegu to połączenie pysznego kremu czekoladowego z musem malinowym. Idealny dla dziecka, które swoje urodziny świętuje zimą. Tort Płatek Śniegu to drugi tort z okazji pierwszych urodzin Kacperka. Na urodziny z tortem Ciasteczkowy Potwór niestety nie mógł przybyć wujek i dlatego mieliśmy okazję świętować urodziny syna dwa razy(...)Pracę nad tortem najlepiej podzielić sobie na kilka dni: Dzień 1: Pieczemy biszkopt i rozpuszczamy czekolady do kremu. Dzień 2: Robimy krem czekoladowy, mus malinowy i składamy tort. Dzień 3: Robimy niebieski i biały krem. Dekorujemy tort. Składniki na biszkopt kakaowy (tortownica śr 24cm): 7 białek 220 g cukru 7 łyżek wody

Słodki Pomysł
Tort kokosowa delicja z malinami 231

coś co przypisuję danej osobie. Ten który dzisiaj zagościł na naszym blogu jest dla miłośników kokosu, malin i delicji. Przygotowanie tego tortu jest bardzo proste ale efekt przepyszny. Sezon malinowy sprzyja wypróbowaniu owej kompozycji ... Polecam :) Tort kokosowa delicja z malinami Składniki : biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru(...)opakowania  fix do śmietany 3-4 łyżki cukru pudru kokos karmelizowany 1 łyżka masła 2 łyżki cukru około 80-100 g wiórek kokosowych dodatkowo: 1 słoiczek konfitury malinowej 2 opakowania delicji malinowych 350 g malin 1 tabliczka białej czekolady 100 g wiórek kokosowych listki mięty do dekoracji Przygotowanie : Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy do nich szczyptę soli

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Serowy torcik malinowo-kawowy 172

cukru 100 g mąki 1 łyżka kakao 1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Poncz:  125 ml słodkiej kawy Masa malinowa: 500 g malin 2 galaretki malinowe 350 ml wrzątku Masa serowo-kawowa: 650 g twarogu sernikowego 250 ml kremówki 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 4 kopiaste łyżeczki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny(...)tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 15 minut. Upieczony biszkopt odstawić do lekkiego wystygnięcia i zdjąć papier. Naponczować. Masa malinowa: Maliny zalać 350 ml wody i doprowadzić do wrzenia. Następnie zdjąć z ognia i wsypać galaretki malinowe. Dokładnie mieszać aż galaretki się rozpuszczą i odstawić do stężenia. Gdy masa będzie

My simple kitchen
Mazurek wielkanocny z masą kajmakowo-malinową 129

Mazurek wielkanocny z masą kajmakowo-malinową  Z podanych proporcji wychodzą 3 ciasta w kształcie jajka wielkanocnego Składniki – ciasto: Mąka – 250g Masło – 150g Cukier puder – 80g Żółtko – 2 sztuki Sól – szczypta Składniki – masa kajmakowo-malinowa: Mleko skondensowane w puszce – 1 puszka Dżem malinowy – 200g Dodatkowo: suszone owoce (np. rodzynki), kandyzowana skórka z pomarańczy, orzechy, migdały, wiórki kokosowe. Wykonanie – ciasto: Miękkie(...)lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wykroić z niego formę w kształcie jajka wielkanocnego. Piec przez 25 minut w 180 stopniach. Wykonanie – masa kajmakowo-malinowa: Mleko w puszce umieścić w dużym garnku, zalać wodą i gotować przez 2 godziny na średnim ogniu. Należy pilnować, aby puszka cały czas była przykryta wodą. Po 2 godzinach wyjąć przełożyć

Kuchnia Bon Appetit
CIASTO Z MUSEM MALINOWYM I AJERKONIAKIEM 464

dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Pianę wyłożyć na podpieczony gorący spód ciasta i piec przez kolejne 15 minut w temperaturze 180℃. Upieczony kruchy spód wystudzić. Składniki na mus malinowy: 1 kg malin świeżych lub mrożonych; 1 galaretka malinowa; 2 łyżeczki żelatyny; 1/3 szklanki cukru kryształu; Maliny zmiksować przy pomocy blendera, wsypać cukier i zagotować. Do gorących malin dodać galaretkę(...)cały czas ucierając dodawać po łyżce budyniu. Na koniec do kremu, cały czas miksując dodawać powoli ajerkoniak.  Dodatkowe składniki: 250 g herbatników; 250 ml śmietanki 30%; 1 galaretka malinowa; 50 g startej mlecznej czekolady; Na wystudzone kruche ciasto z bezą wyłożyć tężejący mus malinowy, przykryć warstwą herbatników. Na herbatniki wyłożyć krem ajerkoniakowy, który należy przykryć kolejną warstwą herbatników. Galaretkę

In my kitchen
Tort czekoladowo - malinowy 397

minut lub dłużej (u mnie zeszło z 10 minut dłużej) do tzw "suchego patyczka". Ciasto studzimy. Ciasto wyrośnie z wybrzuszeniem, ścinamy go, ciasto przekrawamy na 3 blaty. Składniki frużelina malinowa: 500 g malin świeżych lub mrożonych ( u mnie mrożone) 3 łyżeczki żelatyny w proszku 3/4 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce(...)cytrynę i wodę wymieszaną z mąką. Mieszamy, musimy zagotować. Zdejmujemy z palnika.  2. Połowę przetrzeć przez sitko (ja przetarłam więcej, chciałam jak najmniej pestek) i wmieszać z resztą malinowego sosu. 3. Żelatynę w proszku zalewamy wodą, tylko do jej przykrycia. Odstawiamy na 10 minut żeby napęczniała. Następnie stawiamy na palniku i podgrzewamy. Musimy pamiętać żeby żelatyny nie zagotować

kruche babeczki
Kopiec kreta z frużeliną malinową i kremem waniliowym 211

Kopiec kreta z frużeliną malinową i kremem waniliowym 2017-03-05 15:07:11 Porcje 10 Większość z nas to popularne ciasto kojarzy z gotowym deserem z pudełka. Nie każdy jednak wie, że ciasto można samodzielnie przygotować w domu i na prawdę nie jest to trudne. Z okazji imienin syna przygotowałam taką wersję de lux tego znanego ciasta. Banany zastąpiłam(...)frużeliną malinową, która świetnie komponuje się z mocno czekoladowym ciastem i delikatnym, waniliowym kremem. Ta wersja zdecydowanie bardziej przypadła nam do gustu. Drukuj Czas przygotowania 30 min Czas gotowania 50 min Czas przygotowania 1 hr 20 min Czas przygotowania 30 min Czas gotowania 50 min Czas przygotowania 1 hr 20 min Ciasto 350 g mąki pszennej 200 g drobnego cukru

Wędrówki po kuchni