Przepyszny deser z musem malinowym to moja propozycja na przyjęcie urodzinowe dla dzieci. Deser ten robiłam tyle razy, iż nie mogę tego zliczyć :). Kolor musu wychodzi bardzo jasny. Widać to na zdjęciach ze słoiczkami z tiulem. Można dodać odrobinę różowego barwnika do musu, ale uważajcie z jego ilością, bo kolor może wyjść bardzo ciemny. Zdarzyło mi się przesadzić, co można(...)piątych urodzin mojej chrześnicy: Urodziny Baletnicy. Składniki na 6-7 porcji (słoiczki o pojemności 120 ml): Ciasteczkowy spód: 75 g kruchych ciastek czekoladowych/ maślanych 35 g miękkiego masła Mus malinowy – mus malinowy: 450 g świeżych/ mrożonych malin 100 g cukru trzcinowego 3 płaskie łyżeczki żelatyny 3 łyżki wody 300 ml śmietany kremówki 36% Maliny umieszczamy w garnuszku i zasypujemy
Słodki Pomysłznudziły się już nam i poszukujemy nowych inspiracji, warto skorzystać z niebanalnych propozycji umieszczanych przez pasjonatów gotowania i pieczenia na blogach kulinarnych. Oto kilka pomysłów na Twój cukierniczy triumf... Malinowa chmurka płynie po niebie… Opisywanie smaków jest jednym z trudniejszych zadań. Smaki się testuje, próbuje, sprawdza, degustuje. Malinowa chmurka to przykład zakochania się od pierwszego… przeczytania. Przepis umieszczony(...)blogu kulinarneprzeboje.pl nie obiecuje, że będzie łatwo i tanio. Przeciwnie – „malinowa chmurka” wymaga większych starań, niż większość wypieków. Ale wynik jest spektakularny! Poczynając od doznań estetycznych – chmurka jest piękna! - poprzez smakowite przejście przez cztery kolejne warstwy, które są jak różne światy, do niezwykłego efektu końcowego, którym jest połączenie się wszystkich smaków. Kompozycja kruchości spodu, z owocowym bogactwem warstwy z galaretką
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSobota zbliża się ku końcowi, a ja nabrałam ochoty na coś słodkiego. Ciastka z malinowym dżemem są bardzo łatwe w pieczeniu. Bardzo lubię piec ciastka i mieć je pod ręką nie tylko dla niespodziewanych gości. Ciastka to proste wypieki i można je piec na wiele sposobów. Na blogu znajdziecie mnóstwo przepisów na ciastka i ciasteczka. Kruche ciastka są jednak najłatwiejsze(...)Zawsze używam masła lub kokosowego oleju do wypieków, również do ciastek. Maślane ciasteczka są najlepsze i bardzo aromatyczne. Do wypieku ciastek możecie użyć dowolnie wybranego dżemu. Ja lubię malinowy. Ważne jest aby dżem był gęsty. Taki dżem nie rozpłynie się podczas pieczenia. Ciastka z malinowym dżemem Składniki: ok. 30 ciastek 250 g pszennej mąki ½ łyżeczki proszku dopieczenia 1 łyżeczka waniliowego
codojedzeniaWitajcie w niedzielę :) Szczerze napiszę, że ten sernik wyszedł mi pyszny i taki mocno owocowy, taki właśnie chciałam, ale spokojnie frużelinę malinową można przygotować z połowy porcji. Ja dodałam tak dużo malin ponieważ lubię takie owocowe smaki, a malin mam w tym roku pod dostatkiem, krzaczki aż się uginają od nadmiaru owoców. A z racji tego, że uwielbiam serniki(...)padło na sernik malinowy, wyszedł mi idealny, lekki i owocowy. Macie ochotę na taki sernik? Upieczcie koniecznie, zapewniam, że Wam posmakuje :) Smacznego życzę :) Potrzebujemy: Na frużelinę malinową: 6 szklanek świeżych malin 2 budynie waniliowe 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy Na masę serową: 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku ) 5 jajek 1 szklanka cukru 1 cukier
IzabelawkuchniKruche ciasteczka ze świeżymi borówkami połączone z orzeźwiającym malinowymi kremem to świetna propozycja małej słodkości do codziennej kawki. Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej 125g masła extra 2 łyżki cukru pudru 1 jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy Krem malinowy: 1 budyń malinowy 250ml mleka(...)minut do lodówki. Po tym czasie ciasto podsypać mąką, rozwałkować, wykleić wysmarowane masłem formy tartaletek. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut. 2. Krem malinowy Połowę mleka zagotować z cukrem w pozostałej ilości rozrobić budyń. Gdy mleko się zagotuje wlać budyń, mieszać aż zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć mikserem, ciągle miksując dodawać stopniowo wystudzony
Szalona Kuchnia Ewelinychwilę będą gotowe! Strefa gastornomiczna w „lekkim” nieładzie – czas to zmienić! A może by tak wspólny grill, panie władzo? W tym wpisie zajmiemy się zatem ciastem z mnóstwem frużeliny malinowej – czyż nie odzwierciedla ono w kulinarnie artystyczny sposób warunków, w jakich pracuje się tytułowemu seryjnemu czyścicielowi? Po wymagającej robótce w terenie, taki deser to perfekcyjna nagroda dla profesjonalisty w swoim(...)czerwienią! ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 214 kcal | 3 g białka | 28,6 g węglowodanów | 9,8 g tłuszczu Ciasto z malinami Serial Cleaner pound cake z frużeliną malinową 30 min 40 min (czekanie) 11,50 zł 8 porcji średnio trudne POTRZEBUJESZ okrągła forma do pieczenia (18 cm średnicy) papier do pieczenia mikser rondelek tarka ostry nóż Składniki Koszt
Nerds KitchenMalinowy Sen to przepyszne waniliowe ciasto nasączone galaretką malinową, udekorowane kremem śmietankowym i frużeliną malinową. Ciasto Malinowy Sen w każdym kawałku smakuje słonecznym latem :). Zaletą tego ciasta jest to, że można je zrobić w dowolnej wersji smakowej, z ulubionymi owocami np. jagodami. Jeśli lubicie takie ciasta, to z pewnością zasmakuje Więcej... Artykuł Malinowy sen – Dream Poke Cake pochodzi
Słodki Pomysłstół i cieszą oczy wszystkich gości. I taki tort miałam okazje przygotować w tym roku. Delikatny biszkopt oraz połączenie słodkiej chałwy i lekkiego kremu waniliowego. Całość przełamana orzeźwiającą frużeliną malinową, której lekko kwaskowy smak wspaniale balansuje ze słodką chałwą. Efektownie wykończony i udekorowany masą cukrową i kwiatami. Drukuj Czas przygotowania 2 hr Czas gotowania 1 hr 30 min Czas przygotowania(...)mascarpone 500 g czekolady mlecznej 500 g chałwy waniliowej Krem waniliowy 400 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 6 łyżek cukru pudru 2 łyżeczka ekstraktu z wanilii Frużelina malinowa 600 g malin 160 g cukru 2 ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej 3 ½ łyżeczki żelatyny Nasączenie 350 ml wody mineralnej niegazowanej 4 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki cukru Krem maślany
Wędrówki po kuchniżółtka jajek ● 80 g drobnego cukru ● 40 g mąki pszennej (T 45 lub T 55) ● 40 g skrobi ziemniaczanej ● Ekstrakt waniliowy ● 50 g cukru pudru Składniki na charlotte malinową: (na foremkę o średnicy 18-20 cm) ● 400 g mrożonych malin HORTEX ● 24 podłużne biszkopty à la cuillère* ● 200 g cukru ● 400 ml śmietany kremówki 30 lub 36% ● 8 g żelatyny(...)listkach ● 50 ml wody Składniki na syrop : ● 50 g cukru ● 3 łyżki likieru (lub syropu) malinowego ● 200 ml wody Dodatkowo : ● 100 g malin do dekoracji ( mrożonych malin Hortex lub świeżych) ● młode listki mięty Przygotowanie biszkoptów : Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj w trzech partiach cukier puder. Domieszaj 4 żółtka jajek, delikatnie
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaMalinowa chmurka Przepyszne ciasto z malinami i chrupiącą bezą z migdałami. Przepis na ciasto mam z ( żródło) Składniki: Ciasto: 150 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 30 g cukru pudru 100 g masła 1/2 opak cukru wanilinowego 3 żółtka Malinowa galaretka: 500 g malin 3 malinowe galaretki 3,5 szklanki wrzącej wody Krem(...)lodówki, rozwałkować, wyłożyć do blachy, nakłuć widelcem. Blachę z ciastem włożyć do piekarnika i piec w temperaturze 190 ºC przez około 15 - 20 minut. Upieczone ciasto odstawić do wystudzenia. Malinowa galaretka: Maliny opłukać, osączyć na sicie. Galaretki rozpuścić w gotowanej wodzie, wymieszać z malinami, odstawić do lekkiego stężenia. Po tym czasie wyłożyć galaretki z malinami na ciasto włożyć do lodówki
Kuchnia Danusijedne z tych słodkości, których przygotowanie wymaga jedynie wymieszania składników. Można je robić na wieeeele sposobów, więc dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na różowe muffinki! Swój kolor i malinowy smak zawdzięczają budyniowi oraz galaretce. Przepis jest wegański, zapraszam // Składniki (12 sztuk): 200 g mąki 1 budyń malinowy bez cukru 1 łyżka galaretki malinowej lub malinowo – truskawkowej bez żelatyny
Via Gustoktóry z moich ulubionych składników skomponowałam 😄. Pierwsza warstwa, to pierniki i słonecznik prażony, z warstwą waniliowej pana cotty połączony, trzecia warstwa to piana owocowa, mocno malinowa. Trzy warstwy fajnie się połączyły i ciekawie smak stworzyły 😊. Składniki n a małą tortownicę o średnicy ok. 18 cm, wysokość ok. 7 cm: spód kruchy: 150 g pierników glazurowanych(...)masła, pana cotta: 400 ml mleka 2,0%, 200 ml słodkiej śmietanki 30%, 30 g cukru pudru, 1 laska wanilii, ok. 15 g żelatyny (na ok. 600 ml), piana malinowa: 300 g mrożonych malin, 1 opakowanie galaretki malinowej (na 500 ml płynu), cukier puder do smaku ok. 1 łyżka. ponadto: owoce do dekoracji. Przygotowanie: spód kruchy: Na suchej patelni
Moniki Smakołykiwalentynkowy deser wyczarowałem! Oto waniliowy sernik na zimno, skrywający wewnątrz malinową galaretkę, podany na kruchym maślanym spodzie i polany błyszczącą glazurą z białej czekolady. Tworząc go, inspirowałem się nowymi trendami cukierniczymi, jeśli chodzi o monoporcje (fr. entremet ), przygotowując jednak sernik w całkiem maxi rozmiarze. Wyszedł całkiem fajnie i wbrew pozorom jest prosty w wykonaniu deser, który możecie wyczarować specjalnie(...)mąki pszennej szczypta soli morskiej Masa serowa: 800 g mielonego sera białego 200 g mascarpone 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Galaretka malinowa: 300 g malin 2 łyżki cukru 2 łyżeczki żelatyny Błyszcząca glazura*: 150 g cukru 75 ml wody 100 ml słodzonego mleka skondensowanego 150 g białej czekolady 1 łyżeczka żelatyny szczypta czerwonego barwnika
Food SquareLinzer Cookies to kruche ciasteczka z uroczą dziurką wypełnione gęstą konfiturą malinową bądź dżemem. Na koniec obficie oprósza się je cukrem pudrem. Moje ciastka wzbogaciłam o cytrynową skórkę, która dodaje świeżości. Warto wspomnieć, że ciasteczka oprócz walorów smakowych, pięknie wyglądają i mogą stanowić świetną jadalną dekorację stołu. Wystarczy położyć je, np. na białym talerzyku- prezentują się wspaniale :). Składniki(...)mąki pszennej tortowej 100 g cukru pudru 150 g zimnego masła 2 żółtka szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu skórka otarta z 1/2 cytryny Dodatkowo: słoiczek gęstej konfitury malinowej cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto kruche: Mąkę przesiać na stolnicę wraz z cukrem pudrem. Dodać sól, cynamon, skórkę z cytryny, wymieszać. Dodać żółtka oraz pokrojone w kostkę masło, posiekać wszystko nożem
Nastoletnie WypiekanieTydzień temu otrzymałam nadzienia cukiernicze Lauretta w gotowych do użycia rękawach z wymiennymi tylkami o smaku waniliowym i malinowym. Nadzienia opakowane są w wygodny worek z końcówką umożliwiającą wymianę różnych tylek i dekorowanie nimi ciast, deserów i nadziewanie np. pączków. Jest to świetna sprawa, zwłaszcza gdy nie ma zbytnio czasu na przygotowanie gotowego kremu. Worek wygodnie się trzyma w ręce(...)jest za ciężki. Nadzienia są pyszne, pachnące wanilią i malinami. Zauroczyło mnie zwłaszcza nadzienie malinowe, które smakuje jak domowa konfitura zawierająca drobne pesteczki malin. Nadzienie waniliowe z kolei smakuje jak domowy, gęsty budyń. Kremy świetnie zachowują kształt po wyciśnięciu ozdobną końcówką. Nie rozpływają się, nie trzeba przy tym brudzić niepotrzebnych naczyń. Jeśli nie zużyjemy całego, kilogramowego worka, z powodzeniem można
Smakołyki Asi