malinowe - 6058 przepisów (strona:226/404)

Kruche ciasto, beza i curd z rabarbaru 163

będzie brzydkie i byle jakie, w kolorze błota . Nie mamy do wyboru tylu odmian rabarbaru jak choćby Anglicy i nie ma szans na to, że uda się uzyskać żywy, malinowy kolor rabarbarowego curdu bez dodatkowego wspomagania. Jeśli macie pod ręką dobry, mocno słodki i rubinowy sok z buraków – zamieńcie 50ml wody podanej w przepisie na curd właśnie na niego. SKŁADNIKI

Karo in the Kitchen
Rolada A la Czarny las 179

pory, tylko raz na blogu pojawił się przepis na roladę biszkoptową. Wówczas krem był malinowo-bananowy. Dzisiaj chcę wam zaproponować nieco inną wersję, choć niemniej smaczną. Przepis powstał trochę na kształt popularnego tortu szwarcwaldzkiego z uwagi na podobne składniki. A więc w rzeczy samej będzie : ciemna gorzka czekolada, puszysty biszkopt,domowa konfitura jeżynowa, bita śmietana i wiśnie. Myślę

vaniliowoczekoladowa
Fritatta z patelni, z szynką, fetą i szpinakiem. Moja opinia nt. patelni kamiennej Delimano Stone Legend. 170

gratisie. Fritatta z patelni, z szynką, fetą i szpinakiem. Składniki: 10 jaj pęczek świeżego szpinaku dwa ząbki czosnku 20 dag dobrej szynki drobiowej 100 g sera feta 1 pomidor malinowy sól i pieprz ziołowy Wykonanie: Szpinak posiekać drobniutko, czosnek przecisnąć przez praskę. Szynkę i ser pokroić w kostkę, podobnie jak pomidora (można zostawić kilka plasterków na wierzch). Patelnie wstawić

Poezja Smaków - blog kulinarny
Sezon na rabarbar w pełni! 93

dolegliwości związane z nerkami i reumatyzmem. Wybierając rabarbar zwracajmy uwagę na kolor łodyg. Ogonki z różowowawą skórką i miąższem są słodsze. Te o mocnym czerwonym kolorze smakują jakby lekko malinowo:) Zasada jest prosta. Im czerwieńsza łodyga, tym słodszy rabarbar.   Artykuł Sezon na rabarbar w pełni! pochodzi z serwisu Rusty fork

Rusty Fork
Krucha tarta z rabarbarem 144

mąki pszennej 250 g zimnej margaryny lub masła 1 szkl cukru 2 jajka 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 600 g rabarbaru op. budyniu malinowego 6 łyżek cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżki mielonych herbatników lub bułki tartej Ciasto: składniki na ciasto posiekać, zagnieść i zwinąć w folię. Włożyć na dwie godziny do lodówki. Pamiętajcie, że ciasto

Smakołyki Asi
Szybki tort z owocami 209

wypieków ¾ szklanki mąki pszennej ¼ szklani mąki ziemniaczanej Na krem: 400ml śmietany kremówki ½ opakowania mascarpone (ok 150g) 3 łyżki cukru pudru Ponadto: Świeże owoce Intensywna herbata ( u nas smak owocowy - malinowa) Przygotowanie biszkoptu: białka z 6 jajek oddzielamy od żółtek. Następnie ubijamy je na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Pod koniec ubijania cały czas miksując dodajemy cukier.  Dodajemy stopniowo żółta

Kolizje Smaków
Jak przygotować i pasteryzować kompoty? 157

ilość cukru wedle szczegółowych przepisów). Owoce miękkie gotujemy krótko, owoce twarde - do zmiękczenia. Po ugotowaniu kompotu utrwalamy go, by cieszyć się nim dłużej, i tak np. zimą popijać kompot malinowy lub agrestowy... Gorący kompot nakładać po brzegi do wygotowanych i osuszonych słoi typu twist, przykrywać wyparzonymi i suchymi zakrętkami i od razu zakręcać. Po zamknięciu ustawić słoje dnem

Zasmakuj Kuchni
Ciasto z rabarbarem i bezową pianką 137

tylko zaczyna się sezon rabarbarowy musi pojawić się u mnie ciasto z rabarbarem i bezową pianką. Piekę od razu dwa bo tak szybko znikają. Najlepszy jest rabarbar tzw. malinowy o czerwonych łodygach bo mniej kwaśny, ale i ze zwykłego wyjdzie pyszne ciasto tylko rabarbar trzeba bardziej posłodzić. Kwaskowatość rabarbaru przełamana słodkością bezy - to jest to!  Składniki: Ciasto

Cukiernia Pychotki
Spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym z "Ojca Chrzestnego" 177

porcje): Klopsiki: mięso mielone wieprzowo - wołowe 2 szalotki jajko garść natki pietruszki sól  pieprz Sos: oliwa z oliwek 3 ząbki czosnku przecier pomidorowy 500 ml duży pomidor malinowy ocet balsamiczny łyżka (opcjonalnie) 100 ml czerwonego wytrawnego wina 1,5 cienkiej kiełbaski pikantnej Szalotki pokroić w drobną kostkę. Wymieszać mięso z szalotkami, jajkiem i natką pietruszki. Doprawić. Zagnieść, uformować średniej

Karola gotuje
Puszysty i lekki biszkopt z pianką z bitej śmietany i galaretki. Punkt krytyczny - Energia odNowa. 247

stopni przez około 30 minut. Biszkopt powinien lekko się zazłocić. Po upieczeniu dobrze wystudzić dobrze i przekroić na dwa placki. pianka: 500 ml śmietany kremówki (36%, ewentualnie 30%) 2 malinowe galaretki (każda na pół litra wody) Galaretki rozpuścić w połowie zalecanej na opakowaniu wody. Odstawić w chłodne miejsce do lekkiego zastygnięcia. Kiedy galaretka będzie już lekko zastygnięta, ale nie całkowicie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pomysł na… kolorowe naleśniki 134

naleśniki. Aby uzyskać ten kolor dodałam do ciasta soku z buraka. Smak nie jest wyczuwalny, ale kolor mocno widoczny. Kolorowe jedzenie poprawia nastrój! Naleśniki podałam na dwa sposoby. Z malinowym twarożkiem, czyli zmiksowanym z malinami twarogiem, polane miodem. To na słodko. Na wytrawnie z fetą, wędzoną rybą i warzywami. Obie wersje smakowały równie dobrze, więc, która smaczniejsza musicie ocenić sami

Kucharzyca
Miseczki zbożowe z musem malinowo-miętowym 172

cukrem i listkami mięty przekładamy do garnka najlepiej z nieprzywierającym dnem. Mieszamy aż do zagotowania. Miksujemy. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody, a następnie rozpuszczamy dodając do niej mus malinowy. Jogurt hartujemy odrobiną owoców, wlewamy do reszty. Dodajemy roztopioną żelatynę, studzimy. Lekko zgęstniałą masą napełniamy miseczki i dekorujemy pozostałą czekoladą oraz listkami mięty. Odstawiamy w chłodne miejsce jeszcze na kilka

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto na niedzielę szybkie i łatwe #18 Bezmączne ciasto migdałowe z frużeliną malinową 268

Ponieważ jest ciastem naprawdę szybkim i prostym do przyszykowania. Dodatkowo jest to opcja bez mąki, czyli nadaje się dla osób bezglutenowych. U mnie ciacho to podane jest z frużeliną malinową , możecie zastąpią ją jakąkolwiek inną frużeliną, bądź konfiturą albo po prostu kawałkami owoców, żeby było szybciej. Ciasto samo w sobie jest dość wilgotne i słodkie, więc dla zaoszczędzenia czasu

Relaxtime
Ciasto jogurtowe (wersja bez miksera) 284

jest suchy-możemy wyciągać. Posypujemy cukrem pudrem- gotowe! Pierwszy kawałek ukroiłam, kiedy ciasto było gorące. Kawałek jeszcze dymił się. Warto jednak poczekać, aż ciasto wystygnie. Moje ciasto miało lekko malinowy smak dzięki jogurtom. Co ciekawe -im dłużej leży tym lepiej smakuje

Z Kuchni Do Kuchni
Młoda kapusta z pomidorami 95

pomidorów. Jak dodaliśmy do części kiełbasę, to powstał prawie bigosik. Składniki 1 młoda kapusta ( 800 g ) 2 małe marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 malinowe pomidory 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżeczki cukru pół łyżeczki słodkiej papryki Zasmażka : 3 łyżeczki mąki 2 szklanki wody sól pieprz

R'n'G Kitchen