zawijają te śliwy w sreberka ;-). Składniki: 400 g suszonych śliwek 200 g gotowej masy marcepanowej 2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 torebki ulubionej herbaty- użyłam swojej ulubionej zimowej czyli grzańca malinowego, jest też śliwkowy (heh, do kupienia m. in. w lidlu *przydadzą się też wykałaczki Przygotowanie: Zaparz w dużym kubku (300 ml ) dwie torebki herbaty, gdy napar będzie już bardzo mocny
greenscarfsernik studzimy przy wyłączonym piekarniku i uchylonych drzwiczkach, następnie wyjmujemy blaszkę i wynosimy w chłodne miejsce aż całkowicie wystygnie. Ja swój sernik lekko oprószyłam cukrem pudrem i polałam musem malinowym który zrobiłam latem i zamroziłam, pewnie też taki zrobiliście sobie na zimę. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiligorący tłuszcz i smażyć ok. 3- 4 minut, w trakcie delikatnie je mieszając by usmażyły się równomiernie ze wszystkich stron na rumiany kolor. Przestudzone pączki szprycować (niekoniecznie) dżemem malinowym lub marmoladą. Posypka: 1 szkl.cukru pudru 4 łyżki mleka w proszku Cukier puder wymieszać z mlekiem w proszku, obtaczać pączki
Moje domowe kucharzeniedzisiejszym koszyku z owocami znalazły się truskawki, borówki i maliny.Te ostatnie wykorzystałam do przygotowania pysznego tortu na zimno bez pieczenia z kremem na bazie szampana i czekolady z kremem malinowym. Do przygotowania kremu wykorzystałam nabiał który świetnie się sprawdził
Kulinarne pyszności Molkidzisiejszym koszyku z owocami znalazły się truskawki, borówki i maliny.Te ostatnie wykorzystałam do przygotowania pysznego tortu na zimno bez pieczenia z kremem na bazie szampana i czekolady z kremem malinowym
Kulinarne pyszności MolkiSezon na brzoskwinie trwa dziś mam dla Was grillowane brzoskwinie o smaku wędzonki nadziewane wiejskim białym serkiem podane z szynką parmeńską z sosem malinowym. Niektórzy z Was pomyślą dość nietypowe połączenia smakowe. Czasami lubię eksperymenty w kuchni. Niektóre sprawdzają się w mniejszym bądź większym stopniu. W tym przypadku to był strzał w 10:) Deser? przystawka ze "palce lizać
Kulinarne pyszności Molkimarchewkami, puree z bobu, francuska sałatka z zielonej soczewicy, prowansalski tian, tagine ze szpinakiem, grecka zupa cytrynowa, sałatka z kalafiora i dynia po prowansalsku. Na deser zapakuję sobie mus malinowy z kremem z mango i krem sezamowy, pieczone gruszki z custardem, clafouti z owocami zdrowsza wersja snikersa, Jaki lunch zabrałabym do pracy po lekturze drugiej części “Jedz i pracuj
Ugotowane pozamiatanektórym koktajl stał się orzeźwiający. Otrzymałam domowy, owocowy jogurt pitny. Polecam! Składniki: (2 porcje) 400 g jogurtu naturalnego 1/2 szklanki mleka 2-3 łyżki ulubionego dżemu (u mnie malinowy 😊) - dobrej jakości! kilka listków mięty Wykonanie: Do kielicha blendera wlewamy jogurt, dodajemy mleko, dżem i umyte listki mięty. Wszystko blendujemy i gotowe. Przelewamy do szklanek. Prawda, że proste? Rada
Kuchnia MagdaLenylatka :) Wypróbujcie! Przepis na biszkopt znajdziecie tutaj: Biszkopt na tort Składniki: * 2 tabliczki mlecznej czekolady * 800ml śmietany kremówki * 5 łyżek cukru pudru * opakowanie (150g) malin * słoik dżemu malinowego Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i chłodzimy przez 10 minut. Ubitą śmietanę dzielimy na dwie porcje (1/4 śmietany oraz 3/4). Czekoladę rozpuszczamy i studzimy. Do większej porcji śmietany delikatnie wlewamy
Klasyka Gotowaniajest sosem na bazie oliwy, octu winnego, przypraw, świeżej natki. Dopełnieniem są już tylko zioła i pieprz. Taka sałatka powinna znaleźć się na każdej dobrej imprezie:) Składniki: 3 pomidory - malinowe lub 2 pomidory bawole serce 5 dojrzałych pomidorków koktajlowych 1 ogórek zielony 1 czerwona cebula 1 zielona papryka (dodałam też garstkę czerwonej, bo miałam a dodała słodkości) kilkanaście czarnych oliwek
Zasmakuj Kuchnilodówce i "pod ręką". Szczególnie polecamy gruszkę w occie. Mama zawsze robiła kilka słoików takiej gruszki do spiżarni. Dla nas pycha. Składniki 300 g ciasta francuskiego 1 duży pomidor malinowy 200 g boczku pieczonego 150 g sera feta 1 gruszka z zalewy octowej szczypiorek 2 jajka żółtko do posmarowania ciasta sól pieprz suszony tymianek Przygotowanie Wylepiłem ciastem
R'n'G KitchenSKŁADNIKI: 4 kwadraty mrożonego ciasta francuskiego (maślanego) 1 łyżki dżemu malinowego 3 kulki kandyzowanego imbiru 2 łyżki syropu w którym jest kandyzowany imbir 100 g masy marcepanowej lub z mielonych migdałów (patrz niżej) 2 słodko-kwaskowe twarde jabłka 125-150 g mrożonych jeżyn lub mix owoców jeżynowych na masę migdałową: 100 g białych migdałów 1 surowe jajko 100 g cukru
Sztuka gotowania w/g Samirywiem jak Wy ale ja tarty robię dość często. Do moich ulubionych należy ta z czekoladą, malinowym sosem i bitą śmietaną. Pycha… Tarta pomidorowa z klopsikami Tarta czekoladowa jest na słodko i jako deser sprawdza się rewelacyjnie. Poza tartami słodkimi jest jednak masa tart, które możemy robić na słono. Bardzo popularne są te ze szpinakiem, boczkiem, grzybami. Tarty
mecookscukru wanilinowego Masa jabłkowa: 1,2kg umytych jabłek 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 16g lub cukru wanilinowego 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 opakowanie galaretki w proszku (użyłam malinowej) Do nasączenia: około 1/4 szklanki wody 2 łyżki soku z cytryny Polewa: 150g masła 3 łyżki kakao bez cukru 3 łyżki cukru pudru 7-8 łyżek wody Dodatwoko: 1 puszka masy
Mała Cukierenkaświeżych drożdży 3/4 szkl. mleka 1/2 szkl. maślanki naturalnej 1/3 łyżeczki soli 2 płaskie łyżki cukru 2 łyżki spirytusu [ ekstrakt waniliowy] dodatkowo dowolne nadzienie [domowy dżem malinowy] olej do smażenia cukier puder do posypania lub lukier W ciepłym mleku rozprowadzić drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru i 1 płaską łyżkę mąki.Wymieszać dokładnie, odstawić w ciepłe miejsce do napęcznienia
Moje domowe kucharzenie