makaron - 33544 przepisów (strona:158/2237)

Spaghetti z tuńczykiem i papryką w sosie pomidorowym 292

Spaghetti z tuńczykiem i papryką w sosie pomidorowym... Długie nitki makaronu oblepione mocno czerwonym, pomidorowym sosem. Dodatek kawałków tuńczyka, papryki i cebuli. Całość przyprawiona tymiankiem i koperkiem. Zapraszam! Składniki: 250 g makaronu spaghetti; Puszka tuńczyka w sosie własnym; 200 g koncentratu pomidorowego (u mnie Pudliszki 30% ); 1 średnia cebula; 1 średnia, czerwona papryka; 250 ml gorącej, przegotowanej wody; 1/2 łyżeczki(...)suszonego tymianku; 1/2 pęczka koperku; Sól; Pieprz; Olej/oliwa. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Paprykę umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Tuńczyka odsączyć z płynów. Koperek drobno posiekać. Na rozgrzany na patelni olej/oliwę wrzucić cebulę i zeszklić. Koncentrat pomidorowy przełożyć do miseczki, zalać 250 ml gorącej, przegotowanej wody

Gospodyni Miejska
Tagliatelle ze szparagami i groszkiem 238

muszę czasem przestać gotować nie wytrzymam długo ale dwa dni sobie dałam :)) W maju mamy sezon na szparagi i nie było innej opcji jak ich nie wykorzystać do makaronu. Zrobiłam z rana makaron i wedle mojej fantazji połączyłam go z szparagami i groszkiem dodałam nutę cytryny i wyszło bajecznie. Chrupie warzywa, sycący makaron odrobina kwaśnego posmaku połączonego z rozmarynem(...)świeżo zmielonym pieprzem. Nic tylko zajadać. SKŁADNIKI : 2 porcje (przepis autorski) 200 g makaronu świeżego ( klik jak go zrobić ) równie dobrze może być suszony makaron  szparagi świeże ok 150 g  groszek mrożony 2 garście  sok z cytryny do smaku plus otarta skórka  świeżo zmielony pieprz, sól do smaku  parmezan wedle uznania  gałązkę rozmarynu

Basia w kuchni
Tagliatelle z kurczakiem i warzywami z parowaru 419

jestem wielkim fanem makaronu, a raczej nie byłem :) Dziś zmieniłem zdanie :) i dania z makaronem pewnie będą często tu gościć. Będąc na zakupach kilka dni temu, przed kasami natknąłem się na makarony Tagliatelle. Były trzy rodzaje: pięciojajeczny, z czosnkiem niedźwiedzim i z dodatkiem papryczki chilli. Wybrałem ostatni i dziś postanowiłem go zrobić.      Od wczoraj została mi druga(...)pierś z kurczaka, więc postanowiłem ją dodać, długo zastanawiałem się co jeszcze, po przemyśleniach zdecydowałem się na pomidorki cherry, pieczarki i szalotkę.   Składniki :  ok 50g makaronu Tagliatelle z papryczką chilli  1 filet z piersi kurczaka 3 pieczarki  5 pomidorków cherry  1 szalotka  1 łyżka startego parmezanu  4 łyżki oliwy z oliwek  Przyprawy

Parowar Faceta
ZWIĄZEK AZJATYCKO-WŁOSKI. 201

zjeść ciastka i mieć ciasta... A co, gdy przy kuchennym blacie staje się na rozdrożu? Co, gdy trudno jest się zdecydować pomiędzy azjatyckim klimatem, a włoskimi korzeniami? "Ryż czy makaron... oto jest pytanie" rzekłby poeta, ale po co? Otóż można dojść do konsensusu. Smacznego, aromatycznego, barwnego pojednania pomiędzy smakiem orientu, a nutą Italii. Spoiwem staje się makaron ryżowy. Jest(...)Włochem? Coś PYSZNEGO.  SKŁADNIKI: - cebulki, małe, czerwone. - oliwki zielone, - oliwki czarne, - indyk/wędlina z indyka, - papryka marynowana, - papryka czerwona, - grzybki shitake ( kup tutaj - SKWORCU ), - kiełki fasoli Mung, - makaron ryżowy (nitki/wstążki), - sos sojowy (bezglutenowcy pomijają), - czosnek (NIE chiński), - przyprawy: czarny pieprz, papryka słodka, papryka ostra. - odrobina serka (może być topiony, kanapkowy itd) /ilość składników zależy

Wypisz Wymaluj
BlamCO Mac & Cheese – FALLOUT – 3,75 zł 420

bezdrożach, podwędźcie im garnek, 2 pudełka BlamCO Mac & Cheese i skorzystajcie z ich kuchenki, a na czatach możecie zostawić swojego kumpla mutanta. Reszta powinna już pójść łatwo. 1. MAKARON + MLEKO + MASŁO + SÓL (10-15 min) Do sporego garnka wsypujemy 1,5 szklanki suchego makaronu wlewamy, dolewamy 1 i 3/4 szklanki mleka, dodajemy 2 łyżki masła oraz 1 łyżeczkę soli(...)Stawiamy garnek na średnim ogniu i cały czas mieszając (bardzo ważne – inaczej makaron się poskleja) doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy, MIESZAJĄC OD CZASU DO CZASU, ok. 10 minut lub mniej, zależy od rodzaju makaronu, jaki macie. Mieszanie jest tu kluczowe! Przez ten czas makaron powinien wchłonąć mleko a całość mikstury zgęstnieć od skrobi pochodzącej z makaronu. Próbujemy

Nerds Kitchen
Spaghetti po genueńsku 414

Dzień dobry, Ostatnio pokazywałam Wam jak zrobić tradycyjne pesto bazyliowe , a dziś przedstawię Wam przepis na jego wykorzystanie.  Spaghetti po genueńsku to inaczej makaron z zieloną fasolką i ziemniakami gotowanymi w tej samej wodzie polany pesto alla genovese (klasycznym bazyliowym pesto). Danie to pochodzi z Ligurii, regionu na północnym - zachodzie Włoch ze stolicą z Genui. Uwielbiam je za prostotę(...)szybkość - składniki gotujemy w jednym garnku, potem mieszamy z sosem i możemy podawać na stół :) Makaron z ziemniakami? To prawda, jest to osobliwe połączenie, ale pamiętajcie, że Włosi traktują ziemniaki inaczej niż my (jak warzywo, a nie dodatek skrobiowy). W tej potrawie ziemniaki powinny się rozgotować i w ten sposób ułatwić przylepienie sosu do makaronu, najlepsze będą ziemniaki mączyste. Tradycyjnie

Chilli Czosnek i Oliwa
Pasta! 274

utkwiły w mojej pamięci wiążą się zwykle z czymś, co miałam okazję tam spróbować. Barcelona - paella, owoce morza, egzotyczne owoce, pesto, Nicea - stek, Wenecja - niesamowite lody, kawa, pizza i makarony. Może nie będę odkrywcza, ale to właśnie niezwykle aromatyczne pasty stały się dla mnie symbolem Włoch. Ta podróż dała mi już wtedy zupełnie inne spojrzenie na kuchnię i gotowanie. Byłam(...)rodzice i babcia, prosić o przyrządzanie zapamiętanych potraw i próbować. Kiedy wreszcie rozpoczęłam własną karierę w kuchni, byłam ciekawa po prostu wszystkiego. Jedną z moich pierwszych potraw był właśnie makaron. Nie ten, który chcę pokazać Wam dziś, ale byłam wtedy dumna z mojego dania. Było ono proste, nie składało się z wielu wyszukanych składników i takie jest również to dzisiejsze

Ratunku obiad
Penne ze szpinakiem w sosie śmietanowym 427

kilkukrotnie i są to jedne z naszych ulubionych "szybkich" obiadów na wielki głód (kiedy nawet Danio nie pomaga). Zgodnie z poniższym przepisem można nakarmić 3-4 osoby. Gotując mniej makaronu pochłaniamy w całości za jednym podejściem. Wszystkie składniki najlepiej przygotować sobie wcześniej, bo przy samym gotowaniu nie ma już czasu na krojenie, siekanie i zastanawianie się nad składnikami. Penne(...)szpinakiem w sosie śmietanowym PRZEPIS (dla 3-4 osób) Składniki 250 g dowolnego makaronu, np. penne (ja preferuję makarony pełnoziarniste ze względu na ich bardziej zdecydowany i ciekawszy smak) 1 duża cebula 250 g pieczarek 3-4 połówki suszonych pomidorów z oliwy 3 ząbki czosnku 200-250 g szpinaku nierozdrobnionego 200 g śmietany 18-22% - im tłustsza tym bardziej kremowe

coolinarnastrefa.blogspot.com
Uszka pełnoziarniste z warzywami 218

Moim znajomym, i tym nieznajomym, makaroniarzom, makaronoholikom i kluskolubom życzę wszystkiego najsmaczniejszego bo dzisiaj jest Światowy Dzień Makaronu ! Makaron jest uniwersalnym produktem i nadaje się chyba do wszystkiego - można go prostu ugotować i polać czymś, podać na słodko lub wytrawnie, zapiekać, smażyć, wrzucić do zupy. Jest dobrym pomysłem na zwykły dzień, ale także na wykwintną kolację. No i chyba wszyscy(...)lubią - przynajmniej ja nie znam nikogo kto byłby przeciwnikiem makaronu. Moi kluskowi domownicy lubią go bardzo i zjedzą chyba w każdej postaci. Może być zapiekanka z makaronu , zupa z makaronem , sałatka makaronowa , makaron z pesto , makaron z sosem, a nawet babeczki z makaronu . Dzisiaj też będzie makaron - tym razem z dodatkiem warzyw, sera i aromatycznych ziół. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Makaron z kurczakiem, suszonymi pomidorami i fasolką szparagową 109

achom nie było końca. Baaardzo nam smakowało to połączenie, tym bardziej, że dawno już nie robiłam takiego sosu śmietanowego. Zapomniałam już jak bardzo go lubię. A w połączeniu z makaronem smakuje jak niebo Makaron do zdjęcia wyciągnęłam z wody i tylko troszkę oblałam go sosem, ale przyznaję, że już po sesji, gdy cały makaron wrzuciłam na patelnię i wymieszałam(...)lepiej. Taki „ubrudzony” też dużo lepiej smakował. Zanim zrobiłam zdjęcia sos zrobił się dużo gęstszy niż wcześniej, na świeżo, dlatego dodałam do niego trochę wody z gotowania makaronu (nauczyłam się już, by nie odlewać jej całej przy odcedzaniu i Wam polecam to samo :)). 1 duża pojedyncza pierś kurczaka kilka suszonych pomidorów z zalewy (u mnie posiekane; około

Smaki Na Talerzu
Makaron z tuńczykiem i anchois 88

Błyskawiczny obiad? Proszę bardzo! Makaron z tuńczykiem, oliwkami i anchois. Ten makaron to przykład na to, że szybkie i nie wymagające dania również mogą świetnie smakować. Nawet nie trzeba go jakoś specjalnie mocno doprawiać. Wystarczy trochę pieprzu, odrobina płatków chili i kilka kropel soku z cytryny. Cały smak dania zawdzięczamy tuńczykowi i anchois. A jeżeli lubisz tego typu dania, zobacz(...)też przepis na makaron z tuńczykiem i curry. na 3 porcje: ulubiony makaron (u mnie około 250 g) 1-2 puszki tuńczyka w sosie własnym około 6 filecików anchois kilka czarnych oliwek 40 g masła 1-2 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki tarty parmezan 1-2 łyżki soku z cytryny płatki chili sól

Smaki Na Talerzu
Koreańska sałatka z makaronu ze słodkich ziemniaków Japchae 118

Koreańska sałatka z makaronu ze słodkich ziemniaków Japchae. Tajemnicza Historia Japchae: Japchae, koreańska potrawa znana ze swojego wyjątkowego smaku i elegancji, posiada fascynującą historię, która sięga setek lat wstecz. To kulinarne dzieło sztuki ma swoje korzenie w epoce dynastii Joseon, gdzie jednym z pierwszych kucharzy odpowiedzialnych za stworzenie tej potrawy był cesarski szef kuchni. Pochodzenie Japchae: Kulinarne Dziedzictwo KoreańskieJapchae, znane(...)również jako „잡채” w języku koreańskim, zbudowane jest na bazie cienkich, przeźroczystych makaronów z batatów słodkich. Potrawa ta stała się nieodłączną częścią koreańskiej kuchni, docierając także do innych kultur i zdobywając serca smakoszy na całym świecie. Rodzaje Japchae: Od Klasycznego do WspółczesnegoIstnieje wiele wariantów tej potrawy, zależnie od regionu i osobistych preferencji kucharzy. Tradycyjnie Japchae zawiera warzywa, grzyby

RafalCook
Sałatka z makaronem ryżowym i surimi – pyszna, lekka i kolorowa 95

Sałatka z makaronem ryżowym i surimi jest bardzo smaczna, dość szybka do zrobienia i sprawdzi się na każdą okazję. Wychodzi sycąca, ale zarazem lekka i niezapychająca. Można ją podać na kolację, wziąć ze sobą w pudełku do pracy czy szkoły, poczęstować nią gości na imprezie czy spotkaniu rodzinnym. Z pewnością większości przypadnie do gustu, choć jest nietypowa, ale ciekawa, aromatyczna(...)bogata w smaki. Jak przechowywać sałatkę z makaronem ryżowym i surimi? Sałatka może stać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku przynajmniej przez 4-5 dni. Z każdym dniem nabiera więcej smaku. Nie próbowałabym jej jednak zamrażać, gdyż po rozmrożeniu może zrobić się wodnista.   Składniki na sałatkę z makaronem ryżowym i surimi: 500 g paluszków surimi 100 g makaronu ryżowego

e-PrzepisyKulinarne
Makaron z kurczakiem i porem 217

Makaron z kurczakiem i porem to pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad, którego przygotowanie zajmuje nie więcej niż 45 minut. Danie smakuje wyśmienicie i zasyci na długo. Doskonała propozycja dla zapracowanych i niemających dużo czasu na długie gotowanie. Makaron można użyć jaki się lubi, lub jaki ma się pod ręką. Jeśli lubicie takie dania makaronowe, ten przepis na makaron(...)kurczakiem i porem z pewnością przypadnie wam do gustu. MAKARON Z KURCZAKIEM I POREM PRZEPIS Czas przygotowania: do 45 minut | Liczba porcji: 3-4 Składniki 1 por 0,5 kg fileta z kurczaka 120 g sera camembert 200 g makaronu 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta curry sól pieprz Przygotowanie 1. Makaron ugotować

Alle Dobre!

Proponowane wyszukiwania