makaron - 33044 przepisów (strona:166/2203)

Zapiekanka brokułowa z makaronem 668

Brokuły, makaron i ser – szybka zapiekanka na obiad lub kolację. Zapiekanka może być jako danie główne, gdyż jest bardzo pożywna oraz jako dodatek do mięs. Czas wykonania: 50 min Ilość porcji: 6 Składniki: 200 g makaronu (kolanko) 450 g brokułów mrożonych 2 łyżeczki soli Sos beszamelowy: 3 łyżki mąki 500 ml mleka(...)parmezanu, 80 g goudy, 70 g ementaler) 40 g masła 1 jajko 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu Dodatkowo: 30 g parmezanu (do posypania) 1 łyżkę oliwy Przygotowanie: Makaron i brokuły ugotować w osolonej wodzie. Sos beszamelowy: W średniej wielkości garnku roztopić masło, dodać mąkę i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Kolejno dolać mleko oraz

KuchniaWeDwoje.pl
Kurczak w carry z makaronem 181

obiad lub kolacje. Bardzo łatwe i szybkie w przyrządzeniu. Idealnie nadaje się do pracy. Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 2-3 Składniki: 200 g makaronu penne 260 g fileta z kurczaka 250 ml kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki oleju 4 łyżki curry ½ łyżeczki kurkumy ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu czarnego ½ łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżka ziół(...)prowansalskich Przygotowanie: Makaron gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kurczaka pokroić na niewielkie, cienkie paseczki i piec na tłuszczu na dużej patelni. Pod koniec smażenia doprawić solą, pieprzem, kurkumą, 1 łyżką curry i ziołami. Śmietanę wymieszać z 3 łyżeczkami curry. Gdy makaron będzie już gotowy odcedzić go i przelać

KuchniaWeDwoje.pl
Makaron cesarecce z ragout mięsno-warzywnym 120

Pierwszy raz widziałam i jadłam taki makaron, który wygląda jak skrętki lub warkoczyki. Cesarecce robilłam na  warsztatach Makarony z Giancarlo Russo w specjalnej przystawce do makaronów. Gotowy jest do kupienia w hipermarketach. Bardzo ciekawe połączenie z ragout mięsno-warzywnym. Składniki: • 250 g polędwiczki wieprzowej • 2 łodygi selera naciowego • 1/2 puszki pomidorów(...)marchewka • 1 cebula • 100 ml wina białego wyytrawnego • 4 łyżki oliwy • sól, pieprz do smaku Ciasto • 400 g mąki semoliny • 4 jajka • 1 płaska łyżeczka soli • ewentualnie gotowy makaron casarecce 500 g Wykonanie: • Z mąki, jajek i soli wyrobić dość twarde ciasto i zrobić makaron casarecce jeśli posiadamy odpowiedni sprzęt z przystawką do makaronu

To co kocham
Makaron z pesto buraczkowym / Pasta with beetroot pesto 198

Dziś obchodzimy Dzień Buraka! Z tej okazji przygotowałam rewelacyjny przepis na makaron Lubella z łatwym, szybkim i przyjemnym pesto z pieczonych czerwonych buraków, pieczonego czosnku, orzechów włoskich i parmezanu. Przepis ten jest bardzo łatwy w przygotowaniu, najpierw pieczemy buraki wraz z czosnkiem, następnie miksujemy je oliwą, orzechami i parmezanem i na koniec mieszamy z ugotowanym makaronem. Doskonały pomysł na obiad(...)wszystkich wegetarian, zapraszam! Scroll down for recipe in English Makaron z pesto buraczkowym (4 porcje) Składniki: 4 średnie nieobrane buraki ćwikłowe 4 nieobrane ząbki czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek sól, cukier i pieprz do smaku 1/4 łyżeczki startej skórki z cytryny sok z jednej cytryny 4 łyżki startego parmezanu+trochę do podania 50 g orzechów włoskich, uprażonych na suchej

karmelowy
DOMOWY MAKARON ZE SKIEŁKOWANYCH NASION GRYKI (BEZGLUTENOWY, WEGAŃSKI) 109

Ooooj, jak bardzo tęskniliśmy za makaronem! Odkąd odkryliśmy konieczność moczenia nasion zrezygnowaliśmy z jedzenia pysznych kluseczek. Ale jest (niedawno przez nas znaleziony) sposób na to, by przygotować makaron z moczonych uprzednio nasion. Jak to uczynić? Przede wszystkim wziąć pod lupę swoją wyciskarkę do soków. Tak właśnie - wyciskarkę! Wiele z nich (w tym nasz Samson) wyposażonych jest w przystawki do robienia(...)makaronów różnych kształtów - niteczki, tagliatelle, klasyczne spaghetti, itp. Gdy posiadamy już odpowiedni sprzęt, wystarczy namoczyć nasiona, podkiełkować je, wrzucić do wyciskarki i ususzyć makaron. Później to już tylko ugotować i podawać z ulubionym sosem, w zupie lub jedynie z kapką oliwy. Makaron domowej produkcji jest przepyszny, duuuuużo tańszy niż ten sklepowy, a przede wszystkim najzdrowszy i najbardziej lekkostrawny (za sprawą

Jeść, by żyć w zdrowiu
Makaron ze szpinakiem, serem pleśniowym i suszonymi pomidorami 411

Przepis na makaron ze szpinakiem, serem pleśniowym i suszonymi pomidorami jest bardzo prosty w przygotowaniu, a także szybki – gotowanie zajmuje około 30 minut. Jeżeli lubicie śmietanowe sosy i szpinak, koniecznie musicie go zrobić. Jak dla mnie sekretem tego makaronu jest odpowiednia ilość czosnku… Im więcej, tym smaczniej. Zajrzyjcie także do innych przepisów na makaron: Spaghetti napoli Makaron(...)pesto bazyliowym i pomidorkami cherry Przepis na makaron ze szpinakiem, serem pleśniowym i suszonymi pomidorami Drukuj przepis Porcji: 3 Czas gotowania: 30 Składniki opakowanie mrożonego szpinaku opakowanie sera pleśniowego lazur niebieski śmietanka do sosów 18% 8-10 pomidorów suszonych w zalewie 3 ząbki czosnku szalotka łyżka masła płaska łyżka gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku Przepis 1 Rozgrzewamy patelnie

Kuchnia Bazylii
Makaron z mięsnym sosem zapiekany pod beszamelem / Baked pasta with meat and bechamel 145

Październik jest miesiącem dań z makaronu, a to dlatego, że już 25 października będziemy obchodzić Światowy Dzień Makaronu! Nie znam osoby, które nie lubiłaby dań makaronowych. Jest on bardzo wszechstronny w wykorzystaniu, można podawać go tylko z dodatkami, dodawać do zup, sałatek czy zapiekanek. Można go nawet podawać na słodko, generalnie nie ma dla niego ograniczeń. Dziś proponuję danie, któremu(...)nikt się nie oprze. Pyszny makaron (użyłam długie wstążki marki Lubella ) w mięsnym sosie z kiełbasą i mieloną wołowiną z dodatkiem pieczarek i papryki, a na koniec zapieczony pod beszamelem. Jest to idealny obiad dla całej rodziny, pyszny i sycący na długo, zapraszam! Scroll down for recipe in English Makaron z mięsnym sosem zapiekany pod beszamelem (6-8 porcji) Składniki

karmelowy
Zapiekany makaron z sosem bolońskim 169

zapiekany makron z sosem bolońskim nie zabierze Wam zbyt dużo czasu i będzie doskonałym pomysłem na obiad. Z całą pewnością danie to pokochają także Wasze małe pociechy :)   Zapiekany makaron z sosem bolońskim – składniki 500 g makaronu np. rurki 300 ml passaty pomidorowej 500g mięsa mielonego 50g parmezanu szczypta oregano szczypta tymianku 2 ząbki czosnku 1 cebula Zapiekany makaron(...)sosem bolońskim – przepis Makaron gotujemy al dente wg. przepisu na opakowaniu. Cebulę drobno kroimy w kosteczkę, czosnek drobno siekamy i szklimy na odrobinie oleju. Dodajemy mięso mielone (jak już będzie się podsmażało dzielimy je na mniejsze kawałki). Jak mięso będzie już podsmażone, dodajemy passatę pomidorową, przyprawy i całość jeszcze przez chwilę dusimy. Połowę makaronu układamy na dnie naczynia żaroodpornego

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Makaron z pesto z awokado, bazylii i suszonych pomidorów 213

Składniki: 350 g makaronu (u mnie kokardki/farfalle Lubella); 1 dojrzałe awokado; 1/2 szklanki szuszonych pomidorów odsączonych z oliwy; 1/4 szklanki liści świeżej bazylii; 2 ząbki czosnku; 2 łyżki soku wyciśniętego z limonki; 1/2 łyżeczki soli; 1/4 łyżeczki pieprzu; 1 łyżka wody z gotowania makaronu - opcjonalnie. Do dekoracji: Liście bazylii; Oliwa pozostała z odsączenia suszonych pomidorów; Szczypta soli morskiej. Szklanka(...)Sposób przygotowania: Makaron ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Zostawić 1 łyżkę wody z gotowania makaronu. Liście bazylii umyć, osuszyć, drobno posiekać. Suszone pomidory odsączyć z oliwy. Drobno posiekać. Ząbki czosnku obrać. Przecisnąć przez praskę. Awokado rozciąć na pół, wyjąć pestkę i wydrążyć miąższ. Do malaksera/pojemnika od rozdrabniacza blendera wrzucić wszystkie składniki pesto tj. miąższ awokado

Gospodyni Miejska
Makaron z łososiem i brokułami / Salmon noodles with broccolini 167

Makaron z łososiem i brokułami to świetny pomysł na szybki obiad dla zapracowanych. Ostatnio przeczytałam gdzieś, że należy jeść ryby minimum dwa razy w tygodniu dlatego wybrałam danie rybne. Szybki makaron z łososiem i brokułami, w lekkim sosie w stylu azjatyckim, z pewnością przypadnie do gustu wszystkim amatorom ryb. Użyłam w tym przepisie bimi, czyli japońskiego brokuła, którego jakimś cudem(...)znalazłam w moim markecie i koniecznie chciałam spróbować. Zamiast niego świetnie sprawdzi się nasz tradycyjny brokuł, polecam! Scroll down for recipe in English Makaron z łososiem i brokułami (3-4 porcje) Składniki: starta skórka i sok z 1 limonki 4 dymki, posiekane w cienkie cienkie plasterki wraz ze szczypiorem 200 g bimi lub brukuła z oddzielonymi różyczkami, przekrojonymi wzdłuż

karmelowy
Makaron z bakłażanem 196

Przepis na makaron z bakłażanem został wymyślony z potrzeby chwili... Aby nadać mu kolorów postanowiłam dodać paprykę która bardzo pasuje do bakłażana i kurczaka. Do tego makaronu pasować też będzie np schab wieprzowy. Przepis sam jest bardzo prosty i można spróbować go urozmaicić. Ważne jest aby zachować bazę - czyli bakłażana gdyż nadaje on daniu niesamowitego smaku. Do przygotowania tego dania(...)użyłam - odkrytego ostatnio przeze mnie - makaronu Barilla Bavette - jest to coś pomiędzy spaghetti (moje ukochane) a tagliatelle. Jest długi i cienki ale delikatnie spłaszczony. Według opisu ze strony internetowej jest to odmiana spaghetti z Genui. Idealnie pasuje do tego przepisu jak i wielu innych. Stał się chyba moim ulubionym. Makaron z bakłażanem 1 nieduży bakłażan 1 papryka pierś z kurczaka

sierotka maRysia w kuchni
Makaron ryżowy z truskawkami, kokosową śmietanką i chipsami kokosowymi. 147

Ryż z truskawkami i śmietaną… Pamiętacie ten smak? To niewątpliwie moje wspomnienie z dzieciństwa, tak samo jak truskawki ze świderkami! Pamiętam to jak dziś – makaron, twaróg, roztopione masło, cukier i truskawki – kwintesencja wszystkiego czego jeść nie powinnam! Wspomnienia tego smak powracają do mnie zawsze gdy robi się nieco cieplej, kwiaty kwitną, truskawki pojawiają się w sklepach, a do mnie(...)raczej jednoroczna przyjemność (po roku o niedogodnościach potruskawkowych zapominam ;)). Dzisiaj mam dla Was mój smak dzieciństwa w nowoczesnym wydaniu – jak zawsze bezglutenowym i bezcukrowym, ale także wegańskim. Zamiast pszennego makaronu, w nawiązaniu do ryżu – makaron ryżowy. Śmietanę i twaróg zastępuje tutaj śmietanka kokosowa, którą przygotowałam z dodatkiem wanilii. Z truskawek zrobiłam sos, który po wymieszaniu ze śmietaną robi się idealnie

Fill The Bowl
Tagliatelle z indykiem i szpinakiem 197

Makaron to jeden z najpopularniejszych i najbardziej uniwersalnych produktów spożywczych. Idealnie sprawdza się jako dodatek do potraw, jak również może stanowić bazę do dania głównego. Pierwsze wzmianki o makaronie sięgają Chin i pochodzą sprzed blisko 4 tysięcy lat. Jest to jednocześnie najstarsze odkryte przez archeologów jedzenie. Legenda głosi, iż ten chiński wynalazek do Europy sprowadził Marco Polo. Ciężko jednak doszukiwać(...)się w tym prawdy, bowiem ponad tysiąc lat przed narodzeniem tego weneckiego podróżnika rzymski lekarz Marcus Galenus wspomina o makaronie. Ponad 600 lat później, w roku 827 arabskie wojska pod dowództwem Asada ibn-al Furata, tuż po najechaniu wybrzeży Sycylii przygotowały sobie potrawę z nieznanego w Europie składnika jakim właśnie okazał się makaron. Obecnie makaron stanowi jeden z podstawowych dodatków

Jacob Tastes
Swojski makaron ;) 141

Niema to jak swojski, delikatny makaron, wprost idealny na święta:) Fakt, trzeba się trochę napracować, ale jakże przyjemnie się go spożywa potem np. z rosołkiem  lub pomidoróweczką:) Zupełnie niema porównania z kupnym. Składniki: mąka i woda przede wszystkim a co do jaj... wedle uznania.  Najlepsze w tym jest to, że sami decydujecie ilu jajeczny makaron chcecie:) a można(...)też wcale jaj nie dodawać. Ilość mąki też wedle uznania.  Ja zrobiłam makaron z 1 kg mąki:) + resztę mąki do podsypywania. Dużo tej reszty ale to ilość zwrotna:) Więc podsumowując, ja użyłam: 1kg mąki + jeszcze ok 1/2 kg ilość zwrotna. 5 jaj woda Do mąki dodajemy jaja lub nie i dolewamy dobrze ciepłą wodę,  tak aby ciasto miało

Ukojenie Podniebienia
Makaron pełnoziarnisty ze szparagami 125

Makaron pełnoziarnisty Lubella , oliwa, czosnek i ... szparagi ! To takie proste i baaardzo pyszne. Uwielbiam takie nieskomplikowane dania. Właśnie rozpoczął się sezon na szparagi, nie sposób więc  ich nie wykorzystać w kuchni. Ja najbardziej lubię te zielone. Wystarczy je tylko przez chwilę przesmażyć lub ugotować na parze i są gotowe do jedzenia. Muszę przyznać, że z lekką niepewnością podeszłam(...)tych makaronów, ponieważ kiedyś próbowałam innych makaronów pełnoziarnistych i szczerze powiedziawszy nie przekonały mnie... Tym razem jednak był to strzał w dziesiątkę ! Makaron  Lubella Pełne Ziarno  po ugotowaniu jest sprężysty, ma naturalny kolor i nie skleja się. Jest wyprodukowany z mąki z pełnego przemiału, przez co zachowuje wiele wartości odżywczych i składników mineralnych, zawiera także dużą ilość błonnika

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania