listopadowej liście Na zakwasie i na drożdżach . Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Składniki: Ciasto 50 g świeżych drożdży 1 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka cukru 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 50-70 ml oliwy z oliwek Masa 270 g fety 2 podłużne serki topione pęczek rzodkiewek posiekana natka pietruszki posiekany koperek
Kulinarne przygody Gatityjabłka doskonale mi się z nimi komponują. Mój przepis dołączam do akcji Korzenny Tydzień 2013 . Szarlotka na kruchym cieście Składniki Ciasto 150 g masła 250 g mąki 70 g cukru pudru 1 duże żółtko 1 łyżka zimnej wody Nadzienie 5 dużych jabłek 4 łyżki brązowego cukru 3 łyżki wody 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki goździków
Kulinarne przygody Gatitymiodu 1 łyżeczka przypraw korzennych do piernika kilka łyżek karmelu ( zamiast karmelu dałam 1 czubatą łyżkę kakao) 100 g cukru pudru 1 jajko 400 g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka gęstej śmietany Wykonanie: Wszystkie składniki zagniatamy na dosyć twarde ciasto, a następnie wałkujemy na grubość 0,5 - 1 cm, katarzynki nie mogą być
Kulinarne przygody Gatitybędzie nam potrzebna korzenna mieszanka przypraw.W sklepach jest sporo gotowych mieszanek do piernika, ale ja wolę zrobić swoją domową. Nie potrzebuję dodatkowych składników postaci mąki pszennej, cukru, uzupełniaczy czy innych zapychaczy ! Poza tym własnoręcznie robioną mieszankę możemy modyfikować według własnych smaków, dodają lub ujmując ilości poszczególnych przypraw. Zachęcam
Kulinarne przygody Gatitywyrabiamy, wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w chłodne miejsce na parę dni. Po tym czasie ciasto wałkujemy partiami na grubość około 5 mm, podsypując je odrobiną mąką. Foremkami wykrawamy ciasteczka, a następnie je stemplujemy. Gotowe ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni i pieczemy pierniczki około 10 minut. Spód powinien
Kulinarne przygody GatityWigilię jemy pierogi z kapustą i grzybami , to żeby nie dublować dań, barszcz podaję właśnie z krokietami z pieczarkami. Krokiety z pieczarkami Składniki: Ciasto naleśnikowe 250 g mąki pszennej 250 ml mleka 2 jajka szczypta soli 2 łyżki roztopionego masła woda mineralna Farsz 800 g pieczarek 100 g cebuli sól pieprz 1 łyżka bułki tartej olej do smażenia
Kulinarne przygody Gatitybardzo chrupiące i szybko znikają ze stołu. Owsiane ciasteczka Składniki: 2,5 kubka płatków owsianych 3/4 kubka rozpuszczonej margaryny 2 jajka 1 kubek cukru 340 g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka esencji waniliowej 1/2 łyżeczka soli 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej Wykonanie: Płatki podsmażamy na tłuszczu na małym ogniu na patelni. Kiedy
Kulinarne przygody Gatityrodzynek i kandyzowaną skórkę pomarańczowa . Można je przygotować parę dni wcześniej, wtedy idealnie przejdzie wszystkimi aromatami. Tort marchewkowo - piernikowy z kremem Składniki: Ciasto 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 szklanki drobno startej marchewki 1,2 szklanki cukru 1 1/4 szklanki oleju 4 jajka 2 łyżki przyprawy do piernika
Kulinarne przygody Gatityśmietany, a okazuje się, że to doskonały pomysł. Mascarpone doskonale "usztywnia" śmietanę. A dekoracją babeczek zajęło się moje starsze dziecię :). Babeczki marchewkowe z kremem cynamonowym Składniki: Ciasto 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 szklanki drobno startej marchewki 1 1/2 szklanki cukru 1 1/4 szklanki oleju rzepakowego 4 jajka 2 łyżki przyprawy
Kulinarne przygody Gatityroztopionego masła Masa serowa: 500 g twarogu dwu lub trzykrotnie zmielonego 3 jajka 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej 1 łyżka mąki kartoflanej barwniki spożywcze w proszku: czerwony, zielony, niebieski i żółty (można zastąpić pomarańczowym) Do dekoracji 250 ml schłodzonej kremówki 30 % 1 łyżka cukru pudru kolorowe perełki cukrowe Wykonanie
Kulinarne przygody Gatitykroimy w kostkę. Zalewamy gorącym bulionem, lekko solimy, dodajemy listek i ziele angielskie i gotujemy do miękkości warzyw. Wrzucamy rozgnieciony czosnek, dolewamy zamieszany zakwas, chwilę gotujemy mieszając, aby mąka z zakwasu nie przywarła do dna garnka, po czym zupę zaprawiamy śmietaną. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu na patelni, aż do zrumienienia
Kulinarne przygody Gatitywykorzystać. Oczywiście najprostszym sposobem jest posmarowanie nią świeżutkiej bułki, ale równie dobrze, jak nie lepiej będzie smakowała z ciepłymi naleśnikami. Naleśniki z konfiturą pomarańczową Składniki: Ciasto naleśnikowe 250 g mąki pszennej 250 ml mleka 2 jajka szczypta soli 2 łyżki roztopionego masła woda mineralna Nadzienie: konfitura pomarańczowa z imbirem i goździkami konfitura pomarańczowa z kardamonem śmietana 18% ewentualnie kakao
Kulinarne przygody Gatityminut mamy aromatyczne, wilgotne i przepyszne babeczki na słodki walentynkowy prezent lub poczęstunek. Marchewkowe muffiny w walentynkowej odsłonie Składniki: 1 jabłko pokrojone w kosteczkę 2 szklanki mąki 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru brązowego ¾ szklanki cukru białego 1 szklanka wiórków kokosowych 1 szklanka tartej marchwi 1 szklanka rodzynek 1 szklanka oleju Przyprawy: 1 łyżka cynamonu
Kulinarne przygody Gatitygotowych mieszanek. Tak było najłatwiej i najszybciej, ale jak to mówią apetyt rośnie w miarę jedzenia ! Postanowiłam bardziej szczegółowo zapoznać się z tematem pieczenia chleba, zaopatrzyć w różne rodzaje mąki. Szczególnie gdy poczytałam sobie co zawierają kupowane przeze mnie mieszanki: różne ulepszacze i wypełniacze. Zrezygnowałam więc ze sklepowych mieszanek, choć czasami taka gotowa mieszanka bardzo ułatwia życie, gdy chcemy
Kulinarne przygody Gatityzimno, polany sosem malinowym, a także jeden z bardziej typowych deserów hiszpańskich, crema catalana. Jest to coś w rodzaju naszego budyniu, z tym, że przygotowany on jest na bazie mąki kukurydzianej, dodatkowo przykryty chrupiącą kołderką karmelową. Reasumując, La Ibérica nadal trzyma dobry poziom ! Wszystkie dania były bardzo smaczne, przygotowane z dobrej jakości składników. Sympatyczny kelner obsługiwał nas szybko
Kulinarne przygody Gatity