mąka - 10440 przepisów (strona:474/696)

paluchy czarownicy 202

mieszka w piernikowej chacie. Dawaj na nią namiary, jak ma takie fajne paluchy to chcę resztę.” Myślę, że reszta powinna już zostać milczeniem. Składniki: 220 g masła 3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 jajko łyżeczka proszku pieczenia migdały dżem Wykonanie: Zagniatamy z podanych składników ciasto na jednolitą masę i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Po wyjęciu należy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Przedświąteczna strucla dla zniecierpliwionych smakoszy:) 208

się zastanawiam w sumie czy jednak się zdrowiej będzie sparzyć mak następnym razem.  Składniki: 50 g drożdży 0,5 szklanki mleka pół kostki margaryny 0,5 kg mąki 2 jajka 1/2 szklanki cukru 3 łyżki śmietany masa makowa Wykonanie: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać jajka, rozpuszczoną margarynę i resztę składników. Ciasto wyrabiać do momentu aż zacznie odchodzić

ciastkarnia na kruchym spodzie
piernikowa chatka 220

złotym barwnikiem:) ha! tam mi się spodobał ten domek, że chyba zrobię jeszcze jeden na święta dla rodziny:) jak szaleć to szaleć:D  Składniki: 0,5 kg mąki 12,5 dag miodu płynnego 2 jajka 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 szklanki cukru opakowanie przyprawy do piernika łyżka kakao lukier: 2 białka 15 dag cukru pudru barwinki spożywcze Wykonanie

ciastkarnia na kruchym spodzie
pierniczenie w kuchni:) 188

pierniki grzecznie czekają  na święta a ja mogę usiąść sobie z lubioną książką , kubkiem kawy  w fotelu  i rozkoszować się piernikowym zapachem:) i Składniki: 1 kg mąki 25 dag płynnego miodu 4 jajka łyżeczka sody oczyszczonej opakowanie przyprawy do piernika 2 łyżki kakao szklanka cukru kostka margaryny/masła Wykonanie: Wszystkie składniki połączyć na stolnicy i zagnieść

ciastkarnia na kruchym spodzie
piernik staropolski z świątecznego stołu 242

atmosferze. Szkoda tylko że nie było śniegu, może w przyszłym roku:)  Składniki: (porcja na 4 pierniki) 0,5 l miodu płynnego 4 szklanki cukru kostka margaryny 1 kg mąki 3 jajka 3 łyżeczki sody 1/2 szklanki mleka 4 opakowania przyprawy do piernika bakalie Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać w misce dokładnie na jednolite ciasto i pozostawić w chłodnym miejscu

ciastkarnia na kruchym spodzie
Sernik z lemon curd 234

kuchni. Składniki: masa serowa: 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego 500 g serka ricotta 6 jajek 1/2 szklanki cukru puszka mleka skondensowanego słodkiego 1 cukier puder Spód kruchy: 300 g mąki 3/4 szklanki cukru 3/4 kostki masła jajko łyżka kwaśnej śmietany łyżeczka proszku do pieczenia Lemon curd: sok wyciśnięty  plus starta skórka z 3 cytryn 5 g masła

ciastkarnia na kruchym spodzie
Babka czekoladowo pomarańczowa 165

wielbicieli połączenia czekolady z cytrusami. ( ja się zaliczam do tej grupy) Polecam przepis gorąco i wracam do kuchni do kolejnych wypieków.   Składniki: 130 g masła 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka szklanka cukru 3 łyżki kakao sok wyciśnięty z 3 pomarańczy starta skórka z pomarańczy Wykonanie: Masło utrzeć na  jasną puszystą masę. Pomarańcze

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasto ananasowe 199

wykorzystam. Ciasto mnie zawiodło, mokre i ciekawe w smaku, nie wiem jak wy ale ja właśnie takie ucierane lubię najbardziej:)  Składniki na dużą prostokątną blachę 3 szklanki mąki 2 szklanki mielonych płatków owsianych 2 szklanki maślanki lub jogurty naturalnego 2 szklanki cukru szklanka oleju 6 jajka łyżeczka proszku do pieczenia olejek waniliowy puszka duża krążków z ananasa Wykonanie: Jajka

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasto smerfa 224

też to zostawiam przepis: Składniki na dużą  prostokątną blachę: ciasto: 200 g czekolady mlecznej 2 szklanki borówek mrożonych 300 g masła 4 łyżki kakao 300 g mąki pszennej 6 jajek 300 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa: 6 łyżek kaszy mannej 1 litr mleka 2 budynie waniliowe 2 galaretki cytrynowe  200 g borówek  Wykonanie: Czekoladę

ciastkarnia na kruchym spodzie
Rogaliki drożdżowe z masą krówkową 233

temu na internecie i postawiłam go w końcu wykorzystać, myślę, że chyba zostanę przy nim dłużej bo jak na razie jest to najsmaczniejsza wersja rogalików:)   Składniki: 500 g mąki pszennej 2 jajka 1/3 szklanki mleka 200 g masła szczypta soli 2 łyżki cukru 50 g drożdży masa krówkowa Wykonanie: Masło roztapiamy i studzimy.  Mleko lekko podgrzewamy z cukrem

ciastkarnia na kruchym spodzie
Czekoladowe muffinki z nadzieniem truflowym 234

babeczki długo nie wytrzymają i bardzo szybko znikną. Polecam takie małe słodkości w oczekiwaniu na święta. Składniki na 14 muffinków: 150 g masła 150 h gorzkiej czekolady 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao szklanka cukru 170 ml maślanki 2 jajka puszka masy karmelowej o smaku trufli dekoracja: 200 ml śmietany 30% 2 łyżeczki cukru pudru

ciastkarnia na kruchym spodzie
Tradycyjny keks 222

jakiś magiczny sposób na stworzenie twarogu? Czekam na propozycje i ratunek, a na pocieszenie zostaje mi tylko zjeść keks. Pozdrawiam. Składniki na 40 cm keksówkę 400 g mąki 200 g cukru 300 g bakalii szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła 5 jajek 4 łyżki rumu lub kilka kropel aromatu rumowego Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem

ciastkarnia na kruchym spodzie
migdałowe ciastka z karmelem na szybko 210

ciasteczka, Nie miałam za dużo czasu na ich zrobienie ale i tak wyszły smaczne, polecam :) Składniki na 14 ciasteczek 150 g masła 150 g mielonych płatków migdałowych 50 g mąki jajko łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 18% 3/4 szklanki cukru masa karmelowa Wykonanie: Wszystkie składniki wysypujemy na stolnicę i zagniatamy w jednolite ciasto. Gotowe wkładamy do lodówki

ciastkarnia na kruchym spodzie
Makowiec na migdałowym spodzie 182

sprzętu. Jeżeli macie jakieś pomysły to chętnie je wypróbuje. Tym czasem zapraszam do spróbowania: Składniki: tortownica o średnicy 24 cm 150 g masła 400 g płatków migdałowych 100 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka szklanka cukru 3 łyżki śmietany  400 g sparzonego i mielonego maku z bakaliami Wykonanie: Płatki migdałowe mielimy na puch. Wysypujemy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Faworki light 176

staram się odchudzić zwyczajowe przepisy, w zeszłym roku były to pączki a w tym faworki. Mam nadzieje, że przepis was zainteresuje.  Składniki na dwa duże talerze: 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej 6 żółtek 50 g oliwy 4 łyżki śmietany 2 łyżki fruktozy 2 łyżki wody Wykonanie: Wszystkie składniki wysypujemy na stolnicę i zagniatamy z nich ciasto. Musimy  ugniatać

ciastkarnia na kruchym spodzie