mąka - 10440 przepisów (strona:477/696)

Sushi - futomaki 212

Dzisiejszy przepis na sushi - to futomaki Wiki - czyli sushi według przepisui w wykonaniu mojej 14-letniej córki :)Futomaki to bardzo popularne maki w Japonii i Korei. Są to cienkie (1-2cm) wygodne w jedzeniu krążki. Oczywiscie możemy szaleć z dodatkami - tu tylko propozycja :)SKŁADNIKI         4 płaty nori250g ryżu do sushiocet ryżowycukier, sólsos sojowy1 ogórek1/2

Moje Kuchenne Rewelacje
AROMATYCZNE PIERSI Z KURCZAKA W PANIERCE Z PŁATKÓW KUKURYDZIANYCH A LA KFC – 3,70 zł 458

grubsze kawałki ale wtedy trzeba pamiętać, że trzeba je będzie dłużej smażyć na wolnym ogniu. W przeciwnym razie mogą być surowe w środku. 2. MARYNATA (ok. 2 min): mąkę mieszamy z wodą tak aby nie było grudek i aby ciasto było 2 razy gęstsze niż to na naleśniki (spływa po łyżce ale powoli), dosypujemy wszystkie przyprawy i mieszamy (kolor marynaty

Nerds Kitchen
SPAGHETTI W SOSIE ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW I MIĘSA MIELONEGO – 3,50 zł 505

solimy ją (ma być słona jak woda morska) i wrzucamy makaron spaghetti (najlepiej z pszenicy durum – bo się nie skleja, jest sprężysty, smaczniejszy i zdrowszy niż ten ze zwykłej mąki). Delikatnie mieszamy co jakiś czas. 6. MIĘSO + PRZYPRAWY (1 min): usmażone mięso doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką oraz curry (dobrze czytacie – urozmaici i wyciągnie smak mięsa i pomidorów

Nerds Kitchen
Chlebek bananowy z gruszką *BEZGLUTENOWY* 204

Upiekłam go po raz drugi, bo tak mi posmakował, że musiałam wypróbować jeszcze raz. Dzisiaj dla mnie jest wyjątkowy dzień, gdyż obchodzę swoje siedemnaste urodziny! Nie

Truskawkowa Fiesta
Tarta jabłkowa z migdałami 209

krokami jesień i czas na gościnę jabłek w mojej kuchni więc zaczynamy:)  Deser niemal idealny. Mało kalorii i ten smak! Dajcie się skusić.  Składniki: ciasto 2 szklanki mąki pszennej 125 g miękkiego masła  szczypta soli łyżeczka cukru łyżeczka octu winnego 20 ml zimnej wody farsz 6 jabłek 70 g migdałów 5 łyżek miodu

Niezły Młynek
Kruche ciasto z brzoskwinią i budyniem 440

lodowatej wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ponadto: 3 duże brzoskwinie 3 budynie waniliowe bez cukru 4 łyżki cukru 900 ml mleka    Sposób przygotowania: Ciasto kruche:  Mąkę , cukier puder i proszek do pieczenia przesiać i dobrze wymieszać. Zimne masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wszystkie składniki ucieramy na grubą kruszonkę. Następnie dodać żółtka, śmietanę

Słodkości i nie tylko
Tarta z kremem marcepanowym i karmelizowanymi figami 191

trzeba korzystać jak najwięcej. Dziś przepis na ciasto o słodkości porównywalnej do tureckich deserów, a więc spontanicznie nawiązujący do figowego pochodzenia. Tylko dla prawdziwych słodyczoholików :) Kruche ciasto: 260 g mąki 80 g cukru pudru 150 g masła jajko szczypta soli Krem marcepanowy: kubeczek śmietany 36% 200 g masy marcepanowej 2 łyżki cukru pudru Karmelizowane figi: 3-4 duże figi

sama złodycz
Tort makowy z kremem jajecznym 398

bardzo długo na parze, dlatego jest całkowicie bezpieczna. Składniki są proste – z pewnością dostaniemy je w każdym sklepie. Tortu nie trzeba nasączać i co istotne jest bez dodatku mąki. Składniki: 250 g maku (1 i 3/4 szklanki) 220 g cukru pudru (1 i 1/2 szklanki) 8 ekologicznych jajek 3 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel

Poezja smaku
Żurek z klopsikami z białej kiełbasy 408

przygotowuje żurek, nawet w lecie, gdyż bardzo go lubi jeść. Żurek to bardzo pożywna i rozgrzewająca zupa, która doskonale zastępuje cały obiad. Na Wielkanoc żurek przygotowuje na zakwasie z mąki żytniej. Przepis na zakwas znajdziecie na blogu. W trakcie roku nie robimy zakwasu, tyko wykorzystuje dobrej jakości zakwas jest kupny, nie z plastykowej butelki tylko ze szklanej. Dodatkiem do żurku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto marchewkowe 170

się rozpływa jest naturalnym smakiem - dlatego jest takie pyszne.  Składniki:  700 g marchewki 3 jajka 165 ml oleju rzepakowego 100 g cukru brązowego 200 g mąki żytniej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej otarta skórka z jednej pomarańczy  sok z połowy pomarańczy 1 łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej

Niezły Młynek
paluchy czarownicy 176

mieszka w piernikowej chacie. Dawaj na nią namiary, jak ma takie fajne paluchy to chcę resztę.” Myślę, że reszta powinna już zostać milczeniem. Składniki: 220 g masła 3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 jajko łyżeczka proszku pieczenia migdały dżem Wykonanie: Zagniatamy z podanych składników ciasto na jednolitą masę i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Po wyjęciu należy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Przedświąteczna strucla dla zniecierpliwionych smakoszy:) 179

się zastanawiam w sumie czy jednak się zdrowiej będzie sparzyć mak następnym razem.  Składniki: 50 g drożdży 0,5 szklanki mleka pół kostki margaryny 0,5 kg mąki 2 jajka 1/2 szklanki cukru 3 łyżki śmietany masa makowa Wykonanie: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać jajka, rozpuszczoną margarynę i resztę składników. Ciasto wyrabiać do momentu aż zacznie odchodzić

ciastkarnia na kruchym spodzie
piernikowa chatka 199

złotym barwnikiem:) ha! tam mi się spodobał ten domek, że chyba zrobię jeszcze jeden na święta dla rodziny:) jak szaleć to szaleć:D  Składniki: 0,5 kg mąki 12,5 dag miodu płynnego 2 jajka 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 szklanki cukru opakowanie przyprawy do piernika łyżka kakao lukier: 2 białka 15 dag cukru pudru barwinki spożywcze Wykonanie

ciastkarnia na kruchym spodzie
pierniczenie w kuchni:) 164

pierniki grzecznie czekają  na święta a ja mogę usiąść sobie z lubioną książką , kubkiem kawy  w fotelu  i rozkoszować się piernikowym zapachem:) i Składniki: 1 kg mąki 25 dag płynnego miodu 4 jajka łyżeczka sody oczyszczonej opakowanie przyprawy do piernika 2 łyżki kakao szklanka cukru kostka margaryny/masła Wykonanie: Wszystkie składniki połączyć na stolnicy i zagnieść

ciastkarnia na kruchym spodzie
piernik staropolski z świątecznego stołu 217

atmosferze. Szkoda tylko że nie było śniegu, może w przyszłym roku:)  Składniki: (porcja na 4 pierniki) 0,5 l miodu płynnego 4 szklanki cukru kostka margaryny 1 kg mąki 3 jajka 3 łyżeczki sody 1/2 szklanki mleka 4 opakowania przyprawy do piernika bakalie Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać w misce dokładnie na jednolite ciasto i pozostawić w chłodnym miejscu

ciastkarnia na kruchym spodzie