Kaszak, gryczak, a może jeszcze inaczej? 371kaszę ugotować wcześniej ( proporcja 1 szklanka kaszy dwie wody) Przygotowujemy ciasto: Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru i łyżką mleka, odstawiamy do wyrośnięcia. Masło roztapiamy ostudzamy. Do mąki dodajemy, jajka, cukier, roztopione masło , mleko, cukier waniliowy. Ucieramy wszystko na koniec dodajemy drożdże, mieszamy. Ciasto powinno mieć płynna konsystencję , laną jak na biszkopt ( moje było trochę za gęste , dlatego
W kuchennym oknie Ewy
Tarta z serkiem mascarpone, truskawkami i kiwi 265przyznać bardzo udana - zniknęła błyskawicznie !!! Przepis znaleziony dawno temu w gazecie - został przeze mnie zmodyfikowany - i czekał, czekał - aż się wreszcie doczekał wykonania :) SKŁADNIKI Ciasto: 200 g mąki tortowej 100 g zimnego masła (najlepiej wsadzić na 10 min. do zamrażarki) 100 g cukru pudru 2 żółtka Krem 250 g śmietany 30% 250 g serka mascarpone
Moje Kuchenne Rewelacje
Naleśniki z serem i brzoskwiniami 283Pyszny pomysł na obiad, deser lub podwieczorek :) SKŁADNIKI Ciasto: 1 szklanka mleka 1 szklanka wody (może być gazowana) 2 jajka 1 i 1/2 szklanki mąki szczypta soli masło do smażenia Farsz: 500g sera białego 200 g śmietany lub jogurtu naturalnego duża puszka brzoskwiń 2 opakowania cukru waniliowego PRZYGOTOWANIE Miksujemy składniki ciasta i odstawiamy
Moje Kuchenne Rewelacje
Knedle jak u mamy 213cukru pudru 4 łyżki masła 4 łyżki bułki tartej sól Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku i przepuszczamy przez praskę razem z twarogiem i studzimy. Dodajemy do masy 25 dag mąki i jajka. Zagniatamy ciasto. Formujemy okrągłe placuszki. Na każdym kładziemy śliwkę obtoczoną cukrem. Zawijamy ciasto, zlepiamy brzegi, formujemy kulki. Do osolonego wrzątku wrzucamy knedle. Gotujemy ok. 3 minut do czasu
Salonik smaków
Ciasto orzechowe 211jedliście ciasto bez mąki i tylko z odrobiną cukru? Jeśli nie, to spróbujcie. Pracy niewiele, a efekt znakomity. Składniki: Ciasto: 25 dag zmielonych orzechów 4 jajka 4 białka 2 łyżki cukru Orzechy tłuczemy w ściereczce (ścierka powinna być "śliska", żeby orzechy się nie przykleiły) lub w specjalnej maszynce do bakalii. Cztery żółtka i jedno białko ubijamy mikserem, dodając cukier
Salonik smaków
Sushi - futomaki 241Dzisiejszy przepis na sushi - to futomaki Wiki - czyli sushi według przepisui w wykonaniu mojej 14-letniej córki :)Futomaki to bardzo popularne maki w Japonii i Korei. Są to cienkie (1-2cm) wygodne w jedzeniu krążki. Oczywiscie możemy szaleć z dodatkami - tu tylko propozycja :)SKŁADNIKI 4 płaty nori250g ryżu do sushiocet ryżowycukier, sólsos sojowy1 ogórek1/2
Moje Kuchenne Rewelacje
AROMATYCZNE PIERSI Z KURCZAKA W PANIERCE Z PŁATKÓW KUKURYDZIANYCH A LA KFC – 3,70 zł 496grubsze kawałki ale wtedy trzeba pamiętać, że trzeba je będzie dłużej smażyć na wolnym ogniu. W przeciwnym razie mogą być surowe w środku. 2. MARYNATA (ok. 2 min): mąkę mieszamy z wodą tak aby nie było grudek i aby ciasto było 2 razy gęstsze niż to na naleśniki (spływa po łyżce ale powoli), dosypujemy wszystkie przyprawy i mieszamy (kolor marynaty
Nerds Kitchen
SPAGHETTI W SOSIE ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW I MIĘSA MIELONEGO – 3,50 zł 550solimy ją (ma być słona jak woda morska) i wrzucamy makaron spaghetti (najlepiej z pszenicy durum – bo się nie skleja, jest sprężysty, smaczniejszy i zdrowszy niż ten ze zwykłej mąki). Delikatnie mieszamy co jakiś czas. 6. MIĘSO + PRZYPRAWY (1 min): usmażone mięso doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką oraz curry (dobrze czytacie – urozmaici i wyciągnie smak mięsa i pomidorów
Nerds Kitchen
Chlebek bananowy z gruszką *BEZGLUTENOWY* 241Upiekłam go po raz drugi, bo tak mi posmakował, że musiałam wypróbować jeszcze raz. Dzisiaj dla mnie jest wyjątkowy dzień, gdyż obchodzę swoje siedemnaste urodziny! Nie
Truskawkowa Fiesta
Tarta jabłkowa z migdałami 245krokami jesień i czas na gościnę jabłek w mojej kuchni więc zaczynamy:) Deser niemal idealny. Mało kalorii i ten smak! Dajcie się skusić. Składniki: ciasto 2 szklanki mąki pszennej 125 g miękkiego masła szczypta soli łyżeczka cukru łyżeczka octu winnego 20 ml zimnej wody farsz 6 jabłek 70 g migdałów 5 łyżek miodu
Niezły Młynek
Kruche ciasto z brzoskwinią i budyniem 479lodowatej wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ponadto: 3 duże brzoskwinie 3 budynie waniliowe bez cukru 4 łyżki cukru 900 ml mleka Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Mąkę , cukier puder i proszek do pieczenia przesiać i dobrze wymieszać. Zimne masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wszystkie składniki ucieramy na grubą kruszonkę. Następnie dodać żółtka, śmietanę
Słodkości i nie tylko
Tarta z kremem marcepanowym i karmelizowanymi figami 227trzeba korzystać jak najwięcej. Dziś przepis na ciasto o słodkości porównywalnej do tureckich deserów, a więc spontanicznie nawiązujący do figowego pochodzenia. Tylko dla prawdziwych słodyczoholików :) Kruche ciasto: 260 g mąki 80 g cukru pudru 150 g masła jajko szczypta soli Krem marcepanowy: kubeczek śmietany 36% 200 g masy marcepanowej 2 łyżki cukru pudru Karmelizowane figi: 3-4 duże figi
sama złodycz
Tort makowy z kremem jajecznym 460bardzo długo na parze, dlatego jest całkowicie bezpieczna. Składniki są proste – z pewnością dostaniemy je w każdym sklepie. Tortu nie trzeba nasączać i co istotne jest bez dodatku mąki. Składniki: 250 g maku (1 i 3/4 szklanki) 220 g cukru pudru (1 i 1/2 szklanki) 8 ekologicznych jajek 3 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel
Poezja smaku
Żurek z klopsikami z białej kiełbasy 453przygotowuje żurek, nawet w lecie, gdyż bardzo go lubi jeść. Żurek to bardzo pożywna i rozgrzewająca zupa, która doskonale zastępuje cały obiad. Na Wielkanoc żurek przygotowuje na zakwasie z mąki żytniej. Przepis na zakwas znajdziecie na blogu. W trakcie roku nie robimy zakwasu, tyko wykorzystuje dobrej jakości zakwas jest kupny, nie z plastykowej butelki tylko ze szklanej. Dodatkiem do żurku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto marchewkowe 205się rozpływa jest naturalnym smakiem - dlatego jest takie pyszne. Składniki: 700 g marchewki 3 jajka 165 ml oleju rzepakowego 100 g cukru brązowego 200 g mąki żytniej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej otarta skórka z jednej pomarańczy sok z połowy pomarańczy 1 łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
Niezły Młynek