Przedstawiam przepis mojej mamy na pyszną malinową tartę, przygotowaną specjalnie na spotkanie w tajemniczym ogrodzie :) Poniżej znajdziecie przepis i kilka zdjęć z tego zaczarowanego spotkania :) ~ ~ Składniki (spód): 250g mąki 200g margaryny 2 łyżki wody szczypta soli 1 żółtko ~ Dodatkowo: maliny wedle uznania gęsta śmietana 18% 3 jajka 100 g cukru pudru ~ 1. Składniki
My Culinary Artdopiero w 5 z kolei sklepie. Czy mleko skondensowane stało się jakimś wyjątkowo ekskluzywnym produktem? Tak czy siak, w końcu dostałam wszystkie potrzebne składniki, a oto rezultaty :) Spód: 240g mąki pszennej 120g drobnego cukru 2 łyżki kakao szczypta soli 100g zimnego masła 1 zimne jajko Masa: 200g białej czekolady 10g żelatyny odrobina zimnej wody 250ml słodzonego mleka skondensowanego 125ml śmietany
My Culinary ArtWszystko miksujemy blenderem. Dodajemy serek topiony i nieco śmietany(można ją pominąć). Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Jeśli użyliśmy kostek rosołowych już nie solimy. Jeśli ktoś lubi można zagęszcić mąką. Chwilę trzymamy na ogniu i gotowe
Kolizje Smakówwarkocze. Końcowkę ściskami palcami. Początek nacinamy i również ściskamy palcami. Warkocze wstawiamy do piekarnika na 220 stopni na około 12-15 minut. Paluchy można z wierzchu posypać sezamem, makiem lub słonecznikiem
Kolizje Smakówodpowiednim farszem mogą stać się eleganckim daniem obiadowym, wykwitnym deserem lub wyśmietnitą przekąską. Ilość porcji: 10 Czas przygotowania: 20 minut + 30 minut chłodzenia ciasta Składniki: Pół szklanki mąki uniwersalnej 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki wody 1 duże jajko 1/8 łyżeczki soli 1,5 łyżki stopionego masła Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy na gładką, jednolitą masę. Masa powinna być
Kolizje Smakówprzedszkolak, też zaczął wakacje. W związku z tym postanowiliśmy urządzić sobie małe domowe święto. Uczciliśmy je trochę nietypową pizzą, która znikneła w kilka chwil :) Składniki: Ciasto na pizze szklanka mąki pszennej 10g drożdzy rozpuszczonych w ok 100ml ciepłej wody łyżeczka soli 2 łyżki oliwy Farsz: Pomidorki koktajlowe Kawałek papryki Cienki kabanos Kilka plastrów okrągłej wędliny Jeden plaster drobiowej wędliny Ketchup
Kolizje Smakówjuż wszystkie słoiczki tajemniczo zniknęły:)) równie dobre będą kupne powidła lub dżem. Czas: 60 minut Ilość porcji: ok 25 pierniczków ( zależy od wielkości foremek) Składniki: 2,5 szklanka mąki 1 jajko 1/2 szklanka miodu 1/2 szklanka cukru pudru 1 łyżka masła 1 łyżka przypraw do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao ok 5 łyżek wody powidła
Kolizje Smakówwycieramy ręcznikiem papierowym. Obsypujemy solą oraz białym pieprzem. Łosoś jako ryba niezwykle delikatna nie wymaga dużej ilości przypraw więc podsypujemy ją ostrożnie. Teoretycznie przed smażeniem można obtoczyć rybę w mące, ale akurat ten gatunek ryby naszym zdaniem traci na tym w smaku. Na patelnie wylewamy nieco oliwy z oliwek oraz na rozgrzaną układamy łososia. Smażymy chwilę z obu stron. Rybę
Kolizje Smakówtarty Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 150g łososia wędzonego 2 duże kulki mozzarelli 5 jajek 100ml śmietany 30% ½ puszki pomidorów w całości lub 2 pomidory Szczypiorek Łyżka masła Łyżka mąki Przyprawy: sól. pieprz Na blacie rozsypujemy mąke i wałkujemy lekko ciasto francuskie. Formę do tarty smarujemy masłem. Przenosimy ciasto na wałku do formy. Dokładnie dociskamy do brzegów i obcinamy nadmiar ciasta
Kolizje Smakówtemperaturę na 160 stopni. Pieczemy kolejną godzinę podlewając kaczkę. Kaczkę podajemy w całość. Powstały, podczas pieczenia sos, przelewamy do garnka oraz podgrzewamy lekko. W 1/4 szklance wody rozpuszczamy łyżkę mąki. Zabielamy sos uważając by nie powstały grudki. Sos można zmiksować blenderem lub podawać z kawałkami żurawiny. Idealny dodatkiem do tak przygotowanej kaczki będą pyzy. Smacznego
Kolizje Smakówminut Ilość porcji: 2-3 osoby Składniki: · Szklanka mąki · Szklanka mleka
Kolizje SmakówOpakowanie ciasta francuskiego 330ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru 12 truskawek 50g masła Ok. 50g cukru Kilka kropel cytryny Blat posypujemy cukrem (tak jak to robimy zazwyczaj z mąką). Następnie kładziemy na tym ciasto francuskie, obsypujemy z wierzchu cukrem i wałkujemy. Zwijamy w rulonik wzdłuż dłuższego końca. Dzielimy ciasto na 12 kawałków i tniemy na plastry. Każdy z plastrów
Kolizje Smakówpewno będziemy do niego wiele razy wracać :) Składniki: Na warstwę z rabarbarem: 4 gałązki rabarbaru 50g brązowego cukru 1 łyżka masła 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Na kruszonkę 150g mąki 110g masła 100g wiórek kokosowych 3 łyżki cukru brązowego ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki cukru waniliowego Gałązki rabarbaru obieramy oraz kroimy na kawałki długości około 1 cm. W garnuszku umieszczamy rabarbar, cukier
Kolizje Smakówosób nie przepadających za bardzo słodkimi przekąskami. Muffiny wychodzą chrupiące na zewnątrz i mięciutkie, lekko wilgotne w środku. Przepis na 12 muffin. Składniki "suche": 1 szklanka mąki żytniej 0,5 szklanki otrębów owsianych 0,5 szklanki otrębów pszennych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki mielonego imbiru 0,5 łyżeczki cynamonu 3 łyżki słonecznika 1 łyżka rodzynek
kuchnia do kwadratuBatoniki nie zawierają ani cukru (słodzone są miodem), ani masła. Idealnie sprawdzą się na drugie śniadanie. Składniki "suche": 2 szklanki płatków owsianych (my preferujemy górskie) 0,5 szklanki mąki żytniej lub pełnoziarnistej 0,5 szklanki wiórków kokosowych 0,5 szklanki słonecznika 0,5 szklanki orzechów ziemnych (posiekanych) 0,5 szklanki migdałów (posiekanych) 0,5 szklanki rodzynek 0,5 suszonych
kuchnia do kwadratu