mąka - 10440 przepisów (strona:472/696)

Szparagi w cieście francuskim 199

roli głównej właśnie. składniki : płat ciasta francuskiego szparagi, u mnie białe kilka plastrów sera żółtego i  chudej szynki koperek, sól Przygotowanie : Rozmrożony płat ciasta można lekko rozwałkować podsypując mąką i podzielić na takie kawałki, by można było swobodnie zawinąć w nie plaster sera lub szynki  Szparagi posypujemy solą, pieprzem oraz kropimy oliwą, układamy na szynce lub serze które

Proste Potrawy
Czerwcowa piekarnia - knekkebrød - chlebek pełen zdrowia 175

norweski.  Zaproponowany przepis wydawał mi się prosty, a przy tym bardzo ciekawy :) Składniki : 200 ml otrębów pszennych 200 ml płatków owsianych 200 ml pestek dyni 200 ml pełnoziarnistej mąki żytniej, u mnie pełnoziarniasta pszenna 200 ml ziaren słonecznika 100 ml siemienia lnianego 100 ml ziaren sezamu 2 łyżeczki soli 700 ml wody łyżka czarnuszki Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszać

Proste Potrawy
Pesto z jarmużu z makaronem 221

wraz z sezamem i migdałami Spróbować, dodać ser i ostrożnie po łyżeczce soku z cytryny - zmiksować Jeśli smak nam odpowiada podawać z makaronem, u mnie był to makaron z mąki orkiszowej. Takie pesto będzie tez świetnym dodatkiem do  kanapek z żółtym serem lub z jajkiem. Smacznego

Proste Potrawy
Piernik bez jajek 397

ochotę na mocno czekoladowe ciasto z nutą piernikową i takie właśnie ono jest. A by Was zachęcić powiem tylko tyle, jest błyskawiczne w przygotowaniu. Składniki: - 5 szklanek mąki - 3 szklanki zsiadłego mleka - 2 szklanki cukru - 6 łyżek dżemu wiśniowego - 10 łyżek oleju - 2 i 1/2 płaskiej łyżeczki sody - 4 łyżki kakao - 2 łyżeczki przyprawy do piernika Polewa

Zainspirowana w kuchni
Naleśniki z samej gryki, czyli coś zaskakującego! 211

pory naleśniki bezglutenowe robiłam zawsze (podobnie jak ciasta, chleby i inne wypieki) z samodzielnie przygotowanej mieszanki mąk bezglutenowych. Gdy więc mignął mi na jakimś blogu przepis na naleśniki z samej kaszy gryczanej, to w ogóle mnie on nie zainteresował, tym bardziej, że za gryką solo nie przepadam, bo dla mnie ma ona zbyt specyficzny smak. Używam jej tylko w mieszankach

Zdrowa Kuchnia Sowy
Dziwne? Ale zjadliwe #7 Niedzielne (śnia)danie. Na różowo 167

całość zblendowałam. Masę przełożyłam do foremki i schłodziłam w lodówce (p rzygotowana ilość wystarczyła na jedno śniadanie ). 5 średnich ziemniaków (surowych) 1/2 szklanki kefiru 2 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki oliwy (oleju bądź roztopionego masła) sól do smaku Ziemniaki obrałam i starłam na fasolkowych oczkach. Odsączyłam z nadmiaru wody. Następnie wbiłam jajka, wsypałam

bastalena
Placki ziemniaczane z salsą meksykańską 279

puszki fasoli czerwonej 1 papryka czerwona 1/2 cukinii 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli przyprawy: chilli świeże drobno posiekane, sól, pieprz bazylia 1/2 szklanki przecieru pomidorowego. Ziemniaki ścieramy. Dodajemy mąkę, rozdrobniony czosnek oraz papryczkę chilli, jajko oraz przyprawy. Smażymy placki na oleju Paprykę czerwoną oraz cukinie grillujemy lub smażymy na patelni, gdy już będą lekko miękkie dodajemy pokrojona w plasterki cebulę

NaKońcuJęzyka
Placek z budyniem 181

Całkiem pyszne ciacho, a przy tym niedrogie i szybko się robi. Przepis znaleziony w starym zeszycie. Na ciasto: 30 dag margaryny 3 szklanki mąki pszennej 3 żółtka 4 łyżki gęstej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru pudru Do przełożenia: 3 opakowania budyniu na pół litra mleka 1 litr mleka Lukier: 1 szklanka cukru pudru

Praktyczna pl
Księżycowe ciastka wycinane szklanką 172

pieczenia bakalie Lukier: 1 żółtko 15 dag cukru pudru sok z połówki cytryny Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami, dodać sok i skórę otartą z cytryn, porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dodać pianę z białek. Upiec w blaszce 25x35 wyłożonej papierem. W moim piekarniku ok.40 min. w 180 st. W czasie pieczenia wykonać lukier

Praktyczna pl
Patyki drożdżowe 199

zostało. Gdy trzeba coś upiec, a akurat nie ma w domu zbyt wielu produktów i nie ma zbyt dużo czasu, wtedy piecze się patyczki.  2 i 3/4 szklanki mąki  7/8 szklanki ciepłego mleka  2 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży 7 łyżek rozpuszczonego masła, lekko przestudzonego 1 jajko 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli 1/2 lyzeczki amoniaku dodatkowo

Praktyczna pl
Krokiety z warzywami 190

Przykładowy przepis na naleśniki: Po 1 i 1/2 szklanki mleka i wody mineralnej (lub zwykłej) 2 szklanki mąki 1 jajko 1/3 szklanki oleju odrobina soli Wszystkie składniki wymieszać, usmażyć naleśniki. Farsz: 1 opakowanie Warzyw na patelnię Hortex kilka pieczarek kawałek żółtego sera kilka łyżek oleju Kucharek, pieprz jajko i bułka tarta do panierowania.  Warzywa wraz z pieczarkami przesmażyć

Praktyczna pl
Beatka II 273

ciemnego ciasta biszkoptowego piecze się ciasto piernikowe. Ciasto piernikowe: 5 jajek 1 szklanka cukru 1/2 szklanki płynnego miodu 1 i 1/2  szklanki oleju 2 łyżeczki sody 2 szklanki mąki 1 op. przyprawy do piernika Dr. Oetkera Żółtka utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać pozostałe składniki. Na końcu pianę z białek.Upiec. Ciasto biszkoptowe: Upiec w/g własnego przepisu biszkopt

Praktyczna pl
Pierogi z truskawkami na parze 144

właśnie za tradycyjnymi. Pierożki na parze robi się szybciej i też są smaczne. Jest to po prostu inne danie, inny pomysł na letni obiadek. Zachęcam do wypróbowania. 4 szklanki mąki ( w razie potrzeby trochę więcej) 1 jajko 1/2 l kefiru szczypta soli łyżeczka sody Z podanych składników wyrobić ciasto, formować pierożki. Ja kroiłam ciasto na kawałki trochę większe niż

Praktyczna pl
Najłatwiejsze ciasto ze śliwkami 208

Jedno z najłatwiejszych ciast i zarazem jedno z moich ulubionych. Zawsze się udaje. Polecam nawet całkiem początkującym. Potrzebujemy:  2 szklanki śmietany 18% 2 szklanki cukru 4 szklanki mąki 4 jajka 2 i pół łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy śliwki lub inne owoce Wszystkie składniki wymieszać, ciasto wylać na dużą blachę (35x24 ). Na wierzchu ułożyć połówki śliwek, upiec

Praktyczna pl
Filet w zalewie pomidorowej 162

puszki przecieru pomidorowego. 2 duże cebule pokroić w kostkę lub piórka i zeszklić w 1/2 szklanki oleju, połączyć z zalewą. 1,5 kg filetów rybnych panierować w jajku i mące, usmażyć na oleju na złocisty kolor, wrzucić do gorącej zalewy. Wszystko razem dobrze schłodzić. Gotowe

Praktyczna pl