dodatkiem fety. Jest rewelacyjna, doskonale smakuje zarówno na ciepło, jaki i na zimno ! Inspiracja Sto kolorów w kuchni . Tarta z zielonymi szparagami Składniki: Ciasto 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 1 łyżeczka soli szczypta cukru 1 jajko 1 łyżka mleka Na farsz: 3 jajka 120 ml śmietany 30% 75 g sera feta
Kulinarne przygody GatityDrożdżowe bułeczki z botwinką, fetą i olejem rzepakowym Składniki: Ciasto 14 g suszonych drożdży 1 1/2 szklanki soku z buraków 1 łyżeczka cukru 500 - 600 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 50-70 ml oleju rzepakowego Nadzienie 270 g fety 2 podłużne serki topione 1 duży pęczek botwinki 3 ząbki czosnku 2 - 3 łyżki
Kulinarne przygody Gatitychlebek Składniki na 3 blaszki z piekarnika Czas przygotowania: 80 minut Składniki: 250 g otrębów pszennych 250 g płatków owsianych 100 g pestek dyni 200 g pełnoziarnistej mąki żytniej 200 g ziaren słonecznika 100 g siemienia lnianego 100 g ziaren sezamu 2 łyżeczki soli 900 ml wody Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy
Kulinarne przygody Gatityzamiast kulek wyszły mi raczej placki.. Nie popełniajcie tego błędu :-). Bajgle w wersji slow Proporcje na 18 sztuk Czas przygotowania: 18 godzin Składniki Zaczyn: 150 g mąki pszennej typ 750 150 g wody szczypta suszonych drożdży 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego (opcjonalnie) Ciasto właściwe: 600 g maki pszennej typ 750 350 g wody 2 łyżki miodu 1 łyżka
Kulinarne przygody Gatitybułeczek dodałam też suszone pomidory i oregano. Tiropsomo, czyli greckie bułeczki z fetą Proporcje na 4 sztuki Czas przygotowania: 3 godziny Składniki Na ciasto: 300 g mąki pszennej chlebowej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka suchych drożdży 5 łyżek ciepłej wody 1 łyżka cukru lub miodu 4 łyżki oliwy 120 ml ciepłego mleka Dodatkowo: 270 g sera
Kulinarne przygody Gatitynadał jej apetycznego złocistego koloru. Tarta z borówką amerykańską Proporcje na formę do tarty o średnicy 28 cm Czas przygotowania: 90 minut Składniki Ciasto: 250 g mąki pszennej 140 g zimnego masła 1 jajko szczypta soli 30 g cukru pudru Masa budyniowa: 420 g jogurtu greckiego 110 trzcinowego cukru Muscovado 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki
Kulinarne przygody Gatitycukinii z fetą Proporcje na ok. 10 placuszków Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 500 g cukinii 150 g fety 2 jajka 2 ząbki czosnku 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki starego sera Pecorino sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko soli, odstawimy na 15 minut, po czym dokładnie
Kulinarne przygody Gatityłyżeczka cynamonu Masa serowa: 750 g twarogu z wiaderka 1 szklanka kwaśnej śmietany 18% 3/4 szklanki drobnego cukru 4 jajka 1 łyżeczka imbiru 1/4 łyżeczki cynamonu 2 łyżki mąki pszennej Ganache z białej czekolady: 100 g białej czekolady 3 łyżki śmietany kremówki CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN CZAS OCZEKIWANIA: 10 GODZIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Składniki na spód wrzucamy do misy
My Culinary ArtDodatkowo 1 galaretka cytrynowa herbatniki Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując do momentu aż uzyskamy sztywną masę. Mąkę i proszek przesiać przez sitko dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Blachę 25*36 cm na dnie wyłożyć papierem do pieczenia wylać masę, równomiernie rozsmarować i piec
Ala piecze i gotujetygodniu niestety mam mały przestój w kuchni, akurat odbywa się tam remont :) Nie gotuję tylko koczuję :) Pozdrawiam wszystkich moich czytelników :) Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 280 g mąki pszennej typ 550 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki kakao 1 szklanka oleju 40 dag obranych i pokrojonych w średnią
Delicious Titbitssosem waniliowym. Moja tym razem nie doczekała sosu i uważam, że wcale nie jest jej potrzebny ;) Składniki na strucle o długości 36 cm: Ciasto: 300 g mąki 150 ml ciepłej wody 4 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki cukru waniliowego Nadzienie: 4 duże jabłka 3-4 łyżki rodzynek garść posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie) cynamon cukier
Ze smakiem i z pasjąidealne na obiad, inspirowane kuchnią austriacką i szwajcarską. Strucla z kiszoną kapustą, wędzonym boczkiem i pietruszką. Warto wypróbować. Składniki na strucle o długości 36-38 cm: Ciasto: 300 g mąki 150 ml ciepłej wody 4 łyżki oleju 1 łyżeczka soli Nadzienie: 0,5 kg kiszonej kapusty (można dodać więcej) 100 g wędzonego boczku 1 cebula pęczek pietruszki
Ze smakiem i z pasjąwspólne pieczenie..zaraz postaram się zajrzeć na Wasze blogi i zobaczyć co pysznego Wy przygotowałyście na święto jabłka. Składniki na tortownicę o średnicy 20-22 cm 10 łyżek mąki pszennej 10 łyżek cukru 10 łyżek oleju 3 jaja 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4-5 jabłek cukier puder lub mieszanka cukru pudru z mielonym cynamonem do posypania po upieczeniu
Moje domowe kucharzenieorzechów włoskich i laskowych, miodu i karmelu. Ciasto jest jednym z głównych produktów eksportowych kantonu Gryzonii. Składniki: Kruche ciasto: 200 g masła 175 g cukru 2 jajka 400 g mąki pszennej sól szczypta Nadzienie: 200 g orzechów włoskich 150 g orzechów laskowych 200 g cukru 200 g śmietany kremówki 4 łyżki miodu 0,5 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: masło do wysmarowania
Ala piecze i gotujeJesień. I gdzieś z tyłu głowy potrzeba miłości. Prognoza na najbliższe dni. MUFFINKI MARMURKOWE Z GRUSZKĄ. /inspiracja: Tak sobie pichcę ;/ na 12 sztuk suche: 1 2/3 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru waniliowego 1/2 szklanki cukru szczypta soli 2 łyżki kakao mokre: 1 szklanka mleka 2 jajka 6 łyżek oleju roślinnego
W kuchni Karmel-itki