mąka - 10440 przepisów (strona:464/696)

Pizza z cukinią i pesto 173

cukinią, a dla zaostrzenia jej smaku spód, zamiast sosu pomidorowego, posmarować pesto... Eksperyment się udał, będziemy powtarzać :-) Pizza z cukinią i pesto Składniki na 2 placki: 300 g mąki pszennej chlebowej 1 łyżeczka soli 80 ml mleka 80 ml cieplej wody 15 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy  z oliwek EV 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii

Kulinarne przygody Gatity
Pizza: mozzarella, pomidor, rukola 206

zakwasie i na drożdżach" , która jest prowadzona przez Wiesię z bloga o bardzo zachęcającej nazwie Zapach chleba ! Pizza: mozzarella, pomidor, rukola Składniki na 2 placki: 300 g mąki pszennej chlebowej 1 łyżeczka soli 80 ml mleka 80 ml cieplej wody 15 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy  z oliwek EV 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 kulki mozzarelli 2 spore

Kulinarne przygody Gatity
Calamares a la romana 172

Hiszpanii.  Dzisiaj kolejna wersja, wyczytana gdzieś w necie, niestety nie pamiętam źródła, bo zapisałam na jakiejś karteczce tylko przepis. Calamares a la romana Składniki: 50 g mąki 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki letniego mleka 1 łyżeczka suszonych drożdży  1 kg tub kalmarów (u mnie mrożone) cytryna olej do smażenia Wykonanie Jeśli mamy mrożone kalmary, rozmrażamy

Kulinarne przygody Gatity
Muffiny owsiane z borówką amerykańską 268

łyżeczki cynamonu 12 łyżek oleju słonecznikowego 250 g jogurtu naturalnego 200 g borówek Wykonanie: W misce ubijamy jajka z cukrem, wanilią, olejem, jogurtem i cynamonem. W drugiej misce mieszamy mąkę, zmielone płatki owsiane i te w całości, proszek do pieczenia i sodę. Następnie łączymy zawartość obu misek i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy borówki. Formę do muffinek wykładamy papilotkami, które

Kulinarne przygody Gatity
Budyniowa tarta z figami i śliwkami 243

aromatycznym dodatkiem jest też starta skórka z pomarańczy, którą dodałam zarówno do nadzienia, jaki i do kruchego ciasta. Budyniowa tarta z figami i śliwkami Składniki: Kruche ciasto 200 g mąki pszennej 3 łyżki soku z pomarańczy starta skórka z połowy pomarańczy 100 g zimnego masła szczypta soli 1/4 szklanki brązowego cukru 1 białko do posmarowania ciasta Nadzienie 1 budyń śmietankowy

Kulinarne przygody Gatity
Sos grzybowy 260

wolnym ogniu około 30 minut, do momentu kiedy grzyby będą miękkie. Następnie do sosu dodajemy śmietanę i jeszcze chwilkę gotujemy. Jeśli sos wyjdzie za rzadki możemy go zagęścić odrobiną mąki. Podajemy posypany natką z pietruszki. insertCookd("1d4664eca7d1222e7072be68238aded0"); insertCookd("1d4664eca7d1222e7072be68238aded0

Kulinarne przygody Gatity
Jesienny sernik dyniowy 233

mielonego twarogu 250  g  pieczonej dyni 100 brązowego cukru 2 łyżeczki  domowego cukru waniliowego 1 czubata łyżeczka  przyprawy do ciasta dyniowego 3 jajka 2 łyżki mąki pszennej szczypta soli Wierzch 200 ml śmietany 18% 30 g cukru Wykonanie: Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki miksujemy razem z masłem i przyprawami, przekładamy

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowe bułeczki ze śliwkami 223

ślimaczki i postanowiłam się z nimi zmierzyć, do czego i Was serdecznie zachęcam, bo warto ! Drożdżowe bułeczki ze śliwkami Składniki na ok. 17 szt Na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej chlebowej 1/2 szklanki letniego mleka 3 czubate łyżki cukru 1 jajko 50 g roztopionego masła 20 g świeżych drożdży Na nadzienie: 3 łyżki roztopionego masła 1/2 szklanki cukru trzcinowego

Kulinarne przygody Gatity
Placuszki dyniowe na słodko 210

również smakują na zimno. Przetestowałam :) Placuszki dyniowe na słodko Składniki: 500 g białego sera na sernik 500 g g   pieczonej dyni 3 jajka szczypta soli 13 czubatych łyżek mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki mleka olej do smażenia cukier puder Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Jeśli ciasto wyjdzie za gęste można dolać więcej mleka. Placuszki

Kulinarne przygody Gatity
Tarta dyniowa z szynką i ryżem 216

boczkiem też byłaby pyszna ! Doskonała zarówno na ciepło, jak i później na zimno. Tarta  dyniowa z szynką i ryżem Składniki: Kruche ciasto 125 g zimnego masła 250 g mąki pszennej 1 łyżka śmietany 18% szczypta soli Farsz 500 g   pieczonej dyni 1 cebula 100 g szynki 50 g ryżu 2 jajka sól pieprz gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki

Kulinarne przygody Gatity
Kisz, czyli tarta z jarmużem i Mangoldem 271

udał, a kisz jest bardzo smaczny i na ciepło i na zimno ! Kisz, czyli tarta  z jarmużem i Mangoldem Składniki: Kruche ciasto 125 g zimnego masła 250 g mąki pszennej 1 łyżka śmietany 18% szczypta soli Farsz 3 jajka 1/3 szklani mleka 2 czubate łyżki śmietany 18% 70 g startego żółtego sera ok. 1 szklanki łodyżek buraka

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką 177

listopadowej liście  Na zakwasie i na drożdżach . Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Składniki: Ciasto 50 g świeżych drożdży 1 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka cukru 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 50-70 ml oliwy  z oliwek Masa 270 g fety 2 podłużne serki topione  pęczek rzodkiewek posiekana natka pietruszki posiekany koperek

Kulinarne przygody Gatity
Szarlotka na kruchym cieście 239

jabłka doskonale mi się z nimi komponują. Mój przepis dołączam do akcji  Korzenny Tydzień 2013 . Szarlotka na kruchym cieście Składniki  Ciasto 150 g masła 250 g mąki 70 g cukru pudru 1 duże żółtko 1 łyżka zimnej wody Nadzienie 5 dużych jabłek 4 łyżki brązowego cukru 3 łyżki wody 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki goździków

Kulinarne przygody Gatity
Pierniczki katarzynki 356

miodu 1 łyżeczka przypraw korzennych do piernika kilka łyżek karmelu ( zamiast karmelu dałam 1 czubatą łyżkę kakao) 100 g cukru pudru 1 jajko 400 g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka gęstej śmietany Wykonanie: Wszystkie składniki zagniatamy na dosyć twarde ciasto, a następnie wałkujemy na grubość 0,5 - 1 cm, katarzynki nie mogą być

Kulinarne przygody Gatity
Domowa przyprawa do piernika 224

będzie nam potrzebna korzenna  mieszanka przypraw.W sklepach jest sporo gotowych  mieszanek do piernika, ale ja wolę zrobić swoją domową. Nie potrzebuję dodatkowych składników  postaci mąki pszennej, cukru, uzupełniaczy czy innych zapychaczy ! Poza tym własnoręcznie robioną mieszankę możemy modyfikować według własnych smaków, dodają lub ujmując ilości poszczególnych przypraw. Zachęcam

Kulinarne przygody Gatity