zebrać jabłek do swoich wypieków to rosnę :) Wszędzie jabłeczniki więc trochę się wyłamuje i dziele się swoim ulubionym przepisem jesiennym na pyszna strudle. Składniki: ciasto: 300 g maki pszennej 60 g mąki ziemniaczanej 75 ml oleju (niewielka ilość do posmarowania ciasta) 45 g cukru 150 ml letniej wody szczypta soli nadzienie: 700 g umytych, obranych jabłek
Niezły MłynekDomowe paluchy do przegryzania, dodatki dowolne- słonecznik - dynia - gruba sól - mak - orzeszki i co tylko macie i lubicie :). Jeśli w domu są dzieci to warto pozwolić im samodzielnie wyrobić ciasto i wykonywać precelki i paluchy, bo to lepsza zabawa niż z ciastoliną, ponieważ można swoja pracę na końcu spałaszować! :) dobrej zabawy! Składniki: 60 dag mąki pszennej 1 torebka suszonych
Apetyczna babeczkanich szczyptę kwasku cytrynowego. Wszystkie bakalie pokroić, wymieszać z jabłkami, miodem i cynamonem. Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać dwie łyżki mleka i 2 łyżki maki, zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Masło stopić i ostudzić. Mąkę połączyć z wyrośniętymi drożdżami, ostudzonym masłem i pozostałymi składnikami. Wyrabiać ciasto do czasu aż lśniące
Apetyczna babeczkaŻytnio razowy kołacz, łamaniec. Idealny z grubą solą posypaną po wierzchu. Składniki: 25 dag maki żytniej 25 dag mąki razowej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 i 1/2 dag drożdży 350 ml wody gruba sól do posypania wierzchu Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać 2 łyżki wody i mąki - zrobić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Apetyczna babeczkaciasto z dodatkiem orzechów włoskich, ozdobione kwaskowatym lukrem cytrynowym. Świetnie nadaje się na podwieczorek do herbaty. Uwaga, jest tak smaczne, że można się od niego uzależnić! Składniki: 175 g maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 175 g brązowego cukru 3 jajka 175 g masła 1 szk orzechów włoskich posiekanych 1/2 szk zmielonych migdałów 1 i 1/2 szk tartej
Apetyczna babeczkawyrasta, nie jest ciężki i zbity, wypróbujcie w wolnej chwili. Po zapas nasion i bakali zajrzyjcie na stronę Owocowego Raju Składniki na dwa bochenki w foremkach keksowych: 80 dag maki pszennej 20 dag drobno mielonego orkiszu 1/2 łyżeczki wody 4 dag drożdży 2 łyżeczki soli 6 łyżek siemienia lnianego 3 łyżki sezamu 6 łyżek ziaren słonecznika 2 łyżki pestek
Apetyczna babeczkaciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie raz jeszcze wyrobić ciasto, aby go pozbawić pęcherzyków powietrza. Ciasto podzielić na dwie części, każdą część rozwałkować na prostokąt, posmarować konfiturą, makiem, serem lub czekoladą i zwinąć w rulon, tak jak roladę, można do każdej części dać inny smak i rodzaj nadzienia. Roladę kroić na małe kawałki ok 3-4 cm i układać
Apetyczna babeczkawodą, mieszamy i gotowe :) Składniki dla 4-6 osób: 20-25 dag krewetek, kalmarów, ośmiornic 1 mała cukinie, lub różyczki kalafiora 15 dag tempury sól 1. Przygotowujemy tempurę, mieszankę maki i przypraw mieszamy z lodowata wodą, dokładnie mieszamy.2. Warzywa kroimy, można lekko osolić, nabijamy na patyczki do szaszłyków. Krewetki i kalmary wrzucamy do tempury i obtaczamy w cieście. Smażymy
Apetyczna babeczkaDelikatne ciasto i kwaskowate jabłka :), czyli to co bardzo lubię! Składniki na ciasto, tortownica o wielkości 24 cm : 2 szklanki maki 15 dag margaryny 1/2 szk cukru 1/4 kostki smalcu 1 jajo łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy 1. Cukier zmiksować z jajkiem w małej miseczce. Do większej miski wsypać mąkę, włożyć margarynę, smalec, proszek do pieczenia. Wlać zmiksowane
Apetyczna babeczkaciasto długo pozostaje świeże, a wyrabia się je błyskawicznie. No i ten smak.... Orzechy pekan znajdziecie w sklepie www.Skworcu.com.pl.Składniki : 28 dag maki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia szczypta soli 15 dag cukru 2 jajka, roztrzepane 3 łyżki masła, (roztopionego) 2/3 szklanki mleka 1 szklanka orzechów pekan, posiekanych 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1. Przygotować foremkę- keksówkę, wyłożyć papierem
Apetyczna babeczkaJeszcze nikt mi nigdy nie powiedział, że nie lubi ciasta ze śliwkami!, kwaskowatość śliwek została przełamana lukrem i wyszło idealnie. Składniki na dużą prostokątną blaszkę:Ciasto: 38 dag maki 22 dag cukru 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 25 dag roztopionej margaryny 1/2 kg śliwek Kruszonka: 15 dag margaryny 1 szklanka mąki pszennej 2/3 szklanki wiórków kokosowych
Apetyczna babeczkaciast, bo znika w tempie ekspresowym zaraz po wyjęciu z piekarnika!, chociaż wypadało by poczekać aż ostygnie....Składniki na ciasto na dużą prostokątną blaszkę: 4 szklanki maki 30 dag margaryny 1 szk cukru 1/2 kostki smalcu 2 jaja 2 łyżeczki proszku
Apetyczna babeczkasmakach. Zapach ciepłego bochenka nie da się z niczym porównać, rodzina była zachwycona tą kompozycją, a najbardziej przypadła im do gustu degustacja! Forma o średnicy 20 cmSkładniki: 60 dag maki pszennej 5 dag świeżych drożdży 1 jajo 3 łyżki masła, roztopionego łyżeczka soli 1 szklanka wody 2 łyżeczki cukru 25 dag czekolady, ja w moich delikatesach ze Szwajcarskich wyrobów
Apetyczna babeczkakażdym wydaniu!, nasze Polskie jabłka są pyszne i bardzo zdrowo, sięgajmy po nie każdego dnia! Składniki na ciasto, tortownica o średnicy 28 cm : 3 szklanki maki 22 dag margaryny 3/4 szk cukru 1/2 kostki smalcu 1 jajo 2 łyżeczki proszku
Apetyczna babeczkaNajważniejsza sprawa to zrobić wdzięczne długie szyje i dobre ciasto ptysiowe. Przepis jest na 25-30 sztuk. Ciasto parzone, ptysiowe: 7 dużych jaj 500 ml wody 25 dag maki pszennej 25 dag masła lub dobrej margaryny 1. Margarynę z wodą rozpuszczamy i doprowadzamy do wrzenia, małymi porcjami dosypujemy mąkę i cały czas gotujemy mieszając. Ciasto odstawiamy do wystudzenia
Apetyczna babeczka