moja mama a teraz ja gotuję. Jak tradycja przykazała danie miało być postne. Tego też trzymam się do dnia dzisiejszego. W domu uwielbiamy różnego rodzaju bigosy z mięsem, śliwką od czasu do czasu. Jednak tak wigilijnie przygotowana kapusta jest prawdziwym rarytasem. Robię zawsze jej więcej i wekuję nadmiar. Jest banalna w wykonaniu a smak jej podkreślają grzyby
Pieprzyć z Fantazjąowoców od 50-80 dkg jeśli ktoś lubi słodką * zamiast kwasku cytrynowego można dodać soku z cytryny * nie mieszałam konfitury, sprawdza się ta metoda podczas robienia powideł ze śliwek – nie przywierają do garnka * konfiturę robię pod koniec sezonu truskawkowego kiedy owoce mają winny smak i piękny bordowy kolor Smacznego! Lidka fot. Martyna Bawolska fot. Martyna Bawolska fot. Martyna Bawolska
Pieprzyć z Fantazjąstrony http://polskiemlyny.pl https://www.facebook.com/polskiemlyny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ▪ 250 g mąki Szymanowskiej ▪ 100 g wiórków kokosowych lub mąki kokosowej ▪ 100 g daktyli namoczonych (lub śliwek/żurawiny/rodzynek) ▪ 20 g oleju ▪ 1 jajko ▪ 100 g mleka ▪ 1 łyżeczka proszku do pieczenia ▪ 1 łyżeczka sody ▪ 1 łyżka przyprawy do piernika Przygotowanie: 1. Jeśli nie macie mąki kokosowej, wiórki zmielcie
zdrowo i aktywniestrony http://polskiemlyny.pl https://www.facebook.com/polskiemlyny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ▪ 250 g mąki Szymanowskiej ▪ 100 g wiórków kokosowych lub mąki kokosowej ▪ 100 g daktyli namoczonych (lub śliwek/żurawiny/rodzynek) ▪ 20 g oleju ▪ 1 jajko ▪ 100 g mleka ▪ 1 łyżeczka proszku do pieczenia ▪ 1 łyżeczka sody ▪ 1 łyżka przyprawy do piernika Przygotowanie: 1. Jeśli nie macie mąki kokosowej, wiórki zmielcie
Zdrowie i pysznie na talerzuuzyskanej przez zamrażanie ( liofilizację ), niż tę otrzymaną przez działanie wysokich temperatur. Kawa rozpuszczalna liofilizowana zawsze będzie mieć lepszy aromat i smak. D o naleweczki można dodać kilka śliwek suszonych, wtedy trzeba odjąć trochę rodzynek. Można także, zamiast skórki z pomarańczy dodać skórkę z cytryny lub dać pół na pół. Można także dodać kawałek kory cynamonu połamany na mniejsze
Przepisy i porady kulinarneGrzane wino bezalkoholowe. Kompot z suszu: Składniki na porcję dla całej rodziny : 4 szkl. suszonych jabłek 3 suszone, wędzone gruszki 2 szkl. suszonych gruszek 1/2 szkl. suszonych, wędzonych śliwek 1/2 szkl. suszonej żurawiny 1/2 szkl. suszonych daktyli 1/3 szkl. suszonych moreli 5 suszonych fig 4 łyżeczki ksylitolu/erytrolu/cukru 2-3 litry wody 1/2 cytryny 1 gwiazdka anyżu 3 goździki
Czarnawisienkaciekawymi dodatkami, ten przepis zdecydowanie przypadnie Wam do gustu. Dla wzmocnienia smaku dodałam łyżeczkę musztardy i posiekaną natkę pietruszki. Chciałam przygotować także jakieś śledzie na słodko. Może z suszoną śliwką i goździkiem, może ze suszoną żurawiną? Niestety jakoś połączenie słodkich dodatków i słonego śledzia nie bardzo do mnie przemawia. Choć moja Mama twierdzi, że najlepsze są (w okresie ciąży) śledzie
W kuchni Karmel-itkinależy do wyrobów zgodnych z dietą ketogeniczną , jednak raz do roku można sobie na takie małe odstępstwo pozwolić. Powidła były domowej roboty i zawierały w sobie naprawdę tylko śliwki i czekoladę . Myślę, że można je zastąpić jakimkolwiek innym przetworem owocowym lub np. upieczoną dynią . Keto piernik można dodatkowo przełożyć powidłami . Ja z tego zrezygnowałam. Polałam go za to polewą czekoladową
Modern Cave Girlkakao zmieszanym ze złoty pyłem. Gotowe trufle przechowywać w lodówce. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Trufle czekoladowe → Trufle z orzechów włoskich → Kartofelki marcepanowe z suszonymi śliwkami i cynamonem → Kuleczki sezamowe w karmelowej skorupce → Czekoladowe kulki z ryżu preparowanego z orzechami włoskimi
Oryginalny smakostanie pokrywają nasze kubki smakowe na dość długo cienką warstewką skutecznie upośledzając ich pracę. Pairing idealny: Reccioto Della Valpolicella’11 Classico D.O.C.G, Santa Sofia. Bogate aromaty suszonych i wędzonych śliwek, pieczonych malin, truskawek i fig doskonale odnajdą się wśród słodkich wigilijnych rarytasów. I wraca mi myśl o szampanie. Polecam pozostawienie go na pierwszy dzień świąt, gdyż będzie on znakomitym dodatkiem
Kate's Kitchennimi zrobić, proponuję Ci łatwą wersję sosu owocowego. Możesz się nim zajadać bezpośrednio po przygotowaniu lub schłodzić go i wykorzystać do deserów. Sos owocowy błyskawiczny. Składniki (Porcji: 2) 4 śliwki, przekrój na ćwiartki, pestki odrzuć 2 jabłka, pokrój na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne i pokrój na małe kawałki 2 klementynki, obierz i podziel - możesz użyć mandarynki 2 łyżki soku
Szybko Szybkowarmaku zmielonego (gotowego ze sklepu) 250 ml mleka około 50 g posiekanych orzechów włoskich około 40 g rodzynek (pokrojonych) 20 g posiekanych migdałów (zmielonych) kilka pokrojonych suszonych moreli i śliwek 50 g roztopionego i przestudzonego masła otarta skóra z cytryny i pomarańczy około 4-5 łyżek miodu kilka kropli aromatu migdałowego można użyć maku mielonego w domu lub gotowej masy
Uwaga Babcia GotujeZbliżają się święta, więc nie zapomnijmy o kompocie wigilijnym :) SKŁADNIKI: 13 śliwek suszonych firmy Helio 4 morele suszone firmy Helio 8 plastrów jabłek suszonych firmy Helio 1 nektarynka suszona firmy Helio 2 daktyle suszone firmy Helio 1/2 laski wanilii 1 l. wody miód WYKONANIE: 1. Wszystkie suszone owoce wraz z wanilią zalewamy wodą, gotujemy około 30 minut. 2. Pod koniec
Dziś Ja gotujeCałość przygotowana w szybkowarze. Wołowina i warzywa będą idealnie miękkie, a w połączeniu z aromatycznym pomidorowo-grzybowym sosem całość tworzy niesamowicie smaczne połączenie. 3. Duszona karkówka nadziana suszonymi śliwkami i czosnkiem podana z kopytkami i sosem pieczeniowym. 4. Pieczona karkówka z warzywami. Całość upiekłam w rękawie do pieczenia i uwierzcie mi na słowo, że wszystkie składniki były idealnie miękkie
Ugotować