Nadeszła jesień, pora soczystych jabłek, śliwek i słodkich gruszek. O tej porze ciasto z jabłkami jest niemalże obowiązkowe, ale czy zawsze to musi być standardowa szarlotka? Mimo, że uwielbiam tradycyjną szarlotkę za smak i całą jej prostotę czasem kombinuję, żeby trochę ją odmienić. Ostatnio wpadłam na pomysł, żeby połączyć jabłkowy mus z miodowym ciastem z dodatkiem pysznej,kremowej masy
Bon appetit mon amieSakiewki z kurczakiem i piernikami łączą w sobie różne smaki. Dzięki lukrowanym serduszkom wyraźnie czuć w sakiewkach korzenne przyprawy. Smak pierników doskonale miesza się ze smakiem śliwek, pomarańczy i suszonych owoców
Przepisy KulinarneJesień kojarzy mi się przede wszystkim z jabłkami, śliwkami oraz grzybami. To o tej porze roku najczęściej piekę szarlotkę. Zależało mi na uzdrowieniu tego tradycyjnego wypieku i robiłam wielokrotne podejścia by przepis był jednocześnie zdrowszy, mniej kaloryczny, ale i zachował swoją strukturę półkruchego ciasta z wsadem jabłkowym. Udało się, a rezultat poniżej. Składniki na formę 19x26cm: Ciasto: 250g mąki orkiszowej
Fabryka pomysłówzapracowanych lub leniwych czy w ogóle niepiekących. Ciasto jest banalnie proste wystarczy ułożyć warstwami składniki i po trzech godzinach je wymieszać. Jest lekkie i puszyste. Do ciasta dodałam śliwki i słodką cynamonowo-migdałową kruszonkę. Polecam! Czytaj więcej
Ana Mari's worldtuńczyka z dodatkiem aksamitnych sosów oraz czarnuszki. Delikatny tuńczyk ciekawie połączył się z ostrzejszymi smakami. Do naszej obiadokolacji dobraliśmy dwie smaki nalewki Saska – Wiśnia z nutą rumu oraz Śliwka Węgierka. Co na danie główne? Jedno danie wybraliśmy z karty czyli Halibuta z warzywami sezonowymi (bo jak to być nad morzem i nie zjeść ryby ), a drugie z menu
Kuchnia Bazyliiśniadanie z mlekiem lub jogurtem a Emma czasami podgryza na podwieczorek. Po upieczeniu granoli możecie wzbogacić jej smak poprzez dodatek swoich ulubionych dodatków, np. kawałków czekolady, suszonych śliwek, moreli lub rodzynek. Jeżeli jeszcze nie przygotowaliście domowej granoli, gorąco Was zachęcam do wypróbowania przepisu. Pozdrawiam serdecznie ;):) **** La granola fatta in casa è un'idea migliore per iniziare in modo sano
La grande e la piccola cuocaWrzesień to nie tylko czas śliwek, gruszek, jabłek i winogron. To także czas ziemniaków. To właśnie teraz jest czasy, gdy ziemniaki są najsmaczniejsze i dlatego warto to nie sięgać. Myślę, że jeśli chodzi o ziemniaki to jesteśmy w nich mistrzami. Kuchnia polska ziemniakiem stoi i tutaj nie ma co dyskutować. Zapewne w każdym polskim domu to warzywo pojawia się minimum
365 dni dookoła kuchnibardzo dobrze znane i lubiane ciasto kruche, przyrządzane z różnymi owocami, bezą i tartym ciastem na wierzchu. Najczęściej w takiej wersji spotyka się szarlotkę, ale również używa się śliwek, czy właśnie gruszek. Wbrew pozorom ciasto to nie jest ani bardzo skomplikowane, ani pracochłonne - wystarczy 1 godzinka naszej pracy. Smakuje naprawdę fantastycznie, a i wygląda niczego sobie 😉 P.S. Świetnie smakuje podana
Kuchnia MagdaLenyświeżych, tj. jabłek, gruszek, pomarańczy lub fig w towarzystwie przypraw i rozmarynu (rozmaryn świeży lub suszony); z dodatkiem suszonych owoców, moreli, daktyli, rodzynek; z dodatkiem żurawiny, borówek, konfitury ze śliwek i czarnych porzeczek, powideł lub dżemu z jarzębiny. Mam nadzieję, że powyższe pomogą Wam w przygotowaniu pysznej i soczystej kaczki w towarzystwie dobrych dodatków. Macie inne pomysły? Dodatki? Piszcie
Zasmakuj Kuchniwarto włożyć go do lodówki na ok. 30 minut, aby całość stężała. Smacznego! Polecam również inne moje przepisy na ciasta: Pyszny sernik na bezglutenowym, kruchym spodzie Proste ciasto ze śliwkami Bezglutenowe kruche ciasto z karmelizowanym rabarbarem i bezą Artykuł Tort orzechowo-kakaowy z kremem mascarpone – przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi
Okiem Blondynki by McBlondiPowidła śliwkowe są banalnie proste do przygotowania, ale wymagają dużo czasu. Niestety z 1 kg śliwek uzyskamy jedynie jeden, mały słoik powideł (o pojemności ok. 300 ml), dlatego najlepiej gotować
Bulliodyni, nieco podobny do mojej zupy krem z dyni z mlekiem kokosowym sos żurawinowy - idealny dodatek do pasztetów, mięs i serów wigilijne ś ledzie marynowane z imbirem i śliwki w czekoladzie Mały, ale wielki - chciałoby się powiedzieć o robocie Kohersen Mycook po stworzeniu tych wszystkich smakołyków. Niewielkie gabaryty i ogrom możliwości tego urządzenia nadal mnie zaskakują, pomimo, że używam
Cztery Fajerymiodem), 2 lub 3 jajka pół litra śmietany (gęstej, ukwaszonej, o zawartości tłuszczu 18%) łyżka stołowa sody pół szklanki zaparzonej czarnej kawy z fusami bakalie (orzechy, rodzynki, pokrojone suszone śliwki, figi, kandyzowana skórka pomarańczowa, itd) domowa przyprawa do piernika (można zastąpić również gotowymi mieszankami dostępnymi w sklepach) około 500 g mąki (mąka dodawana jest stopniowo podczas wyrabiania ciasta w takiej
Cztery Fajeryimbiru, anyżu, jabłek, skórki pomarańczowej. To tradycyjne przyprawy używane do przygotowywania ciasta piernikowego, z którego powstają malownicze domki ozdabiane rozmaitymi słodyczami. Gwiazdki "Świąteczne" ( Joulutortut ) z ciasta francuskiego z suszoną śliwką na wierzchu są bardziej ozdobą, aniżeli deserem. Napój zwany "glogg" zastępuje nasz kompot z suszu - to mieszanka soku z czarnej porzeczki, " odrobiny " czerwonego wina, miodu, przypraw (cynamon, goździki, imbir), skórka
Cztery Fajerykofta z grilla Mięso na szaszłyki i satays kroimy na kawałki zbliżonej wielkości. Szaszłyki drobiowe dobrze komponują się nie tylko z warzywami, ale także z ananasem, gruszką lub suszonymi śliwkami. Do szaszłyków wieprzowych świetnie pasują papryka, cukinia, pieczarki. Szpadki lub patyczki do szaszłyków należy przed grillowaniem posmarować olejem (drewniane patyczki wcześniej moczymy przez około godzinę w zimnej wodzie) zapobiega
Cztery Fajery