ostudzeniu faktycznie lekko toffi a może karmelowe???Przepis z ikeowej FIKI :)Przypominam też o CIASTECZKOWYM KONKURSIE!!! Ciasteczka o smaku Toffi100 g masła100 ml cukru pudru1 łyżka syropu cukrowego250 ml mąki pszennej1
Dzieje kuchennej Wiewiórynapiszę o nich coś więcej mam do Was pytanie. Z czego zrobione są te ciastka??? dla ułatwienia powiem , że nie ma w nich mąki, jaj, mleka ani żadnych tłuszczów pochodzenia zwierzęcego. Jestem ciekawa czy ktoś zgadnie
Dzieje kuchennej WiewióryNowym Rokiem i brzusznymi kłopotami podjęłam decyzje o radykalnym ograniczeniu cukru. Znowu na Smakoterapii znalazłam babeczki, cudownie słodkie choć bez cukru, obłędnie wilgotne, i zadziwiająco wyrośnięte na takie bez mąki. Z podanej proporcji otrzymałam 6 mini babeczek, można upiec 3 normalniej wielkości. Przepis zmodyfikowałam wg własnych zasobów szafkowych
Dzieje kuchennej Wiewióryniedzielne popołudnie, a jeden babeczek trafił do Śniadaniówki Córciowej. Przepis pochodzi z bloga Marty (ach ja lubię tam zaglądać!!!), no i dzieciaki na ich punkcie zbzikowały :)1/4 szklanki mąki
Dzieje kuchennej Wiewióryśniadanie zaserwowałam swoim bliskim pyszny lekko słodki, lekko słony chlebek z rodzynkami. Pulchny i drożdżowy. Przepis pochodzi z "Kuchni bez tajemnic", na nowo odkrytego starego segregatora z przepisami.700 g mąki pszennej, przesianej2 łyżeczki soli1 łyżeczka
Dzieje kuchennej Wiewióryukroiłam sobie mały kawałeczek do kawy. Banalnie proste w przygotowaniu, esencjonalne w smaku, tak cytrynowe, że aż trudno to sobie wyobrazić i obłędnie wilgotne w środku.Ciasto cytrynowe115 g mąki pszennej samo rosnącej (ja do zwykłej dodałam po 1/4 łyżeczki proszku
Dzieje kuchennej WiewióryPistachio, potem w Kulinarnych podróżach. Nie mogłam mu się oprzeć. To bardzo moje ciasto, jesienne, ciepłe, mocno pachnące i pełne smaku. POLECAM!!!Ciasto orzechowo karmelowe kruchy spód:250 g mąki pszennejszczypta soli70 g cukru 170 g zimnego masła1 łyżka bardzo zimnej wody, u mnie śmietanynałożenie
Dzieje kuchennej Wiewiórypojawiła się w halloweenowe popołudnie. Ozdobiona przez Córcię smakowała wszystkim, nie tylko domownikom.Zainspirował mnie wypiek Asieji :)Babka dyniowa na halloween i nie tylko1 szkl. purre dyniowego1,5 szkl. mąki pszennej1/3 szkl. brązowego cukru1 łyżka cukru pudru1 jajkopłaska łyżeczka proszku do pieczenia1
Dzieje kuchennej Wiewióryksiążki "1500 sprawdzonych przepisów. Kuchnia domowa. Gotowanie krok po kroku". Burgery z Lososiana 4 małe kotleciki:300 g łososia bez skóry i ościszczypta płatków chilipół łyżeczki soli1/2 łyżki mąki ziemniaczanejpół jajkapół łyżki masłasos:pół startego jabłkapół pęczka szczypiorku, posiekanego100
Dzieje kuchennej WiewióryNasze rożki robi się szybko, znikają szybko...i zostaje po nich tylko słodkie wspomnienie...oraz pytanie " żono ma kiedy będą kolejne??";))))Składniki;1 kg mąki,1/2 kg tłuszczu,szklanka mleka,szklanka cukru,10 dkg drożdży,2 żółtka,2 całe jajka,Wykonanie;Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki w folii na godzinę. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i pieczemy
Anioły w kuchniSkładniki na ciasto tarty: 3/4 kostki masła 1,5 szklanki mąkiżółtkopłaska łyżeczka soliZagniatamy ciasto ze wszystkimi składnikami i wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywcza i
Bon Appetit MałgorzatySkładniki:pół kilograma szpinaku - najlepiej świeży ale może być też mrożony w liściach1 litr bulionu warzywnego2 ząbki czosnku2 liście laurowe2 ziela angielskiezakwas z mąki żytniej 1 łyżeczka wasabi - zielony,japoński chrzan (ewentualnie zwykły tarty chrzan)sól, pieprzDo gorącego bulionu dodajemy zakwas, ząbki czosnku - gotujemy około 15 minut. Następnie dodajemy szpinak i gotujemy kolejne
Bon Appetit MałgorzatyWstyd się przyznać ale cudowny owoc figi odkryłam dopiero w tym roku. Muszę przyznać, że to fantastyczne i tajemnicze owoce :) Przedstawiam przepis na babeczki z
Bon Appetit MałgorzatyNajbardziej w świecie kocham wytrawne tarty, szkoda tylko, że robienie kruchego ciasta jest takie pracochłonne. No cóż, czasem trzeba się poświęcić by zjeść coś pysznego
Bon Appetit MałgorzatyJuż robiłam kiedyś podobne ciastka, tym razem zrobiłam z tureckimi daktylami. Są to ciastka " mniejsze zło" ponieważ nie zawierają cukru, mąki ani jajek. Składniki można dodać na oko :):7 łyżek sezamu4 łyżki płatków owsianychkilka pokrojonych suszonych daktyli1 łyżka ulubionych płatków śniadaniowych1 łyżka suszonej żurawiny2 garści posiekanych orzechów włoskich1 łyżka słonecznikakilka pokrojonych suszonych moreli
Bon Appetit Małgorzaty