składnikiciasto* 125 g margaryny* 250 g mąki pszennej* 3 żółtka* 3 łyżki cukru* 2 łyżeczki proszku do pieczenia* 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietanymasa* 1 puszka gotowej
Mix smakużurawiny* 50 g posiekanych orzechów włoskich* 100 g płatków migdałowych* 100 g rodzynekSposób wykonaniaMiód, margarynę, smalec, cukier puder i przyprawy do piernika zagotować w rondelku. Odstawić do wystudzenia.Do przesianej maki z proszkiem do pieczenia i sodą dodać cynamon, imbir, masę miodowa, jajka, śmietanę i dokładnie zmiksować. Ciasto powinno być lekko lejące. Bo ciasta dodać bakalie (bakalie można nieco rozdrobnić
Mix smakuskładniki* 600 g mąki (typ 650)* 6 żółtek* 60 g drożdży* 120 g masła lub margaryny* 1 szklanka (250 ml) mleka* 150 g cukru* 2 łyżki
Mix smakuprzykryte i dusić na delikatnym ogniu do momentu aż warzywa będą miękkie, lekko chrupiące.3 łyżki (jeżeli sos nie uzyska odpowiedniej konsystencji dodać jeszcze skrobi kukurydzianej) skrobi kukurydzianej lub maki pszennej (skrobia kukurydziana powoduje że sos nie jest mętny, ale szklisty) rozrobić z niewielką ilością wody, dodać do mięsa, wymieszać, zagotować, doprawić do smaku sola w razie potrzeby
Mix smakuskładnikiskładniki suche* 1,5 szklanki mąki pszennej* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia* 1/2 szklanki cukru* 2 łyżeczki makuskładniki mokre* 2 jajka* 2/3 szklanki mleka* 0
Mix smakusoku)300 ml śmietany kremówki1 kostka gorzkiej czekolady bardzo dobrej jakości+ foremka do tarty o średnicy 23 cm i głębokości 5 cmPrzygotowanie:Herbatniki rozgnieć w drobny mak za pomocą okrągłego tłuczka, dodaj kakao, chocolate chips i masło lub zmiksuj wszystko w mikserze, aż powstaną ciemne, wilgotne i drobne jak piasek okruchy. Wylep nimi dno i boki tarty, wstaw
Gotowanie to kochaniesów zwykłych + z edycji świątecznej(pokrojonych, bo są ogromne) + draży pomarańczowych i mlecznychMOKRE:1/2 szklanki masła1 duże jajo1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Przygotowanie: DO SŁOIKA:Wymieszaj mąkę z sodą, proszkiem i solą, wsyp do słoika jako pierwszą warstwę. Następnie wsyp płatki owsiane, mieszankę słodyczy i zmieszane(bądź oddzielone) cukry. Jeśli masz miejsce, możesz dodać kilka cukierków na górę
Gotowanie to kochanieszklanki mlekaszczypta soliDrożdże kruszymy, dodajemy łyżkę cukru, 1,5 szklanki mąki. Wszystko mieszamy na jednolitą masę. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Żółtka i jajko ucieramy z cukrem, dodajemy mak i cukier waniliowy, wcześniej przygotowany rozczyn, pozostałą część mąki i spirytus. Wyrabiamy ciasto.Gdy ciasto zaczyna odstawać od dna odstawiamy jeszcze do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie robimy kulki, nadziewamy marmoladą
Salonik smakówszklanki wodygarść ziaren soiWykonanie:Soja:Soje namoczyć w wodzie i odstawić na 2 godzinki, aż napęcznieje. Następnie ugotować, ale żeby nie była zbyt miękka. Ostudzić.Zaczyn:1/2 szklanki maki pszennej 720 przesiać i dać do miseczki, dodać łyżeczkę cukru, drożdże i szklankę wody letniej. Wymieszać i odstawić na jakieś 15 minut, aż zacznie pracować (trochę podrośnie).Ciasto:Resztę mąki pszennej
Moje pyszne gotowanieDzisiaj proponuję Wam przygotowanie makowca na kruchym spodzie z mąki pełnoziarnistej, oblanego obficie polewą czekoladową. Makowiec jest bardzo soczysty, słodki i smaczny! Dodam tylko jeszcze, że
SMYKWKUCHNIgalaretki jabłkowej,cukier puder do posypania.Przygotowanie:Mąkę przesiewamy do miski, na środku robimy wgłębienie do którego wkruszamy drożdże i dodajemy 1 łyżkę cukru. Wlewamy mleko i dodajemy 100 g maki wymieszaną z kurkumą. Mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Dodajemy pozostałą cześć mąki, margarynę, cukier, jajo, imbir i wyrabiamy rękoma na pulchne, lśniące ciasto
Moniki Smakołykiładniki :Ciasto:600g mąki pszennej200 g margaryny2 łyżeczki sody oczyszczonej1/2 szkl. cukru5 łyżek miodu2 jajka2 żółtka*** Biszkopt (proporcje zmniejszając o połowę, ciasto będzie cieńsze)8 jaj1 szkl. kartoflanki1 szkl maki pszennej3/4 szkl cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia5 łyżek wody2 łyżki olejuMasa orzechowa :400g orzechów150g masła3 łyżki miodu4 łyżki cukruDodatkowo :4 opakowań budyniu śmietankowego1,5 l mleka2 puszki masy kajmakowej
Garnkowe fanaberieSkładniki:Ciasto:2 szklanki maki 550 łyżka oliwy z oliwekłyżeczka soli 3/4 szklanki wody10 g drożdżyłyżeczka cukruFarsz:500 g pieczarek300 g kapusty kwaszonejcebulkałyżka masła2 liski laurowe3 ziela angielskieDodatkowo:jajkoWykonanie:1/2 szklanki mąki przesiać do miseczki, dać pokuszone drożdże, 1/2 szklanki letniej wody i łyżeczkę cukru. Wymieszać dokładnie i odstawić na 15-20 minut, aż zacznie pracować.Resztę mąki
Moje pyszne gotowaniewykorzystać na obiad lub jako gorącą przystawkę. Indyk w marynacie, pieczony z suszonymi śliwkami, podany z brzoskwiniami smakuje wyśmienicie.SKŁADNIKI 1,5 kg filetu z indyka3 jajka3 łyżki maki ziemniaczanej3 ząbki czosnkumajeranek1 łyżka sosu sojowegopół łyżki majerankupół łyżki słodkiej paprykipół łyżeczki soli pół łyżeczki pieprzusłoiczek suszonych pomidorówpuszka brzoskwiń2 łyżki olejuWYKONANIERobimy marynatę z jajek mąki, majeranku , przypraw
W kuchennym oknie Ewylove bake byłam przekonana, że zauroczą moich domowników. Mięciutkie, delikatne, słodkawe, pachnące i apetycznie rumiane. Polecam na niedzielne śniadanko lub piknikową przekąskę. Przepis zmieniony wg bez mlecznych potrzeb.290 g mąki pszennej125 g mleka (u mnie
Dzieje kuchennej Wiewióry