roku postanowiłam zamiast tradycyjnego sernika z brzoskwiniami, upiec sernik kawowy i jak się okazało był to wielki błąd, bo Cynamon uwielbia kawę. Choć zatem miał do wyboru śledzie, pasztet i galaretkę, wybrał sernik :] Tym samym, choć pozbawił mnie kilku kawałków serowej rozkoszy, zaskarbił sobie absolutnie caluteńkie moje serducho i dołączył do mojej osobistej Ligi Sernikowych Skrytożerców! Po takim krótkich wstępie
Przepysznik - BLW i nie tylkowymieszać. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną piane, dodajemy do sledziowo- gryczanej masy i delikatnie mieszamy. Możemy doprawić solą i pieprzem ale należy robić to ostrożnie ponieważ sledzie same w sobie sa słone, wiec w łatwy sposób możemy przesolić. Na małej patelce rozpuszczamy odrobine masła i kładziemy małe i cienkie kotleciki. Bliny smażyc z obu stron
Radość kipiąca uśmiechem.moich drogich czytelników. Za to, że jesteście ze mną. Że zaglądacie tutaj, komentujecie, dajecie znać o sobie. Nieważne, czy dopiero trafiliście na moją stronę, czy już od dłuższego czasu śledzicie moje poczynania w kuchni. Ważne, że jesteście!!! :) Drugie podziękowania kieruję w stronę dwóch ważnych dla mnie osób - mojego M, który dzielnie znosi moje eksperymenty kulinarne i wiecznie panoszący się bałagan
My simple kitchenduży słoik pieczarek konserwowych 1 duży słoik marynowanej papryki 3 ogórki konserwowe 2 cebule pieprz do smaku 2-3 łyżki oleju do sałatek, może być oliwa Sposób wykonania: Śledzie moczymy w wodzie ok pół godziny, by wypłukać nadmiar soli. Następnie wszystkie składniki, czyli ryby, pieczarki, paprykę, cebulę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Mieszamy i doprawiamy pieprzem. Dodajemy olej
Kuchnia w czekoladzieCieszę się, że w sklepach mamy wreszcie duży wybór ryb. Od śledzia do lucjana. Mimo tego, że jesteśmy krajem nadbałtyckim, mimo wielu nadal czystych rzek, rozległych jezior i stawów hodowlanych, ciągle jemy za mało ryb. Pstrąga znajdziecie w prawie każdym sklepie, spróbujcie tego. Pstrągi myjemy w chłodnej wodzie, osuszamy dokładnie papierowym ręcznikiem wewnątrz i na zewnątrz. Skórkę nacinamy ostrym nożem
Karo in the Kitchenlubię! To słodkie zaciemnianie materii. Zwodzenie! Obietnice bez pokrycia! I te popołudnia duszne, senne, zakropione strużką potu. Tyle razy sobie obiecywałem – nie będę śledził długoterminowych prognoz pogody. Zapowiadano, że… Czytaj dalej
Mam To Na WidelcuPostanowiłam uruchomić dział recenzji. Od teraz dzielić się będę z Wami przemyśleniami na temat zakupionych bądź wypożyczonych książek. Mam nadzieję, że będziecie śledzić te wpisy uważnie. Dzisiaj książka, która wzbudziła we mnie szczególnie intensywne emocje. "ZŁOTA KUCHNIA POLSKA" ELŻBIETY ADAMSKIEJ Przechadzam się między regałami księgarni, palcem wodzę po identycznych okładkach. Wszystkie utrzymane są w nowoczesnym stylu
Życie zamknięte w smakulodówki, żeby masa się schłodziła (około 1 godziny). Odwijamy folię. Kroimy na dowolnej grubości plastry i lekko spłaszczamy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut (trzeba śledzić postępy, bo szybko robią się rumiane) do zezłocenia. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakulodówki, żeby masa się schłodziła (około 1 godziny). Odwijamy folię. Kroimy na dowolnej grubości plastry i lekko spłaszczamy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut (trzeba śledzić postępy, bo szybko robią się rumiane) do zezłocenia. Voila! (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Życie zamknięte w smakupieczonego ziemniaka i sosów – mięsnych, drobiowych, podrobowych lub rybnych. Ja najchętniej zamawiam bulwy z kurczakiem, mój mąż z drobiowymi żołądkami – równie dobrze jednak polecić wam mogę ich wersję ze śledziem w śmietanie. W karcie znajdziecie zawsze bogaty wybór zup. Ja polecam wam kociewski żurek – uwierzcie mi, że jest pyszny. Próbowaliśmy też pierogów i nigdy się na nich nie zawiedliśmy. Propozycją
Smaki Ewytęskniłem do gotowania! Cały lipiec i sierpień spędziłem na leniuchowaniu. Nie gotowałem praktycznie w ogóle, a śledziłem, smakowałem i inspirowałem się i czas w końcu zacząć siekać, ciąć, dusić i jeść! Zaczynamy od spaghetti z borowikami. Czego nam będzie potrzeba? -suszone borowiki; zalane wrzątkiem (około szklaki); wywaru nie wylewamy -ok 100 gram makaronu na osobę, gotujemy al dente -sól, pieprz
BaRepaskostkami lodu. Pokroić w plastry, posolić. Skropić octem balsamicznym z Modeny. Podawać z bazylią. Doskonała w towarzystwie serów i szynki... Smacznego! Niektórzy nawet jedli ją ze śledziami! Podana na Porcelanie Bogucice , nabiera nietuzinkowego charakteru
Z Kuchni Do Kuchnichoć odrobinę eksperymentując i dodając do posiłków kilka nowych składników można stworzyć prawdziwe dzieło sztuki. Wybór jest przecież tak duży. Zastąpienie ziemniaków ryżem, podlanie mięsa wytrawnym winem czy koniakiem, śledzenie aktualnych trendów by skorzystać z darów natury w danym sezonie po okazyjnej cenie, może znaczenie wpłynąć nie tylko na zdrowy styl życia, ale i lepsze samopoczucie. Szukając nowych smaków warto
upichconaganiając po całej kuchni. Przesiała sitkiem mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Dodała cukier i całość razem wymieszała wielką drewnianą łyżką. Gustaw nie odstępował jej nawet na krok. Śledził jej każdy ruch i co chwila wskakiwał na krzesło próbując skubnąć sobie coś pysznego do jedzenia. W kolejnej misce mikserem wymieszała jogurt, napój orzechowy Alpro i jajko. W dwóch turach
Malinowe Pocałunki