warzywna Składniki: 4 marchewki 2 pietruszki (korzeń) seler jabłko 3 jajka 2 ogórki gruntowe 2 ogórki kwaszone kawałek pora ewentualnie kilka łyżek kukurydzy lub groszku z puszki 3 łyżki majonezu sól, pieprz Przeczytaj cały przepis
w kuchni i w ogrodziedymka grzyby słomiane , pół puszki, ok 10 dag po odcedzeniu 10-12 dag pełnoziarnistego kuskusu, 3/4 szklanki 2-3 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz tymianek 1-2 łyżki majonezu , jogurtu naturalnego lub śmietany Cebulę kroimy razem z zielonymi bączkami i lekko solimy aby zmiękła. Jaja gotujemy, studzimy i kroimy w drobną kostkę. Kuskus zalewamy wrzącą wodą
Apetyczna babeczkaKukurydzę odsączyć. Paprykę drobno pokroić. 3. Łączymy wszystkie składniki, przyprawiamy solą i pieprzem, polewamy bazyliowym olejem kujawskim i dokładnie mieszamy. Jeśli ktoś zrezygnuje z wersji dietetycznej to można dodać majonezu. Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl
Apetyczna babeczkapory jakoś nie brałam się za robienie sosów do słoików. W moim domu rodzinnym też zawsze po prostu kupowało się ketchup, musztardę, majonez, chrzan, nikt nawet nie wspominał, że można coś takiego zrobić w domu. Od dłuższego czasu zbierałam się za zrobienie ketchupu, a jak w końcu zrobiłam i zobaczyłam, że to takie proste, a efekt tak dobry, postanowiłam
chwile dla mniedużą ilością kurczaka, chrupiących grzanek, mięciutkich pieczarek i pysznym sosem. Na prawdę bardzo polecam. Składniki: 150 g pieczarek pierś z kurczaka 100 g bagietki 1 marchewka jabłko 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka sosu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiego sosu chilli Sól, pieprz Przygotowanie: Wszystkie składniki kroimy w kostkę. Marchewkę i pieczarki gotujemy w osolonej wodzie. Na rozgrzanej patelni podsmażamy
Kuchnia Łukaszapozostaje nam kilka kawałeczków grillowanego mięska. Tym razem podaję nie banalny przepis jak można te mięsko użyć. W moim przypadku jest to karkówka wieprzowa zamarynowana: w oliwie, odrobinie octu, majonezu i z przyprawą do grilla. Składniki: 200 g grillowanej karkówki 100 g makaronu pełnoziarnistego 1 pomidor sól, pieprz koperek Przygotowanie: Makaron gotujemy w mocno osolonej wodzie przez
Kuchnia ŁukaszaPyszna, lekka, orzeźwiająca sałatka z spłaszczonymi brzoskwiniami i truskawkami, którą uwielbiają wszystkie dzieci, także i dorośli. W upał nigdy się nie chce ,,ciężkich" sałatek z majonezem lub dużą ilością tłustych składników, a więc pomysł na lekką, letnią, z sezonowych produktów sałatkę jest przed wami. Zapraszam! Składniki: 10 liści sałaty 2 spłaszczone brzoskwinie 15 truskawek Duży pomidor Dressing: 2 łyżki
Kuchnia Łukaszaburgera przyszło nam czekać 40 min. Frytki dostaliśmy po 10, do tego sos szumnie nazwany przez panią andaluzyjski, więc ja pełna radości, pomna smaku papryki, pomidorów, natki pietruszki, dobrego majonezu oczekiwałam na ten sos, bo jak zapewniali wszyscy od krewetek po koktajle, sosy robią sami. Aha. O słodka naiwności! Sponsorem generalnym wszelkich bud była firma Fanex i jej wielgachne żółte
ladykitchenwsuwa średnie). Pod koniec smażenia na wierzch burgera kładę plaster żółtego, dobrego sera. Odstawiam, żeby soki w mięsie się uleżały. Burgery wymagają sosu. Ja w blenderze mieszam dwie łyżki majonezu, jedynie słusznego Kieleckiego, łyżeczkę musztardy, łyżkę jogurtu naturalnego, mały starty ząbek czosnku, jeden filecik anchovis (można pominąć, ale nie czuć smaku ryby), odrobinę pieprzu kajeńskiego, łyżkę startego parmezanu i łyżkę
ladykitchenduża pierś z kurczaka - kilka łodyżek rozmarynu - przyprawa do kurczaka - papryka słodka - czosnek granulowany - pieprz sos - 1/2 litra wrzątku - 1 kostka mięsna - 1 łyżka jogurtu naturalnego - 1 łyżka majonezu - kilka kropel tabasco - kilka kropel oleju balsamicznego Przygotowanie: Ziemniaki obgotowujemy i kroimy w grubą kostkę. Dynię obieramy i wraz z kurczakiem kroimy w grubą kostkę. Kurczaka podsmażamy ze szczyptą przyprawy
Zainspirowana w kuchniFestiwal szparagowy cały czas trwa ! Tym razem na talerzu ląduje frittata. Frittata doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno, z odrobiną majonezu lub sama. Frittata ze szparagami Składniki: 10 szparagów ugotowanych na parze 6 jajek sól, pieprz, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej olej Wykonanie: Jajka i przyprawy miksujemy w misce. Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością oleju. Układamy
Kulinarne przygody Gatitymusi być sos alioli, czyli sos czosnkowy. Już jakiś czas temu publikowałam przepis na ziemniaki z sosem alioli , ale tam sos alioli był taki ekspresowy, tzn. wymieszałam po prostu majonez z czosnkiem. Dzisiaj przedstawiam sos, który zrobimy sami. Nie zawiera on jajka, bo Hiszpanie przy tak wysokich temperaturach wystrzegają się surowych jaj, jest robiony na mleku. Jest zdecydowanie lżejszy
Kulinarne przygody Gatitypewno na stałe zagości ona na naszym stole. Sałatka z buraków Składniki: 500 g ugotowanych buraków 1 cebula 2 łyżki czerwonego octu winnego 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka majonezu 1 łyżeczka musztardy Dijon sól pieprz Wykonanie: Buraczki ścieramy na średniej tarce, dodajemy do nich pokrojową w drobna kostkę cebulę i pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy
Kulinarne przygody Gatityryżem, kurczakiem i ananasem Składniki: 50 g suchego ryżu 1 mała pierś z kurczaka 5 plastrów ananasa z puszki 100 g żółtego sera 2-3 łyżki majonezu sok z 1/2 cytryny sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Ryż płuczemy na sitku zimna wodą a następnie gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Odstawiamy do wystygnięcia
Kulinarne przygody Gatityklasyczna, czyli kapusta i marchew. Sałatka coleslaw Składniki: 2 szklanki poszatkowanej białej kapusty 1 szklanka startej w julienne marchewki 1/2 cebuli pokrojonej w drobne piórka 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu typu greckiego 2 łyżeczki musztardy francuskiej Dijon sok z cytryny sól pieprz Wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na godzinę, dwie
Kulinarne przygody Gatity