font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} 2/3 szklanki majonezu 1/2 szklanki mleka 4 łyżeczki cukru pudru 2 łyżeczki octu balsamicznego (może być ocet winny z białego wina lub zwykły 10% - wtedy 1 łyżeczka) 1 łyżka soku z cytryny
Kuchnia domowa Animini kolanka 1 puszka kukurydz y 1 puszka groszk u zielon ego 1 duży ogórek 2 z ą bki czosnku papryka marynowana siekany koperek 20 dag szynki z indyka majonez sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Paprykę konserwową, szynkę i ogórka pokroić w kostkę. 2. Warz ywa w puszkach odlać z zalewy. 3. Makaron ugotować w osolonym wrzątku, wystudzić. 4. Wszystkie
Kuchnia domowa Anizbiorów siostry Anastazji. Składniki: 1 brokuł 3 pomidory 4 jajka 3-4 ogórki kiszone pół pęczka szczypiorku Sos (ilości można modyfikować - podaję mniej więcej jakich ja użyłam): 2 łyżki majonezu 1-2 łyżki ketchupu 4 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Różyczki brokuła ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki cukru na półtwardo. 2. Sparzone pomidory obrać
Kuchnia domowa Aniwszystkich miłośników brokułów i nie tylko :) Składniki: 1 mały brokuł 2 pomidory 1 kostka fety garść słonecznika Sos: majonez jogurt naturalny 2 ząbki czosnku sól, pieprz odrobina cukru Sposób przygotowania: 1. Brokuła podzielonego na różyczki gotujemy na półtwardo w osolonym wrzątku z dodatkiem odrobiny cukru. Studzimy. 2. Fetę kroimy w kostkę. 3. Umyte pomidory kroimy w półplasterki. 4. Ziarna słonecznika
Kuchnia domowa Anipysznych sezonowych warzyw. Polecam wszystkim, którzy lubią połączenie brokuł + feta + czosnek + inne dodatki :) Składniki: 1 brokuł 4 jajka 3 pomidory 1/2 puszki kukurydzy 1 kostka fety Sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka musztardy 2 zmiażdżone ząbki czosnku Sposób przyrządzenia: 1. Różyczki brokuła gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru na półtwardo. Wyciągamy z wody
Kuchnia domowa AniSkładniki: 2 łodygi selera naciowego 1 jabłko 1 garść suszonej żurawiny 1 łyżka siemienia lnianego 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu (można pominąć) cynamon do smaku szczypta soli słonecznik Sposób przygotowania: 1. Seler myjemy i kroimy. 2. Jabłka myjemy i kroimy w kostkę. 3. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy do smaku. Słonecznik prażymy na suchej patelni i posypujemy sałatkę
Kuchnia domowa Anisobie i mięso i warzywa! Polecam! Składniki: 1 brokuł 1 czerwona papryka 1 duży pomidor 1 pierś z kurczaka przyprawa do kurczaka olej do smażenia Sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka sosu tzatziki (można zastąpić zmiażdżonym ząbkiem czosnku i solą) Sposób wykonania: 1. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki, gotujemy przez 3-4 minuty w osolonym wrzątku
Kuchnia domowa AniLubię pieczony drób, takie udko będzie w sam raz na niedzielę i specjalne okazje. Składniki: 4 udka kurczaka Marynata: 1/4 szklanki oleju 1 łyżka majonezu sok z połowy cytryny 1/2 pora 2 łyżeczki miodu 1 płaska łyżeczka soli 2 zmiażdżone ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki odrobina pieprzu cayenne 1-2 łyżeczki ziół
Kuchnia domowa Anidomową wersją tego sera. Przepis na ser można znaleźć tutaj: KLIK . Składniki: 1 mały brokuł 15-20 dag szynki w plasterkach 15 dag domowej fety Sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku odrobina soli i cukru do smaku Sposób przygotowania: 1. Brokuł podzielić na różyczki, ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem odrobiny cukru na półtwardo. Przelać
Kuchnia domowa Anisię przegryzła. 4. Kotlety z ryby z dipem jogurtowym - dzień przed kolacją wieczorem przygotuję wszystko,rano będę smażyć. 5. Sałatka warzywna - dwa dni przed kroję, rano w Wigilię dodaję majonezu. 6. Sałatka z tuńczykiem 7. Łazanki z kapustą i grzybami 8. Kapusta postna (później powstaję z niej bigos) 9. Jagły zamiast kutii 10. Zamiast kompotu z suszu - grzaniec bezalkoholowy
NA MOIM TALERZUpolać sosem, podawać z obsmażonymi ziemniakami , frytkami lub puree ziemniaczanym. Zimny rostbef , pokrojony w cienkie plastry jest znakomitą przystawką Można go wtedy podać z sosem zrobionym na bazie majonezu (najlepiej domowego), ziół i kaparów lub korniszonów np z takim . Smacznego
Stare Garypierś z indyka (1kg) 2l wody 4 łyżki soli 2 liście laurowe 4 - 6 listków ziela angielskie 1 główka czosnku, obrana, ząbki przeciśnięte przez praskę 2 łyżki majonezu 1/2 łyżki pieprzu ziarnistego 2 łyżki majeranku przygotowanie Mięso umyć, oczyścić z ewentualnych błon.Wszystkie składniki zalewy umieścić w garnku. Włożyć mięso i włączyć gaz. Od momentu zagotowania gotować
Stare Garyskładniki 1 kg szynki 2l wody 4 łyżki soli 2 liście laurowe 4 - 6 listków ziela angielskie 1 główka czosnku, obrana, ząbki przeciśnięte przez praskę 2 łyżki majonezu 1/2 łyżki pieprzu ziarnistego 2 łyżki musztardy 2 łyżki chrzanu 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka gorczycy przygotowanie Mięso umyć, oczyścić z ewentualnych błon. Można obwiązać sznurkiem dla utrzymania formy. Wszystkie
Stare Garystaną się chrupkie. Pod koniec pieczenia można na kilka minut włączyć termoobieg, aby końcówki frytek lekko się przypaliły. Podawać z dowolnym sosem np sosem przygotowanym z jogurtu, odrobiny majonezu i wyciśniętego czosnku upieczonego razem z ziemniakami. Smacznego! * najlepiej kupić ziemniaki przeznaczone na frytki, bywają takie w marketach. Jeżeli nie wiemy czy ziemniaki są odpowiednie polecam metodę
Stare Garyprzystawki. składniki ( 2 - 3 porcje) 100 g wędzonego łososia 7 zielonych szparagów ze słoika lub świeżych 1 jajko ugotowane na twardo koperek kapary do posypania sos 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz papryka przygotowanie Wymieszać składniki sosu. Szparagi, jeżeli są świeże, zgrillować na patelni grillowej. ( odłamujemy koniec szparaga, nie obieramy, szparagi lekko smarujemy oliwą
Stare Gary