majonez - 14247 przepisów (strona:735/950)

Tojásrántotta czyli jajęcznica po węgiersku 163

Jajka goszczą u mnie na śniadanie bardzo często. Na kanapkach, z majonezem, sadzone,  na miękko, w postaci omletów, zapiekanek, jajęcznicy,  a czasem nawet w koszulkach. Można je robić na bardzoooooooo dużo sposobów i stąd to moje zamiłowanie do nich. Dzisiaj przy sobocie proponuję t ojásrántottę, czyli węgierską jajęcznicę z   kiełbasą Gyulaii, pomidorami i papryką. Koleżanka wróciła

Gosia gotuje
Frytki belgijskie 5866

tłuszczu frytki i smażymy do uzyskania złotego koloru. Wyjmujemy na papierowy ręcznik. Podajemy oprószone solą morską i z ulubionym sosem (orzechowym, tzatziki, andaluzyjskim, belgijskim, alioli… lub z ketchupem, czy majonezem). Wyśmienicie smakują podane z samym jogurtem. Oryginalne frytki belgijskie , zwane Vlaamse friet , są nawet marką handlową i symbolem najwyższej jakości w Amsterdamie i Utrechcie. Po co zadowalać się mrożoną namiastką

mojewypiekiinietylko
Sałatka cezar z grzankami 390

kilku dni leży w lodówce i nam się przygląda. Sos koniecznie przygotujcie wcześniej, aby smaki zdążyły się "przegryźć" :) Moje grzanki troszkę się przypiekły - wybaczcie :) Sos czosnkowy : 1/4 szklanki majonezu 3/4 szklanki jogurtu naturalnego czosnek granulowany, zioła prowansalskie lub zioła do sałatek, papryka ostra lub chili (do smaku) Składniki na wybrany sos umieszczamy w kubku i dokładnie mieszamy

Chocolate Muffin Blog
Belgijskie frytki 314

smażymy aż to uzyskania pożądanego stopnia zrumienienia.  Dodatek cukru i podwójne smażenie powoduje że frytki są chrupiące i mają puszyste wnętrze. Podajemy posolone z ketchupem, z majonezem lub z dodatkiem wybranego sosu, lub jako dodatek do innych dań. Koszt: zależnie ile razy używamy jednego tłuszczu (oczywiście najzdrowiej jest wymieniać po każdym użyciu) oscyluje w granicach 1.50 zł za porcję

Tanie przepisy studenckie
Pasta jajeczna 190

naszła nas ochota na coś z jajkami. Pierwsza myśl: pasta ! Więc zabraliśmy się do pracy :P 4 jajka, starty żółty ser, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka jogurtu, do tego majonez, ok. 2 łyżek wystarczy. Dla lepszego smaku dodajemy jeszcze trochę ketchupu i 1/2 łyżeczki musztardy. Wszystko mieszamy i doprawiamy pieprzem.  Zapomnieliśmy ! Jajka oczywiście kroimy w kosteczkę. Najlepiej lubimy pastę

vegetanie
Domowa sałatka warzywna. Palce lizać :) 197

więc również w małą kosteczkę i jeszcze raz mieszamy. Doprawiamy solą, jeśli jest taka Wasza potrzeba. My niemal nie używamy soli, więc tylko szczypta, teraz łyżka musztardy, majonez ok. połowę słoika, na koniec jeszcze sporo ostrej papryki, tak żeby nie była czasem za mdła i trzewia dla zdrowotności przepaliła hihi. Generalnie gotowa :) Teraz tylko zielona herbatka, 2 kromki chleba

vegetanie
Pasta z jajek a'la guacamole 181

ugotowane jajka 1/2 avocado 1/2 serka ricotta 1/2 serka bałkańskiego 1/2 średniego pomidora 1 słodka mini papryczka 4-5 krążków papryczki jalapeno 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu pieprz, pieprz cayenne, odrobina soli Resztę chyba już wiecie jak zrobić pastę :) Miłego dnia

vegetanie
Sałatka z ryżem i łososiem w sosie koperkowym 392

skórki i pokroić w drobną kostkę. Dodać do pozostałych składników. Dodać też posiekany koperek i wszystko dokładnie wymieszać. Do smaku doprawić świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Można dodać też odrobinę majonezu

Monia miesza i gotuje
SAŁATKA Z RUKOLĄ 340

zabezpiecza dzienne zapotrzebowanie organizmu w NNKT.Olej  ten jest znakomitym dodatkiem do ziemniaków, kasz, pieczywa, sera, ryb,  mięs, wszelkich warzywnych sałatek i surówek, a także składnik winegretu,  majonezu czy dressingów.Zapraszam na stronę SEMCO gdzie dowiecie się  jeszcze więcej ciekawostek na temat firmy i ich oferty

Z Majeczką w kuchni
Aïoli - prowansalski sos czosnkowy 263

Jego prowansalska nazwa wywodzi się od łacińskich słów alium oraz oleum,  oznaczających oliwę oraz czosnek. Mimo że  aïoli nazywane jest masłem Prowansji , to znacznie bliżej mu do majonezu. Głównie dlatego, że p odstawą sosu jest emulsja uzyskiwana z żółtek i oliwy z oliwek.  Sos ten jest wprost idealny do mięs, ryb, owoców morza, czy pieczonych warzyw

Food Square
KURCZAKOWE KĄSKI W KRAKERSACH 300

głód i nie zanudzić monotonnością obiadów? Proponuję bardzo soczyste kąski z piersi kurczaka. Składniki: 500 g piersi z kurczaka przyprawa gyros Marynata: 1 szklanka słodkiej smietany 30 % 4 lyzki majonezu 3 łyzki keczupu 3 ząbki czosnku krakersy słone - opakowanie Wykonanie: Pierś z kurczaka kroimy w małe paseczki lub kwadraciki wg uznania.Posypujemy przyprawą gyros. Składniki marynaty mieszamy, dodajemy przecisnięty czosnek. Wkładamy

Z Majeczką w kuchni
Najprostsza surówka z marchewki 353

naturalny, którego niestety w tamtych czasach w sklepach nie było.   Najprostsza surówka z marchewki Czas przygotowania : 20 minut Składniki na 4 porcje Składniki: 600 g marchewki 1 łyżka majonezu 3 łyżki naturalnego jogurtu szczypta cukru sól sok z cytryny  Wykonanie: Marchewkę obieramy i ścieramy na drobnej tarce jarzynowej. Marchewkę delikatnie oprószamy solą, mieszamy i odstawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Zapiekane jajko 352

Święta, święta. Jak urozmaicić świąteczne śniadanie. Mi wielkanocne śniadania kojarzą się z białą kiełbasą, jajkami z majonezem i wędlinami. Tym przepisem chciałam coś urozmaicić. Jasne kolory ożywiłam kolorowymi akcentami. Nie wiem jak Wy, ale my uwielbiamy najzwyklejszy makaron smażony z jajkiem i trochę na tej podstawie powstał ten przepis. Połączenie ulubionych smaków dało połączenie takie jakie najbardziej lubimy. Moja córeczka

dom-agi.pl
Domowy hamburger 182

mięsa mielonego wołowego, - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki; - 2 łyżki posiekanych kaparów; - 2 posiekane szalotki lub 1 mała cebula; - pół szklanki wody; - sól, pieprz Sos: - 3 łyżki majonezu; - 1 ogórek konserwowy; - 1 szalotka; - płaska łyżeczka musztardy - spora szczypty czosnku w proszku; - 0,5 łyżeczki cukru; - 2 spore szczypty słodkiej papryki - 1/2 łyżeczki octu jabłkowego Dodatkowo: - bułki do hamburgerów ; - czerwona cebula

dom-agi.pl