majonez - 14247 przepisów (strona:733/950)

Pizza z leśnymi grzybami, T-Mobile Nowe Horyzonty Tournée 214

Ciasto i 3 składniki nadzienia, które idealnie do siebie pasują: mozzarella, grzyby, zioła (natka pietruszki, bazylia, oregano). Świetnie smakuje też skropiona odrobiną oliwy (żadnym ketchupem czy majonezem…). Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow

Qlinarnie i Qlinarnie
Gorąca czekolada, Syriana 199

składników. Trochę podpytywałam, ale się nie udało... Jest podawany do niektórych dań. Smakował trochę, jak krem z mleka ryżowego ale był dość kwaśny (ocet, cytryna?). Właściwie smakiem przypominał  majonez wegański na mleku ryżowym, ale był bardzo puszysty, kremowy i lekki . Drugi sos - z czerwonej papryki - myślałam, że to harissa, ale okazało się nie w ogóle nie był ostry

Qlinarnie i Qlinarnie
Zimowe inspiracje kanapkowe, Kelnerka 231

kanapek dodaję: superżywność , tj. gotowane jajko, awokado, kiszoną kapustę (raczej tylko do użytku domowego:) oraz kiszone ogórki, suszone pomidory, oliwki, dużo świeżej zieleniny (szczypiorek, pietruszkę, bazylię, rzeżuchę),  majonez wegański , plaster wędzonego tofu lub wędzonego twarogu Pilos (pyszny, do kupienia w Lidlu, bez żadnych E). Poniżej lista past, które najczęściej przygotowuję: Wegańskie: 1. Pasztet soczewicowy 2. Pasta z pieczonego

Qlinarnie i Qlinarnie
Sałatka warstwowa z kurczakiem i serem feta 3002

kapusty pekińskiej 4 średnie pomidory 500 g piersi z kurczaka przyprawa "Gyros" 3 łyżki oleju 270 g sera feta 10 dkg płatków migdałowych Sos czosnkowy: 1 mały majonez 1 mała śmietana 18% 2 ząbki czosnku sól, pieprz Uwielbiam sałatki warstwowe. Tym razem zaproponuję efektowną, kolorową sałatkę warstwową z kapusty pekińskiej, pomidorów i kurczaka, uzupełnioną sosem czosnkowo-majonezowym. Kilka niepozornych składników

Świat Domowej Kuchni
42, Smaczna pasta na pieczywo 153

jajka 1 cebulka 1 rybna puszka (dowolna) 2 serki topione 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy pieprz, sól natka pietruszki lub szczypiorek por (opcjonalnie) Jajka ugotować na twardo, ostudzić, pokroić w kostkę, cebulę również pokroić w kostkę, serek rozetrzeć z konserwą rybną, wszystkie składniki połączyć razem i dokładnie wymieszać

Jadło i czytadło
46. Pastella z kawiorem i jajkiem 155

jest bardzo mocno kawiorowy, a po dodaniu jajka staję się delikatna i nadal kawiorowa - idealna na kanapki. 1 tubka Pastelli kawiorowej Lisnera 3 jajka ugotowane na twardo 1 łyżka majonezu sól, pieprz Wszystkie składniki rozgniatamy na jednolitą masę. Doprawiamy do smaku

Jadło i czytadło
112. Sałatka z wędzonym kurczakiem 243

wędzone nogi kurczaka 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 1/2 szklanki ugotowanego ryży 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz Nogi kurczaka pokroić w kostkę, ananasa i kukurydzę odcedzić a następnie pokroić ananasa w paski. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, przyprawić i na samym końcu dodać majone

Jadło i czytadło
166. Czarna rzodkiew w sosie curry 145

witaminowa. Z uwagi na jej ostry smak, proponuję podać ją w sosie curry, który złagodzi  jej ostrość. Rzodkiew wystarczy zetrzeć na tarce. Sos curry przygotowujemy z 2 łyżek majonezu i 2 łyżek jogurtu, dodajemy pieprz i curry. Taką surówkę podaję do obiadu lub zjadam z pieczywem

Jadło i czytadło
Sałatka "Zielono mi" 348

sałatkowa zieleń jest na ten czas powszechnie dostępna. 1 mały brokuł 3 łodygi selera naciowego 1 długi zielony ogórek 1 puszka groszku 1 por sos: 3 łyżki majonezu 2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu pieprz Brokuł podzielić na malutkie różyczki i obgotować w osolonej wodzie ok. 2 minut (nie rozgotować). Łodygi selera pokroić na małe kawałki, ogórka w kostkę. Groszek

Jadło i czytadło
Sałatka z makaronem ryżowym 356

cholesterolu więc tym bardziej warto.  Sałatka jest godna polecenia i wypróbowania. 100 g makaronu ryżowego 1 długi ogórek 1 puszka kukurydzy pęczek koperku opcjonalnie szynka gotowana  majonez, sól, pieprz Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kukurydzę odcedzić, ogórka pokroić w kostkę, koperek poszatkować wszystko razem wymieszać i przyprawić. Jeżeli chcemy dodać szynkę to należy pokroić

Jadło i czytadło
Sałata z rzodkwią i kukurydzą 186

odpowiednim sosem smakuje bardzo sympatycznie. 1/2 główki sałaty 1/2 rzodkiewki  Sopel lodu 1/3 puszki kukurydzy sos: 1 łyżka oliwy, 1 łyżka musztardy, 1 łyżka miodu, 1 łyżka majonezu Z podanych składników przygotować sos.  Sałatkę porwać na strzępy, rzodkiew zetrzeć obierakiem lub na tarce na grubych oczkach. Wszystko razem wymieszać z kukurydzą

Jadło i czytadło
Sałatka z pieczarek i żółtego sera 368

sałatki, z pieczarkami marynowanymi, smażonymi i gotowanymi, ja wybrałam gotowane i wyszła bardzo dobra. 0,5 kg pieczarek 3 jajka 150 g żółtego sera 3 łodygki selera naciowego majonez sól pieprz Pieczarki dokładnie umyć, pokroić na niewielkie cząstki i obgotować w osolonej wodzie (ale tylko lekko) i odcedzić. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Seler naciowy pokroić

Jadło i czytadło
Marchewka z jabłkiem. Najprostsza, smaczna surówka. 302

Marchewka z jabłkiem,bardzo smaczna surówka. Doskonała jako dodatek do obiadu, zwłaszcza ryby, ale także wyśmienita, bardzo zdrowa przekąska dla maluszków :) Lekka bez dodatku soli, śmietany czy majonezu. Można powiedzieć, że prawie dietetyczna. Składniki - marchewka 4-5 szt. - jabłko 1 szt. - cukier, sok z cytryny Wykonanie. Marchewkę i jabłko myję, obieram ze skórki, marchew ścieram na tarce o cienkich oczkach

Kuchnia z widokiem na ogród
Grzyby marynowane. Najprostszy, smaczny przepis. 231

zamroziłam a wszystkie najmniejsze zamarynowałam w słoiczkach. Skończyliśmy blisko godziny 23.30 , ale dziś wiem, że było warto :) Do marynowania wybrałam najmniejsze okazy i ulokowałam je w malutkich słoiczkach po majonezie, tak aby były na jeden raz. Zalewy mi trochę zostało, dokupię małych pieczarek i będą jeszcze ze dwa słoiczki. Polecam :) Składniki - 1 kg grzybów - cebula 2 szt. Zalewa - 2 szklanki

Kuchnia z widokiem na ogród
Kąski z kurczaka 224

kukurydzianych, z panierki klasycznej. Wszystko smażymy na rozgrzanym oleju. Tak przygotowane kąski idealnie smakują z warzywami (pomidor, ogórek, czerwona cebula, oliwki) oraz sosem czosnkowym (pół jogurtu naturalnego, kilka łyżek majonezu i 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku

VioletoweKucharzenie