słodkiej papryki; 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu; 1/2 łyżeczki soli; Przyprawa do kurczaka (u mnie firmy Prymat); 50 g płatków kukurydzianych; 150 ml mleka; Olej do smażenia. Sos: 125 ml majonezu; 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego; 1 łyżka drobno posiekanej cebuli; 4 łyżki drobno posiekanych ogórków konserwowych; 2 łyżeczki białego octu winnego; 1 łyżeczka białego cukru; 1/2 łyżeczki soli
Gospodyni Miejskasurówki. Dodać chrzan, śmietanę i dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i białym pieprzem do smaku. Wymieszać. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim, gęstym jogurtem naturalnym lub majonezem. Do surówki można również dodać obrany i starty na tarce o grubych oczkach seler (około 1/4 korzenia). Surówka nadaje się do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu, jak również można ją wstawić
Gospodyni Miejskawoli moja rodzina. Surówkę najlepiej przygotować minimum 30 minut przed podaniem w celu przegryzienia się smaków. Wyśmienicie też smakuje następnego dnia. Surówkę należy przechowywać w lodówce. Olej można zastąpić majonezem, a smak surówki wzbogacić pokrojonym w drobną kostkę ogórkiem konserwowym. Surówka ta stanowi idealny dodatek do smażonej ryby. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskakawałkach. Podawać z krakersami, nachosami czy chipsami. Uwagi do przepisu: Chudy twaróg można zastąpić półtłustym, a śmietanę gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim. Do twarogu można też dodać łyżeczkę majonezu. Słodki sos chili można zastąpić słodko-pikantnym sosem chili, aby przekąska była bardziej pikantna. Źródło przepisu: Zacisze kuchenne
Gospodyni Miejskazależy od ilości ile mamy ogórków ) ogórki gruntowe mogą być też przerośnięte czosnek koper (baldachimy) liść laurowy (po 1 liściu na słoik używam takich od dżemu lub majonezu ) sól kamienna nie jodowana ( po dwie łyżki na 1 litr bardzo ciepłej wody ) woda SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : - ogórki dokładnie myjemy, czosnek obieramy z łupinek i przygotowujemy kwiaty kopru
Basia w kuchniświetnym dodatkiem do większości potraw! Nieodłączny składnik pizzy, zapiekanek, a także można nim polać mięso, czy brokuły. Jest przepyszny! Składniki: jogurt grecki (lub inny gęsty jogurt naturalny) 3 łyżki majonez 1 łyżka 1 ząbek czosnku pieprz, sól ewentualnie zioła (według uznania) Wykonanie: Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z pozostałymi składnikami. Najlepiej, gdy sos ma czas się "przegryźć
Anielska Kuchnia Anijakiem. Smaczna pasta, a jeśli jeszcze do tego zrobimy domowe pieczywo, to mamy królewska ucztę śniadaniową. Pieczywo tutaj: Chlebek wiejski SKŁADNIKI 1 puszka tuńczyka w oleju 1 łyżeczka majonezu odrobina musztardy 3 jajka pół pęczka szczypiorku 10 dag. lekkiego twarogu jeden większy ogórek sól, pieprz WYKONANIE Tuńczyka odlewamy z oleju i wrzucamy do miski, dodajemy, pokruszony ser, pokrojony
W kuchennym oknie Ewycamembert faszerowany śliwkami. Fantastyczna i przepyszna przystawka. Pierwszy raz smażony camembert jadłam w Pradze gdzie na każdym rogu można go kupić w bułce z ogromną ilością majonezu, czyli w sam raz coś dla mnie. Oczywiście nie tylko budki z fast foodami proponują "smażeny syr" , bo to jest też wykwintne danie w eleganckich restauracjach, za który zapłacić trzeba sporo
pieprzny smaczeksytą sałatkę, która śmiało może służyć jako obiad. Składniki: 1,5 kg ziemniaków 2 łyżki oleju rzepakowego łyżeczka pieprzu 2 czerwone cebule 3/4 szklanki majonezu połączonego z jogurtem, proporcje wg uznania 4 łyżki balsamico 2 łyżeczki musztardy diżońskiej kilka plastrów wędzonki garstka posiekanej natki pietruszki 10 dag sera typu blue
pieprzny smaczekMonte Cristo Sandwich* z domowego chleba(mutanta) tostowego** z keczupem, sałata *ser, szynka, musztarda, majonez, obtoczone w jajku z odrobiną mleka i smażone na maśle **pszenno-pełnoziarnisty (1/1) Dobra znów się będę chwalić, alee trudno. Ten chleb wyszedł genialny, serio. To nic, że należy raczej do tych mnie "zgrabnych", ale to dlatego, że wsadziłam go do zbyt małej blaszki
More food, love and dreamstarce lub przeciskamy przez sitko do jajek, makrelę obieramy z ości, rozdrabniamy, dodajemy do jajek, czerwoną cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do masy,do której dokładamy 2 łyżki majonezu. Doprawiamy solą i pieprzem
Z Majeczką w kuchnicukru, i każdy Tadek-niejadek szturmem zdobyty. Chleb jest przedni z samym masłem, albo posmarowany dżemem (moim ulubionym dyniowym). Ku mojemu zaskoczeniu bardzo smaczne są kanapki z łososiem i majonezem, albo z jakąś wędliną. Jeśli nie chce Ci się robić podmłody - nie rób jej. Składniki podmłody dodaj po prostu do przygotowywanego ciasta, zwiększając jednak ilość drożdży
Grahamka, weka i kajzerkatrzy kanapki - 1 kulka mozzarelli 125 g - 1 pomidor - masło lub majo , sól, kawałek poszatkowanego pora lub szczypiorku Na chleb smarujemy masło lub majonez kroimy pomidora i mozzarelle w plastry i przekładamy raz jedno raz drugie, solimy i na wierzch posypujemy porem lub szczypiorkiem a nawet bazylią. SMACZNEGO ! CMOK
Pasje Jolkirosołu? Jeśli tak to, to jest jeden z wariantów który być może zasmakuje Tobie. Są dwie wersje: odchudzona i normalna. Odchudzona jest z jogurtem naturalnym, a normalna z majonezem. Smakowo lepsza jak dla mnie jest normalna, ale przepis poniżej jest w wersji light. Mięso oddzielone od kości i jak masz warzywa zmiksuj z jedną cebulą. Możesz również dokładnie posiekać. Dodaj
Pasje Jolki