majonez - 14247 przepisów (strona:755/950)

Jajka faszerowane wędzonym łososiem 233

wybierzcie ulubioną! Czas przygotowania: 20 minut (w tym czas gotowania jajka) Ilość porcji: 3 Składniki: 4 jajka 60g wędzonego łososia 1,5 łyżki śmietany niecała łyżeczka masła   majonez do przybrania Jajka gotujemy na twardo. W tym czasie możemy na drobno pokroić  wędzonego łososia. W miseczce mieszamy śmietanę, masło oraz łososia. Doprawiamy odrobiną pieprzu. Nie solimy, gdyż łosoś

Kolizje Smaków
Pożywna zapiekanka 236

osób. Składniki: - 2 kg ziemniaków - 1 kg mięsa mielonego - 1 cebula - 3 ząbki czosnku - 250 g sera żółtego sos: - 1 szklanka wody - 4 łyżki koncentratu pomidorowego - 2 łyżki majonezu - 2 łyżki musztardy dijon - 1 łyżka bazyli - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka papryki słodkiej - 1 łyżeczka delikatu czerwonego - sól i pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, podgotowujemy, studzimy a następnie kroimy w plasterki

Zainspirowana w kuchni
Śródziemnomorska sałatka z fasolki szparagowej z suszonymi pomidorami i marynowaną cebulką 204

fasolki przygotowuje się sałatki, gulasze lub też podaje się ją na ciepło z różnymi dodatkami.  W Prowansji zieloną fasolkę podaje się z cytrynowym sosem aioli (rodzaj czosnkowego majonezu). W Ligurii, oprócz we wspomnianym makaronie, fasolkę podaje się z natką pietruszki, anchois i oliwą, posypaną grzankami . W Toskanii fasolkę gotuje się ze świeżymi pomidorami z czosnkiem i nasionami kopru włoskiego

Chilli Czosnek i Oliwa
Risotto z grzybami i pieczoną dynią 209

patelnię. Specjaliści twierdzą, że tajemnicą udanego risotto jest dodawanie bulionu w małych porcjach - dodajemy kolejną porcję dopiero jak poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż ( to trochę jak przy kręceniu majonezu ). Ja na początku daję po 1 chochli bulionu (2 lub 3 razy), a potem po 2 chochle. Cały czas mieszamy. Owszem wymaga to stania przy kuchence i pilnowania garnków, ale jest

Chilli Czosnek i Oliwa
Bożonarodzeniowe tradycje kulinarne - Hiszpania 216

składa się z dużej liczby dań, jednak Hiszpanie nie zachowują w tym dniu postu i na stole pojawiają się dania mięsne.  Popularne przystawki to małże, krewetki z czosnkowym majonezem, pimentos rellos de bacalao , czyli papryki faszerowane suszonym dorszem lub półmiski zimnych mięs (np. sławnej szynki jamon czy kiełbasy chorizo) i serów. Po nich następuje zupa, zazwyczaj rybna

Chilli Czosnek i Oliwa
Dieta śródziemnomorska - zasady diety 254

pozostałych mieszkańców krajów śródziemnomorskich, dodać mały kawałek pełnotłustej ale aromatycznej fety do sałatki warzywnej, zetrzeć trochę parmezanu na makaron, czy zrobić dip na bazie jogurtu naturalnego (np. tzatziki) zamiast majonezu. Po danie z kurczaka należy sięgać raz w tygodniu i nie przesadzać z jajkami (rekomenduje się ich nieco więcej, jeżeli w ogóle nie jadacie mięsa). 4. Mięso czerwone i słodycze

Chilli Czosnek i Oliwa
Szybka pasta kanapkowa 196

Bardzo smaczna a zarazem łatwa w wykonaniu pasta jajeczna. Świetny pomysł na śniadanie. Składniki : 6 jajek natka pietruszki sól i pieprz majonez lub musztarda Zobacz  cały przepis

w kuchni i w ogrodzie
Błyskawiczna pasta z tuńczykiem 171

Szybka pasta do chleba o każdej porze dnia. Składniki : 2 puszki tuńczyka (masa ryby 2x130g) pół puszki kukurydzy ok.130g 2 jajka natka pietruszki majonez lub musztarda(opcja) sól, pieprz Czytaj dalej

w kuchni i w ogrodzie
Surówka z kapusty 232

delikatnie wyciskamy z kapusty sok. Odstawiamy na pół godziny. Dodajemy łyżkę oleju i koperek i jeszcze raz mieszamy. Gotowe. Taką surowkę możemy doprawić sokiem z cytryny, sosem vinegret lub majonezem. Jesli zostanie surówka z poprzedniego dnia wystarczy dotrzeć do niej jedną marchewkę lub kawałek kiszonego ogórka a już mamy cos innego. Jako dodatki mmożemy użyć też szczypiorku, cebulki, konserwowej kukurydzy

prawdziwe jedzenie
Surówka z marchwii i pietruszki 217

ścieramy na tarce o małych oczkach. Mieszamy. W tym momencie mamy już gotową surówkę. Moje dzieci lubią najbardziej takie proste potrawy. Wielu dorosłych dodaje do tego jeszcze kapkę majonezu lub chrzanu ze słoiczka

prawdziwe jedzenie
Z serii do poczytania : Poznaj sekret soczystego kurczaka - sałatka z ananasem 185

kurczaka * kostka rosołowa Knorr  * 3 łyżki oliwy z oliwek * garść sałaty lodowej * 4 plastry ananasa z puszki * 3 łyżki kukurydzy konserwowej Sos : 2 łyżki jogurtu greckiego, łyżka majonezu lub śmietany, ząbek czosnku, sól, pieprz Przygotowanie : Połączyć kostkę rosołową z oliwą, natrzeć pierś kurczaka, usmażyć na złoty kolor. Ciepłe mięso pokroić w plastry, odstawić. Sałatę lodową drobno posiekać, przełożyć

Magiczne Życie Marty
Sałatka z roszponki, pomidorów i ogórków, ze słodko-kwaśnym dresingiem 472

czerwonego octu winnego, 1 łyżeczki sosu sojowego, 1 łyżki oleju, 1 łyżeczki musztardy z białym winem, oraz 1 łyżeczki miodu, wymieszałam wszystkie składniki na dresing, tworząc coś w rodzaju majonezu. Pomidory pokroiłam w ćwiartki, ogórki wraz ze skórką w półćwiartki, wszystko wraz z roszponką wrzuciłam do szklanej miski, wlałam dresing, całość dokładnie wymieszałam. Ta sałatka to świetny dodatek do dań

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Żeberka wieprzowe z sałatką ziemniaczaną 222

żeberek Piotrek przygotował marchewkę , ale tym razem bez groszku oraz sałatkę ziemniaczaną, w sposób jaki podaje się w Niemczech, czyli ugotowane ziemniaki pokrojone w grubą kostkę z dużą ilością majonezu, doprawione tylko solą i pieprzem, bez dodatków. Ostatnio piekłam żeberka na grillu. Polecam też moje żeberka w sosie z pampuchami. Tak przygotowane Żeberka wieprzowe z sałatką ziemniaczaną są dla tych

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Spotkanie Przyjaciół Winiary – edycja 2013 159

balsamino, wina.                   Zdrowe burgery - mięso mielone z indyka, jajko, papryka czerwona, natka pietruszki, cebula czerwona, podane z sosem chili Winiary, majonezem, śmietanką i posiekaną pietruszką. Podane na sałacie i przełożone grillowanymi plastrami bakłażana.                   oraz Wieżę szczęścia , czyli grillowane skrzydełka kurczaka, marynowane

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotleciki drobiowe z cytrynową nutą 264

obtaczamy je w bułce tartej i i smażymy z dwóch stron na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Podajemy z dipem cytrynowym przygotowanym z 3 łyżek jogurtu greckiego, 2 łyżek majonezu Winiary, 1 łyżki soku z cytryny, odrobiny chili w młynku oraz utartej skórki cytrynowej. The post Kotleciki drobiowe z cytrynową nutą appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię