majonez - 14247 przepisów (strona:762/950)

Hamburgery 206

Łaczymy wszystkie składniki, doprawiamy do smaku. Formujemy kotlety. Grillujemy ok 3 min.  Do przygotowanej rano bułki dajemy mięso, plasterek sera, sałatę, cebulę, pomidor, ogórek kiszony- ketchup, musztarde czy majonez do wyboru I do smaku. Hamburger podałam z frytkami- by nie było :) Smacznego

Smaki Edyty
Tapas II - Przekąski II 305

paluchów:) Na wędzoną szynkę (np prosciutto) nakładamy serek Philadelphia, zaczynamy zwijac palucha od nieposmarowanej części, Serek ma być"klejem" na końcu. Dip : 3-4 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku - przeciśniety przez praskę pieprz. Wszystkie składniki mieszamy I doprawiamy pieprzem do smaku :) Gotowe

Smaki Edyty
Dip koperkowy 202

sałatek.  Składniki: 2-3 łyżki majonezu 2-3 łyzki śmietany lub jogurtu 1-2 łyżki suszonego lub świeżego kopru 1 łyżka soku z cytryny pieprz, sól Wkonanie: Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy solą I pieprzem I gotowe

Smaki Edyty
Dip pomidorowo-jogurtowy 253

może, tylko nasza wyobraznia :) Dzisiaj proponuję dip pomidorowy , ktory użyłam jako dodatek do pilaw z mięsa mielonego. Zaczynamy:  Składniki: 2-3 łyżki jogurtu greckiego 2-3 łyżki majonezu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka ketchup 1 łyżeczka octu winnego 1-2 łyżeczki cukru sól, pieprz świerzo zmielony Wszystkie składniki mieszamy razem- doprawiamy do smaku. I gotowe

Smaki Edyty
Dorsz z surówką a'la Coleslaw 266

rybę na rozgrzany olej I smażymy zdwóch stron na srednim gazie.  Do obiadu przygotowałam surówkę a' la colesław . Składniki: Kapusta pekinska 1-2 marchewki szczypiorek 2-3 łyżki majonezu lub joguru naturalnego sól, pieprz, cukier Wykonanie tutaj Obiad podałam z frytkami. Smacznego

Smaki Edyty
Wrapy z tuńczykiem 270

groszek. Gotujemy jajka na twardo. Ścieramy ser żółty na dużych oczkach, kroimy ogórek konserwowy na małą kosteczkę. Mieszamy wszystkie składniki, dodajemy sól I pieprz do smaku. Wrapa smarujemy majonezem, nakładamy sałatkę I zwijamy w rulon. Przecinamy na pół. Gotowe :)  Smacznego

Smaki Edyty
Sałatka z sera koziego 222

pożywna. Polecam Zaczynamy: Składniki: pare listków z sałaty lodowej pół ogórka zielonego 1 słodka papryka 10 pomidorków koktailowych 200 gr sera koziego z czosnkiem 2 łyżki jogurtu naturalnego lub majonezu. sól, pieprz  Wykonanie: Wszystkie składniki kroimy, pomidorki na półm ogórki na pół talarki, paprykę na cząstki, rwiemy sałatę I dodajemy ser kozi. Dodajemy jogurt, mieszamy , doprawiamy do smaku . Gotowe

Smaki Edyty
Kapusta kiszona z buraczkami-surówka 224

Moja kuzynka robi taka surówkę ale z majonezem ( czasem dodaje jeszcze utartego ogórka kiszonego). Mnie zachciało się dziś do ryby (Tilapia w marynacie z sosu chili )- kapusty kiszonej ale takiej by się komponowała i smakiem i wyglądem. Przypomniałam sobie o surówce kuzynki ( Iwonki) i trochę ja zmodyfikowałam. Czas: 10 minut Składniki: 20 dag kiszonej kapusty 1/3 dużego soczystego buraka czerwonego

Buniabaje w kuchni
Pochrzanione jajka 148

Czas: 10 minut Składniki: Jajka przekroić ze skorupkami na połówki. Ostrożnie wyjąć łyżeczką białka i żółtka - skorupki odłożyć. Białka i żółtka rozetrzeć widelcem na bardzo drobno . Dodać usiekaną natkę, majonez i chrzan. Doprawić szczyptą soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać. Wypełnić masą jajeczną puste połówki skorupek. Panierować   kładąc masą jajeczną na bułce tartej i poruszając by sie przykleiła ( bułka

Buniabaje w kuchni
Sałatka z białych warzyw i ziemniaków 239

dodać do zupy by ją zagęścić . Wymyśliłam sobie , że można by z nich robić sałatkę podobną do klasycznej kartofelsalad , a dodatkowo wykorzystać ugotowaną cebulę i por jako ,, dosmaczacz" majonezu. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Por i jabłko z imbirowym smaczkiem 171

ważne zależnie czym ta surówkę doprawimy uzyskujemy wiele jej odmian. Podstawa to por , jabłko, sól, pieprz i olej lub śmietana. Ale to nie koniec - może być dresing na bazie majonezu , soków owocowych . Można dodawać inne owoce np. cytrusy. Dzisiejsza jest pikantno- słodkawa. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Wielkanocne ruloniki z jajecznym wnętrzem 366

Wielkanoc to jajeczne święta. Co nie znaczy , że muszą to być połówki jajek z majonezem. Postanowiłam, że w tym roku będą to bardzo małe porcje ( tzn. po 1-2 sztuki z każdego rodzaju) na osobę , ale za to nie tradycyjne. I takimi są te ruloniki. Zawsze smakowało mi połączenie smaku ogórka z jajkiem. Mało pracy - smak idealny- wygląd super. Czytaj

Buniabaje w kuchni
Sos tatarski z dodatkiem papryki konserwowej 242

Chyba nigdy nie przestanę sprawdzać czy jeśli odrobinę zmieni się przepis to czasem potrawa nie będzie smaczniejsza . Sos tatarski robiłam już w wielu wersjach - podstawowy ( majonez, śmietana, musztarda zwykła, korniszony i grzyby), z dodatkiem kaparów, z miodem zamiast cukru, z marynowanym patisonem albo z marynowanymi pieczarkami zamiast grzybów leśnych. Dziś następna wersja z papryką konserwową. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Jajka na miękko z wkładką 185

pół miękko podawanych na zimno ( jako przystawkę ) z pikantnymi dodatkami. Tak podane jajka są nawet smaczniejsze od tych na twardo z takim samym dodatkiem. Dziś proponuję zestaw jajko- majonez i pikantne wiórki łososiowe ( z mintaja). Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Sosy czosnkowe - moje trzy wersje 180

WERSJA : * duży jogurt naturalny * 4 ząbki czosnku * sól , pieprz II WERSJA : * pół dużej gęstej śmietany * pół dużego jogurtu naturalnego * 4 ząbki czosnku * sól , pieprz III WERSJA : * pół słoiczka majonezu  * pół dużego jogurtu naturalnego * 4 ząbki czosnku * sól , pieprz

Magiczne Życie Marty