uwielbiałem świeże bułki, kupione rano w pobliskiej piekarni. Pachnące i chrupiące. Najbardziej smakowały bez niczego. Masła do pieczywa nigdy nie używałem; nie lubię po prostu. Zamiennikiem był dla mnie majonez, który łączyłem z wędliną, serem, czy różnymi warzywami. Odkryłem jednak coś, dzięki czemu, czuję się jakbym jadł śniadanie w słoneczny dzień, na tarasie, na wybrzeżu w jednej z włoskich tawern
BaRepaspapryka konserwowa, czerwona, obrana i pokrojona w paski -łyżka groszku zielonego z puszki -łyżka kukurydzy z puszki -jogurt naturalny, lub niestety smaczniej, ale dla tych niezwracających uwagi na kalorie, majonez -sól, pieprz -orzechy włoskie posiekane Wszystkie składniki łączymy ze sobą, solimy i pieprzymy do smaku. Pieczywo podgrzewamy w opiekaczu, lub tosterze, skrapiamy oliwą i posypujemy ziołami (starte suszone pomidory, oregano
BaRepasSałatka z krewetkami w awokado Sałatka z krewetkami w awokado dla 4 os: 4 awokado 40 dkg krewetek koktajlowych 2 łodygi selera naciowego 6 obranych orzechów włoskich 4 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu sól, pieprz Wykonanie: Awokado obrać ze skórki i przekroić na pół wzdłuż. Seler naciowy pokroić w drobną kostkę i wymieszać z pozostałymi składnikami, doprawić do smaku solą
Anielskie SmakiKroimy sushi kawałki (najpierw na pół, później każdą połówkę na trzy). Przygotowujemy sushi nigiri. Z pozostałego ryżu formułujemy ręką lub łyżką lekko podłużne kulki. Każdą smarujemy z wierzchu lekko majonezem i przykrywamy plasterkiem łososia. Sushi podajemy z sosem sojowym, pastą wasali i marynowanym imbirem
Na słodko lub wytrawniefilety z kurczaka 1 czerwona papryka puszka kukurydzy 5-6 korniszonów 1 mała czerwona cebula opakowanie kiełków fasoli mung keczup, przyprawa gyros, olej do smażenia Sos: 2-3 łyżki majonezu, średni kubek jogurtu naturalnego, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, łyżeczka przyprawy gyros Filety z kurczaka umyć, pokroić w kostkę i usmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodając pod koniec posiekaną
Czerwień i błękitwalce" z przygotowanego mięsa należy obtoczyć w bułce tartej i nadziać na patyczki do szaszłyków przekładając ulubionymi warzywami w moim przypadku była to tylko papryką. SOS CZOSNKOWY: 2 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku startego Wszystkie składniki połączyć ze sobą i gotowe
Kuchnia w opałachBonduelle) 3 cieniutkie drobiowe kabanosy 1 jajko ugotowane na twardo 1 łyżka pokrojonej w kostkę czerwonej papryki 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku kiełki rzodkiewki sól morska ziołowa pieprz 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka ostrej musztardy. A jak to zrobić: Pokroić: jajko w drobną kostkę, kabanosy w drobne talarki. Wszystkie składniki przełożyć do miseczki i dokładnie ze sobą wymieszać. Tak przygotowana pasta
Kuchnia w opałachpuszka fasoli czerwonej (gotowanej na parze) mała puszka kukurydzy 1 jajko ugotowane na twardo 1 kiszony ogórek 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 łyżka majonezu sól pieprz A jak to zrobić: Jajko pokroić w kostkę, a ogórka w pół talarki - przełożyć do miski. Dodać wszystkie pozostałe składniki (fasolki przepłukać pod bieżącą wodą), doprawić solą
Kuchnia w opałachkurczaka 1 jajko 1 łyżka mleka ok 1/2 szkl bułki tartej ok 1/2 szkl rozgniecionych płatków kukurydzianych 1/2 łyżeczki mielonej papryki sól pieprz olej do smażenia sos 4 łyżki majonezu 2 łyżki pikantnego ketchupu 1/2 łyżeczki octu z białego wina szczypta chilli szczypta cukru szczypta pieprzu A jak to zrobić: Mięso myjemy i kroimy w dość grubą kostkę. Jajko roztrzepujemy
Kuchnia w opałachmakrelą wędzoną. Sałatka ziemniaczana z makrelą wędzoną Składniki: 500g ugotowanych ziemniaków 200g wędzonej makreli 1 kwaśne jabłko 4 ogórki korniszony szczypiorek mix dowolnych sałat -opcjonalnie Dressing: 5 czubatych łyżek majonezu 1 łyżka musztardy ziarnistej 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny Ugotowane ziemniaki pokroić w plasterki. Jabłko umyć, osuszyć i przekroić na pół a następnie kroić cienkie plasterki. Makrelę
UgotujmyTo.plpasowała surówka z sałaty lodowej. Posiekaną sałatę lodową łączymy z posiekanym porem, pokrojoną w paski papryką konserwową, kukurydzą, posiekanym w paski plastrem żółtego sera. Dodajemy jogurtu naturalnego i łyżeczkę majonezu. Solimy i pieprzymy do smaku
BaRepaspodziel na drobne kawałki, ugotuj w lekko osolonej wodzie. W tym czasie upraż migdały* na suchej patelni. Przygotuj fetę pokrojoną w kostkę, odsącz kukurydze (1 puszka) i sos (majonez: jogurt 1:1, łyżeczka chrzanu, ząbek czosnku) Wymieszaj brokuły z sosem i kukurydza, następnie dodaj fetę i delikatne połącz z resztą, tak by zachowała pierwotny kształt. Na koniec posyp prażonymi
Gotuj z Natkąmasła kalrowanego pietruszka w sezonie świeża, zimą mrożona;-) sól, pieprz ulubiony ser żółty do posypania Na GENIALNY sos czosnkowo - ziołowy: 3 łyżki jogurtu naturalnego (może być grecki) 3 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku po szczypcie czosnku granulowanego, zioła prowansalskie i opcjonalnie: tymianek, oregano, bazylia, majeranek, suszony koperek i pietruszka (ja zawsze dodaje wszystko i nie żałuję;-) 1. Ziemniaki obieramy, przekrawamy
Restauracyjka Literackałyżeczki tabasco 2 łyżeczki sosu worcestershire 2 łyżeczki octu balsamicznego 2 łyżeczki cukru 1/2 chilli sól pieprz WYKONANIE Składniki dokładnie mieszamy. SOS BIAŁY CZOSNKOWY 200 ml majonezu 200 gram śmietany 18% 1/3 główki czosnku (przeciśnięty przez praskę) sok z 1/4 cytryny 2 łyżeczki cukru sól pieprz WYKONANIE Składniki dokładnie mieszamy. WARZYWA 3 pomidory pokrojone w kostkę ogórek zielony pokrojony
OstryKęsszybka w wykonaniu. Kwaskowaty posmak jabłka i ostrość pora sprawia, że idealnie pasuje jako dodatek do mięs. Składniki: 1 duże kwaśne jabłko 2 średniej wielkości pory 2 łyżki majonezu 400 ml jogurtu greckiego sól, pieprz Wykonanie: Jabłko obieramy, następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach Por kroimy w półkrążki (białe części i niewielką ilość jasno zielonej części) Wszystkie składniki razem
IMPRESJA SMAKU