majonez - 14247 przepisów (strona:773/950)

Sałatka z pieczonych brokułów. 320

Smaczna, zdrowa, niebanalna, bez majonezu, super na imprezy.... mogłabym tak długo wymieniać jej zalety. Największą zasługę ma tu jednak fakt, że nie gotujemy brokułów, nie są one więc wodniste, bez smaku i paciajowate. Zresztą, w/g mnie zawsze powinno się je piec a nie gotować, spróbujcie raz a będziecie wiedzieć o czym mówię. Na dużą miskę sałatki potrzebujemy: 1 brokuł

Z butelką mleczka w tle
Libańskie pierożki drożdżowe 343

kuminu) 1/2 łyżeczki ostrej papryki kilka główek goździków, zgniecionych sól, pieprz do smaku 1 łyżka oleju arachidowego Składniki na sos z kolendrą: 1/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżka drobno posiekanej cebuli odrobina soku z cytryny świeżo mielony pieprz do smaku sól do smaku CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN CZAS

My Culinary Art
Śledzie z buraczkami i fetą sosem vinegrette 216

Śledzie moi domownicy uwielbiają, większość gości również. Zamiast tradycyjnej sałatki śledziowej z majonezem proponuję podać na świątecznym stole kawałki ryby w towarzystwie marynat i fety rozłożone na półmisku, polane sosem vinegrette.  Składniki: mały słoik marynowanych buraczków-kulek kilka korniszonów kostka twardej fety słoik marynowanych szalotek kilka marynowanych płatów śledziowych garść rukoli, roszponki lub innej sałaty sos vinegrette Buraczki

Czerwień i błękit
Roladki z szynką i jajkiem w dietetycznym sosie 203

Przystawka na kolację, czy też na niewielkie spotkanie. Dla wszystkich, którzy nie chcą zajadać się majonezem proponuję lekki sos na bazie jogurtu. Przystawka dość  szybka i właściwie wszystkie składniki zawsze mamy pod ręką. SKŁADNIKI: kilka plastrów szynki ( wszystko zależy od tego ile chcemy roladek) 4 jajka 1 twardy pomidor Na sos: 2 łyżki jogurtu naturalnego , gęstego 1 łyżeczka musztardy

W kuchennym oknie Ewy
Sushi - Futomaki (Futo - Maki) 342

palce (ryż będzie kleił się do rąk). Niezbędna będzie również mata bambusowa. Na matę wykładamy arkusz nori (śliską stroną do maty). 2/3 jego powierzchni pokrywamy ryżem. Środek ryżu smarujemy majonezem i na niego wykładamy nasze ulubione składniki. Matę "zaginamy" do góry jednocześnie dociskając krawędź maty tuż za składnikami Rolujemy ku górze. Następnie za pomocą ostrego noża (koniecznie bez ząbków) dzielimy

Słodka Strona
Jaja faszerowane Pastą z Łososia Wędzonego 218

takim wydaniu gorąco polecam wypróbowanie tej pasty. Jaja faszerowane pastą z Łososia - Składniki (na ok. 8 połówek jaj) 4 jajka 50 g łososia wędzonego 3 żółtka 2 łyżki majonezu łyżka twarożki 2 łyżki koperku, sól  pieprz Jaja faszerowane pastą z Łososia - Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo i przekrawamy na pół. Wyciągamy żółtka - jedno odstawiamy na bok. Twarożek wraz

Słodka Strona
Pasta Jajeczna 327

śniadania, kolacji lub jako oddzielna przekąska na świeżym kawałku pieczywa. Z poniższego przepisu powstaje najlepsza pasta jajeczna jaką jadłam. Polecam.  Pasta Jajeczna - Składniki: 4 jajka 2 łyżki majonezu polowa cebuli ok. 20 g żółtego sera łyżeczka masła sol  pieprz Pasta Jajeczna - Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo.  Następnie jaja i cebulę kroimy w drobna kostkę. Ser ścieramy

Słodka Strona
Jaja faszerowane Pastą Jajeczną 222

przystawki na święta, przyjęcia lub po prostu jako element kolacji lub śniadania.  Jaja faszerowane Pastą Jajeczną - Składniki: (na ok. 10 połówek faszerowanych jaj) 7 jajek 1,5 łyżki majonezu 1 łyżka twarożku 1/4 cebuli ok. 10 g żółtego sera pół łyżeczki miękkiego masła sól  pieprz szczypiorek (opcjonalnie) Jaja faszerowane Pastą Jajeczną - Sposób przygotowania: Wszystkie jajka gotujemy na twardo

Słodka Strona
Łosoś Wędzony z Kuleczkami Awokado i Kremem Ogórkowym (w Kieliszkach) 179

przyjęcie. Łosoś Wędzony z Kuleczkami Awokado i Kremem Ogórkowym (w Kieliszkach) - Składniki:  (na ok. 6 porcji) krem: 150 g twarożku nieduży ogórek (ok. 100 g) 1,5 łyżki majonezu sól, pieprz 200 g łososia wędzonego 2 awokado sok z 1 limonki (ewentualnie cytryny) czarny sezam (opcjonalnie) koperek    Łosoś Wędzony z Kuleczkami Awokado i Kremem Ogórkowym (w Kieliszkach

Słodka Strona
Sushi - Temaki 242

pół i przecinamy wzdłuż tworząc 2 równe prostokąty (można przeciąć na 4 części jednak Temaki wyjdą wtedy bardzo malutkie).  Na górną część każdego prostokątku wykładamy ryż, smarujemy majonezem i wykładamy dodatki do sushi. Lewy górny róg i prawy dolny zwijamy do części wewnętrznej tworząc rożek. Brzegi "sklejamy" odrobiną wody" lub niewielką ilością ryżu.   Przykładowe łączenia składników: paluszek krabowy

Słodka Strona
Łososiowa przekąska 152

Miałam paczuszkę wędzonego łososia w plastrach , podzieliłam go na mniejsze paski. każdy z nich posmarowałam masą twarożkową: kilka łyżek twarożku śmietankowego wymieszałam z połową serka topionego (można go zastąpić majonezem ), dodałam troszkę  soli , pieprzu i posiekanej natki pietruszki (zastąpiłam ją suszoną, bo świeżej nie miałam). Pozawijałam takie roladki. Podałam do nich cytrynę do skropienia oraz podpieczone

Codzienna kuchnia niecodzienna
Hamburger bardzo domowy 133

rozgrzanej dość mocno patelni na minimalnej ilości tłuszczu. Jeśli mamy patelnię z nieprzywierająca powłoką, wtedy można bez tłuszczu.  Ciepłe bułeczki przekroić, posmarować obie części majonezem. Na dolnej ułożyć  kotlet i dodatki: - plaster żółtego sera,  -cieniutkie plasterki cebuli,  -grubsze plastry pomidora... ...i  polać  keczupem. Przykryć górną częścią bułki i...można zajadać. To jest

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wegetariańska tortilla z pełnoziarnistych naleśników - Styczniowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 158

czosnkowy: kubeczek gęstego jogurtu naturalnego (lub kwaśnej śmietany), kilka zmiażdżonych lub roztartych ząbków czosnku (do smaku), sól , świeżo zmielony pieprz (do smaku), opcjonalnie można dodać trochę majonezu , ale nie jest to konieczne. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i odstawić w chłodne miejsce na kilka minut, żeby smaki się "przegryzły". Można dodać do sosu łyżkę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pieczony udziec z indyka 634

minut, od czasu do czasu podlewam.    M ięso było soczyste, mięciutkie , wspaniale przyprawione z chrupiącą skórką. Smakowało z ziemniakami, sosem i sałatką, jak również na kanapce z majonezem.   Pychotka!  * Niestety nie będę mogła Wam podawać dokład nej temperatury panującej w moim piekarni ku , nie chce on ze mną współpracować, piekę w nim wsz ystko

NA MOIM TALERZU
Pomidorowa z ciecierzycą i wrapsy 151

bazylia, pietruszka, oregano  100 g sera Brie pokrojonego w plastry 4 tortille sałata (tutaj wybór zależy od nas ja miałam rukolę) 1 czerwona cebula kilka łyżek sosu czosnkowego (majonez, jogurt naturalny,czosnek) Smażymy na łyżce oleju cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy ciecierzycę i pomidory. Podlewamy wodą.Gotujemy przez 10 minut. Dodajemy zioła, próbujemy i jeśli trzeba doprawiamy solą

NA MOIM TALERZU