wcześniej. Spokojnie postoi w lodówce. SKŁADNIKI 1 nieduża kapusta 2 - cebule 2 - marchewki ½ łyżeczki soli ¼ szklanki cukru pudru ¼ łyżeczki pieprzu ¼ szklanki mleka ½ szklanki majonezu 1½ łyżki - octu winnego 2½ łyżki - soku z cytryny WYKONANIE Kapustę, marchew i cebulę szatkujemy lub ścieramy na tarce. Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy. Zszatkowane warzywa zalewamy sosem i dokładnie
W kuchennym oknie Ewysię nadmiaru soku. Marchewkę ścieramy na małych oczkach. Łączymy z kapustą i drssingiem. Odstawiamy na chwilunię, aby się przegryzła;-) MISTRZOWSKI Sos czosnkowo-ziołowy: 3 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu (u mnie light) 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego szczypta ziół prowansalskich, tymianku, oregano, bazylii, majeranku Jak zapewne się domyślacie, wszystko BACH BACH do miseczki, mieszamy i VOILA
Restauracyjka Literackakoszyczków. Przepis na sos, wg. najlepszy mnie, a robiłem i jadłem różne, poniżej. Sos czosnkowy: 1 główka obranego i przeciśniętego przez praskę czosnku 125 ml. Majonez 75 ml. Śmietana 18% 1 łyżeczka curry Szczypta vegety 1 łyżeczka soku z cytryny 50 ml.soku z pomarańczy 1 mały pęczek posiekanego koperku Wszystko razem wkładamy do miski i przy pomocy blendera
Kulinarny karnet Christopheragarść orzechów włoskich uprażonych 1 galaretka o smaku grapefruita czerwonego 125 ml Martini Dry lub inne wino wytrawne 375 ml wody sok z cytryny sos: 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej sól, pieprz Seler zetrzeć na wiórki. Jabłko pokroić na 6 części ,a te na trójkąty. Seler
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: 100g sałaty mix 200g łososia wędzonego 300g makaronu ,świderki 2 łyżki sezamu uprażonego 1 łyżeczka przyprawy "Kucharek" sos: 150ml jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 1 torebka sosu sałatkowego vinaigrette Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem przyprawy " Kucharek"i ostudzić. Przygotować sos miksując wszystkie składniki. Łososia pokroić w paski . W misce wymieszać makaron z łososiem i sosem ,następnie delikatnie
Kulinarny karnet Christopherabędzie to się nazywało jajko z szynką na sałatce, poza tym grecka, francuska, z kurczakiem, tuńczykiem . Przy wyborze sałatek należy pamiętać, żeby nie zamawiać wszystkich z dodatkiem majonezu. Należy też pamiętać o ilości tych sałatek. Nie robić ich zbyt dużo, ponieważ następnego dnia już ich nie podamy. 5. ryba w galarecie, tutaj można połączyć na jednym półmisku
Kulinarny karnet Christopherasię prawdziwą udręką. Zgodnie z tradycją tapas podaje się z fino- wytrawnym, lekkim sherry oraz wykałaczkami lub widelczykami. Na koniec moje ulubione tapas: - placek z tortilli posmarować lekko majonezem, obłożyć cienkimi plasterkami szynki serrano. Na szynce ułożyć listki rukoli i kilka pokrojonych w paski suszonych pomidorów. Skropić aceto balsamiko i całość zrolować. Pokroić lekko na ukos w 2 centymetrowe
Kulinarny karnet Christopheragłówki sałaty lodowej 1/4 kapusty pekińskiej 1 papryka żółta 5 pomidorków żółtych 20 dag boczku wędzonego 1 słoik kaparów 3 łyżki oleju Sos. 300 ml jogurtu 2 łyżki majonezu 1 łyżka sosu chilli słodko pikantnego sól, pieprz Wykonanie. Boczek pokroić w paseczki i wysmażyć. Na dobrze rozgrzanym oleju smażyć kapary ,aż się rozwiną. Sałatę lodową pokroić w dosyć duże
Kulinarny karnet Christopherasię ucierać ciasto nie zmieniając kierunku mieszania. Ma to pewne podstawy naukowe, bo rzeczywiście łatwiej tworzy się wtedy emulsja, jednak ma to istotne znaczenie raczej przy wytwarzaniu domowego majonezu – w przypadku ciasta nie będzie katastrofy jak zamieszamy raz w jedną, raz w drugą stronę ;) Przygotowując ciasto drożdżowe nie można używać zbyt ciepłego mleka lub wody. Temperatura większa niż
głodny alergikprowiant. Sałatkę można przygotować na dwa sposoby, jeden z nich jest szybki (wersja z nawiasów), drugi wręcz ekspresowy ;) Polecam ją też na wszystkie rodzinne uroczystości zamiast tradycyjnej, ociekającej majonezem sałatki warzywnej. Zaręczam, że zniknie ze stołu równie szybko, a może i szybciej. Sałatka obiadowa z brązowym ryżem i tuńczykiem porcja w sam raz na imprezę lub dla 4-5 osób
Ratunku obiadwarzywna Składniki: 4 marchewki 2 pietruszki (korzeń) seler jabłko 3 jajka 2 ogórki gruntowe 2 ogórki kwaszone kawałek pora ewentualnie kilka łyżek kukurydzy lub groszku z puszki 3 łyżki majonezu sól, pieprz Przeczytaj cały przepis
w kuchni i w ogrodziedymka grzyby słomiane , pół puszki, ok 10 dag po odcedzeniu 10-12 dag pełnoziarnistego kuskusu, 3/4 szklanki 2-3 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz tymianek 1-2 łyżki majonezu , jogurtu naturalnego lub śmietany Cebulę kroimy razem z zielonymi bączkami i lekko solimy aby zmiękła. Jaja gotujemy, studzimy i kroimy w drobną kostkę. Kuskus zalewamy wrzącą wodą
Apetyczna babeczkaKukurydzę odsączyć. Paprykę drobno pokroić. 3. Łączymy wszystkie składniki, przyprawiamy solą i pieprzem, polewamy bazyliowym olejem kujawskim i dokładnie mieszamy. Jeśli ktoś zrezygnuje z wersji dietetycznej to można dodać majonezu. Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl
Apetyczna babeczkapory jakoś nie brałam się za robienie sosów do słoików. W moim domu rodzinnym też zawsze po prostu kupowało się ketchup, musztardę, majonez, chrzan, nikt nawet nie wspominał, że można coś takiego zrobić w domu. Od dłuższego czasu zbierałam się za zrobienie ketchupu, a jak w końcu zrobiłam i zobaczyłam, że to takie proste, a efekt tak dobry, postanowiłam
chwile dla mniedużą ilością kurczaka, chrupiących grzanek, mięciutkich pieczarek i pysznym sosem. Na prawdę bardzo polecam. Składniki: 150 g pieczarek pierś z kurczaka 100 g bagietki 1 marchewka jabłko 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka sosu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiego sosu chilli Sól, pieprz Przygotowanie: Wszystkie składniki kroimy w kostkę. Marchewkę i pieczarki gotujemy w osolonej wodzie. Na rozgrzanej patelni podsmażamy
Kuchnia Łukasza