majonez - 14247 przepisów (strona:774/950)

Sushi w tempurze 152

rulonów maki-sushi (niepokrojonych!). Jeśli jeszcze nie wiecie jak je przygotować, polecam zajrzeć tu: Sushi, krok po kroku . W tempurze świetnie smakują maki z krewetką, czy łososiem w towarzystwie majonezu oraz awokado lub ogórka. Jednak możecie przyrządzić swoje ulubione. Dodatkowo do smażonego w tempurze sushi przygotujemy pyszny, słodko-słony sos na bazie sosu sojowego  —  gęsty sos teriyaki

Food Square
Frankfurcki zielony sos 193

użyć tych ziół, które akurat macie pod ręką. Składniki: 3 żółtka z jajek ugotowanych na twardo 3 łyżki oleju 150 g jogurtu naturalnego (lub w wersji mniej dietetycznej majonezu) 150 g gęstej śmietany sok z 1 cytryny 1 łyżeczka musztardy 2 szalotki lub 1 mała cebula 1 ogórek konserwowy starty ząbek czosnku co najmniej 200 g świeżych ziół (u mnie

Food Square
Filet z kurczaka z suszonymi pomidorami i pestkami dyni 162

ryż lub pieką frytki. W tym samym czasie przygotowujemy sałatkę wielowarzywną w wersji z olejem  oraz sos tzatziki. A sos tzatziki to: - 2 łyżki jogurtu naturalnego -1 łyżka majonezu -przyprawa tzatziki -łyżka pokrojonego w drobniutką kosteczkę świeżego ogórka -szczypta koperku Smacznego

Maminek kulinarny
Warzywa i owoce do surówek i sałatek 181

kombinacji surówek i sałatek. Składniki: -cebula -marchew -seler -por -biała rzodkiew -rzodkiewka -szczypior -koper -pomidor -ogórek -papryka -jabłko -sałata -kapusta biała -kapusta czerwona -kapusta pekińska -słonecznik -przyprawa warzywna -sól -majonez -śmietana -jogurt naturalny -olej Te surówki są już na naszym blogu: -surówka z białej kapusty

Maminek kulinarny
Szparagi z sosem holenderskim 111

ugotowane na twardo szczypiorek Przygotowanie: Masło rozpuszczamy w garnuszku. Żółtka ubijamy mikserem z sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem. Powoli, stopniowo dodajemy gorące masło. Sos powinien gęstnieć jak majonez. Doprawiamy i polewamy nim ciepłe szparagi, ugotowane w wodzie z łyżeczką soli i cukru. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo i szczypiorkiem

Smakowity Blog Kulinarny
BARSZCZ WIGILIJNY- NAJLEPSZY, BEZ CUKRU 341

dłużej się nie uchował) albo przygotować z mniejszej ilości produktów. U mnie nic się nie zmarnowało, z warzyw przygotowałam sałatkę jarzynową (dodałam tylko 6 jajek, majonez, musztardę, ogórki i kawałek pory, doprawiłam solą i pieprzem i mieliśmy cudowną bardzo warzywną sałatkę jarzynową (bez ziemniaków), buraczki dogotowałam i zjedliśmy w plastrach do obiadu. Tak więc wszystko wykorzystane. Przepis znaleziony na blogu

Smaczne Zdrowe
Sałatka białostocka 337

Przepis do domu przyniosła mama. Taka sałatka ze słoika jest świetna na niespodziewanych gości. Wystarczy ją odsączyć z zalewy w durszlaku i wymieszać z majonezem. Szybciej chyba się nie da. Koniecznie przygotujcie ją w przyszłym roku, gdy warzywa będą świeże i pachnące. Składniki: 1 kg ogórków 1 duża cukinia 3 cebule 4 czerwone papryki 1 kg marchwii 1 puszka kukurydzy

Pasja Smaku
Chicken burgery 206

słodkiej papryki; 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu; 1/2 łyżeczki soli; Przyprawa do kurczaka (u mnie firmy Prymat); 50 g płatków kukurydzianych; 150 ml mleka; Olej do smażenia. Sos: 125 ml majonezu; 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego; 1 łyżka drobno posiekanej cebuli; 4 łyżki drobno posiekanych ogórków konserwowych; 2 łyżeczki białego octu winnego; 1 łyżeczka białego cukru; 1/2 łyżeczki soli

Gospodyni Miejska
Surówka z marchewki, jabłka i kukurydzy 299

surówki. Dodać chrzan, śmietanę i dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i białym pieprzem do smaku. Wymieszać. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim, gęstym jogurtem naturalnym lub majonezem. Do surówki można również dodać obrany i starty na tarce o grubych oczkach seler (około 1/4 korzenia). Surówka nadaje się do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu, jak również można ją wstawić

Gospodyni Miejska
Surówka z kiszonej kapusty 343

woli moja rodzina. Surówkę najlepiej przygotować minimum 30 minut przed podaniem w celu przegryzienia się smaków. Wyśmienicie też smakuje następnego dnia. Surówkę należy przechowywać w lodówce. Olej można zastąpić majonezem, a smak surówki wzbogacić pokrojonym w drobną kostkę ogórkiem konserwowym. Surówka ta stanowi idealny dodatek do smażonej ryby. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Imprezowa przekąska z tuńczykiem, twarogiem i sosem chili 209

kawałkach. Podawać z krakersami, nachosami czy chipsami. Uwagi do przepisu: Chudy twaróg można zastąpić półtłustym, a śmietanę gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim. Do twarogu można też dodać łyżeczkę majonezu. Słodki sos chili można zastąpić słodko-pikantnym sosem chili, aby przekąska była bardziej pikantna. Źródło przepisu:   Zacisze kuchenne

Gospodyni Miejska
Domowe przetwory - tarte ogórki kiszone na zupę 636

zależy od ilości ile mamy ogórków ) ogórki gruntowe mogą być też przerośnięte  czosnek  koper (baldachimy) liść laurowy (po 1 liściu na słoik używam takich od dżemu lub majonezu ) sól kamienna nie jodowana ( po dwie łyżki na 1 litr bardzo ciepłej wody ) woda    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : - ogórki dokładnie myjemy, czosnek obieramy z łupinek i przygotowujemy kwiaty kopru

Basia w kuchni
Sos czosnkowy 290

świetnym dodatkiem do większości potraw! Nieodłączny składnik pizzy, zapiekanek, a także można nim polać mięso, czy brokuły. Jest przepyszny! Składniki: jogurt grecki (lub inny gęsty jogurt naturalny) 3 łyżki majonez 1 łyżka 1 ząbek czosnku pieprz, sól ewentualnie zioła (według uznania) Wykonanie: Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z pozostałymi składnikami. Najlepiej, gdy sos ma czas się "przegryźć

Anielska Kuchnia Ani
Smaczna pasta z tuńczyka 290

jakiem. Smaczna pasta, a jeśli jeszcze do tego zrobimy domowe pieczywo, to mamy królewska ucztę śniadaniową. Pieczywo tutaj:  Chlebek wiejski SKŁADNIKI 1 puszka tuńczyka w oleju 1 łyżeczka majonezu odrobina musztardy 3 jajka pół pęczka szczypiorku 10 dag. lekkiego twarogu  jeden większy ogórek sól, pieprz WYKONANIE Tuńczyka odlewamy z oleju i wrzucamy do miski, dodajemy, pokruszony ser, pokrojony

W kuchennym oknie Ewy