rulonów maki-sushi (niepokrojonych!). Jeśli jeszcze nie wiecie jak je przygotować, polecam zajrzeć tu: Sushi, krok po kroku . W tempurze świetnie smakują maki z krewetką, czy łososiem w towarzystwie majonezu oraz awokado lub ogórka. Jednak możecie przyrządzić swoje ulubione. Dodatkowo do smażonego w tempurze sushi przygotujemy pyszny, słodko-słony sos na bazie sosu sojowego — gęsty sos teriyaki
Food Squareużyć tych ziół, które akurat macie pod ręką. Składniki: 3 żółtka z jajek ugotowanych na twardo 3 łyżki oleju 150 g jogurtu naturalnego (lub w wersji mniej dietetycznej majonezu) 150 g gęstej śmietany sok z 1 cytryny 1 łyżeczka musztardy 2 szalotki lub 1 mała cebula 1 ogórek konserwowy starty ząbek czosnku co najmniej 200 g świeżych ziół (u mnie
Food Squareryż lub pieką frytki. W tym samym czasie przygotowujemy sałatkę wielowarzywną w wersji z olejem oraz sos tzatziki. A sos tzatziki to: - 2 łyżki jogurtu naturalnego -1 łyżka majonezu -przyprawa tzatziki -łyżka pokrojonego w drobniutką kosteczkę świeżego ogórka -szczypta koperku Smacznego
Maminek kulinarnykombinacji surówek i sałatek. Składniki: -cebula -marchew -seler -por -biała rzodkiew -rzodkiewka -szczypior -koper -pomidor -ogórek -papryka -jabłko -sałata -kapusta biała -kapusta czerwona -kapusta pekińska -słonecznik -przyprawa warzywna -sól -majonez -śmietana -jogurt naturalny -olej Te surówki są już na naszym blogu: -surówka z białej kapusty
Maminek kulinarnyugotowane na twardo szczypiorek Przygotowanie: Masło rozpuszczamy w garnuszku. Żółtka ubijamy mikserem z sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem. Powoli, stopniowo dodajemy gorące masło. Sos powinien gęstnieć jak majonez. Doprawiamy i polewamy nim ciepłe szparagi, ugotowane w wodzie z łyżeczką soli i cukru. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo i szczypiorkiem
Smakowity Blog Kulinarnydłużej się nie uchował) albo przygotować z mniejszej ilości produktów. U mnie nic się nie zmarnowało, z warzyw przygotowałam sałatkę jarzynową (dodałam tylko 6 jajek, majonez, musztardę, ogórki i kawałek pory, doprawiłam solą i pieprzem i mieliśmy cudowną bardzo warzywną sałatkę jarzynową (bez ziemniaków), buraczki dogotowałam i zjedliśmy w plastrach do obiadu. Tak więc wszystko wykorzystane. Przepis znaleziony na blogu
Smaczne ZdrowePrzepis do domu przyniosła mama. Taka sałatka ze słoika jest świetna na niespodziewanych gości. Wystarczy ją odsączyć z zalewy w durszlaku i wymieszać z majonezem. Szybciej chyba się nie da. Koniecznie przygotujcie ją w przyszłym roku, gdy warzywa będą świeże i pachnące. Składniki: 1 kg ogórków 1 duża cukinia 3 cebule 4 czerwone papryki 1 kg marchwii 1 puszka kukurydzy
Pasja Smakusłodkiej papryki; 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu; 1/2 łyżeczki soli; Przyprawa do kurczaka (u mnie firmy Prymat); 50 g płatków kukurydzianych; 150 ml mleka; Olej do smażenia. Sos: 125 ml majonezu; 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego; 1 łyżka drobno posiekanej cebuli; 4 łyżki drobno posiekanych ogórków konserwowych; 2 łyżeczki białego octu winnego; 1 łyżeczka białego cukru; 1/2 łyżeczki soli
Gospodyni Miejskasurówki. Dodać chrzan, śmietanę i dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i białym pieprzem do smaku. Wymieszać. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim, gęstym jogurtem naturalnym lub majonezem. Do surówki można również dodać obrany i starty na tarce o grubych oczkach seler (około 1/4 korzenia). Surówka nadaje się do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu, jak również można ją wstawić
Gospodyni Miejskawoli moja rodzina. Surówkę najlepiej przygotować minimum 30 minut przed podaniem w celu przegryzienia się smaków. Wyśmienicie też smakuje następnego dnia. Surówkę należy przechowywać w lodówce. Olej można zastąpić majonezem, a smak surówki wzbogacić pokrojonym w drobną kostkę ogórkiem konserwowym. Surówka ta stanowi idealny dodatek do smażonej ryby. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskakawałkach. Podawać z krakersami, nachosami czy chipsami. Uwagi do przepisu: Chudy twaróg można zastąpić półtłustym, a śmietanę gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim. Do twarogu można też dodać łyżeczkę majonezu. Słodki sos chili można zastąpić słodko-pikantnym sosem chili, aby przekąska była bardziej pikantna. Źródło przepisu: Zacisze kuchenne
Gospodyni Miejskazależy od ilości ile mamy ogórków ) ogórki gruntowe mogą być też przerośnięte czosnek koper (baldachimy) liść laurowy (po 1 liściu na słoik używam takich od dżemu lub majonezu ) sól kamienna nie jodowana ( po dwie łyżki na 1 litr bardzo ciepłej wody ) woda SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : - ogórki dokładnie myjemy, czosnek obieramy z łupinek i przygotowujemy kwiaty kopru
Basia w kuchniświetnym dodatkiem do większości potraw! Nieodłączny składnik pizzy, zapiekanek, a także można nim polać mięso, czy brokuły. Jest przepyszny! Składniki: jogurt grecki (lub inny gęsty jogurt naturalny) 3 łyżki majonez 1 łyżka 1 ząbek czosnku pieprz, sól ewentualnie zioła (według uznania) Wykonanie: Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z pozostałymi składnikami. Najlepiej, gdy sos ma czas się "przegryźć
Anielska Kuchnia Anijakiem. Smaczna pasta, a jeśli jeszcze do tego zrobimy domowe pieczywo, to mamy królewska ucztę śniadaniową. Pieczywo tutaj: Chlebek wiejski SKŁADNIKI 1 puszka tuńczyka w oleju 1 łyżeczka majonezu odrobina musztardy 3 jajka pół pęczka szczypiorku 10 dag. lekkiego twarogu jeden większy ogórek sól, pieprz WYKONANIE Tuńczyka odlewamy z oleju i wrzucamy do miski, dodajemy, pokruszony ser, pokrojony
W kuchennym oknie Ewy