domową wersją tego sera. Przepis na ser można znaleźć tutaj: KLIK . Składniki: 1 mały brokuł 15-20 dag szynki w plasterkach 15 dag domowej fety Sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku odrobina soli i cukru do smaku Sposób przygotowania: 1. Brokuł podzielić na różyczki, ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem odrobiny cukru na półtwardo. Przelać
Kuchnia domowa Anisię przegryzła. 4. Kotlety z ryby z dipem jogurtowym - dzień przed kolacją wieczorem przygotuję wszystko,rano będę smażyć. 5. Sałatka warzywna - dwa dni przed kroję, rano w Wigilię dodaję majonezu. 6. Sałatka z tuńczykiem 7. Łazanki z kapustą i grzybami 8. Kapusta postna (później powstaję z niej bigos) 9. Jagły zamiast kutii 10. Zamiast kompotu z suszu - grzaniec bezalkoholowy
NA MOIM TALERZUpolać sosem, podawać z obsmażonymi ziemniakami , frytkami lub puree ziemniaczanym. Zimny rostbef , pokrojony w cienkie plastry jest znakomitą przystawką Można go wtedy podać z sosem zrobionym na bazie majonezu (najlepiej domowego), ziół i kaparów lub korniszonów np z takim . Smacznego
Stare Garypierś z indyka (1kg) 2l wody 4 łyżki soli 2 liście laurowe 4 - 6 listków ziela angielskie 1 główka czosnku, obrana, ząbki przeciśnięte przez praskę 2 łyżki majonezu 1/2 łyżki pieprzu ziarnistego 2 łyżki majeranku przygotowanie Mięso umyć, oczyścić z ewentualnych błon.Wszystkie składniki zalewy umieścić w garnku. Włożyć mięso i włączyć gaz. Od momentu zagotowania gotować
Stare Garyskładniki 1 kg szynki 2l wody 4 łyżki soli 2 liście laurowe 4 - 6 listków ziela angielskie 1 główka czosnku, obrana, ząbki przeciśnięte przez praskę 2 łyżki majonezu 1/2 łyżki pieprzu ziarnistego 2 łyżki musztardy 2 łyżki chrzanu 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka gorczycy przygotowanie Mięso umyć, oczyścić z ewentualnych błon. Można obwiązać sznurkiem dla utrzymania formy. Wszystkie
Stare Garystaną się chrupkie. Pod koniec pieczenia można na kilka minut włączyć termoobieg, aby końcówki frytek lekko się przypaliły. Podawać z dowolnym sosem np sosem przygotowanym z jogurtu, odrobiny majonezu i wyciśniętego czosnku upieczonego razem z ziemniakami. Smacznego! * najlepiej kupić ziemniaki przeznaczone na frytki, bywają takie w marketach. Jeżeli nie wiemy czy ziemniaki są odpowiednie polecam metodę
Stare Garyprzystawki. składniki ( 2 - 3 porcje) 100 g wędzonego łososia 7 zielonych szparagów ze słoika lub świeżych 1 jajko ugotowane na twardo koperek kapary do posypania sos 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz papryka przygotowanie Wymieszać składniki sosu. Szparagi, jeżeli są świeże, zgrillować na patelni grillowej. ( odłamujemy koniec szparaga, nie obieramy, szparagi lekko smarujemy oliwą
Stare Garypierwszego tłoczenia 2 ząbki czosnku, startego na tarce 1/2 łyżeczki płatków czerwonej papryki Świeżo zmielony czarny pieprz do podania Chleb tostowy lub grzanki z ulubionego pieczywa ewentualnie majonez przygotowanie Umieścić cebulę w średniej misce i zalać zimną wodą. Odstawić na 15 minut. Wypłukać kilka razy , a następnie dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Połączyć cebulę z sumakiem
Stare Garyfasolki szparagowej 50 g wędzonego boczku 3 zielone dymki 1 czerwona cebula 100 g dowolnego koziego sera sos 3 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki oliwy 2 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku, posiekane parę łyżek kefiru do ewentualnego rozrzedzenia sosu sól, pieprz przygotowanie Jeżeli nie korzystamy z wcześniej ugotowanych warzyw, należy je ugotować. Gotowe ziemniaki i fasolkę podzielić
Stare Garytrochę kurkumy żeby kolor był ładniejszy i smak nieco ostrzejszy. Smacznego! składniki 2 jajka 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżki szczypiorku 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka kaparów 3 łyżeczki majonezu sól, pieprz przygotowanie Jajka ugotować na twardo, oddzielić białko od żółtek i osobno posiekać w blenderze. Przełożyć do miseczki. Posiekać drobno szczypiorek kapary, dodać do jajek. Dodać pozostałe składniki
Stare Garykostkę 3 ząbki czosnku 1 łyżka koperku 1 jajo 1/2 łyżeczki papryki w płatkach 1 łyżka bułki tartej + do panierowania sól, pieprz sos 2 łyżki jogurtu 1 łyżka majonezy 3 pomidory suszone - bardzo drobno posiekane ząbek czosnku, posiekany koperek sól pieprz Przygotowanie Wymieszać wszystkie składniki sosu Ziemniaki przepuścić przez praskę. Makrelę rozdrobnić. W misce wymieszać wszystkie składniki : ziemniaki, rybę
Stare Garymarchew- pół szklanki * cebula- 1 duża * jajko- 1 szt. * płatki owsiane- szklanka * siemię lniane- 3 łyżki (można pominąć) * oliwa * przyprawy: majeranek, cząber, sól, pieprz Dip: * jogurt naturalny- 4 łyżki * majonez- 2 łyżki * czosnek- 2 ząbki * koperek * sok z cytryny- 1 łyżka * sól i pieprz Fasolę (jeżeli z puszki to odcedzamy wodę) miksujemy blenderem na gładką masę. Cebulkę kroimy w kostkę
Kraina Miodem PłynącaFilety kurczaka smażone w cieście są miękkie i soczyste. Pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. SKŁADNIKI: 2 filety z kurczaka Ciasto: 2-3 jajka 1 łyżka majonezu 2 łyżki mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 dag drobno startego sera żółtego 1 łyżeczka vegety szczypta czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki i odrobina ostrej 1. Filety pokroić
Kto ugości moich gości?skusicie sie na podanie sledzika po japonsku? Skladniki na 2 porcje: 2 porcje salatki jarzynowe j(przepis tutaj: salatka-jarzynowa) 2 matjasy lub zwykle sledzie 2 jajka na twardo majonez do przybrania Wykonanie: przygotowac salatke jarzynowa matjasy wymoczyc w zimnej wodzie,po 1/2-1 godzinie skosztowac kawaleczek,czy nadal nie sa za slone.Tu najlepsze beda nawet zwykle sledzie z beczki,jesli
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zwykła ale jednak smaczna pasta serowo jajeczna. 5 jajek ugotowanych na twardo 300 g półtłustego twarogu 1 garść świeżego szpinaku 1 szk rzeżuchy kawałek pora 5 rzodkiewek 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego pieprz czarny do smaku sól himalajska do smaku Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni