białą. Posiekany, zgnieciony w garści -ser żółty cheddar, starty na grubych oczkach -jabłko, słodsze odmiany, starte na grubszych oczkach' -papryka konserwowa obrana i posiekana -groszek zielony -jogurt naturalny lub majonez -sól i pieprz Wszystkie składniki łączymy z porem, mieszamy. Ser kozi z orzechami. -ser kozi -szczypiorek -ogórek zielony bez skóry pokrojony w kostkę, bez nasion -orzechy laskowe zgniecione w moździerzu
BaRepaswcześniej i trzymać w lodówce do czasu aż będziemy je chcieli usmażyć. Jednak najlepiej smakują gorące, więc koniecznie trzeba je smażyć przed samym podaniem. Ja zwykle podaję je z majonezem/ jogurtem z dodatkiem posiekanych ziół, czosnku, soku z cytryny i odrobiny pieprzu i/lub posiekanych oliwek. Ale można podawać je z innymi sosami również. Zapraszam na faszerowane pieczarki z kremowym serkiem
UgotujmyTo.pllodowej opakowanie mozzarelli mini ok. szklanki czerwonej fasoli odsączonej z puszki opakowanie pomidorków koktajlowych pół czerwonej cebuli mały słoik zielonych oliwek (niekoniecznie) Sos: mały kubek jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu sok i skórka starta z połowy cytryny 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka ziół do pizzy sól i biały pieprz szczypta cukru Składniki sosu wymieszać, schłodzić. Sałatę rozdzielić na listki, dokładnie
Czerwień i błękitczym to się je :-) Otóż jest to dip pochodzenia meksykańskiego, które podawane jest przeważnie do nachosów. Jego podstawą jest oczywiście awokado, które jest moją kolejną miłością po majonezie i łososiu. Trzeba pamiętać, żeby było dojrzałe a skórka zielona a nie brązowa, wtedy mamy pewność, że nasz owoc jest w sam raz do schrupania. Guacamole jest świetnym pomysłem na przekąskę imprezową
pieprzny smaczekczęść biała -groszek zielony -ser edamski -pieprz, sól -jabłko Por siekamy na wiórki, zagniatamy mocno w garści, na grubej tarce trzemy jabłko i ser, dodajemy groszku. Mieszamy z łyżką majonezu i łyżką jogurtu naturalnego. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Smacznego
BaRepasróżne skarby i nigdy nie wiadomo czego się spodziewać :) Zawsze będę miała dla Was batony energetyczne a oprócz nich inne rzeczy. Były np: sezamki z amarantusem, batony karmeLove, aksamitne majonezy sojowe, smalec z fasoli, bezglutenowe zakwasy i wiele wiele innych :) Następny Eko Targ odbędzie się 10 stycznia 2015 r. i oczywiście będzie mnie można tam spotkać, porozmawiać, spróbować pysznego jedzenia
Co na wege obiad?zapraszam :) Przed pieczeniem Po upieczeniu Składniki : 1 Opakowanie bułek U Dakri 1 Opakowanie kiełbasek z fileta Tarczyński Ser żółty w plasterkach Sos majonezowo - ketchupowy ; Około 3 łyżek majonezu Około 2 łyżek ketchupu -- razem wymieszać Wykonanie : Do każdej bułki włożyć : ser żółty i kiełbaskę. Piec w temperaturze 190 stopni na złoty kolor ( około 5/ 10 minut
Sama słodycz i szczypta chiliczasem można. Tę opcję możemy wykorzystać, gdy odwiedzą nas niespodziewani goście lub na przykład na sylwestrową imprezę :) ~ Sałatka jarzynowa ~ Składniki: puszka mieszanki jarzynowej (u mnie Dawton) jajko łyżeczka majonezu płaska łyżeczka musztardy sarepskiej sól, pieprz Jajko gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku
Kuchenny Skrawek Niebaczosnkowo-ziołowe Pasztet mięsny Pasta rybna w wersji light Twarożek zwany bryndzą Pasta twarożkowa z pstrągiem Pate z drobiowych wątróbek Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Rybna pasta twarożkowa Domowy majonez w słoiku Sos tatarski Wędliny Schab z pończochy, czyli domowa wędlina Domowy baleron Schab ze słoika w pikantnej panierce Schab w majeranku nadziewany śliwką Domowa biała kiełbasa Szynka pieczona
Kulinarne przygody Gatityktóra robi furorę w dietach odchudzających. Tak czy inaczej u mnie na blogu nie ma niezdrowych sałatek :). Sałatka jest lekka jak piórko, doskonała alternatywa dla osób co nie lubią majonezu w sałatkach i innych wysokokalorycznych dodatków. Polecam na prywatkę, jako dodatek do dań jak i samodzielną sałatkę! Dla 2 osób Czas przygotowania: 35minut Składniki: Kawałek kapusty włoskiej
Kuchnia PROzdrowotnakokosu - 1 duże jajko - szczypta soli - 1 szklanka gazowanej wody z lodem - olej rzepakowy do smażenia (może być arachidowy, ryżowy - ważne, aby miał wysoką temperaturę dymienia) Składniki na sos: - majonez - czerwona pasta curry - pieprz syczuański Umyte, osuszone piersi drobiowe kroimy na cienkie paski i dodajemy składniki marynaty – olej sezamowy, sos sojowy, sok z cytryny, sól wędzoną i pieprz syczuański. Przykrywamy
mojewypiekiinietylkopuszki, możecie zastąpić je również ulubionymi kiełkami) 3 ogórki konserwowe 100 g pomidorków koktajlowych bazylia, oregano, sól, pieprz ziołowy, słodka papryka Sos: 3 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu ½ łyżeczki musztardy 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1 łyżeczka soku z cytryny około 4-5 kaparów bardzo drobno posiekanych 1 łyżka sosu Worcestershire (opcjonalnie)* sól, pieprz *sos Worcstershire
Mania Gotowaniadobrego, aby zachwycić gości! Przepisów jest wiele, każdy znajdzie coś dla siebie! Jak zapamiętacie kończący się rok? Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Bruschetta z cukinią i hokkaido Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Chrupiąca ciabatta z pesto rosso Chrupiące grzanki czosnkowe Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki
Moja smaczna kuchniapaszczą. Weekend był intensywny i mało gotujący więc dojadać nie było co, przyszła pora na szybką i pyszną kanapkę w wersji XL. Dla dzieciaków z serem kozim i bez majonezu :)Dzięki Ci Malwinno za te doznania smakowe!!! a o rodowodzie kanapki
Dzieje kuchennej WiewióryBył to spontaniczny wymysł wypłowiałej głowy. Ile można w kółko te same sałatki wymemłane z majonezem jeść... Na sałacie rzymskiej wylądowały plastry pomidora, zielone oliwki, rodzynki oraz ciepłe kawałki pieczonego w esencjonalnej marynacie indyka (wg pomysłu Nigelli) a wszystko dosmaczyła czosnkowa oliwa. Bardzo smaczne i zdrowe połączenie na lekki obiad lub kolację :) Sałatka
Dzieje kuchennej Wiewióry