majonez - 14247 przepisów (strona:779/950)

Makaron z grillowaną karkówką. 168

pozostaje nam kilka kawałeczków grillowanego mięska. Tym razem podaję nie banalny przepis jak można te mięsko użyć. W moim przypadku jest to karkówka wieprzowa zamarynowana: w oliwie, odrobinie octu, majonezu i z przyprawą do grilla. Składniki: 200 g grillowanej karkówki 100 g makaronu pełnoziarnistego 1 pomidor sól, pieprz koperek Przygotowanie:  Makaron gotujemy w mocno osolonej wodzie przez

Kuchnia Łukasza
Sałatka z brzoskwiniami i truskawkami. 183

Pyszna, lekka, orzeźwiająca sałatka z spłaszczonymi brzoskwiniami i truskawkami, którą uwielbiają wszystkie dzieci, także i dorośli.  W upał nigdy się nie chce ,,ciężkich" sałatek z majonezem lub dużą ilością tłustych składników, a więc pomysł na lekką, letnią, z sezonowych produktów sałatkę jest przed wami. Zapraszam! Składniki: 10 liści sałaty 2 spłaszczone brzoskwinie 15 truskawek Duży pomidor Dressing: 2 łyżki

Kuchnia Łukasza
Głód, bezrobocie, wojny, dziura ozonowa? To wszystko mały pikuś. Zlot Food Trucków Kraków to dopiero przeżycie :) 148

burgera przyszło nam czekać 40 min. Frytki dostaliśmy po 10, do tego sos szumnie nazwany przez panią andaluzyjski, więc ja pełna radości, pomna smaku papryki, pomidorów, natki pietruszki, dobrego majonezu oczekiwałam na ten sos, bo jak zapewniali wszyscy od krewetek po koktajle, sosy robią sami. Aha. O słodka naiwności! Sponsorem generalnym wszelkich bud była firma Fanex i jej wielgachne żółte

ladykitchen
PADŁAŚ, POWSTAŃ, POPRAW DIADEM I ZAPIEPRZAJ – męski burger i kobiece narzekanie 147

wsuwa średnie). Pod koniec smażenia na wierzch burgera kładę plaster żółtego, dobrego sera. Odstawiam, żeby soki w mięsie się uleżały. Burgery wymagają sosu. Ja w blenderze mieszam dwie łyżki majonezu, jedynie słusznego Kieleckiego, łyżeczkę musztardy, łyżkę jogurtu naturalnego, mały starty ząbek czosnku, jeden filecik anchovis (można pominąć, ale nie czuć smaku ryby), odrobinę pieprzu kajeńskiego, łyżkę startego parmezanu i łyżkę

ladykitchen
Kurczak zapiekany z dynią 165

duża pierś z kurczaka - kilka łodyżek rozmarynu - przyprawa do kurczaka - papryka słodka - czosnek granulowany - pieprz sos - 1/2 litra wrzątku - 1 kostka mięsna - 1 łyżka jogurtu naturalnego - 1 łyżka majonezu - kilka kropel tabasco - kilka kropel oleju balsamicznego Przygotowanie: Ziemniaki obgotowujemy i kroimy w grubą kostkę. Dynię obieramy i wraz z kurczakiem kroimy w grubą kostkę. Kurczaka podsmażamy ze szczyptą przyprawy

Zainspirowana w kuchni
Frittata ze szparagami 166

Festiwal szparagowy cały czas trwa ! Tym razem na talerzu ląduje frittata. Frittata doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno,  z odrobiną majonezu lub sama. Frittata ze szparagami Składniki: 10 szparagów ugotowanych na parze 6 jajek sól, pieprz, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej olej Wykonanie: Jajka i przyprawy miksujemy w misce. Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością oleju. Układamy

Kulinarne przygody Gatity
Sos alioli na mleku 183

musi być sos alioli, czyli sos czosnkowy. Już jakiś czas temu publikowałam przepis na ziemniaki z sosem alioli , ale tam sos alioli był taki ekspresowy, tzn. wymieszałam po prostu majonez z czosnkiem. Dzisiaj przedstawiam sos, który zrobimy sami. Nie zawiera on jajka, bo Hiszpanie przy tak wysokich temperaturach wystrzegają się surowych jaj, jest robiony na mleku. Jest zdecydowanie lżejszy

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z buraków 308

pewno na stałe zagości ona na naszym stole. Sałatka z buraków Składniki: 500 g ugotowanych buraków 1 cebula 2 łyżki czerwonego octu winnego 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka majonezu 1 łyżeczka musztardy Dijon sól pieprz Wykonanie: Buraczki ścieramy na średniej tarce, dodajemy do nich pokrojową w  drobna kostkę cebulę i pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z ryżem, kurczakiem i ananasem 277

ryżem, kurczakiem i ananasem Składniki: 50 g suchego ryżu 1 mała pierś z kurczaka 5 plastrów ananasa z puszki 100 g żółtego sera 2-3 łyżki majonezu sok z 1/2 cytryny sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Ryż płuczemy na sitku zimna wodą a następnie gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Odstawiamy do wystygnięcia

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka coleslaw 359

klasyczna, czyli kapusta i marchew.   Sałatka coleslaw Składniki: 2 szklanki poszatkowanej białej kapusty 1 szklanka startej w julienne marchewki 1/2 cebuli pokrojonej w drobne piórka 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu typu greckiego 2 łyżeczki musztardy francuskiej Dijon sok z cytryny sól pieprz Wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na godzinę, dwie

Kulinarne przygody Gatity
Krótka wielkanocna przypominajka 177

galantyna drobiowa Wiosenna galaretka z kurczakiem Wiosenna sałatka z groszkiem Sałatka z ryżem kurczakiem i ananasem Sałatka ziemniaczana Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Klasyczna sałatka jarzynowa Domowy majonez w słoiku Pasztet mięsny Pate z drobiowych wątróbek Szynka pieczona w ziołach Drobiowa pieczeń rzymska Terrina z golonki Schab ze słoika Schab karkowy z pończochy Schab pieczony w przyprawach Domowa

Kulinarne przygody Gatity
Przystawka z serów II 295

winogron krakersy oliwki nadziewane papryką mus jabłkowy dip czosnkowy Wykonanie: Układamy sery na desce. Dodajemy oliwki do miseczki, mus jablkowy do drugiej i dip czosnkowy. Dip czosnkowy: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego 1-2 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę sól, pieprz Wszystkie składniki mieszamy razem- doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe

Smaki Edyty
Tapas IV - Antipasto, przekąski 460

oliwki nadziewane papryką pomidory koktailowe szynka z pieprzem szynka serrano rapszonka ogórek krakersy Wykonanie: Wszystkie składniki kroimy i układamy na talerzu. Ogórki kroimy w słupki. Dip czosnkowy : 2 łyżki majonezu i 2 łyżki jogurtu greckiego mieszamy z 2 ząbkami wyciśniętego przez praskę czosnku, dodajemy pieprz do smaku.  Smacznego

Smaki Edyty
PLACUSZKI Z CUKINII I ZIEMNIAKÓW Z JOGURTOWYM SOSEM 587

180g mąki orkiszowej białej (u mnie typ750) - 60g skrobi (mąki)ziemniaczanej - 1 płaska łyżeczka soli - olej kokosowy (bezzapachowy) do smażenia Składniki sosu jogurtowo-czosnkowego: - 400g jogurtu greckiego - 1 łyżka majonezu (nie trzeba) - 2 ząbki czosnku - 1/2 pęczka koperku - sól i pieprz do smaku Koperek pokroić, dodać zmiażdżone ząbki czosnku, sól, pieprz, oraz pozostałe składniki i dokładnie wymieszać . Odstawić. Jeśli któryś

Smaczne Zdrowe
Pomidory faszerowane jajecznicą 191

liściach sałaty będziemy mieć elegancką, szybką kolację . Zamiast jajecznicy można zrobić farsz z jajek gotowanych , drobno pokrojonych , zmieszanych z cebulką, (ewentualnie dołożyć przesmażone pieczarki, czy rzodkiewki) z majonezem . Tym napełnić wydrążone pomidory :) Pycha

Proste Potrawy