się ze sobą, suche drożdże i sól. Uruchomić program do wyrabiania i wyrastania ciasta. Dalej postępować według powyższego przepisu. Składniki masy makowej 2,5 szklanki maku 1 szklanka cukru pudru 50 do 80 g rodzynek 50 g posiekanych orzechów włoskich 50 g smażonej lub kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 ml rumu lub amaretto 4 białka 3 łyżki płynnego miodu(...)temperatury 180 stopni do uzyskania jasnobrązowego koloru. Po upieczeniu makowiec lekko przestudzone, ale nadal ciepłe makowce można polukrować i udekorować makiem, orzechami lub skórka pomarańczową. Lukier pomarańczowy 1,5 szklanki cukru pudru 4-5 łyżek wrzącej wody 1 - 2 łyżki mielonej skórki pomarańczowej ( tutaj przepis ) Przygotowanie Cukier puder wymieszać ze skórką pomarańczową, dodać wrzącą wodę i dokładnie rozetrzeć, Gorącym lukrem
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataWsypać bakalie i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki na babkę o średnicy 21 cm (użyłam silikonowej). Piec w 175*C przez około godzinę. Po wystudzeniu polać lukrem, polewą lub posypać cukrem pudrem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaszkl. mąki 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka margaryny 100g wiórek kokosowych + do posypania babki po polukrowaniu lukier mleczny do polania - 2/3 szkl. do 1 szkl. cukru pudru + 2-3 ł yżki gorącego mleka + kilka kropel aromatu waniliowego Margarynę roztopić w garnuszku na małym ogniu. Odstawić do wystudzenia. Białka oddzielić od żółtek(...)góra-dół, środkowy poziom piekarnika. Odstawić do lekkiego przestudzenia i wyjąć ostrożnie z formy. gdy zupełnie ostygnie, polać lukrem i posypać wiórkami kokosowymi. Aby zrobić lukier mleczny, należy 2/3 szkl. do 1 szkl. cukru pudru utrzeć mikserem z 2-3lyżkami gorącego mleka i kilkoma kroplami aromatu waniliowego - należy żonglować ilością cukru i mleka w zależności, jak gęsty lukier pragnie
Grunt to przepis!szklanki mąki ziemniaczanej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki cukru wanilinowego 2 limonki 175 g margaryny 3 jajka klasy M 1 szklanka cukru Lukier: sok z 1/2 cytryny 3-4 łyżeczki cukru pudru polecam posypać po wierzchu babkę pomarańczowymi wiórkami czekoladowymi Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, składniki mieszamy(...)zależności od piekarnika, więc stosujcie się zasady suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika babkę studzimy, a następnie wyciągamy z keksówki. W szklance przygotowujemy lukier, powinien być dość gęsty (mieszamy sok z cytryny z cukrem pudrem). Polewamy nim babkę np. za pomocą łyżeczki i od razu posypujemy wiórkami (, aby te przykleiły się do lukru). Babkę przechowujemy pod przykryciem, aby zachowała wilgotność
Słodkie okruszkitruskawki 250 gramów serka mascarpone 250 gramów zimnej śmietany kremówki 36% 3 łyżki stołowe cukru pudru Wykonanie (ciasto): Masło, wodę, kakao, cukier i cukier z wanilią włóż do garnka, podgrzej i (cały czas mieszając) gotuj, aż wszystkie składniki ładnie się połączą a cukry rozpuszczą. Następnie odstaw do ostygnięcia. Oddziel żółtka od białek, mąkę przesiej przez sitko, dodaj(...)pół aby uzyskać dwa osobne blaty. Z jednej części wytnij trójkąty, z drugiej części okrągłe podstawy do czapek. Zrób zielony lukier do choinek oraz krem do czapek: śmietanę ubij na sztywno, na koniec ubijania dodaj cukier puder. Zmniejsz obroty i dodaj serek mascarpone, tylko wymieszaj do połączenia się składników. Włóż do lodówki. Umyj i obierz truskawki. Trójkąty przyozdabiaj
Garniec Magaliełyżki kakao szczypta soli 40 g cukru 3 jajka w temperaturze pokojowej 170 miękkiego masła Dodatkowo: Nutella do nadziewania pączków 1 dokładnie roztrzepane jajko, do smarowania pączków cukier puder do posypania lub lukier mąka do podsypywania papilotki do muffinków CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN CZAS WYRASTANIA: 90 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Najpierw przygotujemy zaczyn: do mleka wsypujemy łyżkę mąki(...)pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. 4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na blaszce układamy połowę przygotowanych pączków w sporych odstępach. Pieczemy 13-15 minut. Lekko przestudzone pączki posypujemy cukrem pudrem. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego! ~~~ Chciałam wszystkich mocno prosić o pomoc: Mój blog bierze udział w konkursie Blog Roku 2014 w kategorii Kulinarne. Na chwilę obecną mój
My Culinary Artjajko 120 g drobnego cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dekoracja: 1 białko ok.1,5 szklanki cukru pudru Kolorowa posypka Gwiazdki Do miski przesiewamy mąkę pszenną razem z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy. Do miski wbijamy jajko oraz dodajemy kawałki masła. Całość wyrabiamy na stolnicy do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Z gotowej masy(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 10 minut. Studzimy na kratce. Po wystudzeniu dekorujemy domowym lukrem. Lukier przygotujemy z białka i cukru pudru. Wystarczy delikatnie ubić białko, następnie dodać przesiany cukier puder i na wolnych obrotach miksera bądź ręcznie ucierać masę przez 15 minut. Wtedy lukier będzie lśniący. Przepis bierze udział
VioletoweKucharzeniePrzygotowanie: Miód, masło rozpuścić w rondelku przy końcu dodać przyprawę do piernika wymieszać i odłożyć do ostygnięcia. Gdy nasza miodowa masa ostygnie , do dużej miski wsypujemy najlepiej przesianą mąkę , cukier puder, jajko, sodę oczyszczoną , kakao i masę miodową wszystko zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta . Na 15 min wkładam ciasto do lodówki . Rozwałkowujemy ciasto na grubość która nam odpowiada czy też jest(...)mąką wycinamy serduszka i inne kształty . Pieczemy 8-10 min w temperaturze 180 stopni. Dekoracje : Gotowa masa cukrowa dostępna w wielu sklepach internetowych Lukier królewski ( 2 szklanki cukru pudru plus 2 białka ucieramy na biały puch dodajemy barwniki spożywcze i nakładamy na pierniczki
Wypieki Ulimąki pszennej 2/3 kostki masła 25 dkg miodu 2 łyżki mieszanki korzennej do piernika 4 łyżki cukru 2 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Na lukier: 250-400 g cukru pudru 1 białko łyżka soku z cytryny Dodatkowo: 6 foremek w kształcie gwiazdek, każda w innym rozmiarze. Przygotowanie: Masło trzeba rozpuścić z miodem i przyprawą korzenną i odstawić(...)każdego rozmiaru. Największą kładziemy na sam dół. Smarujemy obficie lukrem i doklejamy na wierzch kolejną gwiazdę tej samej wielkości, tak, aby jej ramiona znalazły się między ramionami poprzedniej. Dokładnie tak samo postępujemy z pozostałymi gwiazdkami. Na wierzchu ustawiamy ostatnią gwiazdkę "na stojąco". Dodatkowo można choinkę udekorować też cukrem pudrem lub srebrnymi koralikami cukrowymi. Zapakowane w celofan z kokardą choinki będą
Kulinarne Inspiracjedekorowanie - 4 godziny Przepis na pierniczki podawałam tutaj Oto efekty mojej pracy: LUKIER - przepis 1 białko 1 szkl. cukru pudru. Miksujemy, jeśli jest za gęste - dolewamy wody - ale z umiarem ! ;) Do dekoracji użyłam: lukier - przepis wyżej, masa plastyczna, perełki cukrowe, maczek cukrowy, cukier barwiony, pisaki lukrowe, śnieżynki, gwiazdki, kwiatuszki cukrowe. Gotowe ciasteczka zapakowałam i obdaruję nimi najbliższych. Dałam dziś
kolorowotorcikowoJest to mała porcja lukru. Składniki: 2 łyżki soku z cytryny 1 szklanka i 2 łyżki cukru pudru Sok z cytryny podgrzać w rondlu, dodać cukier puder i intensywnie wymieszać. Ciepłym lukrem dekorować ciasto, babkę Artykuł Lukier do babki pochodzi z serwisu Rusty fork
Rusty Forkciasto: 250 g miękkiego masła 130 g cukru 1/4 łyżeczki soli pół łyżeczki skórki otartej z cytryny 300 g mąki 2 łyżki maku lukier: 1 mały upieczony burak 2 łyżki soku z cytryny 120 g cukru pudru Masło ucieramy z cukrem, skórką cytryny i solą. Dodajemy mak i mąkę. Zagniatamy. Formujemy wałek. Zawijamy w folię i schładzamy w lodówce(...)czasie buraka obieramy i blendujemy na gładki krem z 2-4 łyżkami wody. Odmierzamy 40 g tak przygotowanego puree. Dodajemy sok z cytryny i cukier puder. Mieszamy dokładnie. Tak przygotowanym lukrem dekorujemy ciastka. Odstawiamy do zastygnięcia
Dzieje kuchennej Wiewióryszkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru drobnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 1/2 szkl. oleju 1 szkl. mleka 1 czubata łyżka świeżych kwiatów lawendy Lukier lawendowy: 1 szkl. cukru pudru 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka świeżych kwiatków lawendy 3 łyżeczki mleka 2 łyżeczki soku z cytryny Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiej do miski. Wymieszaj(...)moździerzu ugnieć ze sobą kwiatki lawendy oraz łyżeczkę cukru (poczujesz intensywny zapach kwiatów). Cukier puder wsyp do wyższej miseczki, wymieszaj go ze zmiażdżonymi kwiatkami lawendy. Wlej mleko i sok z cytryny. Wszystko wymieszaj najpierw grzbietem łyżki a następnie miksuj mikserem przez 2-3 minuty. Gotowym lukrem udekoruj wystudzone babeczki
Delicious Placemąki pszennej 15 dag cukru pudru 1 kostka masła 3 żółtka 1 łyżka śmietany sól Masa serowa: 1 kg twarogu 5 jaj 1/2 kostki masła 1 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej rodzynki kandyzowana skórka pomarańczowa kandyzowana skórka cytrynowa mieszanka suszonych owoców mango, papaja, ananas Lukier: 1białko 1 szklanka cukru pudru 3-4 łyżki(...)wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 20 min w temp. 180'C Upieczone odstawiam aby przestygło. Ser mielę dwukrotnie, masło ucieram na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym dodając po jednym żółtku. Następnie dodaję po łyżce zmielony twaróg i miksuję na gładką masę. Wsypuję mąkę ziemniaczaną oraz bakalie i chwilę miksuję. Biała ubijam na sztywną
Ciasteczkowy Potwórcukrem pudrem i piec w nagrzanym do 160 °C piekarniku przez około 40 minut. Po upieczeniu pozostawić w uchylonym piekarniku do momentu wystudzenia. Polać lukrem przygotowanym z 6 łyżek cukru pudru i 3 łyżek wody. SMACZNEGO
zielonacukinka