lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:143/284)

Puszysta babka cytrynowa 457

180g cukru 150g mąki pszennej 75g mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 200g masła skórka otarta z cytryny sok wyciśnięty z jednej cytryny Lukier: sok z połówki cytryny 5-6 łyżek cukru pudru Ciasto: Masło rozpuszczamy w rondelku. Jajka w całości ubijamy z cukrem, aż powstanie puszysta masa. Dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, mieszamy(...)wyłożeniem ciasta, smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Ja swoją keksówkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy z blaszki i studzimy. Lukier: Sok z cytryny mieszamy z cukrem pudrem, tak aby nie było grudek.  Polewamy ciasto. Życzę smacznego! :) Przepis pochodzi ze strony Przepisy Kulinarne ze zdjęciami

Czerwona Porzeczka
Puszyste Pączki 226

szklanka cukru 1 kostka drożdży 5 jaj 0,5 szklanki oleju 1-2 łyżki spirytusu lub octu 2 szklanki mleka można dodać aromat waniliowy lub śmietankowy LUKIER: ok. 0,5 kg cukru pudru i 3,4 szklanki wody podgrzewamy, musi być bardzo gęste wtedy jest najlepszy lukier, można dodać aromat cytrynowy Przygotowanie: Robimy zaczyn: mąkę wsypujemy do miski i robimy

Moje Słodkie Piekiełko
Babka truskawkowa 172

śmietanki 30% 4 jajka 2 budynie (po 60 g każdy) truskawkowe z cukrem 2 łyżeczki (8 g) proszku do pieczenia szczypta soli Lukier: 3 truskawki (mogą być mrożone) ok. 0,5 szklanki cukru pudru Przygotowanie: 1) Oddzielić żółtka od białek. Następnie żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. 2) Do masy z żółtek i cukru, cały czas miksując na wolnych(...)formy wysmarowanej tłuszczem (można formę dodatkowo obsypać bułką tartą). 5) Piec 50 min. – 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 6) Przygotować lukier: truskawki zblendować na jednolity mus, dodać cukier puder i dokładnie wymieszać, tak żeby nie było żadnych grudek. W razie potrzeby dosypać cukru pudru lub ewentualnie dodać łyżkę ciepłej wody. 7) Gotową babkę wyciągnąć z formy

Fitsweet.me
ciasteczka na choinkę dekorowane masą cukrową 232

zagniatać z masą. Jeśli nie rozrobimy barwnika to po kilku godzinach na masie cukrowej mogą się pojawić kropki  i nie ładnie to wygląda.  Cukier puder wymieszać z wódką (lub wrzątkiem), tak powstały lukier posłuży jako klej.  Zabarwione masy cukrowe rozwałkować na blacie podsypanym przez sitko cukrem pudrem. Tymi samymi foremkami, którymi wycinane były ciastka wyciąć kształty

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
WIELKANOCNA BABKA PIASKOWA NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 1077

wanilią lub cukier waniliowy- 1/5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczeniaDo posmarowania formy: łyżka masła, bułka tarta lub mielone migdały do wysypania formy.Na wierzch mielony ksylitol lub lukier z cukru z trzcinowego: kilka łyżeczek pudru trzcinowego lub zwykłego, kilka kropli olejku migdałowego i kilka łyżeczek słodkiej kremówki.Masło roztopić, dodać sok wyciśnięty z cytryny oraz skórkę (u mnie gotowa Oetkera(...)patyczka.Wyjąć z piekarnika, odstawić na ok,10 minut a następnie wyjąć z formy.Najlepiej polukrować jeszcze letnią babkę, lub gdy wystygnie obsypać mielonym ksylitolem lub pudrem. U mnie z lukrem i płatkami czekoladowymi bez cukru (słodzone ksylitolem). Smacznego

Smaczne Zdrowe
Piernikowe muffinki (babeczki) z figami i nutką limonki 166

jajka Masa figowa: 20 dag suszonych fig, 1,5 szklanki wody, 0,5 łyżeczki cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej, 1/4 szklanki cukru, sok z jednej limonki, Lukier:  białko z jednego jajka, cukier puder - tyle ile przyjmie białko, szczypta soli, sok z połowy  limonki Sposób przygotowania: Ciasto na muffinki: W makutrze wymieszać ze sobą wszystkie sypkie składniki.  Rozpuścić margarynę(...)pokrywką i gotujemy aż wszystko zgęstnieje, a w garnku pozostanie tylko niewielka ilość płynu.  Schładzamy i rozdrabniamy blenderem.  Lukier:  Do schłodzonego białka dodać szczyptę soli i ubić na puszystą piankę.    Stopniowo dodawać cukier puder cały czas ubijając masę.  Wycisnąć sok z limonki i połączyć z masą.  Papilotki lub foremki do muffinek napełniać

Nie tylko w kuchni
WARSZTATY ŚWIĄTECZNE Z KASIĄ I DR. OETKER 218

cappuccino w proszku* 2 jajka* 120 g cukru pudru* 100 ml mlekaDEKORACJA:* 1 opakowanie Lukru domowego tradycyjnego Dr Oetkera lub 2 opakowania Lukru klasycznego Dr. Oetkera* 1 Aromat waniliowy Dr. Oetkera* Barwniki spożywcze czerwony i niebieski Dr. Oetkera* 1 opakowanie Pisaków cukrowych Dr. Oetkera SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:BABECZKI:Jajka miksujemy z cukrem pudrem i miękką Kasią na puszystą masę.Łączymy(...)opakowania. Dodajemy kilka kropel aromatu waniliowego. Lukier musimy mieć cały czas na oku, mieszając co jakiś czas by nie wysychał w miseczce. Możemy także użyć klasycznego lukru zgodnie z przepisem  z opakowania  podgrzewając go  w gorącej wodzie. Opakowanie lukru pozwala nam na to, by bezpośrednio wylać lukier na powierzchnię babeczki. Dzięki lukrowi masa cukrowa przyklei się do ciasta i wyrówna

Ostra na Słodko
Babka limonkowo-jogurtowa 166

limonek 450 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 450 ml oleju 600 g mąki tortowej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g cukru pudru (lub więcej w zależności od tego ile lukru chcemy mieć na babce :))   Wykonanie : Jogurt, jajka, 1/2 łyżeczki skórki z limonki i 2 łyżki soku, cukier, cukier waniliowy i olej zmiksować na puszysty krem(...)bardzo zbrązowieje przykryć je folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Babkę wyjąć z piekarnika i zostawić na 10 minut w formie. Nastepnie wyjąć i ostudzić. Cukier puder wymieszać z dwoma łyżkami soku z limonki. Lukrem posmarować babkę, posypać skórką z limonki. Zostawić do zastygnięcia. Przepis odnaleziony w gazetce Pyszne ciasta na Wielkanoc. Polecam i życzę smaczengo

cucinare
Babka limonkowo-jogurtowa 153

limonek 450 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 450 ml oleju 600 g mąki tortowej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g cukru pudru (lub więcej w zależności od tego ile lukru chcemy mieć na babce :))   Wykonanie : Jogurt, jajka, 1/2 łyżeczki skórki z limonki i 2 łyżki soku, cukier, cukier waniliowy i olej zmiksować na puszysty krem(...)bardzo zbrązowieje przykryć je folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Babkę wyjąć z piekarnika i zostawić na 10 minut w formie. Nastepnie wyjąć i ostudzić. Cukier puder wymieszać z dwoma łyżkami soku z limonki. Lukrem posmarować babkę, posypać skórką z limonki. Zostawić do zastygnięcia. Przepis odnaleziony w gazetce Pyszne ciasta na Wielkanoc. Polecam i życzę smaczengo

cucinare
Drożdżówki Koperty z jabłkami i kruszonką 196

mogą być kupne Kruszonka : - 100 g mąki - 60 g masła - 50 g cukru pudru - kilka kropel olejku waniliowego Wszystkie składniki zagnieść i wstawić do lodówki. Lukier : - sok z pół cytryny - pół szklanki cukru pudru Sposób wykonania : Z drożdży ,łyżki cukru i kilku łyżek letniego mleka zrobić rozczyn (wymieszać) i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia . Mąkę ,resztę składników i rozczyn(...)kopertę .  Posmarować rozmąconą połową jajka i posypać pokruszoną kruszonką .Przykryć i odstawić na 40 minut . Piekarnik nagrzać do 180 stopni ,piec 16-18 minut ,   jeszcze ciepłe polać lukrem ,studzić na kratce. Smacznego

Wypieki Rene
Kolorowe pierniczki 238

szklanki mąki pszennej 2 żółtka 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru 4  łyżki miodu 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka przyprawy do piernika lukier 1 białko 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny  kolorowe cukierki do dekoracji Wykonanie: Na stolnicę przesiać mąkę z sodą. W rondelku rozpuścić miód razem z cukrem. Odstawić do przestygnięcia(...)nagrzanym piekarniku w 180 C około 15 minut.  Upieczone pierniczki układamy na dużej tacy lub desce jeden obok drugiego. Białko ubić razem z cukrem pudrem na sztywną pianę, dodać sok z cytryny. Tak przygotowanym lukrem smarujemy za pomocą pędzelka pierniczki, posypując kolorowymi cukierkami (można posypać posiekanymi drobniutko orzechami).Udekorowane pierniczki odstawiamy w chłodne miejsce. Pierniczki można przechowywać w zamkniętym

kgwjanczewo
Morelowe ciasteczka z lukrem amaretto 208

cienki okrągłe plasterki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec ok. 15 minut w temp. 180st. Ostudzić na kratce.     Lukier: 1 i 1/2 szklanki cukru pudru,  4 łyżki likieru amaretto.   Cukier puder przesiać, dodać likier, dokładnie wymieszać. Polukrować ciasteczka, odstawić, by lukier zastygnął

Z miłości do słodkości
Pomarańczowe ciasteczka bałwanki 240

Pyszne pomarańczowe ciasteczka `bałwanki` . Idealnie sprawdzą się jako słodki prezent dla znajomych ;-) Składniki Mąka pszenna 200g Masło 100g Sól Cukier puder 100g Pomarańcze starta skórka z 2 wyparzonych pomarańczy (bez albedo!) Pomarańcze 3 łyżki soku z pomarańczy Dodatkowo do ozdoby Lukier królewski przepis znajdziesz na blogu Barwniki spożywcze Wykonanie: Mąkę z solą przesiać […] The post Pomarańczowe ciasteczka bałwanki appeared

Kulinarne Przeboje
Churros 242

szklanki mleka szczypta soli 1 małe op. cukru wanilinowego (8 g) lub 1 łyżka domowego cukru waniliowego szczypta soli minimum 1 litr oleju do smażenia cukier puder do posypania lub lukier sos czekoladowy do maczania (z przepisu na polewę czekoladową wykorzystaną tutaj lub ganasz czekoladowy ) Przygotowanie: Wodę, mleko, masło i cukier wanilinowy zagotuj na średnim ogniu, często mieszając. Następnie wsyp(...)churros nie ma znaczenia. Smaż przez kilka minut na złotobrązowy kolor, przynajmniej raz przewracając na drugą stronę. Wyciągaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe posyp cukrem pudrem i podawaj.  Moje rady: Olej do smażenia ma właściwą temperaturę, gdy wrzucony doń kawałek ciasta wypływa na powierzchnię, a wokół niego bulgocze dużo pęcherzyków powietrza. Po upieczeniu

Anioszek w kuchni
Piegusek na białkach. 195

Dziś częstuję pieguskiem :) Zrobiłam go na białkach, które zostały mi po pączkach. Prosty i szybki przepis, a ciasto bardzo smaczne. Wierzch ciasta posypałam cukrem pudrem. Nie robiłam żadnej polewy, ani lukru, bo ostatnio trochę się przesłodziłam :) Składniki: 7 białek szczypta soli 1 szklanka cukru pudru (nie pełna) 150 g. margaryny 1 szklanka mąki 3/4 szklanki maku suchego 1 płaska łyżeczka

Agusiowe smakołyki