szklanki mąki, 100 g masła, 15 łyżek cukru, 3/4 szklanki miodu, 1/2 opakowania przyprawy do pierniczków, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 opakowania lukru klasycznego białego Dr. Oetker , cukier puder. Przygotowanie: Masło rozpuszczamy w małym rondelku, dodajemy do niej miód i przyprawę do pierniczków. Podgrzewamy na małym ogniu. W dużej misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy(...)blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia ok 10 minut w 170 stopniach. Przygotowujemy lukier według przepisu na opakowaniu. Smarujemy pierniczki lukrem od największego do najmniejszego i sklejamy. Ostatni pierniczek (ten najmniejszy) ustawiamy pionowo. Na końcu posypujemy cukrem pudrem
Aga w kuchniLukier królewski w zależności od konsystencji jaką stworzymy będzie nadawał się zarówno jako polewa do ciasteczek, pierników, jako lukier do ozdabiania pierniczków, a także jako masa
Kulinarne Przebojeszklanki cukru 5 jajek skórka otarta z 1 cytryny szczypta soli 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia LUKIER CYTRYNOWY 1/4 szklanki soku z cytryny ok 1 szklanki cukru pudru Miękkie masło zmiksować razem z cukrem, aż stanie się puszyste. Żółtka oddzielić od białek i po jednym dodawać do miksowanego masła. Jajka powinny być(...)samą formę dobrze jest czymś obciążyć. Gotować pod przykryciem przez 1,5 godziny. Babkę po tym czasie należy wyjąć z formy, a po ostudzeniu polać lukrem cytrynowym, rozcierając sok cytrynowy z cukrem pudrem. Można posypać kolorowymi posypkami. Smacznego
https:KKuchniaMniamjajka 1/2 płaskiej łyżeczki soli 15g świeżych drożdży 50g masła Budyń: 400ml mleka 2% 1 op. budyniu śmietankowego 3 gałązki świeżej mięty 2 łyżki cukru Lukier: Sok z 1/2 limonki ok 80g cukru pudru ok 50g jagód leśnych Sposób przygotowania: 1. Ciepłe mleko łączymy z drożdżami, cukrem i łyżką mąki. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Masło topimy i studzimy. Mąkę przesiewamy wraz(...)pieczemy 20-25 minut w temp. 180st C. Jeżeli wierzch zbytnio się rumieni, możemy w trakcie pieczenia przykryć formę folią aluminiową. Studzimy na kratce. Polewamy lukrem przygotowanym z soku z limonki, utartym z cukrem pudrem. Jeśli chcemy, by drożdżówki były słodsze, możemy do żółtka, którym będziemy je smarować dodać łyżkę cukru trzcinowego
Kuchnia w czekoladzieSkładniki: * 225 g masła * 1 szklanka cukru * 1 jajko * szczypta soli * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * kilka kropel ekstraktu waniliowego * 3 szklanki maki pszennej * cukier puder i kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego na lukier jako krew * dodatkowo migdały jako paznokcie Wykonanie: Ze wszystkich składników (prócz cukru pudru i barwnika) zagnieść ciasto. Owinąć folią i wstawić do zamrażalnika(...)miejsce paznokcia wbić migdał. Paluchy ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 190'C około 12-13 minut. Wystudzić. Można udekorować czerwonym lukrem jako krew
Zrób to smaczniejajo do posmarowania jagodzianek 200 g gęstego białego sera drobno mielonego + cukier do dosłodzenia cukier waniliowy - 1 opakowanie szklanka jagód leśnych 3/4 szklanki cukru pudru + 2 łyżki gorącej wody - potrzebne do przygotowania lukru Wykonanie: Mąkę wymieszać z drożdżami. Do tego dodać: jogurt, cukier, sól i zagnieść na gładką masę. Na koniec dodać chłodne ale jeszcze płynne masło(...)minut na mocno złoty kolor. Studzić przy uchylonych drzwiczkach i pozwolić jagodziankom całkowicie ostygnąć. Cukier puder połączyć z gorącą wodą (3/4 szklanki cukru pudru i dwie łyżki wody) - mieszać energicznie aż cukier się rozpuści i polać lukrem jagodzianki. To wszystko :) Smacznego! Po więcej jak zwykle zapraszam na Instagram i Facebook
Poezja Smaków - blog kulinarnymiędzyczasie przygotowujemy lukier biały i czerwony: do cukru pudru wykonanego z erytrytolu/cukru kokosowego dodajemy stopniowo sok z buraka/z cytryny intensywnie mieszając do czasu, aż otrzymamy pożądany kolor/smak i gęstość lukru. Możemy dodać również wody. Wystudzone pierniczki ozdabiamy lukrem i nawlekamy na nitkę. Smacznego! Pierniczki bez lukru Pierniczki polane lukrem na bazie cukru i soku z cytryny - zaraz po lakierowaniu Pierniczki
Przepysznik - BLW i nie tylkoświęta dosłownie w ostatniej chwili :) W sam raz do wielkanocnego koszyczka. Zamiast owoców można dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową, rodzynki, orzechy czy groszki czekoladowe. Gotowe babeczki można posypać cukrem pudrem, polać czekoladą albo lukrem, najlepiej cytrynowym. Są wilgotne i szybko nie wysychają. Najlepiej przechowywać je w pojemniku. Lubicie takie małe słodkości? Składniki na ok 15 babeczek: 1 pełna i 3/4 szklanki
Ze smakiem i z pasjąmąki 4 jaja 100 g masła szczypta soli 1 szklanka wody LUKIER: ok. 0,5 kg cukru pudru i 3,4 szklanki wody podgrzewamy, musi być bardzo gęste wtedy jest najlepszy lukier, można dodać aromat cytrynowy Przygotowanie: Wodę z masłem i szczyptą soli zagotowujemy. Do wrzącej wody wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy by nie zrobiły się grudki, zmniejszamy ogień
Moje Słodkie Piekiełkopierniczki. Ciasto schładzamy w lodówce przez 30 minut. Wałkujemy na cienkie blaty i wykrywamy pierniczki. Pieczemy w temp. 185 stopni z termoobiegiem.Pierniczki po wystudzeniu lukrujemy.JAK ZROBIĆ LUKIER:- 1 białko- 200 g cukru pudru bardzo dobrze zmielonego- 2 krople aromatu cytrynowegoW miseczce za pomocą trzepaczki utrzyj lukier na białą masę, polewaj ciasteczka
SMYKWKUCHNIpszenna - 3 szkl cukier puder - 1/2 szkl margaryna - 300 g żółtka - 4 szt sól - szczypta MASA SEROWA: ser biały zmielony - 1 kg cukier - 1 szkl cukier waniliowy - 1 op jajka - 4 szt mąka ziemniaczana - 3 łyżki rodzynki - 1/2 szkl MASA MAKOWA: masa makowa - 1 puszka rodzynki - 1/2 szkl orzechy - 1/2 szkl jajka - 3 szt LUKIER: białko - 1 szt cukier puder
Camilla w kuchniszklanki letniego jogurtu naturalnego 3 kopiate łyżki cukru 50 g masła duża szczypta soli 2-3 łyżki mocnego alkoholu, ja dałam rum dżem truskawkowy do nadziewania cukier puder do posypania lub lukier tłuszcz do smażenia, u mnie olej rzepakowy Wszystkie składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Ja mam stół przy kalaoryferze więc składniki przygotowałam wieczorem i zostawiłam(...)drugiej strony na złoty kolor już bez przykrywania garnka. Gotowe usmażone pączki osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Po wystudzeniu nadziewać dowolnym nadzieniem, u mnie dżem truskawkowy. Posypać cukrem pudrem lub polukrować
Monia miesza i gotujelekko rozwałkować na grubość około 12 mm i wycinać kółka(np. szklanką), a w nich mniejsze kółeczka(np. małym kieliszkiem). Pozostawić do ponownego wyrośnięcia(można przykryć ściereczką). Lukier: - 40g masła - szklanka cukru pudru - łyżeczka ekstraktu waniliowego - 2-4 łyżki gorącej wody(lub więcej jeśli potrzeba) Masło rozpuścić z cukrem pudrem w garnuszku, dodać wanilię, wodę i wymieszać. Wyrośnięte doughnut
Smaczne Zdrowedrobnego cukru do wypieków 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jaj aromat cytrynowy (10 ml) skórka otarta z 1 cytryny lukier: sok z 1 niezbyt dużej cytryny 1 łyżka wody cukier puder (ok. 1/2 szklanki) Sposób przygotowania: Masło i masło roślinne pokroić w grubą kostkę i przełożyć do metalowej miski. Wierzch posypać cukrem i cukrem wanilinowym(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 20 minut z termoobiegiem i kolejne 40 minut bez termoobiegu. Po upieczeniu wyjąć na kratkę i ostudzić. Lukier: Do soku z cytryny wlać wodę, a potem, porcjami, dodawać cukier puder. Żeby nie powstały grudki, kolejne porcje cukru należy dokładnie rozprowadzić trzepaczką do sosów. Otrzymany lukier musi być biały i bardzo gęsty, inaczej wsiąknie
W SMAKmisce na dość gęstą masę. Smażymy pączki na gorącym tłuszczu na złoto-brązowy kolor po każdej ze stron. Odkładamy na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciastka/awaryjne-paczki-z-serka-homogenizowanego/ BosowKuchni Pierwszy raz te pączki jadłam w liceum. Były pyszne, nie tak ciężkie jak te tradycyjne. W dodatku pączki robi się z serków homogenizowanych(...)prosty i osoba niegotująca na co dzień, da sobie z nim radę. Nie ma tu drożdży, dlatego nie musisz obawiać się, czy ciasto wyrośnie czy nie. Zamiast lukru możecie użyć tylko cukru pudru. Pączuszki można nadziać po usmażeniu. Jeśli jesteście purystami i chcecie mieć śliczne w kształcie pączki, użyjcie do ich wykonania gałkownicy do lodów, umaczanej w wodzie. Pączki
Mieszam w Garnku