formy przelewały, a ja 👩 tylko proporcje im podawałam i przepis na kartce 📑 zapisywałam ✏. Wszystkie babeczki i babkę lukrem polałam i wiosenne kwiatuszki 🌷🌹🌺🌼 dodałam. Składniki na dużą babkę lub 12 babeczek: 4 średnie jaja, 100 g cukru pudru, 150 g mąki tortowej typ 405, ½ łyżeczki kurkumy, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 15 g cukru o smaku cytrynowym(...)tego samego przepisu można upiec 12 babeczek. Foremki natłuszczamy, obsypujemy mąką i przelewamy do nich ciasto. Babeczki pieczemy w 175°C ok. 15 min. Lukier: Proporcje ok. 1 szklanka cukru pudru na 1 białko. Białko miksujemy, powoli dodajemy cukier puder do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Można dodać soku z cytryny dla uzyskania cytrynowego smaku i rozrzedzenia lukru. Żeby uzyskać lukier
Moniki Smakołykipuszyste w środku. Ta strucla czerstwieje dużo wolniej niż jej drożdżowa wersja. Jeśli tak upieczony makowiec zostawicie nienapoczęty i nie posmarowany lukrem – przechowywany w chłodnym suchym miejscu wytrzyma od wigilijnej kolacji do sylwestra. CIASTO Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem, dodajemy drożdże instant, startą skórkę cytryny i dokładnie to wszystko razem mieszamy. Dodajemy do mąki masło pokrojone w kostkę i razem(...)luźno kawałek folii aluminiowej. Sprawdźcie patyczkiem czy ciasto już gotowe. DEKORACJA Po upieczeniu ciasto studzimy, w formie. Całkowicie ostudzoną struclę wyjmujemy z formy i papieru, lukrujemy. Lukier to utarty do białości cukier puder. Do miseczki wsypujemy cukier puder, kroplami (dosłownie, po kropelce) cały czas mieszając, dodajemy sok z cytryny i rum – musicie sami zobaczyć ile cukier ich wchłonie aż osiągnie
Karo in the Kitchenarachidowego 3 łyżki rumu 3 szczypty zmielonej gałki muszkatołowej 3 szczypty zmielonego cynamonu 1 szczypta soli Bita śmietana do podania (najlepiej przygotowana własnoręcznie) Na lukier królewski: 1 białko jajka 175 g cukru pudru ½ cytryny Suszone morele pokrój w drobną kostkę. Namocz je w miseczce zawierającej 5 cl wody i 3 łyżki rumu. Marchewkę obierz, pokrój w drobną kostkę(...)wbijając patyczek w ciasto, powinien być suchy i czysty. Pozostaw do wystygnięcia w piekarniku przez 5 minut i wyjmij z formy. W międzyczasie przygotuj lukier. Wlej białko do miseczki. Ubijaj trzepaczką rózgową, dodaj cukier puder, a następnie 1 łyżkę soku z cytryny, ubijaj do uzyskania jednolitego kremu. Wlej lukier na ciasto. Rozprowadź go za pomocą małej szpatułki (lub łyżki stołowej
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskadrożdży 1 szklanka ciepłego mleka (250 ml.) 2 łyżki cukru + 1 łyżeczka 3 żółtka 1 jajko 1/4 szklanki oleju 1 łyżka rumu Na lukier: 5 łyżek mleka 6-7 łyżek cukru pudru 1 łyżka kakao Dodatkowo: marmolada lub powidła na nadzienie Wykonanie: Ciepłe mleko wlać do miseczki, dodać drożdże i 1 łyżeczkę cukru. Wymieszać żeby drożdże się rozpuściły i odstawić(...)blaszce wysmarowanej olejem. Smażyć na głębokim tłuszczu z obu stron, do uzyskania złotego koloru. Usmażone pączki układać na ręczniku papierowym, żeby odsączyć z tłuszczu. Przygotowanie lukru: Mleko wlać do miseczki dodać 4 łyżki cukru pudru i kakao. Mieszać, aż składniki się połączą. Następnie dodawać po łyżce resztę cukru, cały czas mieszając do uzyskania gładkiego lukru. Cukru może być mniej
Agusiowe smakołykikakao1. Zagniatamy ciasto z podanych składników, rozwałkowujemy podsypując mąką ryżową. Wykrawamy pierniczki. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C, czas pieczenia ok 10 minut. Lukier: Składniki: 1 białko cukier puder, ilość dawkujemy podczas miksowania barwnik spożywczy, dowolne kolory3-4 woreczki 1. Białko miksujemy i sukcesywnie dosypujemy cukier puder
Apetyczna babeczkaSkładniki : 2 białka 3 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: Odmierzyć niepełne 3 szklanki cukru W miseczce utrzeć ( nie ubijać !) białka, dosypywać stopniowo cukier i ucierać do gładkości Dodać sok i znów ucierać do momentu uzyskania gęstej konsystencji lukru Takim lukrem możemy zdobić ciasteczka. pierniczki czy babeczki. Przepis podpatrzyłam na" Moich wypiekach."- u Doroty(...)mój przepis na lukier, którym dekoruję ciasta.Składniki : 1 szklanka cukru pudru około 2 łyżek wody kilka kropel soku z cytryny płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie : Do odmierzonego cukru dodaje wpierw 1 łyżkę wody i dokładnie ucieram Wkraplam sok, wsypuje mąkę ziemnaczaną i ponownie ucieram Jeśli konsystencja lukru jest zbyt gęsta dodaję jeszcze jedną łyżkę wody i ucieram do momentu
Proste Potrawymasło 15 dag, drożdże suche 1,5 łyżeczki, mleko 1 szklanka, jajko 1 szt, Nadzienie: dżem truskawkowy 0,5 słoika, Lukier: sok z limonki lub mandarynki 4 łyżki, cukier puder 1 szklanka, Dodatkowo: jajko 1 szt, mleko 1 łyżka, Sposób przygotowania: Wszystkie składniki suche mieszamy ze sobą, masło rozpuszczamy, mleko podgrzewamy, aby było cieple i dodajemy(...)smarujemy tym wyrośnięte bułki. Piekarnik rozgrzewamy. Następnie wkładamy bułki do piekarnika i pieczemy 30 min, w temperaturze 170 stopni. Sok z limonki miksujemy z cukrem pudrem, aż zrobi się lśniący lukier. Gdy upieczone bułki ostygną to polewamy je gotowym lukrem. Dekorujmy mandarynk
kulinarne odsłony patiprzez ok 25 minut w 180 st. C. Lukier: 1 białko szczypta soli ok 1 szklanki cukru pudru Ubijamy białko z solą, a następnie wsypujemy stopniowo cukier puder, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Lukier nie może być zbyt rzadki, bo spłynie z ciasta, ani zbyt gęsty, bo będzie się nim źle malowało. Lukier mieszamy z barwnikami (ja użyłam takich w proszku
Cynamonowe szczęścieróżnych wypieków nie tylko świątecznych, jest on alternatywą dla klasycznego lukru białego. Do lukru wykorzystałam skórkę pomarańczową Helio, którą dostałyśmy do przetestowania od tej firmy. Lukier pomarańczowy Składniki: 1 szklanka cukru pudru 1/2 pomarańczy 75 g skórki pomarańczowej Helio Przygotowanie: Z pomarańczy wyciskamy sok. Do cukru pudru dolewamy stopniowo sok, aby uzyskać pożądaną konsystencję lukru. Dodajemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimaku.Każdą roladę zawinąć lużno w papier do pieczenia.Piec w temp 180 stopni około 50 / 60 minut.Po upieczeniu jeszcze ciepły smarujemy lejącym lukrem .Lukier;Około szklanki cukru pudruwoda przegotowana z cytryną.Do cukru pudru dodajemy tyle wody aby lukier był lejący nie za gęsty. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilinagrzanego piekarnika na 170 st z termoobiegiem i piec około 70 min. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik do wystudzenia. Zimny sernik polać lukrem i udekorować marchewkami.Lukier: Do cukru pudru dodać białko i zmiksować na jednolitą masę. Lukier powinien być dosyć gęsty żeby nie spływał z sernika. Tortownica
Ala piecze i gotujemąki pszennej 200g cukru pudru 200g miodu 120g masła 1 jajko 10g sody oczyszczonej 1 paczuszka przyprawy korzennej do piernika Miód wlać do garnka razem z cukrem pudrem i korzeniami, podgrzać do momentu, aż się wszyswtko rozpuści i połączy, po czym ostudzić. Mąkę wymieszać z sodą, zrobić niewielkie wgłębienie, do którego nalać miodu, wrzucić miękkie masło i wbić jajko. Wszystko(...)przepyszne. U mnie w domu leżały sobie cierpliwie zwykle ok. trzech tygodni, w ukryciu (choć i tak udawało mi się je za każdym razem znaleźć). Lukier 1 białko 1 szkl. cukru pudru (+ od 2-4 łyżeczki) Białko ubić na sztywno, dodać przesiany przez sitko cukier puder. Można dodać kilka łyżeczek cukru ponad jednoszklanową normę, żeby lukier był odpowiednio gęsty
Przepysznik - BLW i nie tylkocukru zwykłego 16 g cukru wanilinowego Delecta 10 dag mielonych orzechów laskowych 5 łyżek śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta Lukier: 1 białko 1 szklanka cukru pudru aromat cytrynowy dowolna dekoracja Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową Miękkie masło ucieramy z jednym całym jajkiem,oraz żółtkami, cukrami na puszystą gładką masę, stopniowo miksując dodajemy(...)pianę z białek. Całość przełożyć do dużej formy na babę- u mnie silikonowa.Piec około 50 -55 minut w temp 160*c, do suchego patyczka. Lukier: Białko jaja ubić na sztywno , utrzeć z przesianym cukrem pudrem i odrobiną olejku cytrynowego do ciasta, polukrować zimną babę.Udekorować wg swojego uznania
Wanilia i Kardamonwaniliowy (16g); 1 jajo; szczypta soli; 2 łyżki mleka (u mnie 4 łyżki); 125 g masła lub margaryny; Składniki na farsz i lukier: 200 g mielonych orzechów laskowych (u mnie włoskie); 100 g cukru kryształu lub pudru; 2 krople olejku migdałowego; 2 jaja; 1 łyżka rumu; 4 łyżki śmietany; 150 g cukru pudru (dodatkowo); 8 g cukru waniliowego ( może być(...)górnej powierzchni naciąć płytki zygzak. Ciasto piec w nagrzanym do 180 st.C piekarniku około 45 minut. Rozszerzone nacięcia za pomocą łyżeczki wypełnić jeszcze na ciepło lukrem, zrobionym z pozostałej śmietany, cukru pudru i cukru waniliowego. Rada: Jeśli ciasto, tak jak w tym wypadku, ma być zrolowane lub zagięte, to po gruntownym schłodzeniu mogą wystąpić pewne trudności. Można wtedy przed schłodzeniem
In my kitchencukru , 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 200 ml mleka, 2 łyżeczki cukru waniliowego 250 g margaryna 50 ml soku z cytryny skórka otarta z 1 cytryny Lukier sok z pół cytryny cukier puder Przygotowanie: Żółtka utrzeć z cukrem ,cukrem waniliowym i skórką cytrynową za pomocą miksera do rozpuszczenia się cukru.Wlać letnią roztopioną margarynę i miksować na wolnych obrotach.Doda(...)formy z kominkiem wysmarowanej i wysypanej bułką tartą.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 min do suchego patyczka.Forma o średnicy 23 cm. Lukier;do soku z cytryny dodać i ucierać tyle cukru pudru , aż uzyskamy gęstą masę i oblać zimną babkę
Ala piecze i gotuje