lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:140/284)

CIASTO DYNIOWE – NAJLEPSZE I NAJŁATWIEJSZE! 196

możecie śmiało użyc do tego zwykłej kwadratowej formy – ok. 20 cm ).Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na 40-45 minut ( sprawdzamy patyczkiem ).Zostawiamy do ostudzenia.Posypujemy cukrem pudrem albo polewamy lukrem i zajadamy!Smacznego

Ostra na Słodko
Rogaliki z marmoladą 221

termoobiegiem (lub 190°C bez). Gdy osiągnie temperaturę pieczemy do czasu, aż rogaliki się zezłocą (ok. 12-18 minut). Gdy wystygną posypujemy je cukrem pudrem lub smarujemy lukrem. Post Rogaliki z marmoladą pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Kruche rogaliki drożdżowe 181

śliwki) lub odrobinę twardego dżemu. Pieczemy w temperaturze około 200 stopni do lekkiego zrumienienia. Dekorujemy według uznania. Ja przygotowałam mój ulubiony i najprostszy na świecie lukier cytrynowy.Składniki:cukier puder,cytryna.Do miseczki wsypujemy cukier puder, do którego wyciskamy sok z cytryny i mieszamy do uzyskania pożądanej konsystencji. Ja swoje rogaliki po polukrowaniu lekko obsypałam brązowym

Codzienna kuchnia niecodzienna
Jabłecznik pod twarożkową kołderką: Listopadowe Wyzwanie Blogerek 147

ciastu "odpocząć" do lekkiego przestudzenia.Ja użyłam średniej blaszki (28X25 cm), więc moje ciasto wyszło dość wysokie. Jeśli jednak użyjecie większej blaszki, wtedy wyjdzie cieńszy placek :)Podajemy posypane cukrem pudrem lub polane lukrem - jak kto lubi. Zaletą ciasta jest to, ze nie jest za słodkie, a twarożkowa masa ma dość neutralny smak, przez co bardzo dobrze czuje się smak jabłek. Jeśli

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto rozetowe, czyli drożdżowiec z dżemem i migdałami 169

sztorc w tortownicy (lub innej okrągłej formie) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 40-50 minut. Ciasto posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Można podawać lekko ciepłe.Ciasto jest niezwykle wilgotne i smaczne. Migdały przed wysypaniem można podpiec na suchej patelni, wtedy nabiorą jeszcze większej chrupkości.Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Drożdżówki z jeżynami 181

stopni przez około 20 minut. Bułeczki powinny być lekko zrumienione.te drożdżówki naprawdę są w środku puszysteMoje owoce były bardzo kwaśne, dlatego postanowiłam drożdżówki polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Jeśli jednak macie słodkie owoce, to dodatkowy cukier jest zbędny, gdyż samo ciasto jest wystarczająco słodkie.Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Strucla z orzechami i cynamonem 138

pozostawiamy do podwojenia objętości.Przed samym pieczeniem smarujemy mlekiem i posypujemy kruszonką.Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez około 45 minut. Po wystudzeniu możemy polać lukrem. Lukier robimy mieszając cukier puder z kilkoma kroplami cytryny i wody

Smakowity Blog Kulinarny
KEKS NAJEŻONY BAKALIAMI 184

następnie obtaczamy w mące, dodajemy do ciasta ze skórką pomarańczową. Delikatnie mieszamy. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem keksówki, pieczemy 40 min w 180 st. Gotowe wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem, lub polewamy lukrem jak kto woli

Z Majeczką w kuchni
Szarlotka z karmelem 185

zlepiły się one z ciastem na spodzie. Szarlotkę pieczemy około 40 minut w 280 stopniach aż ciasto się nie zarumieni. Gdy   ciasto ostygnie możemy udekorować je cukrem puder albo polać lukrem. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
BABKA SEROWA 410

pomarańczową, przełożyć do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą w temp. 180 st. przez 50-60 minut.(sprawdzałam patyczkiem czy jest upieczona) Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Ponieważ nie przepadam  za lukrem, zostawiłam moją babkę "bez glancu"... jak mówiła moja babcia... :) pudrując ją tylko delikatnie

Walijskie Pichcenie
BABKA CYTRYNOWA Z KISIELEM 196

koniec wsypać startą skórkę i kilka kropel cytrynowego olejku. Formę z kominkiem natłuścić i wysypać bułkę tartą.Przełożyć ciasto. Piec ok 50 min w temp.180st. Polać lukrem lub posypać cukrem pudrem w zależności od upodobań

Walijskie Pichcenie
Sernik z ziemniakami 353

pieczenia, wylać masę i piec w 180 stopniach przez 60 minut. Wyłączyć piekarnik i zostawić sernik na 30 minut uchylając lekko drzwi piekarnika. Zimny sernik polać lukrem lub oprószyć cukrem pudrem

Ala piecze i gotuje
Wielkanocna babka z zajączkiem. 953

upiec. Ciasto jasne. Cukier utrzeć z jajkami i aromatem cytrynowym. Dosypać mąkę z proszkiem, wymieszać i zalać ciastem zajączki. Piec w temp.180stop.40min.próba patyczkiem. Wierzch babki posypać cukrem pudrem lub polać lukrem cytrynowym, albo posypać zieloną trawką cukrową

Kulinarny karnet Christophera
Wiatraki półfrancuskie, drożdżowe z musem morelowym 159

morelowego, naciąć rogi ciasta i złożyć wiatraczek. Ułożyć na blasze i odstawić, aby podrosły. Posmarować białkiem i piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Gorące oprószyć cukrem pudrem lub posmarować lukrem. Ciasto jest delikatne, lekkie, puszyste. Polecam

Kulinarny karnet Christophera
Placek z budyniem 180

zgodnie z przepisem na opakowaniu, zmniejszając jedynie ilość mleka do 1 litra. Gorące wylać na ciasto, przykryć drugą częścią ciasta. Upiec na złoty kolor. Gorący placek oblać lukrem utartym z cukru pudru i soku z cytryny. Zostawić do całkowitego wystudzenia. Smacznego

Praktyczna pl

Proponowane wyszukiwania