lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:140/284)

CIASTO MARCHEWKOWE Z MORELAMI 196

arachidowego 3 łyżki rumu 3 szczypty zmielonej gałki muszkatołowej 3 szczypty zmielonego cynamonu 1 szczypta soli Bita śmietana do podania (najlepiej przygotowana własnoręcznie)   Na lukier królewski: 1 białko jajka 175 g cukru pudru ½ cytryny   Suszone morele pokrój w drobną kostkę. Namocz je w miseczce zawierającej 5 cl wody i 3 łyżki rumu. Marchewkę obierz, pokrój w drobną kostkę(...)wbijając patyczek w ciasto, powinien być suchy i czysty. Pozostaw do wystygnięcia w piekarniku przez 5 minut i wyjmij z formy. W międzyczasie przygotuj lukier. Wlej białko do miseczki. Ubijaj trzepaczką rózgową, dodaj cukier puder, a następnie 1 łyżkę soku z cytryny, ubijaj do uzyskania jednolitego kremu. Wlej lukier na ciasto. Rozprowadź go za pomocą małej szpatułki (lub łyżki stołowej

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Pączki z kakaowym lukrem. 175

drożdży 1 szklanka ciepłego mleka (250 ml.) 2 łyżki cukru + 1 łyżeczka 3 żółtka 1 jajko 1/4 szklanki oleju 1 łyżka rumu Na lukier: 5 łyżek mleka 6-7 łyżek cukru pudru 1 łyżka kakao Dodatkowo: marmolada lub powidła na nadzienie Wykonanie: Ciepłe mleko wlać do miseczki, dodać drożdże i 1 łyżeczkę cukru. Wymieszać żeby drożdże się rozpuściły i odstawić(...)blaszce wysmarowanej olejem. Smażyć na głębokim tłuszczu z obu stron, do uzyskania złotego koloru. Usmażone pączki układać na ręczniku papierowym, żeby odsączyć z tłuszczu. Przygotowanie lukru: Mleko wlać do miseczki dodać 4 łyżki cukru pudru i kakao. Mieszać, aż składniki się połączą. Następnie dodawać po łyżce resztę cukru, cały czas mieszając do uzyskania gładkiego lukru. Cukru może być mniej

Agusiowe smakołyki
Jaglane pierniki bezglutenowe 291

kakao1. Zagniatamy ciasto z podanych składników, rozwałkowujemy podsypując mąką ryżową. Wykrawamy pierniczki. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C, czas pieczenia ok 10 minut. Lukier:  Składniki:     1 białko     cukier puder, ilość dawkujemy podczas  miksowania    barwnik spożywczy, dowolne kolory3-4 woreczki  1. Białko miksujemy i sukcesywnie dosypujemy cukier puder

Apetyczna babeczka
Jak zrobić lukier 351

Składniki : 2 białka 3 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: Odmierzyć niepełne 3 szklanki cukru  W miseczce utrzeć ( nie ubijać !) białka, dosypywać stopniowo cukier i ucierać do gładkości Dodać sok i znów ucierać do momentu uzyskania gęstej konsystencji lukru Takim lukrem możemy zdobić ciasteczka. pierniczki czy babeczki. Przepis podpatrzyłam na" Moich wypiekach."- u Doroty(...)mój przepis na lukier, którym dekoruję ciasta.Składniki : 1 szklanka cukru pudru około 2 łyżek wody kilka kropel soku z cytryny płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie : Do odmierzonego cukru dodaje wpierw 1 łyżkę wody i dokładnie ucieram Wkraplam sok, wsypuje mąkę ziemnaczaną i ponownie ucieram Jeśli konsystencja lukru jest zbyt gęsta dodaję jeszcze jedną łyżkę wody i ucieram do momentu

Proste Potrawy
Drożdżowe bułeczki z dżemem truskawkowym o lekkim aromacie mandarynki 186

masło 15 dag, drożdże suche 1,5 łyżeczki, mleko 1 szklanka, jajko 1 szt, Nadzienie: dżem truskawkowy 0,5 słoika, Lukier: sok z limonki lub mandarynki 4 łyżki, cukier puder 1 szklanka, Dodatkowo: jajko 1 szt, mleko 1 łyżka, Sposób przygotowania: Wszystkie składniki suche mieszamy ze sobą, masło rozpuszczamy, mleko podgrzewamy, aby było cieple i dodajemy(...)smarujemy tym wyrośnięte bułki. Piekarnik rozgrzewamy. Następnie wkładamy bułki do piekarnika i pieczemy 30 min, w temperaturze 170 stopni. Sok z limonki miksujemy z cukrem pudrem, aż zrobi się lśniący lukier. Gdy upieczone bułki ostygną to polewamy je gotowym lukrem. Dekorujmy mandarynk

kulinarne odsłony pati
Tęczowe pisanki z ciasta ucieranego 300

przez ok 25 minut w 180 st. C. Lukier: 1 białko szczypta soli ok 1 szklanki cukru pudru Ubijamy białko z solą, a następnie wsypujemy stopniowo cukier puder, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Lukier nie może być zbyt rzadki, bo spłynie z ciasta, ani zbyt gęsty, bo będzie się nim źle malowało. Lukier mieszamy z barwnikami (ja użyłam takich w proszku

Cynamonowe szczęście
Słodkie środy - lukier pomarańczowy 173

różnych wypieków nie tylko świątecznych, jest on alternatywą dla klasycznego lukru białego. Do lukru wykorzystałam skórkę pomarańczową  Helio, którą dostałyśmy do przetestowania od tej firmy. Lukier pomarańczowy  Składniki: 1 szklanka cukru pudru 1/2 pomarańczy 75 g skórki pomarańczowej Helio Przygotowanie: Z pomarańczy wyciskamy sok. Do cukru pudru dolewamy stopniowo sok, aby uzyskać pożądaną konsystencję lukru.    Dodajemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Makowiec 207

maku.Każdą roladę zawinąć lużno w papier do pieczenia.Piec w temp 180 stopni około 50 / 60 minut.Po upieczeniu jeszcze ciepły smarujemy lejącym lukrem .Lukier;Około szklanki cukru pudruwoda przegotowana z cytryną.Do cukru pudru dodajemy tyle wody aby lukier był lejący nie za gęsty. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Sernik z marchewką 260

nagrzanego piekarnika na 170 st z termoobiegiem i piec około 70 min. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik do wystudzenia. Zimny sernik polać lukrem i udekorować marchewkami.Lukier: Do cukru pudru dodać białko i zmiksować na jednolitą masę. Lukier powinien być dosyć gęsty żeby nie spływał z sernika. Tortownica

Ala piecze i gotuje
Świąteczne cudeńka 208

mąki pszennej 200g cukru pudru 200g miodu 120g masła 1 jajko 10g sody oczyszczonej 1 paczuszka przyprawy korzennej do piernika Miód wlać do garnka razem z cukrem pudrem i korzeniami, podgrzać do momentu, aż się wszyswtko rozpuści i połączy, po czym ostudzić. Mąkę wymieszać z sodą, zrobić niewielkie wgłębienie, do którego nalać miodu, wrzucić miękkie masło i wbić jajko. Wszystko(...)przepyszne. U mnie w domu leżały sobie cierpliwie zwykle ok. trzech tygodni, w ukryciu (choć i tak udawało mi się je za każdym razem znaleźć). Lukier 1 białko 1 szkl. cukru pudru (+ od 2-4 łyżeczki) Białko ubić na sztywno, dodać przesiany przez sitko cukier puder. Można dodać kilka łyżeczek cukru ponad jednoszklanową normę, żeby lukier był odpowiednio gęsty

Przepysznik - BLW i nie tylko
Laskowa babka 278

cukru zwykłego 16 g cukru wanilinowego  Delecta 10 dag mielonych orzechów laskowych 5 łyżek śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Delecta Lukier: 1 białko 1 szklanka cukru pudru aromat cytrynowy dowolna dekoracja Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową Miękkie masło ucieramy z jednym całym jajkiem,oraz żółtkami, cukrami na puszystą gładką masę, stopniowo miksując dodajemy(...)pianę z białek. Całość przełożyć do dużej formy na babę- u mnie silikonowa.Piec około 50 -55 minut w temp 160*c, do suchego patyczka. Lukier: Białko jaja ubić na sztywno , utrzeć z przesianym cukrem pudrem i odrobiną olejku cytrynowego do ciasta, polukrować zimną babę.Udekorować wg swojego uznania

Wanilia i Kardamon
Krucha rolada orzechowa 207

waniliowy (16g); 1 jajo; szczypta soli; 2 łyżki mleka (u mnie 4 łyżki); 125 g masła lub margaryny; Składniki na farsz i lukier: 200 g mielonych orzechów laskowych (u mnie włoskie); 100 g cukru kryształu lub pudru; 2 krople olejku migdałowego; 2 jaja; 1 łyżka rumu; 4 łyżki śmietany; 150 g cukru pudru (dodatkowo); 8 g cukru waniliowego ( może być(...)górnej powierzchni naciąć płytki zygzak. Ciasto piec w nagrzanym do 180 st.C piekarniku około 45 minut. Rozszerzone nacięcia za pomocą łyżeczki wypełnić jeszcze na ciepło lukrem, zrobionym z pozostałej śmietany, cukru pudru i cukru waniliowego. Rada: Jeśli ciasto, tak jak w tym wypadku, ma być zrolowane lub zagięte, to po gruntownym schłodzeniu mogą wystąpić pewne trudności. Można wtedy przed schłodzeniem

In my kitchen
Babka cytrynowa 334

cukru , 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 200 ml mleka, 2 łyżeczki cukru waniliowego 250 g margaryna 50 ml soku z cytryny skórka otarta z 1 cytryny Lukier sok z pół cytryny cukier puder Przygotowanie: Żółtka utrzeć z cukrem ,cukrem waniliowym i skórką cytrynową za pomocą miksera do rozpuszczenia się cukru.Wlać letnią roztopioną margarynę i miksować na wolnych obrotach.Doda(...)formy z kominkiem wysmarowanej i wysypanej bułką tartą.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 min do suchego patyczka.Forma o średnicy 23 cm. Lukier;do soku z cytryny dodać i ucierać tyle cukru pudru , aż uzyskamy gęstą masę i oblać zimną babkę

Ala piecze i gotuje
Babka piaskowa cytrynowa 314

szkl cukru pudru Gellwe 1 cukier waniliowy 3 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g margaryny ok. 1/2 szkl mleka sok z cytryny skórka z cytryny lukier 1 białko ok. 4 łyżki cukru pudru Gellwe kandyzowane wiśnie Targroch 1. Miękką margarynę ucieramy na puch. Dodajemy po jajku i po dwie łyżki cukru pudru, pod koniec wsypujemy cukier waniliowy. 2. Obie mąki(...)minut w 180 stopniach. 5. Gotową zostawiamy w foremce, żeby przestygła. Będzie łatwiej ją wyjąć. 6. Białko ubijamy i stopniowo dosypujemy cukier puder. W razie potrzeby dolewamy trochę soku z cytryny. 7. Gotowym lukrem dekorujemy wystudzoną babkę. Dekorujemy wiśniami. Smacznego życzy Kategoria: Ciasta , Przepisy Tagged: ciasto , cytryna , Gellwe , lukier , mąka ziemniaczana , Targroch , wiśnie , wiśnie kandyzowane

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
SZARLOTKA Z POŁÓWKAMI JABŁEK 161

mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 170 g masła 100 g serka waniliowego homogenizowanego 4-5 jabłek cynamon lukier: 2 łyżki śmietany 18% 3/4 szklanki cukru pudru Wykonanie: *Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, wbijamy jajko, dodajemy serek, dodajemy posiekane mocno schłodzone masło, zagniatamy ciasto.Jeśli klei się do rąk(...)obficie.  *Drugą część ciasta rozwałkowujemy, przykrywamy jabłka, dociskamy boki ciasta aby się zlepiły. *Pieczemy 40 minut w 170 st. *Śmietanę mieszamy z cukrem pudrem, dobrze mieszamy by nie było grudek. Jeszcze ciepłe ciasto polewamy lukrem. Zostawiamy do wystygnięcia

Z Majeczką w kuchni