lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:145/284)

Słodkie środy - babeczki choinki z lukrem maślanym 169

maślany: 50 g miękkiego masła 200 g cukru pudru 1/2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżka mleka Składniki na dekorację: pianki białe marshmallow 2 łyżki cukru szczypta zielonego barwnika spożywczego w proszku kropla wody  perełki i gwiazdki cukrowe W jednej misce mieszamy suche składniki na babeczki czyli mąkę, cukier trzcinowy, cynamon i proszek do pieczenia. W drugiej mieszamy(...)ostudzenia i w tym czasie przygotowujemy lukier maślany. Do miski przekładamy miękkie masło, cukier puder, cukier z wanilią i odrobinę mleka i miksujemy na gładką masę.   Następnie przygotowujemy zielony cukier do dekoracji.   Kolorowe cukry do dekoracji Cukier wsypujemy do torebki strunowej. Do cukru dodajemy szczyptę barwnika. Barwnik nakładamy patyczkiem lub wykałaczką. Do tego wpuszczamy 1 kropelkę wody

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Piernik z domowymi powidłami i lukrem 228

mielonego cynamonu i imbiru - 3 łyżeczki przyprawy do piernika - 1 łyżeczka sody - szczypta soli Dobrej jakości przyprawy i bakalie znajdziecie na stronie  www. Skworcu.com.pl . Lukier: - 1 białko które zostało z ciasta - cukier puder ok. 1/2 szklanki tyle ile zabierze białko 1. Masło z miodem roztapiamy na małym ogniu. Połowę cukru dajemy na patelnię i czekamy aż wytworzy się karmel(...)próbę patyczka.  3. Upieczone ciasto przekładamy na kratkę kuchenną do góry nogami, gdy ostygnie przecinamy na połowę i smarujemy powidłami.  4. Lukier przygotowujemy miksując wcześniej odłożone białko na sztywną pianę, a następnie dosypujemy cukru pudru do czasu aż powstanie dość gęsta ale lejąca konsystencja i oblewamy piernik. Odstawiamy do czasu aż lukier zastygnie

Apetyczna babeczka
,,Topniejące bałwanki migdałowe” 144

łyżki mąki migdałowej 60 g cukru pudru 60 g masła 100 g miodu 3 łyżki przyprawy do piernika pół łyżeczki sody oczyszczonej 1 małe jajko Dekoracja: lukier królewski 2 białka 2 szklanki cukru pudru czekolada mleczna roztopiona w kąpieli wodnej pomarańczowy i czerwony cukrowy pisak pianki Marshmallow Dodatkowo do wykonania użyłam: miskę do rozpuszczania produktów w kąpieli wodnej marki Zenker(...)cukrem pudrem, na jasną i puszystą masę. Dodajemy miód, jajko i miksujemy do połączenia. Dodajemy przesiane suche składniki, wyrabiamy do otrzymania gładkiej, elastycznej masy i odstawiamy na 1 godz. do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy koła najlepiej za pomocą radełka. Pieczemy około 9 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy z piekarnika i ostudzamy. Robimy lukier królewski. Białko mieszamy

Podróż w kulinaria
Sernik z rodzynkami 234

jeśli lubimy bardziej słodkie to 250 g) 100 g miękkiego masła 3 łyżki ekstraktu waniliowego lub cukru z wanilią 3 łyżki mąki ziemniaczanej 100 - 150 g rodzynek Lukier: 5 kopiastych łyżek cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka gorącej wody dodatkowo: żółtko lub mleko (do posmarowania pasków z ciasta położonego na wierzchu) Przygotowanie: Masło posiekać(...)piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Rodzynki zalać gorącą wodą na około 15 minut, następnie odcedzić i przed dodaniem do sera wymieszać z łyżką mąki. Utrzeć masło z cukrem, dodając stopniowo po jednym żółtku. Pod koniec dodać ekstrakt waniliowy, mąkę ziemniaczaną i rodzynki. Następnie z białek ubić na sztywno pianę, dodać do masy serowej i bardzo delikatnie wymieszać. Masę serową

Kuchcik gotuje
Makowiec bezglutenowy 172

wysypanej bezglutenową bułką tartą. Piec ok 60-70 minut w 170 stopniach. Z krojeniem należy poczekać do wystygnięcia. Całość polać lukrem lub roztopioną czekoladą. Ja zrobiłam lukier z soku z cytryny i cukru pudru. Dodał trochę kwaskowatego smaku. Niestety zanim polałam lukrem mąż dobrał się do makowca...:-) Polecam i smacznego:-)   Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Mini babeczki do święconki 210

szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru  3 jaj 1/4 szklanki majonezu 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia  Lukier cytrynowy do babeczek: 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny   Przygotowanie mini babeczek do święconki: 1. Oddzielić żółtka jaj od białek. Żółtka utrzeć z cukrem  na jasną, puszystą masę(...)przez około 20 minut. Upieczone babki ostrożnie wyjąć z foremek, ułożyć na kratce  i pozostawić do ostygnięcia. Z ostygniętych babeczek odciąć wystające elementy. 2. Cukier puder wymieszać z sokiem cytrynowym, na jednolity, gładki lukier. Lukrem oblewać babeczki. Wierzch babeczek dowolnie udekorować cukrowymi lub czekoladowymi posypkami. Smacznego

kolorowotorcikowo
Proste ciasto mocno pomarańczowe 273

łyżeczki proszku do pieczenia 8 g cukru wanilinowego 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 3 jajka 1/2 szklanki oleju Składniki na lukier: 1 łyżka soku z pomarańczy 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: odrobina kandyzowanej skórki pomarańczy CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Z dwóch pomarańczy wyciskamy sok, wlewamy do misy(...)małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 60 minut do tzw. "suchego patyczka". Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.  3. W małej miseczce cukier puder rozcieramy z sokiem z pomarańczy. Lukrem polewamy ciasto, całość posypujemy kandyzowaną skórką. Smacznego

My Culinary Art
Nieźle nadziany keks 229

blogerki kulinarnej www.majanaboxing.blox.plOd siebie dodałam lukier królewski.Keks z lukrem królewskimSkładniki:300g mąki4 jajka170g margaryny150g cukru2 i pół łyżeczki proszku do pieczenia500g bakalii na lukier królewski1 białko1 szklanka cukru pudruPrzygotowanie:Margarynę utrzeć z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę, nadal ubijając dodawać kolejno 4 żółtka. Przesianą mąkę jednym ruchem wsypać do masy i nadal ubijać, aż ciasto(...)formy, tak aby ciasto wypełniło ją do 3/4 wysokości. Piec w nagrzanym piekarniku do 180-200 stopni C przez 45-55 minut.Białko ucieramy z cukrem pudrem, przy pomocy miksera lub trzepaczki, tak przygotowany lukier królewski wylewamy na wcześniej ostudzone ciasta, dekorujemy bakaliami

Moja smaczna kuchnia
Babeczki czekoladowo – pomarańczowe i warsztaty świąteczne z Kasią, Dr. Oetker 231

ładnie przykryła babeczkę. Odstawić do zastygnięcia.   7. Trochę lukru zabarwić na zielono. Z czerwonego lukru w rękach uformować małe kuleczki.  8. Zielony lukier dosyć cienko rozwałkować (można podsypywać cukrem pudrem lub mąką ziemniaczaną). Przy pomocy foremek do lukru powycinać listki ostrokrzewu i położyć je na nierówną powierzchnię, jak np. wałek, aby nie były całkiem płaskie. Pozostawić

Mała Cukierenka
Babeczki czekoladowo – pomarańczowe i warsztaty świąteczne z Kasią, Dr. Oetker część I 173

ładnie przykryła babeczkę. Odstawić do zastygnięcia.   7. Trochę lukru zabarwić na zielono. Z czerwonego lukru w rękach uformować małe kuleczki.  8. Zielony lukier dosyć cienko rozwałkować (można podsypywać cukrem pudrem lub mąką ziemniaczaną). Przy pomocy foremek do lukru powycinać listki ostrokrzewu i położyć je na nierówną powierzchnię, jak np. wałek, aby nie były całkiem płaskie. Pozostawić

Mała Cukierenka
Babka drożdżowa 199

ciasta od razu. Powinno ok 5 minut zostać jeszcze w piekarniku. Gotową, wystudzoną babkę polewamy lukrem (1 małe surowe białko, łyżka soku z cytryny i tyle cukru pudru ile wejdzie na gęsty lukier - u mnie 1 szklanka

Kulinarne Inspiracje
Choinki z piernika 206

miodu 1 szklanka cukru 3/4 kostki masła 1 szklanka mleka 2 opakowania przyprawy do pierników 4 jajka 1 kg mąki pszennej 2 łyżeczki sody Lukier: 1 białko 1 szklanka cukru pudru Dodatkowo: koraliki cukrowe Wykonanie: Do rondelka wsypuje 3 łyżki cukru i podgrzewam na gazie, aż cukier ulegnie karmelizacji. Zestawiam z ognia, dodaję po kawałku masło i mieszam do jego(...)papierem do pieczenia  i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190°C na  5-8 minut. Upieczone wyjmuję studzę. Białko ucieram z cukrem pudrem, smaruję największą gwiazdkę, układam na mniej mniejszą, tą również smaruję lukrem i układam na niej  jeszcze mniejszą( u mnie było ich pięć) i tak do końca choinki. Dekoruję koralikami cukrowymi. Ja na razie zrobiłam

Ciasteczkowy Potwór
pierniczki 155

rosną w piekarniku i smarować jajkiem z dodatkiem jednej łyżeczki cukru pudru dla ładnego koloru.  Temperatura pieczenia 160-170 st. C,około, 20-25minut. Lukier 1 białko 120 - 140g przesianego cukru pudru sok z cytryny ( opcjonalnie) Proporcje są oczywiście przybliżone, wszystko zależy od wielkości jajka. Ubić białko stopniowo dosypując cukier, gdyby był za gęsty dodać soku z cytryny

w mojej kuchni
Ciastka- pisanki migdałowo pomarańczowe 214

mąki pszennej, 100 g tartych migdałów, 50 g cukru pudru, 1 żółtko, 150 g masła,   szczypta soli, starta skórka z 1 pomarańczy, ponadto: lukier, barwniki, perełki dekoracyjne, pisaki kolorowe, cukier puder. Przygotowanie: Mąkę mieszamy z migdałami, cukrem i solą. Dodajemy pokrojone zimne masło, żółtko, skórkę z pomarańczy i zagniatamy ciasto. Ma być jednolite i gładkie. Jeśli ciasto jest zbyt

Moniki Smakołyki