lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:154/284)

Drożdżowe serduszka dla Babci i Dziadka 181

mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżeczka masła śmietankowego (można także przygotować budyń z torebki, choć ten robiony ma o wiele lepszy smak) Lukier: 2 łyżki soku z cytryny ok 6 łyżek cukru pudru Dodatkowo: 8 łyżeczek dżemu Łowicz z rokitnika Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy wraz z solą. Mleko delikatnie podgrzewamy, mieszamy wraz z cukrem i drożdżami. Przelwamy(...)szpic serduszka.  Przekładamy na wyłożoną papierem dużą blachę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st C na ok 15 minut.  Jeszcze ciepłe polewamy lukrem utartym z soku z cytryny z cukrem pudrem.  Tak przygotowane drożdżówki pięknie pakujemy i pędzimy z życzeniami do najwspanialszych Babć i Dziadków

Kuchnia w czekoladzie
PYSZNA SZARLOTKA Z POŁÓWKAMI JABŁEK 156

moich zapiskach. I w końcu przyszła pora na to ciacho. Ciasto jest proste i szybkie w wykonaniu a do tego bardzo smaczne. Kruche ciasto, kwaśne jabłka i mega słodki lukier to połączenie idealne. Koniecznie musicie spróbować :) A do ciasta polecam  pyszne herbaty   Skworcu .  Herbaty te to doskonały smak i aromat różnych mieszanek.  Przyznam się, że jeszcze(...)mąki pszennej * 2 łyżeczki  proszku do pieczenia * 3 łyżki cukru pudru * 1 kostka masła * 1 jajko * 150 g serka homogenizowanego Składniki na lukier: * 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany 18% * 1 szklanka cukru pudru Dodatkowo:  * jabłka (ilość zależy od wielkości blachy) * cynamon *  cukier waniliowy Wykonanie: Ze składników na ciasto kruche zagnieść masę. Podzielić na pół i obie

Zrób to smacznie
Świąteczny keks z bakaliowym lukrem 202

mąki pszennej tortowej, krupczatki, wrocławskiej (lub takiej jaką zwykle używamy) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g rodzynek 50 g suszonej żurawiny 25 g posiekanych orzechów włoskich Lukier: 0,5 szkl. cukru pudru 2 łyżki wrzątku 1 łyżka rodzynek 1 łyżka posiekanej suszonej żurawiny 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich Ciasto: Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Żółtka z cukrem(...)szczyptą soli pianę z białek. Ciasto przełożyć do foremki i piec około 40 min w temp. 160°C 55-60 minut. Wystudzić, wyjąć na kratkę kuchenną i polukrować. Lukier: Cukier w kubku lub garnuszku zalać 2 łyżkami wrzątku i dokładnie wymieszać łyżką. Dodać bakalie i wymieszać. Rozsmarować lukier grzbietem łyżki lub nożem po cieście

Posadzone i zjedzone
Włoska babka cytrynowa dwukolorowa 171

temperaturze pokojowej a olej do ciasta dodawany był bardzo wolno. Wtedy zapobiegnie to ewentualnemu zwarzeniu się ciasta czy też zakalcowi. Babkę cytrynową ozdabiamy jak lubimy – cukrem pudrem, polewą czekoladową czy lukrem Przepis pochodzi z włoskiego bloga Laddicted . Co jest niezwykłego w tym blogu? Sama autorka ale i jej babcia! Wiele przepisów pochodzi ze starego notesu pani babci, a dziewczyny(...)Zapraszam na babkę od Laddicted {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2018\/02\/babka.jpg","recipeIngredient":["4 jajka\r","4 szkl. m\u0105ki\r","2 szkl. cukru\r","1 op. proszku do pieczenia\r","1 szklanka jogurtu\r","1 szklanka oleju\r","sk\u00f3rka otarta z cytryny (doda\u0142am dodatkowo 2 \u0142y\u017cki soku)\r","szczypta soli

Mieszam w Garnku
Babeczki marchewkowe na wzór szwajcarskiego Rueblitorte 163

ziemnych 3 jajka 100g cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka soku z cytryny 100g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ziarenka z ½ laski wanilii Lukier: 3 pełne łyżki cukru pudru 3 pełne łyżki soku z cytryny Dodatkowo: 1 kakaowy herbatnik Marcepan w kolorze pomarańczowym i zielonym Sposób przygotowania: Marchewkę oraz orzechy ścieramy na drobne wiórki. Żółtka ubijamy(...)połączenia składników i przekładamy do papierowych papilotek (mniej więcej do ⅔ wysokości). Pieczemy ok 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180⁰C, bez termoobiegu. Jeszcze ciepłe babeczki dekorujemy przygotowanym lukrem, posypujemy odrobiną skruszonego herbatnika imitującego ziemię i wbijamy marchewki przygotowane z pomarańczowego i zielonego marcepanu

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto marchewkowe z polewą z białej czekolady 468

Miseczkę położyć na rondelek z gotującą się wodą i rozpuszczać czekoladę stale mieszając (tzw. kąpiel wodna). Po rozpuszeniu, zestawić  rondelek z ognia (już bez kąpieli wodnej), dodać przesiany cukier puder i zblendować na gładką masę (tak, aby polewa nie miała grudek). Lekko przestudzić.Wystudzone ciasto dokładnie oblać (zaczynając od czubka) lekko przestudzoną polewą.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Jest to przepis(...)gotuje. Na rondelek kładzie się szklaną miskę z czekoladą, masłem i mlekiem i miesza. Czekolada roztapia się na parze, inaczej by się przypaliła.Polewę można zastąpić lukrem, lub oprószyć ciasto cukrem pudrem.Źródło przepisu: Ciasto - Wielkie Żarcie, polewa - Moje Wypieki

Gospodyni Miejska
Ciasto z masą cytrynową 217

pieczenia 1 łyżeczka octu Na masę: 1 szklanka cukru pół kostki masła cukier waniliowy sok z jednej cytryny pół szklanki mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej Na lukier: 4 czubate łyżki cukru pudru sok z połowy cytryny Wiórki kokosowe do posypania Do żółtek wsypać proszek do pieczenia i wlać ocet, wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę, dodać cukier, następnie żółtka(...)Piec 15-20 minut. Szklankę wody zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Następnie dodać sok z cytryny. W kubku rozmieszać zimne mleko z mąką ziemniaczaną i mieszając wlać do gotującej wody z cukrem i masłem. Ugotować jak budyń. Ciasto przekroić na pół i przełożyć ciepłą masą. Wierzch ciasta polac lukrem i posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego

kuchnia doski
Karnawałowe gniazdka 162

apetytem i był taki zadowolony mój Kochany łasuch . Składniki na ciasto parzone: woda 250 ml masło 80 g sol szczypta jaja 5 szt Lukier: galaretka truskawkowa zmielona 4  łyżki cukier waniliowy zmielony 2 łyżki cukier puder 2 łyżki Dodatkowo: motylki kolorowe cukrowe kuleczki kolorowe cukrowe   Wykonanie:   Ciasto parzone robi się bardzo łatwo, zachęcam abyście się odważyli(...)papierem.Kiedy papier odchodzi znaczy , że się smaży.Po smażeniu kładziemy na przygotowaną kratkę nasze pyszne smakołyki. Niech odciekną z tłuszczu. Lukier: Galaretkę mielimy i wsypujemy do miseczki. Cukier waniliowy mielimy  wsypujemy do zmielonej galaretki dodajemy jeszcze cukier puder i zalewamy odrobiną wrzącej wody.Kiedy składniki nam się połącza i powstanie różowy lukier,polewamy ostudzone gniazdka i dekorujemy

Różowa kuchnia
Ciasto salceson 520

margaryny 125 ml soku pomarańczowego Viktoria Cymes 3 jabłka 1 szkl orzechów włoskich 0,5 szkl żurawiny 0,5 szkl rodzynek 3 łyżki chipsów kokosowych Lukier: 1,5 szkl cukru pudru 3-4 łyżki soku pomarańczowego Viktoria Cymes skórka z pomarańczy  Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Margarynę roztopić. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Orzechy posiekać(...)wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić. Piec w 180 stopniach około 60 minut do suchego patyczka. Ostudzić. Zimne ciasto polać pomarańczowym lukrem i posypać skórką pomarańczową

Ala piecze i gotuje
PĄCZKI Z MARMOLADĄ 114

drożdży świeżych * 2 łyżki oleju * 5 żółtek * 1 szklanka mleka * 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego * szczypta soli Dodatkowo: * olej do smażenia * marmolada do nadzienia * cukier puder do posypania lub do zrobienia lukru Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z 2 łyżeczkami cukru. Wlać do drożdży ciepłe (NIE GORĄCE!!!) mleko, wymieszać. Zasypać łyżką mąki, zakryć ścierką i odstawić na około 15-20 minut(...)czasie w garnku rozgrzać olej. Wkładać partiami wyrośnięte pączki i smażyć na małym ogniu z obu stron. Wykładać usmażone paczki na ręcznik papierowy. Przestudzone pączki nadziewać marmoladą, posypać cukrem pudrem

Zrób to smacznie
Biała babka na białkach 136

pieczenia 180 ml mleka 200 gram rozpuszczonego i ostudzonego masła 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli sok z 1 cytryny skórka otarta z 1 cytryny lukier cytrynowy: 1 szklanka cukru pudru + 2-3 łyżki soku z cytryny dekoracja: skórka otarta z cytryny + posiekane orzechy nerkowca Białka ubijam na sztywną pianę, następnie dodaję stopniowo cukier cały czas ubijając jajka. Powinna(...)piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 50-60 minut, do suchego patyczka. Upieczoną babkę wyciągam z piekarnika, studzę przez chwilę w formie a następnie przekładam na kratkę. Składniki lukru mieszam i polewam nim ostudzoną babkę. Dekoruję skórką z cytryny oraz posiekanymi orzechami nerkowca. Smacznego, Klaudia. Dodam tylko, że przepis jest modyfikacją wielu dostępnych przepisów w Internecie oraz w książkach

Mango Papaja
Świąteczne ciasteczka renifery. 157

Składniki; 35 dag mąki pszennej 10 dag cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 20 dag masła 2 łyżki śmietany 18% gorzka czekolada kolorowe perełki cukrowe biały lukier Przygotowanie; Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i waniliowym, Dodać posiekane masło, rozcierać w palcach przez chwilę. następnie dodać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Gdyby ciasto było za suche wtedy dodać trochę więcej śmietany

Radość kipiąca uśmiechem.
BARANEK I ZAJĄCZEK WIELKANOCNY 147

upiekł się wcześniej. Ozdabiamy wg gustu.U mnie baranek posmarowany lukrem dosyć rzadkim,następnie posypany wiórkami kokosowymi imitującymi wełnę,oczy z czekoladowych kuleczek do zapiekania.Zajączek posypany cukrem pudrem,niektóre części zaznaczone gęstym lukrem,jajeczko ozdobiłam kolorowym lukrem ( mogą też być pisaki

Niespełnione zdolności kulinarne
Halloweenowe ciasteczka 144

pszenna, 250g masło, 100g jajko, 1 szt cukier puder, 120g cukier waniliowy, 1 małe opak proszek do pieczenia, 1 łyżeczka barwnik w proszku, opcjonalnie Składniki na lukier białko jaja, 1 szt cukier puder, 1 i 1/2 szkl   Przygotowanie Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Początkowo siekamy nożem, potem wyrabiamy gładkie ciasto. Podsypując delikatnie mąką rozwałkowujemy na cienki placek

Gotowanie moimi oczami
Wspomnienie Świąt - keks 182

piane. Dodajemy żurawinę. Delikatnie łączymy Ciasto przekładamy do malej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 50 minut.  Lukier: 1 białko 150 g cukru pudru 3 łyżki soku z żurawiny lub grenadyny Białko ubijamy mikserem wraz z cukrem pudrem. W połowie ubijania dodajemy sok i ubijamy do chwili aż uzyskamy dość gęstą

Przysmaki Karolki

Proponowane wyszukiwania