lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:163/284)

Papanasi - rumuńskie pączki serowe 146

ostatnim poście wspomniałam o świecie oprószonym zimnym cukrem pudrem i gdybym miała podobnie porównać dzisiejsze zaśnieżenie, to raczej jest to warstwa cukru pudru wymieszana razem z gęstym lukrem w ilościach hurtowych....tak przynajmniej na 7 cukierni ;P I to jest prawdziwa zima! A w niej karnawał! A w nim miejsce na mnóstwo zabawy i pyszności, których głównymi bohaterami stają się(...)smażyłam :D Papanasi, czyli rumuńskie pączki serowe to pyszne oponki wypełnione tradycyjnie kwaśną śmietaną i wiśniową konfiturą, a na ich wierzchach dumnie prezentują się, także usmażone, oponkowe środki oprószone cukrem pudrem. Ich nazwa prawdopodobnie pochodzi od łacińskiego słowa papa lub pappa , które oznacza jedzenie dla dzieci :) Są małe, miękkie w środku i odrobinę chrupiące z zewnątrz, a dodatek śmietany

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Domek z piernika 119

dole 10 cm, dach 10cm, - boczna x2 o wymiarach : 7cm i 10cm - ściany dachu x 2 o wymiarach: 12cm i 11 cm - podstawa 20cm Lukier 1 białko ok. 1,5 szklanki cukru pudru. trochę wody mineralnej Białko ubij delikatnie mikserem tak, aby się lekko spieniło . Cukier puder przesiej i ucieraj razem z białkiem. Ucieraj przez ok. 15 minut. Lukier powinien

Kurnikowo
Pomarańczowe mini babeczki 171

waniliowego 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia  kilka kropek aromatu pomarańczowego np.olejek lub ekstrakt 3 łyżki skórki pomarańczowek kandyzowanej do ciasta oraz dwie na wierzch cukier puder i odrobina mleka na lukier Przygotowanie: Wszystkie składniki do przygotowania babki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Białka oddzielamy od żółtek w osobne miseczki

Życie zaczyna się w kuchni
Pierniczki świąteczne 166

Składniki 150g cukru pudru 60g masła 2 jajka 110g miodu naturalnego 2 ½ łyżeczki przyprawy do piernika 400g mąki typu 650 30g kakao 1 łyżeczka sody Lukier królewski 1 jajko (same białko0 200g cukru pudru Sok z ćwiartki cytryny Wykonanie Masło

Kulinarne pyszności Molki
Muffiny czekoladowe z...czekoladą 129

Ważne jest jednak, aby była to dobrej jakości czekolada, żeby podczas pieczenia nie rozwarstwiła się. Tych mufiinek nie trzeba dekorować kremami czy polewami. Ja posypałam lekko cukrem pudrem i zrobiłam odrobinę kakaowego lukru. Jeśli pokusicie się o podgrzanie babeczek przed podaniem, wtedy na talerzyku obok możecie ułożyć odrobinę śmietankowych lub waniliowych lodów. Wyjdzie pyszny i efektowny deser. Składniki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Muffiny z rabarbarem i marcepanem 163

marcepanu; 130 g rabarbaru; Rabarbar umyć, obrać i pokroić na 0,5 cm kawałki, dodać 1 łyżkę cukru pudru, wymieszać i odstawić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym (lub ekstraktem z wanilli) i solą na puszysty krem. Następnie cały czas ucierając dodawać kolejno po jednym jajku. Na koniec dodać mleko, skórkę startą z cytryny oraz mąkę wymieszaną(...)około 15-20 minut. Upieczone muffiny wystudzić. Lukier: około 2 łyżeczki soku z rabarbaru (który został po odsączeniu pokrojonego rabarbaru); 25 g cukru pudru; Do cukru pudru dodać sok z rabarbaru, wymieszać i lukrem polać upieczone i wystudzone muffiny. Źródło przepisu tutaj

In my kitchen
Babeczki potworki 174

sztuk babeczek): 250 g. mąki 2 jajka 250 g. jogurtu naturalnego 100 g. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 75 ml. oleju DODATKOWO: lukier plastyczny małe opakowanie czekoladowych kropelek opakowanie małych, okrągłych ciasteczek np. piegusków cukier puder woda mały pędzelek SKADNIKI NA KREM: 500 ml śmietany kremówki szklanka cukru pudru 500 g serka mascarpone barwnik lub barwniki spożywcze(...)porcji do oddzielnego naczynia. Następnie, do każdej z nich dodajcie odpowiedni kolor barwnika. Dokładnie- RĘCZNIE wymieszajcie.   OCZY POTWORKÓW: Z cukru pudru i ciepłej wody przygotowujemy w szklance gęstą zawiesinę, która posłuży nam za klej . Z rozwałkowanego lukru plastycznego, wycinamy jajowate kształty oczek. Bierzemy do ręki czekoladową kropelkę i za pomocą pędzelka, smarujemy jej spód naszym klejem z cukru pudru

Domowe Torty
Ciasteczka roztopione bałwanki 188

Dodatkowo: 300 g cukru pudru 30 ml białka kilka kropli soku z cytryny 18 pianek marshmallow barwniki lub kolorowe pisaki posypki do ciasteczek * PRZYGOTOWANIE Ciastka Masło utrzyj mikserem z cukrem pudrem i żółtkiem. Następnie dodaj mąkę, sól i przyprawy. Wymieszaj i zagnieć tylko do połączenia się składników. Uformuj z ciasta kulę i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Zimne ciasto(...)delikatnie się zarumienią. Studź na kratce. Dekoracja Gdy ciastka będą się studzić, przygotuj lukier. Ubij lekko białko z sokiem z cytryny, a następnie wsyp cukier puder i wymieszaj rózgą. Wierzch ciastek posmaruj tak przygotowanym lukrem. Na każde ciastko połóż jedną piankę marshmallow. Całość ozdób kolorowymi posypkami, jadalnymi pisakami lub kolorowym lukrem. * * Ten, jak i wiele innych pomysłów na jadalne prezenty

Food Square
Piernikowe choinki 177

białko- 1 szklanka cukru pudru- 1/2 łyżeczki soku pomarańczowegoPrzygotowanie:Mąkę przesiewamy z sodą oczyszczoną, dodajemy gorący rozpuszczony miód oraz cukier, masło, jajka i aromaty. Całość zagniatamy, aż będzie gładkie. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy foremką pierniczki od największego do najmniejszego. Pieczemy w 180 C przez 15 minut. Gdy pierniczki stygną przygotowujemy lukier (białko ubijamy

Zainspirowana w kuchni
Piernik z bakaliami i lukrem 283

cukru 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki masła 1 szkl bakalii (rodzynki, orzechy, migdały, żurawina, skórka pomarańczowa) 2 łyżki przyprawy do piernika lukier 3 łyżki mleka ok. 1 szkl cukru pudru 1 łyżka soku z pomarańczy 1. Mód rozpuszczamy z masłem, studzimy. 2. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysta masę. Dodajemy przestudzony mód z masłem, przyprawę(...)Przekładamy je do dwóch małych keksówek i pieczemy około 5 minut w 180 stopniach. 6. Mleko podgrzewamy. Dodajemy do niego stopniowo przesiany cukier puder. Ucieramy. 7. Pod koniec wlewamy sok z pomarańczy. Miksujemy do momentu, aż lukier będzie puszysty i błyszczący. Gotowym dekorujemy zimne pierniki. Smacznego! Kategoria: Ciasta , Przepisy Tagged: bakalie , Boże Narodzenie , ciasto , lukier , miód , migdały , orzechy , piernik , pomarańcza

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Korzenne kruche ciasteczka "Renifery" 281

blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (fot.2-3). Piec w temperaturze 160°C z funkcją termoobiegu przez 15 minut. Studzić na kratce (fot.4).Przygotować lukier do dekoracji. Ubić białka, powoli dodając cukier puder i sok z cytryny. Następnie dzielić go partiami i dekorować dodając do lukru odpowiednie barwniki. Trzymać się wzoru na podstawie zdjęć załączonych poniżej (fot.5-9). Przepis: malacukierenka.pl

Świat Ciasta
Pierniczki dla alergika (bez glutenu, mleka i jaj) 283

białej mąki ryżowej, drobno zmielonych. W przypadku alergii na orzechy zamiast nich dodać trochę więcej mąki. Zamiast margaryny można użyć oleju kokosowego. Pierniczki dekorowałyśmy lukrem ucieranym na zimno z cukru pudru i wody, aby był jeszcze bielszy dodałyśmy mleka kokosowego. Przygotowanie:Margarynę ogrzać aby lekko zmiękła. Migdały lub orzechy zmielić. Wymieszać mąki, siemię lniane, proszek do pieczenia

głodny alergik
Mikołajowe babeczki z cynamonem i miodem 259

mlekaKrem:60g miękkiego masła120g cukru pudru1 płaska łyżeczka cynamonuszczypta zmielonych goździkówszczypta imbiru2-3 łyżki mleka1/4 łyżeczki aromatu waniliowegoDodatkowo:lukier plastyczny kremowy, biały, czerwony Ciasto:1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, cynamonem. 2. Masło utrzeć z cukrem i miodem (ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 3-4 minuty). Następnie dodawać po jednym jajku(...)cukier puder, miksować, aż składniki połączą się w gładką masę. Dodać aromat, przyprawy i mleko, dobrze połączyć składniki. Ucierać masę jeszcze przez około 3-5 minut.  7. Babeczki udekorować niewielkimi porcjami kremu (patrz zdjęcie powyżej, użyłam woreczka foliowego z końcową Wilton M1). Mikołaje z lukru:8. Lukier w kolorze kremowym dosyć cienko rozwałkować (można podsypywać cukrem pudrem

Mała Cukierenka
Pączki 199

cytryny i odrobina wody na lukier Wykonanie: Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę. Do miski wlać ciepłe mleko, dwie łyżki mąki, dwie cukru i pokruszone drożdże. Odstawić na 15 minut do garnka z gorącą wodą do wyrośnięcia. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli i cukier waniliowy. Jajka i żółtka ubić z resztą cukru na jasną masę mikserem(...)Delikatnie wrzucać pączki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym. Delikatnie ostudzone nadziewać za pomocą szprycy powidłami lub ulubionym dżemem. Polukrować lub posypać cukrem pudrem. I gotowe :). Pysznego tłustego czwartku

Trufelkowo
Leniwa babka drożdżowa 226

kolejności, którą podaję poniżej. Składniki: 50 gramów świeżych drożdży, pokruszonych 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki zimnego mleka 3 rozbełtane jajka 2,5 szklanki mąki Opcjonalnie: 1 słoik konfitury węgierkowej 1 i 1/2 łyżki śmietany 18% cukier puder w takiej ilości, w jakiej wchłonie śmietana - sporo cukru będzie Składniki wsypujemy do miski w wymienionej powyżej(...)stopni C Ja robiłam tak, że przelałam połowę ciasta i łyżką nałożyłam zawartość słoika konfitury węgierkowej Potem zalałam pozostałą częścią ciasta Pieczemy 35-40 minut Lukier robimy tak, że do śmietany dodajemy cukier puder w takiej ilości, w jakiej wchłonie śmietana. Podczas mieszania polewa ma być tak gęsta, żeby bolał biceps :) Polewamy lukrem, gdy ciasto wystygnie Zjadamy

Szczęśliwa kuchnia