lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:165/284)

Tradycyjny biały lukier 371

Autorki lukier robi się z pięciu białek i jednego funta cukru. Polecam jednak zrobić ten pyszny, śnieżnobiały lukier z dwóch białek jaj.. zdecydowanie wystarczy go do polukrowania 3 makowców, czy też całego worka świątecznych pierniczków :-) Zamiast zwykłego cukru zaś użyj cukier puder, dzięki któremu znacznie szybciej zrobisz lukier. Lukier biały możecie też znać pod nazwą - lukier królewski

AniaGotuje.pl
Podwójnie kruche ciasteczka 226

cukru pudru 1 jajko 1 łyżka ekstraktu waniliowego (można zastąpić cukrem wanilinowym) ½ łyżeczki proszku do pieczenia 150 g marmolady lub powideł Lukier: 1 białko 1 łyżeczka soku z cytryny 1-1,5 szklanki cukru pudru Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i posiekać z masłem. Jajko ubić mikserem, dodając stopniowo cukier puder oraz ekstrakt waniliowy. Masę jajeczną dodać do mąki(...)każde ciastkiem z otworkiem. W niewielkiej misce utrzeć białko i sok z cytryny, a następnie dodać cukier puder i ucierać, aż masa stanie się jednolita i nie będzie miała grudek. Najlepiej zrobić to okrągłą drewnianą kulką na trzonku (czy to ma jakąś nazwę? :)) Lukier przełożyć do niewielkiego woreczka, obciąć jeden z rogów i wyciskając cienki strumień ozdobić ciasteczka. Ciastka można

Trzeci talerz
Babka kawowo-pomarańczowa 234

czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej + 30 ml wody  skórka obtarta z 1 pomarańczy  1/2 szklanki cukru pudru + odrobina gorącej wody 1. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Masło/margarynę w temperaturze pokojowej miksujemy wraz z cukrem i cukrem waniliowym do powstania puszystego puchu. Nadal miksując dodajemy jajka. Następnie dodajemy w dwóch partiach na zmianę mąkę(...)mnie 12x30cm) wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy po łyżce masy, do wyczerpania składników. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę.  3. Przygotowujemy lukier: gorącą wodę mieszamy z cukrem pudrem. Wylewamy na ostudzone ciasto, posypujemy skórką pomarańczową

Szefowa kuchni
PIERNIKOWE GRZYBKI 226

sztucznego miodu 80 dag mąki pszennej 2 łyżeczki sody 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki kardamonu 0,5 łyżeczki kakao LUKIER: 2,5 szklanki przesianego cukru pudru kilka kropli soku z cytryny 1 łyżka kakao 4-6 łyżek gorącej wody WYKONANIE: Masło ucieramy, dodajemy stopniowo cukier oraz po jednym jajku. Jak ciasto będzie już gładkie(...)ustawienie termoobieg ok. 25-30 minut. Uwaga nóżki pieką się szybciej niż czapeczki. Odstawiamy do wystudzenia. Na spodzie jeszcze ciepłego kapelusza wydrążamy nożykiem dziurkę na nóżkę. Wszystkie składniki na lukier umieszczamy w misce, ostrożnie wlewajmy wodę i kontrolujmy gęstość, lukier ma być bardzo gesty inaczej spłynie z kapeluszy. Maczamy nasze kapelusze i odstawiamy na parę godzin do całkowitego zastygnięcia

Pani na deser
domowe pączki dyniowe 181

masła, w temperaturze pokojowej 40 g drożdży 2 żółtka 1 jajko 1 szczypta soli 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub wódki tłuszcz do głębokiego smażenia marmolada lukier, kandyzowana skórka z pomarańczy, cukier puder wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z letnim mlekiem, 1 łyżką cukru oraz 40 g mąki i odstawiamy do podrośnięcia. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól, pozostały cukier(...)wyrośnięcia. Smażymy partiami na rozgrzanym głębokim tłuszczu (temperatura ok.175 st. C). Wyciągamy łyżką cedzakową, układamy na talerzach wyłożonych papierowymi ręcznikami. Wystudzone nadziewamy np. marmoladą, polewamy lukrem i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto kokosowo jogurtowe ze śliwkami 197

mąki kokosowej 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g wiórków kokosowych 200 g jogurtu naturalnego około 600 g śliwek  Lukier kokosowy: 7 kopiastych łyżek cukru pudru 4-5 łyżek likieru kokosowego Przygotowanie: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i wymieszać z wiórkami kokosu. Miękkie masło utrzeć z cukrami(...)powierzchnię. Ułożyć połówki śliwek wciskając bokiem w ciasto lub skórką do dołu. Piec w piekarniku nagrzanym na 175 stopni z termoobiegiem około 45 minut.  Po wyjęciu ciasto ostudzić. Lukier kokosowy:  Do likieru wsypywać po łyżce cukru i ucierać na gładko. Lukrem polać ciasto.  Inspiracja klik

Ala piecze i gotuje
Mazurek cygański 180

rodzynek (sparzonych gorącą wodą) 100 g skórki kandyzowanej cytrynowej i pomarańczowej 50 g suszonych śliwek (dałam suszone morele) drobno pokrojonych 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Lukier 1 białko 120 g cukru pudru sok z cytryny Białko utrzeć z cukrem i cytryną na gładko. Polewa 50 g czekolady deserowej Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (na parze). Blaszkę o wymiarach 23x38(...)wymieszać z ciastem do połączenia się składników. Ciasto wylać na wafle wyrównać i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 30 minut. Po upieczeniu polać ciasto lukrem i czekoladą. mazurek cygański

O kuchni z uczuciem
Makowiec na szybko 2240

cukru 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki zmielonych migdałów 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki skórki pomarańczowej Helio 50 g orzechów włoskich Lukier: 1 i 1/3 szkl cukru pudru 3 łyżki zimnej wody Przygotowanie: W misce połączyć bułkę tartą, kakao, zmielone migdały i proszek do pieczenia. Jajka z cukrem ubić na puszystą masę(...)stopni z termoobiegiem i piec 40 minut. Wyjąć przykryć z wierzchu papierem do pieczenia i piec kolejne 30 minut. Pieczemy do suchego patyczka. Z zimnego makowca zdjąć papier, polać lukrem i udekorować. Inspiracja Gotuję, bo lubię

Ala piecze i gotuje
Pierniczki glazurowane na święta 219

jajko 2 łyżki kakao 1 łyżka przyprawy do pierników 2 szklanki mąki 1 mały kubek śmietany 18 % pół łyżeczki sody otarta skórka z pomarańczy Lukier: sok z połowy  cytryny 5-7 łyżek cukru pudru Wykonanie: Do miski wlać śmietanę, wsypać cukier, sodę oraz jajko, wsypać otartą, pomarańczową skórkę, połączyć składniki. Wsypać kakao, przyprawę do pierników oraz mąkę. Krótko wszystko(...)piec w piekarniku w temperaturze 180 st. około 15 minut. Pierniczki polukrować wymieszanym cytrynowym sokiem z cukrem pudrem, konsystencji gęstej śmietany (gęstość regulować cukrem pudrem). Można zastosować kolorowe posypki dostępne w sklepach lub zastosować jeszcze, oprócz lukru,  polewę czekoladową, co też doda im uroku, wedle upodobań i gustu. Smacznego

kgwjanczewo
Puszyste pączki różane z rumem 203

mieć co najmniej temperaturę pokojową, ale jeszcze lepiej gdy mleko i mąkę podgrzejesz w piekarniku nagrzanym do 40 stopni. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę (najlepiej w kąpieli wodnej). Ogranicz cukier dodawany do ciasta, im więcej cukru w cieście tym pączki bardziej "skartelizowane" (przypalone). Mękę do posypywania blatu podczas wałkowania ogranicz do minimum, ciasto powinno mieć lekką konsystencję. Oleju(...)dostawały do dna rondla. Dobrze jest wyposażyć się w termometr (cukierniczy lub do pieczenia mięsa) i kontrolować temperaturę smażenia (optymalna temperatura oleju 170-175 stopni). Wykończenie lukrem stosujemy na ciepłe pączki, cukrem pudrem po wystudzeniu.   Czas przygotowania: 1 godz. 30 minut Porcje: 22 Składniki: 70 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego domowego 220 ml mleka 50 g świeżych drożdży

SzczyptaSmaQ
Ciasto jogurtowe z jagodami 180

pieczenia 300g jagód (użyłam mrożonych) składniki na polewę: 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% + 2 czubate łyżki cukru pudru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto jogurtowe z jagodami – Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka zmiksować z cukrami, dodać jogurt, ponownie krótko zmiksować Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do masy, całość zmiksować do połączenia się składników Jagody(...)jagód. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez około 45-55 minut do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu posmarować wierzch ciasta lukrem (czyli śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem). Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Ciasto jogurtowe z jagodami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Makowiec świąteczny wg Aleex 264

miodu • 1 łyżka powideł śliwkowych • 1 łyżka kakao • 1 łyżka migdałów mielonych • 1 łyżka orzechów mielonych • 1 jajko • 1 białko • 1 łyżka zapachu migdałowego • skórka pomarańczowa Lukier: • sok z 1 cytryny • cukier puder Sposób przygotowania: 1. Drożdże rozpuścić z cukrem i letnim mlekiem. Odstawić na około 15 minut. 2. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczone masło(...)Strucle przełożyć do keksówek, ale można je także piec ułożone w papierowych tubach na blasze. 12. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 - 40 minut. 13. Ciasto polać lukrem z tego przepisu . Smacznego

W mojej kuchni
Ciasto krucho-drożdżowe 208

Drożdże rozetrzyj z łyżką ciepłej wody, a następnie wymieszaj ze śmietaną i odstaw w ciepłe miejsce. Roztop masło i odstaw do przestygnięcia. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier puder, cukier waniliowy, szczyptę soli oraz ora trą skórkę z cytryny. Wlej rozczyn i zacznij wyrabiać ciasto, dodawaj roztopione masło cały czas wyrabiając, na koniec wbij jajka. Wyrobione ciasto przykryj ścierką(...)strony. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Nastaw piekarnik na 175*C (funkcja góra-dół, bez termo obiegu). Piecz ciasto 30-35 minut. Wystudzone ciasto można polać lukrem, polewą czekoladową, czy posypać cukrem pudrem

Kulinarna (nie)codzienność
Babka podwójnie pomarańczowa 194

szklanka cukru Na pomarańczową polewę 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki soku z pomarańczy żółte wiórki posypka Sempre od Cukieteria.pl Przygotowanie Margarynę przekładamy do rondelka i rozpuszczamy. Odstawiamy do przestudzenia (powinna być ciepła, ale nie gorąca). Do miski wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia, mieszamy składniki łyżką. Następnie dodajemy cukier, cukier wanilinowy, skórkę ze średniej pomarańczy (startą na najmniejszych(...)stopni piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy około 45 (do tzw. suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika babkę studzimy, a następnie wyciągamy z keksówki. Przygotowujemy lukier - dokładnie mieszamy 1/2 szklanki cukru pudru z 2 łyżkami soku z pomarańczy. Babkę lukrujemy robiąc niedbałe esy-floresy po wierzchu. Następnie całość posypujemy posypką (u mnie żółte wiórki). Babkę przechowujemy pod przykryciem. Smacznego By Magdalena

Słodkie okruszki
Kruche babeczki z serem i borówkami-mini serniczki-pyszne 303

SEROWE -750 sera białego półtłustego -3 jajka -1 budyń śmietankowy bez cukru 40g -150g masła lub margaryny -3/4 szkl cukru -1 łyżka cukru waniliowego LUKIER -sok z połowy cytryny -cukier puder DODATKOWO -trochę mrożonych borówek Z podanych składników zagniatamy ciasto, wstawiamy je na 30 minut do lodówki. Następnie foremki smarujemy lekko tłuszczem i wyklejamy je ciastem. MASA SEROWA(...)Babeczki pieczemy około 30 minut w temp 180 stopni. Ja pod koniec pieczenia włączyłam tylko górne grzanie, by babeczki zbytnio mi się nie przypiekły. Babeczki studzimy i polewamy lekko lukrem - robimy takie niteczki. Ostudzone babeczki wstawiamy do lodówki. I gotowe :) Bardzo Wam je polecam, są rewelacyjne

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku