lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:164/284)

Leniwa babka drożdżowa 226

kolejności, którą podaję poniżej. Składniki: 50 gramów świeżych drożdży, pokruszonych 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki zimnego mleka 3 rozbełtane jajka 2,5 szklanki mąki Opcjonalnie: 1 słoik konfitury węgierkowej 1 i 1/2 łyżki śmietany 18% cukier puder w takiej ilości, w jakiej wchłonie śmietana - sporo cukru będzie Składniki wsypujemy do miski w wymienionej powyżej(...)stopni C Ja robiłam tak, że przelałam połowę ciasta i łyżką nałożyłam zawartość słoika konfitury węgierkowej Potem zalałam pozostałą częścią ciasta Pieczemy 35-40 minut Lukier robimy tak, że do śmietany dodajemy cukier puder w takiej ilości, w jakiej wchłonie śmietana. Podczas mieszania polewa ma być tak gęsta, żeby bolał biceps :) Polewamy lukrem, gdy ciasto wystygnie Zjadamy

Szczęśliwa kuchnia
Leniwa babka drożdżowa 233

kolejności, którą podaję poniżej. Składniki: 50 gramów świeżych drożdży, pokruszonych 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki zimnego mleka 3 rozbełtane jajka 2,5 szklanki mąki Opcjonalnie: 1 słoik konfitury węgierkowej 1 i 1/2 łyżki śmietany 18% cukier puder w takiej ilości, w jakiej wchłonie śmietana - sporo cukru będzie Składniki wsypujemy do miski w wymienionej powyżej(...)stopni C Ja robiłam tak, że przelałam połowę ciasta i łyżką nałożyłam zawartość słoika konfitury węgierkowej Potem zalałam pozostałą częścią ciasta Pieczemy 35-40 minut Lukier robimy tak, że do śmietany dodajemy cukier puder w takiej ilości, w jakiej wchłonie śmietana. Podczas mieszania polewa ma być tak gęsta, żeby bolał biceps :) Polewamy lukrem, gdy ciasto wystygnie Zjadamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Imbir kandyzowany. 205

zagnieść .Ciasto wałkować na grubość do 0,5 cm i wykroić nieduże kółka. Piec w temp180stop.około15min. Po ostudzeniu posmarować lukrem i udekorować plasterkiem imbiru kandyzowanego. Lukier ucieramy z białka i cukru pudru. Takie zdrowe, energetyczne ciasteczko przyda się każdemu  oraz uczniowi ,studentowi i prezesowi. Ryzyka brak

Kulinarny karnet Christophera
Piernikowe brownie – choinki 185

jajka 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków 2/3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1/4 łyżeczki soli Ozdobienie: Cukier puder Zielony barwnik Trzy kolorowe słomki albo patyczki do lodów (mogą być też podłużne lizaki) Kolorowe posypki do ozdobienia (u nas m&m’s i malutkie pierniki) *masło powinno być(...)czekolady). Odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto kroimy na 6 kawałków tak by powstały trójkąty. W zewnętrzną część na środku wbijamy przeciętą na pół słomkę.  Przygotowujemy lukier: do łyżki wody dodajemy tyle cukru pudru, aż powstanie pożądana przez nas konsystencja. Dodajemy barwnik i nakładamy przy pomocy łyżki lub rękawa cukierniczego na ciasto. Układamy posypkę. Odstawiamy, aż lukier zastygnie. Smacznego

Kolizje Smaków
Wiosenne kwiatowe babeczki z piankami marshmallows 164

kogo: dla lubiących ciekawe dekoracje dla chcących zaprosić wiosnę do swojego domu dla kwiatożerców :) Składniki: pianki marshmallows (mini i duże) ok. 100g lukier lub serek mascarpone z cukrem pudrem lub inny krem do dekoracji babeczek np. ten czekoladowe drażetki np. M&M's (kilka sztuk) kolorowy cukier (opcjonalnie) Wykonanie: Upiec swoje ulubione babeczki, wystudzić je, a następnie ruszyć(...)mini marshmallows przeciąć na pół po przekątnej - tak jak widać na zdjęciu. Przecięte pianki można zostawić bez kolorowania lub pokolorować kolorowym cukrem (opis poniżej). Babeczki posmarować ulubionym kremem lub lukrem. Na środku babeczki umieścić M&M'sa a następnie wokół niego przyklejać płatki. Ilość płatków zależy od Waszej pomysłowości i cierpliwości. Z dużymi piankami postępujemy podobnie, jedynie zmieniając sposób

Mania Wypiekania
Muffinki cytrynowe. 169

Ponadto: cytryna, cukier puder. Przygotowanie: Do ciasta podstawowego zetrzeć skórkę z jednej cytryny i dodać sok z połowy cytryny. Wymieszać. Gdyby ciasto było(...)gęste można dodać jeszcze ciut mleka. Do przygotowanych foremek nałożyć ciasto. Włożyc do rozgrzanego piekarnika do 190stopni i piec przez ok.20-25min. Gdy lekko ostygną polać lukrem ( sok z drugiej połowy cytryny rozrobić z cukrem pudrem). Smacznego

W kuchni u Moniki
Rogale Marcińskie (ciasto półdrożdżowe - półfrancuskie). KROK PO KROKU 206

mielenia przepuścić na sicie o drobnych oczkach trzy razy - mak, biszkopty orzechy, migdały i rodzynki. Masa musi być gładka. Do masy wbić 2 jajka, dodać skórkę z pomarańczy oraz cukier puder. Wyrobić. Masa powinna być plastyczna. Jeżeli jest zbyt zbita dodać jeszcze jedno jajo lub łyżkę miodu. Wracamy do rogalików. Każdą z trzech części ciasta rozwałkować (podsypywać mąką w razie(...)Rogale piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku, grzałka góra dół z termoobiegiem, na papierze do pieczenia aż się ładnie zarumienią, czyli około 20 minut. Lukier: Jeszcze letnie rogaliki polukrować.  Pół szklanki cukru pudru i dwie łyżki soku z pomarańczy dokładnie ze sobą połączyć mieszając je około 5 minut. Smarować lukrem rogaliki i posypać pokruszonymi migdałami. Smacznego! Pozdrawiam, Kasia

Poezja Smaków - blog kulinarny
Domek z piernika 161

miodu • 200 g cukru • 2 czubate łyżki cukru na karmel • 4 jajka • 2 łyżeczki sody oczyszczonej • 1 opakowanie przyprawy do pierników Lukier • 3 białka • 1 opakowanie 400 g cukru pudru • sok z 1/2 cytryny Karmel • 10 łyżek cukru oraz • wiórki kokosowe • zielony cukier ozdobny lub posypka Wykonanie: • Rozpuścić masło, miód i cukier. • Zrobić karmel – rozpuścić(...)dekorowanie. • Białka ucierać z cukrem pudrem przez ok. 30 minut. Na koniec dodać sok z cytryny. • Do dekoracji użyłam jednorazowych rękawów foliowych i najmniejszej okrągłej końcówki od dekoratora. • Lukrem ozdobić ściany i dach domku. Poczekać do zaschnięcia lukru. • Na szerokiej patelni rozpuścić cukier aż zrobi się karmel. Ma być gęsty

To co kocham
Babka majonezowa z nutką cytryny 136

mąki ziemniaczanej mały słoiczek majonezu (ok 225 ml) 3/4 szkl. cukru pudru cukier waniliowy 4 łyżki soku z cytryny skórka starta z połowy cytryny Lukier 2 łyżki soku z cytryny ok 3/4 szkl cukru pudru Wykonanie Mąkę przesiewamy do miski. Cytrynę szorujemy i ścieramy skórkę. Wyciskamy sok. Wszystkie składniki ciasta ucieramy do uzyskania gładkiej masy. Ucieranie powinno trwać

Mieszam w Garnku
Pączki 158

Jestem bardzo zadowolona, gdyż udało mi się usmażyć tak pączki, że pojawiła się obrączka. Pączki wykonałam w dwóch smakach, jedne z budyniem, polane czekoladą, a inne z marmoladą, oblane lukrem. Przepis, który znalazłam na szczęście nie jest wymagający i na prawdę daje możliwość upieczenia pysznych pączków. Wszyscy zgodnie w domu stwierdziliśmy, że lepszych nie jedliśmy, rozpływają się w ustach. Składniki(...)sztuk: - 400 g mąki pszennej + około 50 – 70 g do podsypywania - 7 g drożdży suchych lub 14 g drożdży świeżych - pół łyżeczki soli - 50 g drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru - 3/4 szklanki mleka - 2 duże jajka - 1 żółtk0 - 50 g masła, roztopionego Dodatkowo: marmolada, krem budyniowy, – lukier (1,5 łyżki gorącej wody wymieszać z pół szklanki

dom-agi.pl
Pierniki lukrowane wiosenne 152

mąki 1,5 szkl cukru 1 margaryna 250 gr miodu 1/2 szkl wody 2 dkg amoniaku 1 niepełna łyżka sody przyprawa korzenna 5 jajek lukier 1 białko 1 szkl cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny barwniki spożywcze Mąkę wymieszać z przyprawami i sodą. Wodę miód, margarynę i cukier zagotować zdjąć z ognia i bardzo powolutku dodać amoniak. Mąkę zalać(...)przechowywać ok 3 tyg na dolnej półce w lodówce. 1/4 ciasta rozwałkować, wyciąć duże serca lub inne kształty i upiec w temp 180 st przez ok 12 min. Przygotować lukier Białko ubić na sztywną piane, stopniowo dodać cukier i sok z cytryny. Gdyby zaszła taka potrzeba to dodać jeszcze cukru. W osobnych miseczkach rozmieszać kolorowy lukier. Pierniki malowałam najpierw białym

Gotowanie jest łatwe
BABECZKI CHOINKI - PIERNIKOWE 298

laskowych (lub innych ulubionych)1 jajko1 szklanka mleka1/3 szklanki oleju (użyłam rzepakowego)2 łyżki miodu naturalnegoSKŁADNIKI NA LUKIER:*150 g masła450 g cukru pudru4-6 łyżek mleka1 łyżeczka ekstraktu z waniliiSKŁADNIKI NA "ŚNIEG" NA BABECZKI:250 ml śmietany kremówki 36%2 łyżki cukru pudru1 usztywniacz do śmietany DODATKOWO:12 wafelków do lodów (w kształcie stożka)zielony barwnik spożywczykolorowe posypkiWYKONANIE(...)Następnie stopniowo zacznij dodawać do niego cukier puder, dalej miksując wlej ekstrakt i po łyżce mleka. Obserwuj czy lukier ma już odpowiednią, gęstą konsystencję i w zależności od tego, dodaj całe mleko lub tylko kilka łyżek.Do lukru dodaj zielony barwnik spożywczy i ponownie zmiksuj."ŚNIEG" NA BABECZKI:Śmietanę kremówkę ubij z cukrem pudrem i usztywniaczem na sztywno.SKŁADANIE BABECZEK

Słodko-Słony Świat Ilony
nocne ciasto drożdżowe smaczne i łatwe z mandarynkami... 175

sztuka, mandarynki średnie 5 sztuk, lukier w opisie ciasto bez wyrabiania - samo pracuje w nocy kiedy Ty śpisz.... do miski włożyć pokruszone drożdże - jajka, z lodówki mleko, olej, cukier i sól wymieszać razem i wlać na drożdże i delikatnie z 2 razy zamieszać - nakryć miskę talerzem i zostawić w kuchni na stole na całą noc po nocy rano wsypać(...)pieczenia - przełożyć ciasto, powciskać cząstki mandarynek wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C na poziom 2, piec około 40 minut, do suchego patyczka lekko przestudzone ciasto polać lukrem dość płynnym: 2 łyżki pudru cukru wymieszane z 1/2 - 1 łyżeczką gęstej śmietany 18%, ciut soku z cytryny ciasto jest pysznie delikatne, mandarynki wyśmienicie smakują w drożdżowym cieście...... SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Babka cytrynowa z mocno cytrynowym lukrem 205

duże jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka aromatu waniliowego 1 łyżka cukru waniliowego 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Lukier: sok z 1/2 cytryny cukier puder - około 10-12 czubatych łyżek Ciasto: Masło rozpuścić. Przestudzić i dodać do niego sok i skórkę z cytryny. W misce wymieszać mąkę tortową z mąką ziemniaczaną, proszkiem(...)miksujemy aż wszystkie składniki się połączą - nie dłużej. Ciasto będzie miało konsystencję budyniu. Ciasto przelać do formy do babek. Piec 45 minut w temperaturze 170 stopni - do suchego patyczka. Lukier: Sok z cytryny lekko podgrzać w rondelku bądź kuchence mikrofalowej. Do ciepłego doku dodawać po czubatej łyżce cukru. Po pewnym czasie lukier uzyska właściwy kolor i konsystencję. Ciepłym i płynnym

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Ciastka na Baby Shower dla dziewczynki 163

masła – 120 g drobnego cukru – 1 jajko – 1 łyżeczka cukru wanilinowego – 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia – szczypta soli Lukier – 2 białka – 400 g cukru pudru – 4 łyżki soku z cytryny – kilka kropli barwnika red velvet – drobne cukiereczki ozdobne   Wykonanie: – Masło utrzeć z cukrem(...)wykrawać foremkami ciastka. – Ciastka położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. – Piec w temp. 170 st.C przez 12-13 minut. Lukier – Białka i cukier miksować około 15 minut, aż zrobi się bardzo gęsty lukier. Na koniec dodać sok z cytryny. – Lukier przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać metalową

To co kocham