lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:166/284)

Babka podwójnie pomarańczowa 165

szklanka cukru Na pomarańczową polewę 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki soku z pomarańczy żółte wiórki posypka Sempre od Cukieteria.pl Przygotowanie Margarynę przekładamy do rondelka i rozpuszczamy. Odstawiamy do przestudzenia (powinna być ciepła, ale nie gorąca). Do miski wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia, mieszamy składniki łyżką. Następnie dodajemy cukier, cukier wanilinowy, skórkę ze średniej pomarańczy (startą na najmniejszych(...)stopni piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy około 45 (do tzw. suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika babkę studzimy, a następnie wyciągamy z keksówki. Przygotowujemy lukier - dokładnie mieszamy 1/2 szklanki cukru pudru z 2 łyżkami soku z pomarańczy. Babkę lukrujemy robiąc niedbałe esy-floresy po wierzchu. Następnie całość posypujemy posypką (u mnie żółte wiórki). Babkę przechowujemy pod przykryciem. Smacznego By Magdalena

Słodkie okruszki
Kruche babeczki z serem i borówkami-mini serniczki-pyszne 271

SEROWE -750 sera białego półtłustego -3 jajka -1 budyń śmietankowy bez cukru 40g -150g masła lub margaryny -3/4 szkl cukru -1 łyżka cukru waniliowego LUKIER -sok z połowy cytryny -cukier puder DODATKOWO -trochę mrożonych borówek Z podanych składników zagniatamy ciasto, wstawiamy je na 30 minut do lodówki. Następnie foremki smarujemy lekko tłuszczem i wyklejamy je ciastem. MASA SEROWA(...)Babeczki pieczemy około 30 minut w temp 180 stopni. Ja pod koniec pieczenia włączyłam tylko górne grzanie, by babeczki zbytnio mi się nie przypiekły. Babeczki studzimy i polewamy lekko lukrem - robimy takie niteczki. Ostudzone babeczki wstawiamy do lodówki. I gotowe :) Bardzo Wam je polecam, są rewelacyjne

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto drożdżowe z jabłkami, kruszonką i lukrem 1130

mleka o temp. pokojowej 60 gramów roztopionego masła 3 nieduże jabłka Składniki na kruszonkę: 50 gramów mąki 50 gramów cukru 50 gramów zimnego masła Składniki na lukier: 2 łyżki śmietany 18% cukier puder w takiej ilości w jakiej pochłonie śmietanę Do mleka wsypać 1/2 łyżeczkę cukru i pokruszone drożdże. Odłożyć na bok, aż drożdże zaczną pracować Do miski wsypać mąkę(...)jabłka nakładamy kruszonkę i wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika Pieczemy ok. 35-40 minut Wyjmujemy z piekarnika i gdy ciasto trochę ostygnie, wyjmujemy je z foremki Składniki na lukier mieszamy i polewamy nim zimne ciasto Zjadamy :) Smacznego

Szczęśliwa kuchnia
Ciasto drożdżowe z jabłkami, kruszonką i lukrem 1138

mleka o temp. pokojowej 60 gramów roztopionego masła 3 nieduże jabłka Składniki na kruszonkę: 50 gramów mąki 50 gramów cukru 50 gramów zimnego masła Składniki na lukier: 2 łyżki śmietany 18% cukier puder w takiej ilości w jakiej pochłonie śmietanę Do mleka wsypać 1/2 łyżeczkę cukru i pokruszone drożdże. Odłożyć na bok, aż drożdże zaczną pracować Do miski wsypać mąkę(...)jabłka nakładamy kruszonkę i wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika Pieczemy ok. 35-40 minut Wyjmujemy z piekarnika i gdy ciasto trochę ostygnie, wyjmujemy je z foremki Składniki na lukier mieszamy i polewamy nim zimne ciasto Zjadamy :) Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Miękkie pierniczki z drożdżami 168

czubata łyżka miodu 25 g  świeżych drożdży  2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy do piernika 0,5 szklanki cukru pudru 1 jajko ewentualnie mleko dekoracje: lukier, cukierkowe ozdoby, pisaki cukrowe, płatki czekoladowe do ozdoby   W małym garnuszku o grubym dnie na wolnym ogniu rozpuścić masło i miód, następnie dodać pokruszone drożdże

Simply Food
Trójkolorowy wieniec drożdżowy 156

łyżka herbaty marcha 1 łyżka ciemnego kakao żółtko z łyżką mleka ½ szklanka mrożonych porzeczek 1 białko Cukier puder Sposób przygotowania: Masło topimy i studzimy. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym (ok 30⁰C) mleku. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy mleko z drożdżami, pozostały cukier i przestudzone masło. Wbijamy jajka, odrobinkę solimy. Wyrabiamy na gładkie ciasto i dzielimy na 3 części(...)piekarnika nagrzanego do 17o⁰ C na ok 35- 40 minut (do suchego patyczka). Gotowy wieniec przekładamy na kratkę do studzenia i jeszcze lekko ciepły smarujemy gęstym lukrem przygotowanym z białka i cukru pudru. „Espumisan Max to wyrób medyczny

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto marchewkowe (bezglutenowe) 296

marchewki garść posiekanych orzechów włoskich i kilka sztuk całych do dekoracji 1 szklanka cukru pudru sok z cytryny Wykonanie: 1. Obieramy marchewki, myjemy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. 2. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je z cukrem i cukrem wanilinowym na sztywną pianę (jak na biszkopt). 3. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najwolniejszych obrotach(...)minut.  Mój chimeryczny piekarnik Bosch wymaga jeszcze dopiekania od spodu przez dodatkowe 15 minut. 11. Gdy ciasto przestygnie polewamy je lukrem i ozdabiamy orzechami. Lukier robimy przez zmieszanie szklanki cukru pudru z sokiem z cytryny. Smacznego

Kawa z mlekiem
Makowiec z kruszonką 154

letniego mleka - 90 g cukru - 50 g świeżych drożdży - 3 jajka - szczypta soli - 90 g roztopionego masła - 1 mała łyżeczka olejku waniliowego Lukier : - sok z cytryny - szklanka cukru pudru Do cukru dolewamy po trochę sok z cytryny i cały czas mieszamy , ucieramy tak aby konsystencja była jak gęstej śmietany . Nadzienie : - 500 g maku z puszki(...)włoskich Mieszamy wszystkie składniki ,jak jest za mało słodkie dodajemy trochę miodu lub cukru. Kruszonka : - 200 g mąki - 100 g cukru - 120 g masła - kilka kropel olejku waniliowego zgniatamy wszystkie składniki i odstawiamy do lodówki Z drożdży,łyżki cukru i części mleka robimy rozczyn,odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy ok 10 minut,posypujemy delikatnie

Wypieki Rene
Makowiec podwójnie rolowany 197

cukru - 50 g świeżych drożdży - 3 jajka - szczypta soli - 90 g roztopionego masła ( min 82%) - kilka kropel olejku waniliowego Lukier : - sok z cytryny - szklanka cukru pudru Do cukru dolewamy po trochę sok z cytryny i cały czas mieszamy , ucieramy do konsystencji gęstej śmietany. Nadzienie : - 850 g maku z puszki u mnie Bakaland - 3 łyżki bułki tartej jeśli(...)Kruszonka : - 200 g mąki - 100 g cukru - 120 g masła - kilka kropel olejku waniliowego zgniatamy wszystkie składniki ,wkładamy do woreczka i do lodówki Sposób wykonania : Z drożdży , łyżki cukru i części mleka robimy rozczyn, odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy ok 10 minut, posypujemy delikatnie mąką , przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę, Po tym czasie

Wypieki Rene
PIERNICZKI GRZYBKI 205

tortowej) 2 łyżeczki sody 2 i 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka zmielonego imbiru 3/4 łyżeczki zmielonych goździków 1 łyżeczka zmielonego kardamonu (niekoniecznie) Lukier: 2 i 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka kakao bez cukru 1 łyżka soku z cytryny 5-6 łyżek gorącej wody Ciasto: 1. Do miski przełożyć masło, wsypać cukier i ucierać mikserem przez(...)piekarnika odstawić do przestygnięcia na około 5-10 minut i dopiero przenosić z blaszki do całkowitego ostygnięcia. 5. W ostygniętych kapeluszach od spodu, wyciąć nożem małe wgłębienia ( patrz FILM ). Lukier: 5. Do miski przełożyć wszystkie składniki na lukier (dać 5 łyżek gorącej wody) i wymieszać mikserem na gładką masę. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty dodać jeszcze 1 łyżkę gorącej wody

Mała Cukierenka
#29 Pierniczki idealne 172

twarde. Do dekoracji polecam lukry: Lukier cytrynowy/pomarańczowy -  nie kryje tak ładnie jak królewski, nie jest taki biały, ale tego lukru zwykle używam z barwnikami, więc nie ma to znaczenia. Rewelacyjnie pokręca smak pierniczków :) Do cukru pudru dodajemy stopniowo, po kilka kropli, sok z wyciśniętych cytryn lub pomarańczy, ucieramy na pastę o konsystencji, jakiej potrzebujemy - do polewania całych pierniczków(...)rzadszy, do przylepiania ozdób gęstszy :). Lukier królewski  - idealnie biały, ładnie kryjący, gęsty, dość szybko wysychający. 1 białko ubić mikserem z odrobiną soli, dosypywać stopniowo cukier puder w ilości ok. 1,5 szklanki na jedno białko. Można go zrobić też bez ubijania - po prostu utrzeć białko z cukrem pudrem, w proporcjach 1,5 szklanki na 1 białko. Wydaje mi się

Kuchnia w szuwarach
Babka Grejpfrutowa 182

oczyszczonej 1 łyżeczka soli 30 ml soku z grejpfruta 1/3 szklanki (80 ml) maślanki lub jogurtu naturalnego Syrop: 2 łyżki cukru 80 ml soku z grejpfruta Lukier: 1 szklanka (120 g) cukru pudru 30 ml soku z grejpfruta szczypta soli Sposób przygotowania: Babkę przygotowuje się dość szybko, więc od razu włączyłam piekarnik i ustawiłam temperaturę na 180 stopni. Proponuję(...)drugiej miseczki wlałam maślankę i sok z grejpfruta. Do trzeciej, w której zamierzałam przygotować ciasto wsypałam oba cukry, wrzuciłam świeżo startą skórkę i wymieszałam palcami rozcierając ją aby wydobyć więcej aromatu. Do cukru wbiłam oba jajka i miksowałam chwilę aby cukier się rozpuścił. Potem nie przerywając miksowania wlałam rozpuszczony olej kokosowy i dodawałam na przemian suche składniki z mokrymi kończąc

Blondynka Gotuje
Kolorowe pierniki świąteczne 217

szklanki mąki + odrobina do podsypania 2 jajka 2 łyżki miodu 2/3 szklanki cukru 1 łyżka masła 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka przyprawy do piernika Lukier królewski: 1 białko 1 szklanka cukru pudru ewentualnie barwniki spożywcze Sposób wykonania: 1. Składniki na ciasto wyrabiamy. 2. Ciasto partiami wałkujemy i wykrawamy dowolne kształty. 3. Pierniki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

Kuchnia domowa Ani
Super mazurek 259

pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia  4 żółtka 2 łyżki kakao  1 op. cukru wanilinowego Do przełożenia: 4 białka 20 dag cukru pudru ok. 15 dag posiekanych orzechów włoskich i migdałów marmolada Dodatkowo: lukier Zagniatamy kruche ciasto.  Dzielimy je na 3 części, a do jednej dodajemy kakao. Z białek i cukru pudru ubijamy sztywną pianę. Na wysmarowanej(...)nakładamy pozostałą część piany. Na koniec ścieramy na tarce jasne ciasto i posypujemy je na wierzch. Ciasto pieczemy ok. 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzone ciasto polewamy lukrem i dowolnie dekorujemy.   Smacznego

Pyszności Słodkości
Makowiec na kruchym spodzie 333

Składniki na kruche ciasto: 200 g mąki 125 g schłodzonego masła 1 jajko 4 łyżki cukru pudru Przygotowanie : Wszystkie składniki połączyć ręcznie lub malakserem. Uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i schłodzić przez 1 godz. w lodówce Po tym czasie wyjąć z lodówki, formę o wymiarach 23 x 34 cm wyłozyc papierem do pieczenia, ciasto można rozwałkować(...)mielić. Wystarczy zalać wrzątkiem do przykrycia i wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym . Ponadto 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej do ozdoby. Lukier: 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 4 łyżki soku z pomarańczy lub wody przepis stąd Ja użyłam gotowej białej polewy

Proste Potrawy