lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:169/284)

Drożdżówki z serem i malinami 197

się do ciasta. Drożdżówki wypełniamy serem, owocami i posypujemy kruszonką. Pieczemy około 30 minut w piekarniku nastawionym na 160 stopni. Gotowe drożdżówki możemy dodatkowo polukrować prostym lukrem zrobionym z wody i cukru pudru. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Tradycyjna szarlotka mojej Mamy 190

znów jabłka i ciasto. Na środku górnego ciasta zrobić niewielkie nacięcie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180'C 1 godzinę. Gotową szarlotkę polać na ciepło dowolnym lukrem lub posypać na zimno cukrem pudrem. * sok i skórkę można dać wcześniej, wtedy jabłka nie będą ciemne, ja jednak lubię jak lekko ściemnieją. ** blaszkę można wysmarować masłem, olejem czy wyłożyć papierem, moja Mama

Cakes By Kejt
Pyszysta babka pomarańczowa 159

Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 40 minut z termoobiegiem do suchego patyczka ( u mnie było 45 minut). Studzimy. W miseczce mieszamy cukier puder i sok, aby powstał lukier i smarujemy babkę. Smacznego

ChilliJemy
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką migdałową 218

drożdżówek. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wysmaruj rozbełtanym żółtkiem z mlekiem. Oprósz kruszonką każdą drożdżówkę. Pieczemy przez około 10 - 15 minut. Możemy polać lukrem upieczone drożdżówki lub posypać cukrem pudrem. Smacznego! Zapraszamy do dzielenia się z nami propozycjami do dalszych wpisów. Macie jakieś życzenia?Czekamy na Wasze komentarze

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
OPONKI SEROWE 157

rozgrzany tłuszcz, smażyć z obu stron na złoty kolor. Po upieczeniu układać na bibule albo papierowych ręcznikach, żeby nie były opite tłuszczem. Jak ostygną posypać cukrem pudrem. Jeśli wolicie można zrobić lukier. Smacznego

Moje Słodkie Piekiełko
Gniazdka, pączki hiszpańskie lub wiedeńskie 223

góry i po chwili go usuwamy (naprawdę łatwo się odrywa). Smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i gotowe. Lukier: ok 1 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 2-3 łyżki wody Mieszamy cukier z wodą i sokiem z cytryny i dekorujemy nim nasze gniazdka. Smacznego

Cynamonowe szczęście
Pierniczki świąteczne z ciasta dojrzewającego 172

znów stają się miękkie.  Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet miesiącami.     Z pierników wyciętych w kształt gwiazdek można wykonać choinki, sklejając poszczególne gwiazdy lukrem zrobionym z białek i cukru pudru. Długo przechowywane pierniki można zużyć do przygotowania sosów do mięs czy serów. Nie mam pewności, czy mój piekarnik dociągnie do kolejnego wypieku pierniczków, więc dodaję przepis

Weekendy w domu i ogrodzie
serowe gwiazdeczki z lukrem 481

małych ciasteczek.  Składniki: 1 i 1/2 szklanka mąki pszennej + do podsypania  200 g białego sera z kostki 150 g masła 2 żółtka na lukier: 1 białko około 3/4 cukru pudru kolorowa posypka cukrowa Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Rozwałkować obficie podsypywać mąką i wycinać foremkami ciasteczka. Układać je na blaszce z papierem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
rogale marcińskie 179

mielimy trzykrotnie. Masę marcepanową rozcieramy z cukrem. Następnie łączymy wszystkie składniki masy, dokładnie mieszamy do uzyskania dość zwartej masy. dodatkowo: 1 jajko + 2 łyżki mleka, mieszamy cukier puder + ciepła woda, mieszamy na lukier migdały, posiekane Ciasto rozwałkowujemy na długi prostokąt o grubości ok. 1/2 cm i wycinamy z niego trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy masę makową. Podstawy trójkąta zawijamy

Domowy Smak Jedzenia
Puszyste muffiny dyniowe na budyniu 195

Mokre składniki łączę z suchymi i dokładnie mieszam.  4) Przyprawiam cynamonem.  5) Babeczki piekę około 20 minut w 180 stopniach w termoobiegu. Lukier: Sok z połowy cytryny  Cukier puder Cukier puder wsypuję do rondla i lekko podgrzewam, dodaję sok z cytryny i mieszam tak długo nad płomieniem, aż uzyskam odpowiednią konsystencję. Dekoruję babeczki i posypuje posiekanymi orzechami

Pause Gotowanie!
Drożdżówki z budyniem, kruszonką i lukrem 536

suchych drożdży 1 jajko 80 g cukru 5 g soli 63 g masła Kruszonka: 100 g mąki  70g miękkiego masła 50 g cukru Lukier: 12 lekko czubatych łyżek cukru pudru 4 łyżki mleka W jednej misce mieszamy jajko z mlekiem. W drugiej mąkę, drożdże, sól i cukier. Suche składniki przesypujemy do mokrych, zaczynamy miksować za pomocą szpatułek "haków

Pelusiowa Kuchnia
Rogaliki drożdżowe 156

etap pominięty) lub wodą. Układamy rogaliki na papierze do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut, aż ciasto będzie rumiane. Gotowe rogaliki posypujemy cukrem pudrem, posypką czekoladową lub smarujemy lukrem

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Moja wersja rogali marcińskich (na drugie śniadanie) 235

jajkiem roztrzepanym z mlekiem i piec około 20 - 30 minut, aż się ładnie zezłocą. Moje rogale nie są polukrowane, bo w domu nie przepadają zbytnio za lukrem - można lekko oprószyć je cukrem pudrem, by wyglądały lepiej :) Przepis zgłaszam do akcji Moje wypieki i desery na każdą okazję link do strony książki

FitKot
smaczna, łatwa drożdżówka ze skórką pomarańczową... 128

masłem, posypać tartą bułką i włożyć ciasto drożdżowe, zostawić na 20 minut aby podrosło piec w 200 C około 35-40 minut, do suchego patyczka LUKIER: lukier zrobiłam nie za gęsty, cukier puder wymieszać ze śmietaną i ciut sokiem z cytryny, posmarować ciasto i posypać skórką - ciasto jest smaczne, pachnie pomarańczami i smakuje wyśmienicie..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Pierniczki świąteczne 223

Pierniczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 8-10 minut (w zależności od grubości ciasta) w temperaturze 180 stopni. Lukier: 1 białko 1 szklanka cukru pudru Białko należy ubić na sztywną pianę. Po ubiciu dodawać stopniowo cukier.  Bon appetit

Garniec Magalie