mielony mak. Obecnie nie chce mi się parzyć i mielić 3-krotnie mak. Takim osobom jak ja dedykuję i polecam dzisiejszy przepis na Świąteczny makowiec z kruchymi gwiazdkami i cukrem pudrem. W tym przepisie wykorzystałam gotową masę makową i zmielony suchy mak. Gotowa masa makowa ma w składzie mało bakalii, więc ja dodaję do niej jeszcze rodzynki, orzechy, migdały, skórkę(...)dwóch wielkościach, kruche gwiazdki układamy na masie makowej. Makowiec pieczemy około 45-50 minut w temp. 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika, studzimy, posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy cukrowymi gwiazdkami, można je do gwiazdek przykleić lukrem. Smacznego! The post Świąteczny makowiec z kruchymi gwiazdkami i cukrem pudrem. appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępoczekać aż wyrosną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 10 minut. Jednak proponuję obserwować czy ten czas nie jest zbyt krótki. Studzić na kratce. Lukier: 1,5 szklanki cukru pudru 3 łyżki ciepłej wody 1 łyżka soku z cytryny Wszystkie składniki utrzeć podzielić na dwie części. Do drugiej dodać barwnik spożywczy dowolnego koloru. i wymieszać. Każdego pączka
O kuchni z uczuciemBabkę polałam lukrem, który zawiera naturalne barwniki :) BABKA SEROWA: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 150 g serka śmietankowego 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g suszonej żurawiny POLEWA: 3 łyżki soku porzeczkowego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soku z cytryny ok 1 szklanki cukru pudru posypka czekoladowa(...)Wstawić babkę do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 45 min. Po upieczeniu, jeszcze ciepłą wyjąć z formy i ostudzić. Przygotować owocowy lukier rozcierając soki z miodem i dodając stopniowo cukier puder, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Udekorować babkę lukrem i posypką. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Babki i ciasta ucierane , Ciasta z owocami , Wielkanoc Tagged: polewa
https:KKuchniaMniamciasta francuskiego -1 litr mleka -1 kostka masła -2/3 szklanki cukru -2 cukry wanilinowe -5 żółtek -1 czubata szklanka mąki krupczatki -1 szklanka cukru pudru* -4-5 łyżek soku z cytryny* *składniki na lukier, który spotkał się u mnie ze sprzeciwem, dlatego posypałam cukrem pudrem. Przygotowanie Ciasto francuskie zostawić na ok. 20 minut w temperaturze pokojowej. Gdy rozmarznie, podzielić(...)wrzące mleko z masłem, ciągle ucierając. Przelać do garnka i stale mieszając, gotować, aż krem zgęstnieje. Zdjąć z ognia i przestudzić. Placki przełożyć jeszcze ciepłym kremem. Cukier utrzeć z sokiem cytrynowym na gęsty lukier. Posmarować nim wierzch napoleonki, a kiedy zastygnie, pociąć ciasto na porcje. Smacznego
Zielona Kuchniaorzechów włoskich 1 jajko 80 – 100 g cukru pudru 125 g masła, schłodzonego 1 łyżka mleka 10 g przyprawy do piernika 1 łyżeczka cukru z wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie : Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, orzechy, jajko, mleko, przyprawę do piernika, cukier z wanilią oraz masło. Wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy gładkie ciasto(...)upieczeniu przekładamy na kratkę i studzimy. Wystudzone dowolnie dekorujemy (mi wyszło ok. 55 szt). składniki na lukier: 1 białko (z wyparzonego wcześniej jajka) 100 g cukru pudru opcjonalnie kilka kropel soku z cytryny wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą na gładką lśniącą masę. Jeśli lukier jest za twardy dodajemy więcej soku z cytryny, jeśli jest za rzadki dodajemy cukier
Domowy Smak Jedzeniamasła lub margaryny -3/4 szkl cukru -3 łyżki mąki ziemniaczanej -5 żółtek -7 białek (5 z masy +2 z ciasta) LUKIER -1 łyżka soku z cytryny -3 łyżki wody -cukier puder DODATKOWO -1 jajko do posmarowania Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części .Jedną wałkujemy i wykładamy nią dno blaszki posmarowanej(...)temp 180 stopni. Po wyłączeniu piekarnika uchylamy lekko drzwiczki i po około 15 minutach wyciągamy sernik. Do miski dajemy sok z cytryny i wodę,i dodajemy cukier puder tak by powstał biały,lejący lukier. Lukrem smarujemy kratkę na serniku. Ostudzony sernik dajemy do lodówki i gotowe. Sernik jest lekki,kremowy ,przepyszny i bardzo ładnie wygląda. Polecam gorąco
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumasła -100 g. cukru brązowego -5 łyżek miodu -500 g. mąki -1 łyżeczka sody oczyszczonej -1 łyżeczka cynamonu -1,5 łyżeczki przyprawy do piernika -2 jajka -cukier puder i odrobina ciepłej wody do lukru Sposób przygotowania: Masło, cukier i miód rozpuścić w rondelku co jakiś czas mieszając. Odstawić do wystudzenia. Wszystkie suche składniki przesiać przez sito. Dodać jajka i wystudzone
Magia jedzenia.wycinać świąteczne wzory. Piec ok. 7-9 minut w temp. 180-200 st, uważając, by pierniczki się nie przypaliły. Z białek, które został robimy lukier do dekoracji. Ucieramy je z cukrem pudrem (można dodać kilka kropel cytryny), cukier dodajemy dopóki dopóty lukier nie osiągnie oczekiwanej konsystencji ;) Pierniki po upieczeniu są twarde, ale z każdym dniem leżakowania w zamkniętym
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałajajka - nie pełna szklanka mąki - nie pełna szklanka cukru pudru - 1 cytryna - pół łyżeczki proszku do pieczenia NA LUKIER - 2 łyżki soku z cytryny - 2 łyżki wody - szklanka cukru pudru - bułka tarta i masło do wysmarowania formy Oddziel białka od żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej, wysmaruj formę na babkę masłem i posyp bułką tartą. Cytrynę sparz , zetrzyj skórkę(...)niej. Wylej ciasto do formy. Piecz przez 40 minut w 180-200° góra dół. Sprawdź metodą suchego patyczka . Gdy forma przestygnie wyjmij ciasto i poczekaj aż ostygnie.. Przygotuj lukier. Do wody z sokiem z cytryny dodaj cukier i porządnie wymieszaj, polej babkę, poczekaj aż zastygnie i zjedz. SMACZNEGO. CMOK
Pasje Jolkikruszyć, to można dodać łyżkę śmietany. Pieczemy tak samo - przez około 10 minut w 200 stopniach. Pierwszy raz robiłam lukier - bajecznie proste wykonanie! Teraz gotowego lukru już nie kupię :) Szklanka cukru pudru, pół białka i troszeczkę wody - ucieramy i gotowe! Pyszny, słodki i biały lukier idealny na piernikową choinkę! Gotowe pierniczki prezentują się
dobra gospodyni dom wesołym czyniszklanki mąki, 100 g masła, 15 łyżek cukru, 3/4 szklanki miodu, 1/2 opakowania przyprawy do pierniczków, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 opakowania lukru klasycznego białego Dr. Oetker , cukier puder. Przygotowanie: Masło rozpuszczamy w małym rondelku, dodajemy do niej miód i przyprawę do pierniczków. Podgrzewamy na małym ogniu. W dużej misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy(...)blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia ok 10 minut w 170 stopniach. Przygotowujemy lukier według przepisu na opakowaniu. Smarujemy pierniczki lukrem od największego do najmniejszego i sklejamy. Ostatni pierniczek (ten najmniejszy) ustawiamy pionowo. Na końcu posypujemy cukrem pudrem
Aga w kuchniLukier królewski w zależności od konsystencji jaką stworzymy będzie nadawał się zarówno jako polewa do ciasteczek, pierników, jako lukier do ozdabiania pierniczków, a także jako masa
Kulinarne Przebojeszklanki cukru 5 jajek skórka otarta z 1 cytryny szczypta soli 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia LUKIER CYTRYNOWY 1/4 szklanki soku z cytryny ok 1 szklanki cukru pudru Miękkie masło zmiksować razem z cukrem, aż stanie się puszyste. Żółtka oddzielić od białek i po jednym dodawać do miksowanego masła. Jajka powinny być(...)samą formę dobrze jest czymś obciążyć. Gotować pod przykryciem przez 1,5 godziny. Babkę po tym czasie należy wyjąć z formy, a po ostudzeniu polać lukrem cytrynowym, rozcierając sok cytrynowy z cukrem pudrem. Można posypać kolorowymi posypkami. Smacznego
https:KKuchniaMniamjajka 1/2 płaskiej łyżeczki soli 15g świeżych drożdży 50g masła Budyń: 400ml mleka 2% 1 op. budyniu śmietankowego 3 gałązki świeżej mięty 2 łyżki cukru Lukier: Sok z 1/2 limonki ok 80g cukru pudru ok 50g jagód leśnych Sposób przygotowania: 1. Ciepłe mleko łączymy z drożdżami, cukrem i łyżką mąki. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Masło topimy i studzimy. Mąkę przesiewamy wraz(...)pieczemy 20-25 minut w temp. 180st C. Jeżeli wierzch zbytnio się rumieni, możemy w trakcie pieczenia przykryć formę folią aluminiową. Studzimy na kratce. Polewamy lukrem przygotowanym z soku z limonki, utartym z cukrem pudrem. Jeśli chcemy, by drożdżówki były słodsze, możemy do żółtka, którym będziemy je smarować dodać łyżkę cukru trzcinowego
Kuchnia w czekoladzieSkładniki: * 225 g masła * 1 szklanka cukru * 1 jajko * szczypta soli * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * kilka kropel ekstraktu waniliowego * 3 szklanki maki pszennej * cukier puder i kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego na lukier jako krew * dodatkowo migdały jako paznokcie Wykonanie: Ze wszystkich składników (prócz cukru pudru i barwnika) zagnieść ciasto. Owinąć folią i wstawić do zamrażalnika(...)miejsce paznokcia wbić migdał. Paluchy ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 190'C około 12-13 minut. Wystudzić. Można udekorować czerwonym lukrem jako krew
Zrób to smacznie