szklanki mleka szczypta soli 1 małe op. cukru wanilinowego (8 g) lub 1 łyżka domowego cukru waniliowego szczypta soli minimum 1 litr oleju do smażenia cukier puder do posypania lub lukier sos czekoladowy do maczania (z przepisu na polewę czekoladową wykorzystaną tutaj lub ganasz czekoladowy ) Przygotowanie: Wodę, mleko, masło i cukier wanilinowy zagotuj na średnim ogniu, często mieszając. Następnie wsyp(...)churros nie ma znaczenia. Smaż przez kilka minut na złotobrązowy kolor, przynajmniej raz przewracając na drugą stronę. Wyciągaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe posyp cukrem pudrem i podawaj. Moje rady: Olej do smażenia ma właściwą temperaturę, gdy wrzucony doń kawałek ciasta wypływa na powierzchnię, a wokół niego bulgocze dużo pęcherzyków powietrza. Po upieczeniu
Anioszek w kuchniDziś częstuję pieguskiem :) Zrobiłam go na białkach, które zostały mi po pączkach. Prosty i szybki przepis, a ciasto bardzo smaczne. Wierzch ciasta posypałam cukrem pudrem. Nie robiłam żadnej polewy, ani lukru, bo ostatnio trochę się przesłodziłam :) Składniki: 7 białek szczypta soli 1 szklanka cukru pudru (nie pełna) 150 g. margaryny 1 szklanka mąki 3/4 szklanki maku suchego 1 płaska łyżeczka
Agusiowe smakołykiłyżka cukru 1 łyżka cukru waniliowego (wzięłam całą paczkę = 16 g) 1 żółtko (białka użyjemy do posmarowania drożdżówek) ulubione owoce cukier puder i sok z cytryny - jeśli chcemy z lukrem :) Wykonanie : Do miski (ja używam miski tupperware i bardzo ją chwalę zaznaczam, że nie jestem ich konsultantem :D) wlewamy 1/4 szklanki mleka, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę(...)niego kleić, to drożdżówki wyciągamy, jeśli będziecie je za długo piec wyjdą suche :) Po wyciągnięciu z piekarnika, gorące drożdżówki smarujemy lukrem wykonanym z soku z cytryny i cukru pudru. Smacznego
cucinarełyżka cukru 1 łyżka cukru waniliowego (wzięłam całą paczkę = 16 g) 1 żółtko (białka użyjemy do posmarowania drożdżówek) ulubione owoce cukier puder i sok z cytryny - jeśli chcemy z lukrem :) Wykonanie : Do miski (ja używam miski tupperware i bardzo ją chwalę zaznaczam, że nie jestem ich konsultantem :D) wlewamy 1/4 szklanki mleka, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę(...)niego kleić, to drożdżówki wyciągamy, jeśli będziecie je za długo piec wyjdą suche :) Po wyciągnięciu z piekarnika, gorące drożdżówki smarujemy lukrem wykonanym z soku z cytryny i cukru pudru. Smacznego
cucinarecukru pudru do oprószenia jabłek 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g) 1 jajko 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 150g serka homogenizowanego o smaku waniliowym lukier: 3 łyżki gęstej śmietany 18% wymieszane z 3 łyżkami cukru pudru opcjonalnie: rodzynki, żurawina, orzechy lub ulubiony dżem do wypełnienia dziurek po wydrążeniu gniazd nasiennych jabłek (u mnie 150g dżemu z czarnej porzeczki) (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)upieczeniu w blaszce zebrało się nieco soku z jabłek, to należy go delikatnie wylać, gdy ciasto będzie jeszcze gorące. Po ostudzeniu ciasta należy polać je lukrem przygotowanym z gęstej śmietany wymieszanej z cukrem pudrem. Szarlotka najlepsza jest jeszcze lekko ciepła. Na drugi dzień jest nieco mniej krucha, ale równie pyszna :) Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Szarlotka z połówkami jabłek
Kulinarne Przebojerewelacyjne.Moje dzieci były zachwycone smakiem i już pytają kiedy będzie następne.Polecam wypróbować. Ciasto: 470 g mąki pszennej 55 g cukru pudru 250 g margaryny 1 jajko 150 g serka homogenizowanego 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka cukru waniliowego szczypta soli Mąkę przesiać na stolnicę,dodać pokrojoną zimną margarynę i resztę składników.Szybko zagnieść ciasto do połączenia składników.Jakby ciasto(...)cukru waniliowego łyżka cynamonu Jabłka obrać,przekroić na pół i wydrążyć środek.Cukier waniliowy i cynamon wsypać do miski,każde jabłko obtoczyć w mieszance. Lukier: łyżka kwaśnej śmietany szklanka cukru pudru Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem do uzyskania jednolitej gładkiej masy.Polać jeszcze gorące ciasto. **Ciasto samo w sobie jest mało słodkie.Jeżeli ktoś nie lubi lukru,polecam dodać więcej
Anielskie wypiekisię ulatnia więc pączki mogą jeść również dzieci ;) Ja swoje nadziałam konfiturą i posypałam cukrem pudrem ale możecie zrobić je tak jak lubicie, z lukrem, budyniem lub innymi dodatkami. 450g mąki 50g cukru pudru 7g drożdży instant 175ml ciepłego piwa 3 żółtka 3 łyżki śmietany 1 płaska łyżeczka soli 75g stopionego, ostudzonego masła olej do smażenia cukier puder
Smakołyki Asizanim zdążyłyśmy namalować im buźki. Składniki: 200 g mąki 100 g masła 75 g cukru pudru małe jajko szczypta soli łyżka kakao łyżeczka mleka dodatkowo: lukier rozpuszczona czekolada Mąke z masłem posiekać, dodać cukier puder, jajko i sól. Zagnieść szybko gładkie ciasto i podzielić je na dwie części. Do jednej dodać kakao i mleko. Oba ciasta owinąć w folię(...)jasnego wycinać mniejsze kółeczka. Zlepiac je razem robiąc pyszczek i uszka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 10 minut. Na wystudzonych ciasteczkach narysować lukrem oczy a pyszczki czekoladą. źródło przepisu- Moje Gotowanie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnialukrem, dobre nie tylko na Walentynki :) W końcu mogłam wykorzystać foremkę w kształcie serca i tak powstał dzisiejszy słodki post. Maślane serduszka dość długo zachowują świeżość pod warunkiem zamknięcia ich w szczelnym pojemniku. Inspirowałam się przepisem z blogu Moje Wypiek i . Składniki (na 20 ciasteczek) 180 g masła, w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki cukru pudru 2 szklanki mąki(...)blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nastawić piekarnik do 180 stopni i piec ok. 10 - 15 minut, do momentu zarumienienia się brzegów ciastek. Gotowe studzić na kratce. Lukier - białko utrzeć z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, do momentu powstania gęstej masy. Ostygnięte ciasteczka polukrować. Przepis dodaję do akcji
pink envelopeCiasto drożdżowe: 3,5 szkl mąki pszennej 3 jajka 1/2 szkl cukru + 2 łyżki do drożdży 1 szkl mleka szczypta soli 50 g masła 50 g świeżych drożdży cukier waniliowy Masa serowa: 500 g twarogu półtłustego 2 żółtka budyń waniliowy w proszku 2 łyżki cukru pudru Kruszonka: 150 g mąki 100 g cukru,najlepiej drobnego(...)zimnego masła Lukier cytrynowy: ok 1 szkl cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny bądź limonki Dodatkowo: 4 duże łodygi rabarbaru ( mogą być inne owoce) 1. Kruszymy drożdże i zasypujemy 2 łyżkami cukru,czekamy,aż drożdże się rozpuszczą. W między czasie roztrzepujemy jajka,wlewamy ciepłe mleko,rozpuszczone drożdże - całość mieszamy
Niespełnione zdolności kulinarnełyżka (25 g) miodu 5 łyżek (60 g) drobnego cukru 1 łyżeczka sody 2 łyżki przyprawy piernikowej 1 łyżeczka (8 g) masła 1 małe jajko Lukier: 1 białko 1,5 szklanki (180 g) cukru pudru Przygotowanie: 1) Przesiać mąkę razem z sodą bezpośrednio na stolnicę, dodać miód i wymieszać. 2) Dodać cukier, przyprawę do piernika, masło i jajko. 3) Całość(...)ciasteczka i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 5) Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 min. 6) Przygotować lukier: do miseczki dodać oddzielone białko i około 1,5 szklanki cukru pudru. Następnie utrzeć na jednolitą, gęstą masę. W razie potrzeby dodać cukru. 7) Wystudzone pierniczki dekorujemy lukrem
Fitsweet.mekażdej strony po około minucie, na brązowy, apetyczny kolor. Gotowe pączusie wyławiamy łyżką cedzakową i układamy na talerze wyłożone ręcznikiem papierowym. Gdy pączki stygną przygotowujemy lukier. LUKIER: 200 g przesianego cukru pudru 36-40 g wody (lub przegotowanego zimnego mleka, lub soku z cytryny) Do przesianego cukru dodajemy 36 g płynu, mieszamy. Gdy lukier jest za gęsty
Rozpustne gotowanietrzeba kroić - wystarczy oderwać 😉 P.S. Poniżej jest również instrukcja jak przygotować gwiazdę drożdżową... Składniki: Ciasto: 150 ml mleka 25 g drożdży świeżych 2 żółtka 1 łyżka cukru kryształ 3 łyżki cukru pudru 2,5 szklanki mąki pszennej 50 g masła szczypta soli Nadzienie serowe: 200 g sera białego 1 jajko 1 op. cukru z wanilią Nadzienie makowe: 1 szklanka maku(...)samo postępujemy z pozostałymi 7 parami. Ciasto smarujemy rozbełtanym białkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 min. Studzimy. Lukier: Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek. Wystudzoną drożdżówkę dekorujemy lukrem
Kuchnia MagdaLenymarcepanowej*50 g białego lukru plastycznego**żółty barwnik w proszku lub paściepłatki migdałów4 kostki gorzkiej czekolady (o zawartości kakao przynajmniej 70%)Do masy marcepanowej dodać żółtego barwinka i wyrobić do połączenia koloru. Podzielić na 20 równych części i uformować tułowia pszczółek. Z lukru plastycznego uformować oczy i doczepić je do tułowia. Pozostałą część lukru połączyć z 3 kostkami(...)wersji large:* Domowy marcepan uzyskamy, łącząc mielone migdały z cukrem pudrem w proporcji 1:1 i dodając odrobinę wody oraz esencji migdałowej.** Lukier plastyczny można przygotować samemu. Do tego celu łączymy 400 g cukru pudru z 2 łyżeczkami glukozy i 2 łyżeczkami żelatyny rozrobionej w 30 ml wrzątku. Masę dokładnie zagniatamy i w razie potrzeby dosypujemy cukru bądź dolewamy wody
Food Squarechoinki czy zwykłe kółeczka, potem lukrem pomalować i perełkami zwykłe ciasteczka, na świąteczne zaczarować. Moje choinki, może nie są idealne, ale ich zjadanie z pewnością jest niebanalne. Składniki: ciasto: 500 g mąki pszennej, 2 jaja klasy M, 250 g margaryny do pieczenia, 1 łyżeczka sody, 3 łyżki kakao (30 g), 60 g cukru pudru, pon adto: mąka do podsypania(...)najlepiej podsypać je mąką. Można wałkować przez folię spożywczą. Ciasteczka tuż po wyciągnięciu z piekarnika są miękkie, należy poczekać 1 min. Przekładamy na kratkę do przestygnięcia. lukier: Białka miksujemy, powoli dodajemy cukier puder do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli jest za gęste można dodać kilka kropel soku z cytryny lub wody. Lukier przekładamy do szprycy. Zaczynając od największego ciastka na środku
Moniki Smakołyki