lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:132/284)

Świąteczny makowiec 218

cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżki miodu 2 łyżki rodzynek (bakalii można dać oczywiście więcej, ale nie przekraczać 150g) 2 białka ubite na sztywną pianę Lukier: 1 szkl. cukru pudru kilka łyżek wrzątku Ciasto: Drożdże w garnuszku zasypać łyżką cukru i 2 łyżkami mleka. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 10-15 minut. Mąkę wsypać do miski, dodać szczyptę

Posadzone i zjedzone
Keks 163

masę przelałam d o foremki. Wstawiłam do piekarnika na około 60 minut, do czasu kiedy się keks z wierzchu zarumienił. Środek sprawdziłam patyczkiem.   Keks można oprószyć cukrem pudrem. Ja posmarowałam lukrem (przygotowanym wg tego przepisu ). Na wierzchu rozsypałam owoce kandyzowane, żeby był taki na bogato.   Po wystudzeniu lukru, keks pokroiłam w szerokie kromki       Mój

Kuchnia u Krysi
SERNIK Z JAGODAMI 150

mniejszej części ciasta,środek każdej kratki wypełnić 4-5 jagodami. Piec w temp 180-190 st. C przez ok 1- 1,5 godz. Po upieczeniu przyozdobić białym lukrem bądź posypać cukrem pudrem. Przepis pochodzi z książki s Anastazji,wyjątkowo nic nie zmieniłam.Sernik piekłam pierwszy raz,ale z pewnością nie ostatni

Niespełnione zdolności kulinarne
Jagodzianki 178

Sezon jagodowy trwa.Dziś będą pyszne jagodzianki,jedne z lukrem drugie z cukrem pudrem.   Jagodzianki: 4 szklanki mąki pszennej typ 500 Kłos Pol 5 żółtek  250 ml mleka 6 łyżek cukru brzozowego Kłos-Pol 2  łyżki masła 30 g drożdży świeżych Dodatkowo : jagody 20 łyżek opcjonalnie  Krok 1 Do misy wsypałam

Różowa kuchnia
Truskawianki 191

suchych drożdży 75 g roztopionego, chłodnego już masła 250 ml letniego mleka 1 jajo pół szklanki cukru szczypta soli farsz: 400 g truskawek 4 łyżki cukru lukier: 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki gorącej wody opcjonalnie skórka otarta z 1 cytryny Wykonanie : Przygotować ciasto: drożdże wymieszać z mąką, dodać wszystkie składniki oprócz masła. Wyrobić na elastyczne, jędrne ciasto i dopiero

Poezja Smaków - blog kulinarny
Drożdżówki z Malinami 204

czym polewamy lukrem.   Nadzienie malinowe: 300 g malin mrożonych 80 g cukru kryształu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej   Zamrożone maliny mieszamy z cukrem i mąką.   Lukier: 8 łyżek cukru pudru 4 łyżki soku z cytryny lub gorącej wody   Cukier rozcieramy z sokiem z cytryny lub wodą do białości. Polewamy nim upieczone drożdżówki. The post Drożdżówki z Malinami

Made By Mom And Son
ŚLIMACZKI DROŻDŻOWE SEROWO-JAGODOWE 120

Układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Smarujemy mlekiem. Odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczemy w 180 stopniach 15-18 min. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem

słodki bratek
Kakaowa pychotka z kremem mleczno-galaretkowo-likierowym i truskawkami. 193

puszki mleka skondensowanego nie słodkiego 1 cukier waniliowy 2 galaretki brzoskwiniowe 250 ml wody przegotowanej 2 łyżki żelatyny 100 ml  likieru jajecznego Advocaata   Składniki na lukier: 1 szklanka cukru pudru 3/4 łyżki  likieru jajecznego Advocaata   do dekoracji kulki toffi i posypka waflowa  Cukietria - Sempre   do nasączenia biszkoptu : 1/2 szklanki ciepłej wody 1 łyżka

Sama słodycz i szczypta chili
Drożdżowy placek z jabłkami i cynamonową kruszonką. 203

nagrzewamy piekarnik do temperatury 175-180°C. Wyrośnięte ciasto ostrożnie przekładamy do piekarnika i pieczemy do zarumienienia, czyli około 30 minut. Rumiane ciasto wyjmujemy z piekarnika, dekorujemy cukrem pudrem lub strużkami lukru. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Strucla makowo - marcepanowa 160

cukru z wanilią Nadzienie: 400 g maku 200 g masy marcepanowej 100 g suszonych fig 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 szklanka cukru 2 jajka aromat migdałowy Lukier: 1 szklanka cukru pudru 4 łyżki gorącej wody dodatkowo: posiekane migdały, skórka pomarańczowa, suchy mak Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, jajka roztrzepujemy w miseczce. Suche składniki ciasta mieszamy razem, dodajemy masło

Czary - gary w kuchni
Babka z ajerkoniakiem 199

partiami, po 1 łyżce, po czym każdorazowo dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do silikonowej formy na babkę z kominem. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 170 stopni C. Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki ajerkoniaku 2 łyżeczki soku z cytryny Cukier ucieramy z ajerkoniakiem i sokiem z cytryny. W razie potrzeby dla zagęszczenia dodajemy odrobinę cukru pudru lub rozrzedzamy sokiem

Smakowity Blog Kulinarny
Jogurtowe babeczki Wielkanocne 208

formę metalową wysmarujcie ją masłem i oprószcie mąką lub bułką tartą). Babeczki pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 190 C przez 18-23 minuty.  Babeczki możecie oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.  Smacznego jajka

Niezły Młynek
Ciasteczka wielkanocne z Grześków 359

przygotować, trochę więcej TU 250g margaryny - schłodzona z lodówki   1 jajko - schłodzone z lodówki 1 łyżeczka pasty waniliowej - można zastąpić ziarenkami z laski świeżej wanilii LUKIER: 1/2 szkl. cukru pudru sok z 1/2 limonki 1 łyżka gorącej wody Masę na ciastka wyrabiać jak ciasto kruche, dla przypomnienia kilka przydatnych trików poniżej. Kluczowe zasady przygotowywania ciasta kruchego: Schłodzone składniki - masło

Grunt to przepis!
Rogaliki krucho-drożdżowe z czekoladą 172

zdjęciu poniżej.    4. Układać na papierze do pieczenia, posmarować rozmącony  jajkiem i piec ok. 20 min na złoty kolor. 5. Ostudzone rogaliki posypać obficie cukrem pudrem lub udekorować lukrem

Maślane ciasteczko
Dla tych, co nie mogą spać. Babka waniliowa na jogurcie 148

jajka 150 g cukru 150 ml oleju 450 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 275 g jogurtu greckiego 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lukier: 130 g cukru pudru 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka ciepłej wody dodatkowo: zmielona laska wanilii Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać olej, cały czas miksując. Mąkę przesiać, wymieszać

Pożeraczka, czyli raz adobrze