lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:123/284)

Jagodzianki – mięciutkie pychotki 200

szklanki jagód (świeżych lub zmrożonych, zmrożonych nie rozmrażać) 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej ok. 2 łyżki cukru do posmarowania – roztrzepane widelcem jajko na lukier – pół szklanki cukru pudru i łyżka soku cytrynowego Do miksera wsypać suszone drożdże. Dodać cukier, jajka, mleko, zamieszać wszystko i wyrabiać ok. 15 minut (nie krócej, można także wyrabiać ręcznie). Długość zagniatania ma znaczenie(...)było konieczności obsypywania blatu mąką. Wyłożyć ciasto i rozgnieść dłonią na placek grubości ok. 1. cm. Dużym kieliszkiem do wina , szklanką lub foremką wycinać kółka. Jagody wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Na każde kółko nakładać możliwie dużo (ok. 2 łyżeczki) jagód i zaklejać je dokładnie w środku ciasta tworząc bułeczkę. Wiadomo, im więcej jagód uda nam się upchnąć

Kocham Czekoladę
Choinki drożdżowe 140

piekarnika bułeczki posmarować  jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Piec w temperaturze 180ºC przez około 14 minut. Przestudzić na kratce. Polukrować, ozdobić posypką cukrową. Lukier : 1/2 szklanki cukru pudru 1 - 2 łyżki gorącej wody Cukier puder rozetrzeć z 1 - 2 łyżkami gorącej wody do gładkości

Moje domowe kucharzenie
MAKOWA ROLADA 157

maku 20 dag cukru pudru 1 jajko, 1 żółtko łyżka mąki ziemniaczanej olejek migdałowy orzechy, rodzynki lub puszka gotowej masy makowej 850 g, korzystałam z Helio i dodałam 2/3 puszki WYKONANIE : Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, dodajemy łyżkę mąki i trochę ciepłej wody lub mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka, cukry, masło oraz rozczyn. Mieszamy łyżką(...)dół, u mnie szybko zarumienił się wierzch i przykrywałam folią aluminiową. Pieczemy ok 30-40 minut. Góra i dół ma przybrać złotą barwę . Polewamy polewą, lukrem lub posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :) MAŁA RADA : Żeby wykorzystać całą puszkę maku możemy od razu zrobić ciasto z 1,5 porcji lub podzielić masę makową na pół

Pani na deser
Piernik z marcepanem i powidłami 428

przypraw korzennych 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g migdałów,   100 g marcepanu, 200 g  powideł śliwkowych, 100 ml czerwonego wytrawnego wina,     lukier: 250 g cukru pudru, 2 białka, 40 g kakao, 40 g masła, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style(...)minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Obie mąki przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Miód zagotować z przyprawami (cynamon, goździki, kardamon, gałka muszkatołowa, pieprz, ziele angielskie ). Cukier zagotować z wodą. Połączyć syrop z miodem, przelać do mąki dokładnie wymieszać – wyrobić. Odstawić do ostudzenia. Do przestudzonego ciasta dodawać po kolei jajka cały czas wyrabiając , następnie dodać rozpuszczone masło

królestwo garów
MAKOWIEC 160

mleka 10 dkg masła 15 dkg cukru 3/4 szklanki miodu 3 jajka zawartość środka laski wanilii lub duży cukier waniliowy 10 dkg migdałów rozdrobnionych 10 dkg rodzynek skórka pomarańczowa skórka cytrynowa 10 dkg orzechów włoskich skórka cytrynowa kieliszek rumu ewentualnie słodka śmietana kremówka(...)makowce nakłuwamy cienkim szpikulcem Wkładam do zimnego piekarnika włączając go na 175 stopni. Pieczemy ok.40-50 minut,aż makowce wyrosną i przypieką się z wierzchu. Jeszcze ciepłe lukrujemy lukrem z przesianego cukru pudru utartego z sokiem z wyciśniętej cytryny na gęstą masę. Pasta Fragile lievito

w mojej kuchni
Pączki warszawskie, znakomite! 174

spirytusu (u mnie  ekstrakt z wanilii ) 100 g roztopionego, letniego masła (w oryginale 150g) olej do smażenia drobno posiekana smażona w cukrze skórka pomarańczowa lukier (1 szklanka cukru pudru i 2-3 łyżki soku z cytryny lub wody)      Zaczynamy od przygotowania zaczyny. Drożdże rozcieramy z cukrem i mlekiem, wlewamy do przesianej mąki i ucieramy na gładką(...)miejsce na około 10 minut, czyli aż rozczyn podwoi objętość. W tym  czasie przesiewamy 400 g mąki do dużej miski, podgrzewamy śmietankę, roztapiamy masło, a żółtka ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę. Do mąki dodajemy ubite żółtka, śmietankę, ziarenka wanilii, sól i zagniatamy gładkie, elastyczne, dość rzadkie ciasto. Po około 10 minutach wyrabiania dodajemy letnie masło i dalej

Rozpustne gotowanie
PĄCZKI PIECZONE 170

szklanki mąki pszennej 5 łyżek cukru 3 jajka 170 g miękkiego masła 1/2 łyżeczki soli DODATKOWO : roztrzepane jajko do posmarowania, gęste powidła śliwkowe lub marmolada owocowa, LUKIER: 1 szklanka cukru pudru+2-3 łyżki soku z pomarańczy lub z cytryny, smażona w cukrze skórka pomarańczowa WYKONANIE Drożdże kruszymy do miseczki o wysokich ściankach. Dodajemy 1 łyżkę cukru i rozcieramy łyżką(...)Mieszamy do połączenia składników, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około 10 minut w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.  Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i pozostałe 4 łyżki cukru. Mieszamy i dodajemy wyrośnięty rozczyn z drożdży oraz jajka. Wyrabiamy przez ok. 7 minut, przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych, tzw. haka lub ręcznie, aż ciasto będzie gładkie. Cały czas

cool and minty
Drożdżówka ślimak bogato nadziana 205

mąki pszennej  CIASTO: 500g mąki pszennej   100g cukru 1 jajko ¼ łyżeczki soli NADZIENIE: 1 słoiczek domowego dżemu truskawkowego [300ml] – musi być gęsty i dobrze odparowany LUKIER: 1 szkl. cukru pudru 1 łyżka gorącej wody 2-3 łyżki soku z cytryny Masło roztopić w garnuszku na wolnym ogniu. Dodać mleko i lekko podgrzać, aby było ciepłe. Po zdjęciu(...)wysokiego naczynka i pilnować, gdyż drożdże maja tendencje do kipienia ;) Do dużej miski przesiać przez sitko mąkę – w ten sposób się ją napowietrza i ciasto lepiej rośnie . Dodać sól, cukier i całe jajko oraz rozczyn drożdżowy. Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto.  Leniwiec kuchenny może tu z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte - tylko

Grunt to przepis!
Ślimak drożdżowy z makiem 204

czarnej porzeczki [150ml] – musi być gęsty i dobrze odparowany; można użyć dowolnego dżemu, ważne żeby był jednak lekko kwaskowaty 1/2 puszki gotowej masy makowej [425g]  LUKIER: 1 szkl. cukru pudru 1 łyżka gorącej wody 2-3 łyżki soku z cytryny Masło roztopić w garnuszku na wolnym ogniu. Dodać mleko i lekko podgrzać, aby było ciepłe. Po zdjęciu z ognia(...)wysokiego naczynka i pilnować, gdyż drożdże maja tendencje do kipienia ;) Do dużej miski przesiać przez sitko mąkę – w ten sposób się ją napowietrza i ciasto lepiej rośnie. Dodać sól, cukier i całe jajko oraz rozczyn drożdżowy. Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Leniwiec kuchenny może tu z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte - tylko koniecznie

Grunt to przepis!
ROGALE ŚWIĘTOMARCIŃSKIE 152

masła 85 g rodzynek 85 g migdałów 2 łyżki domowej skórki pomarańczowej (użyłam świeże skórki startej z 1 pomarańczy) 5 średnich jajek olejek migdałowy do smaku Lukier 200 g cukru pudru kilka łyżek gorącej wody 100 g obranych ze skórki i posiekanych migdałów Mak opłukać, zalać gorącą wodą i gotować przez 30 minut na małym ogniu. Często mieszać aby się(...)wodzie. Zmielić razem z makiem. W garnku roztopić masło, dodać cukier i zmielony mak z dodatkami. Posmaży przez 5 minut i ostudzić. Biszkopty zmiksować w malakserze i dodać razem ze skórką do przestudzonej masy. Na koniec stopniowo dodawać jajka mieszając aż się całkowicie wchłoną. Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru, dodać 100 ml ciepłego mleka i 3-4 łyżki mąki

Pieguskowa Kuchnia
Kokosowe babeczki z malinami 189

szklanki wiórków kokosowych 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki mleka +maliny, kokos do dekoracji, mleko, cukier puder Wszystkie suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy mleko, olej, jajko i dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek(...)połowy ciastem, wkładamy do każdej po kilka malin i przykrywamy resztą ciasta. Pieczemy około 15-20 minut. Upieczone babeczki wyciągamy na kratkę, żeby ostygły. W międzyczasie przygotowujemy lukier. Do 1 łyżki cukru pudru dodajemy około 1 łyżeczkę mleka i mieszamy do połączenia składników. Za pomocą kuchennego pędzelka smarujemy babeczki lukrem, obsypujemy wiórkami kokosowymi i dekorujemy malinami. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Pączki (z ziemniaków) z nadzieniem różanym 314

ciepłych ziemniaków dodajemy masło, dokładnie mieszamy. 3. Do małej miseczki kruszymy drożdże, dodajemy do nich odrobinę ciepłej wody (lub mleka) i odrobinę cukru. Dokładnie mieszamy. 4. Do ciepłych ziemniaków dodajemy jajka, cukier, cukier wanilinowy i drożdże. Dokładnie mieszamy. 5. Do ciasta dodajemy przesianą mąkę – wyrabiamy ciasto na pączki. Mąki należy dodać tyle, aby ciasto nie kleiło się do rąk(...)pączki z obu stron na złoty, rumiany kolor. 10. Usmażone pączki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikami papierowym, aby odsączyć z nich nadmiar tłuszczu. Wystudzone pączki podajemy posypane cukrem pudrem lub oblane lukrem. Smacznego! P.S. Aby wszystkim kobietom poszło w cycki

W kuchni Katie
Ciasteczka z miodem gryczanym cynamonowe, imbirowe i kakaowe 158

szklanki cukru pudru - 1 jajko - 1 1/2 łyżki kwaśnej śmietany - 1 łyżeczka sody oczyszczonej dodatkowo: - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1/2 łyżeczki imbiru mielonego - 1 łyżeczka kakao do ozdoby: - lukier (sok z cytryny, cukier puder ) - cukrowa kolorowa posypka do dekoracji Forma: blacha od piekarnika Przygotowanie: W garnku rozpuszczam margarynę razem z miodem. Odstawiam do ostudzenia. Do miski wsypuję wszystkie sypkie składniki(...)wycinam okrągłe ciasteczka. Układam na blasze wyłożone papierem do pieczenia i wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około 10 minut Ostudzone już ciasteczka ozdabiam lukrem i posypuję kolorową posypką

Kuchnia co dnia
Mazurek różano-lukrowy (jajko z żurawiną) 145

jajko z żurawiną) Składniki:   ciasto: -180 g mąki pszennej - 50 g cukru pudru - 50 g margaryny roślinnej - jajko - szczypta soli dekoracja mazurka: - twarda marmolada różana - lukier cytrynowy (sok z cytryny, cukier puder) - migdały w płatkach - suszona żurawina. Forma: blacha od piekarnika   Przygotowanie: Wg przepisu TUTAJ . Z ciasta formułuję kształt jajek. Dekoruję całość płatkami migdałowymi i żurawiną

Kuchnia co dnia
Rogale Świętomarcińskie - Krok Po Kroku 555

miodu 50 gr migdałów 20-30 gr rodzynek 40 gr masła 1 łyżka skórki pomarańczowej 2 białka 100 gr zmielonych biszkoptów parę kropel aromatu migdałowego Lukier : 1 szkl cukru pudru sok z połówki cytryny 1-2 łyżki ciepłej wody Dodatki : do obsypania rogali posiekane migdały lub orzechy Najlepiej na początku pracy postawić koło siebie wagę z funkcja tarowania, gdyż będziemy(...)mógł swobodnie odsączyć się. 2. W garnuszku umieszczamy około 60 ml ciepłego mleka i w kruszymy do niego drożdże wraz z 1 łyżeczka cukru. Odstawiamy do ruszenie (wyrośnięcia ) 3. W misce umieszczamy mąkę, żółtka, pozostały cukier oraz mleko. Następnie wlewamy nasze wyrośnięte drożdże i zaczynamy wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania wlewamy roztopione masło. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około

Gotowanie...to proste !

Proponowane wyszukiwania