lukier z cukru pudru - 4247 przepisów (strona:121/284)

Piernik z marcepanem i powidłami 438

przypraw korzennych 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g migdałów,   100 g marcepanu, 200 g  powideł śliwkowych, 100 ml czerwonego wytrawnego wina,     lukier: 250 g cukru pudru, 2 białka, 40 g kakao, 40 g masła, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style(...)minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Obie mąki przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Miód zagotować z przyprawami (cynamon, goździki, kardamon, gałka muszkatołowa, pieprz, ziele angielskie ). Cukier zagotować z wodą. Połączyć syrop z miodem, przelać do mąki dokładnie wymieszać – wyrobić. Odstawić do ostudzenia. Do przestudzonego ciasta dodawać po kolei jajka cały czas wyrabiając , następnie dodać rozpuszczone masło

królestwo garów
MAKOWIEC 170

mleka 10 dkg masła 15 dkg cukru 3/4 szklanki miodu 3 jajka zawartość środka laski wanilii lub duży cukier waniliowy 10 dkg migdałów rozdrobnionych 10 dkg rodzynek skórka pomarańczowa skórka cytrynowa 10 dkg orzechów włoskich skórka cytrynowa kieliszek rumu ewentualnie słodka śmietana kremówka(...)makowce nakłuwamy cienkim szpikulcem Wkładam do zimnego piekarnika włączając go na 175 stopni. Pieczemy ok.40-50 minut,aż makowce wyrosną i przypieką się z wierzchu. Jeszcze ciepłe lukrujemy lukrem z przesianego cukru pudru utartego z sokiem z wyciśniętej cytryny na gęstą masę. Pasta Fragile lievito

w mojej kuchni
Pączki warszawskie, znakomite! 188

spirytusu (u mnie  ekstrakt z wanilii ) 100 g roztopionego, letniego masła (w oryginale 150g) olej do smażenia drobno posiekana smażona w cukrze skórka pomarańczowa lukier (1 szklanka cukru pudru i 2-3 łyżki soku z cytryny lub wody)      Zaczynamy od przygotowania zaczyny. Drożdże rozcieramy z cukrem i mlekiem, wlewamy do przesianej mąki i ucieramy na gładką(...)miejsce na około 10 minut, czyli aż rozczyn podwoi objętość. W tym  czasie przesiewamy 400 g mąki do dużej miski, podgrzewamy śmietankę, roztapiamy masło, a żółtka ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę. Do mąki dodajemy ubite żółtka, śmietankę, ziarenka wanilii, sól i zagniatamy gładkie, elastyczne, dość rzadkie ciasto. Po około 10 minutach wyrabiania dodajemy letnie masło i dalej

Rozpustne gotowanie
PĄCZKI PIECZONE 181

szklanki mąki pszennej 5 łyżek cukru 3 jajka 170 g miękkiego masła 1/2 łyżeczki soli DODATKOWO : roztrzepane jajko do posmarowania, gęste powidła śliwkowe lub marmolada owocowa, LUKIER: 1 szklanka cukru pudru+2-3 łyżki soku z pomarańczy lub z cytryny, smażona w cukrze skórka pomarańczowa WYKONANIE Drożdże kruszymy do miseczki o wysokich ściankach. Dodajemy 1 łyżkę cukru i rozcieramy łyżką(...)Mieszamy do połączenia składników, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około 10 minut w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.  Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i pozostałe 4 łyżki cukru. Mieszamy i dodajemy wyrośnięty rozczyn z drożdży oraz jajka. Wyrabiamy przez ok. 7 minut, przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych, tzw. haka lub ręcznie, aż ciasto będzie gładkie. Cały czas

cool and minty
Drożdżówka ślimak bogato nadziana 218

mąki pszennej  CIASTO: 500g mąki pszennej   100g cukru 1 jajko ¼ łyżeczki soli NADZIENIE: 1 słoiczek domowego dżemu truskawkowego [300ml] – musi być gęsty i dobrze odparowany LUKIER: 1 szkl. cukru pudru 1 łyżka gorącej wody 2-3 łyżki soku z cytryny Masło roztopić w garnuszku na wolnym ogniu. Dodać mleko i lekko podgrzać, aby było ciepłe. Po zdjęciu(...)wysokiego naczynka i pilnować, gdyż drożdże maja tendencje do kipienia ;) Do dużej miski przesiać przez sitko mąkę – w ten sposób się ją napowietrza i ciasto lepiej rośnie . Dodać sól, cukier i całe jajko oraz rozczyn drożdżowy. Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto.  Leniwiec kuchenny może tu z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte - tylko

Grunt to przepis!
Ślimak drożdżowy z makiem 215

czarnej porzeczki [150ml] – musi być gęsty i dobrze odparowany; można użyć dowolnego dżemu, ważne żeby był jednak lekko kwaskowaty 1/2 puszki gotowej masy makowej [425g]  LUKIER: 1 szkl. cukru pudru 1 łyżka gorącej wody 2-3 łyżki soku z cytryny Masło roztopić w garnuszku na wolnym ogniu. Dodać mleko i lekko podgrzać, aby było ciepłe. Po zdjęciu z ognia(...)wysokiego naczynka i pilnować, gdyż drożdże maja tendencje do kipienia ;) Do dużej miski przesiać przez sitko mąkę – w ten sposób się ją napowietrza i ciasto lepiej rośnie. Dodać sól, cukier i całe jajko oraz rozczyn drożdżowy. Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Leniwiec kuchenny może tu z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte - tylko koniecznie

Grunt to przepis!
ROGALE ŚWIĘTOMARCIŃSKIE 164

masła 85 g rodzynek 85 g migdałów 2 łyżki domowej skórki pomarańczowej (użyłam świeże skórki startej z 1 pomarańczy) 5 średnich jajek olejek migdałowy do smaku Lukier 200 g cukru pudru kilka łyżek gorącej wody 100 g obranych ze skórki i posiekanych migdałów Mak opłukać, zalać gorącą wodą i gotować przez 30 minut na małym ogniu. Często mieszać aby się(...)wodzie. Zmielić razem z makiem. W garnku roztopić masło, dodać cukier i zmielony mak z dodatkami. Posmaży przez 5 minut i ostudzić. Biszkopty zmiksować w malakserze i dodać razem ze skórką do przestudzonej masy. Na koniec stopniowo dodawać jajka mieszając aż się całkowicie wchłoną. Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru, dodać 100 ml ciepłego mleka i 3-4 łyżki mąki

Pieguskowa Kuchnia
Kokosowe babeczki z malinami 198

szklanki wiórków kokosowych 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki mleka +maliny, kokos do dekoracji, mleko, cukier puder Wszystkie suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy mleko, olej, jajko i dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek(...)połowy ciastem, wkładamy do każdej po kilka malin i przykrywamy resztą ciasta. Pieczemy około 15-20 minut. Upieczone babeczki wyciągamy na kratkę, żeby ostygły. W międzyczasie przygotowujemy lukier. Do 1 łyżki cukru pudru dodajemy około 1 łyżeczkę mleka i mieszamy do połączenia składników. Za pomocą kuchennego pędzelka smarujemy babeczki lukrem, obsypujemy wiórkami kokosowymi i dekorujemy malinami. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Pączki (z ziemniaków) z nadzieniem różanym 326

ciepłych ziemniaków dodajemy masło, dokładnie mieszamy. 3. Do małej miseczki kruszymy drożdże, dodajemy do nich odrobinę ciepłej wody (lub mleka) i odrobinę cukru. Dokładnie mieszamy. 4. Do ciepłych ziemniaków dodajemy jajka, cukier, cukier wanilinowy i drożdże. Dokładnie mieszamy. 5. Do ciasta dodajemy przesianą mąkę – wyrabiamy ciasto na pączki. Mąki należy dodać tyle, aby ciasto nie kleiło się do rąk(...)pączki z obu stron na złoty, rumiany kolor. 10. Usmażone pączki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikami papierowym, aby odsączyć z nich nadmiar tłuszczu. Wystudzone pączki podajemy posypane cukrem pudrem lub oblane lukrem. Smacznego! P.S. Aby wszystkim kobietom poszło w cycki

W kuchni Katie
Ciasteczka z miodem gryczanym cynamonowe, imbirowe i kakaowe 165

szklanki cukru pudru - 1 jajko - 1 1/2 łyżki kwaśnej śmietany - 1 łyżeczka sody oczyszczonej dodatkowo: - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1/2 łyżeczki imbiru mielonego - 1 łyżeczka kakao do ozdoby: - lukier (sok z cytryny, cukier puder ) - cukrowa kolorowa posypka do dekoracji Forma: blacha od piekarnika Przygotowanie: W garnku rozpuszczam margarynę razem z miodem. Odstawiam do ostudzenia. Do miski wsypuję wszystkie sypkie składniki(...)wycinam okrągłe ciasteczka. Układam na blasze wyłożone papierem do pieczenia i wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około 10 minut Ostudzone już ciasteczka ozdabiam lukrem i posypuję kolorową posypką

Kuchnia co dnia
Mazurek różano-lukrowy (jajko z żurawiną) 156

jajko z żurawiną) Składniki:   ciasto: -180 g mąki pszennej - 50 g cukru pudru - 50 g margaryny roślinnej - jajko - szczypta soli dekoracja mazurka: - twarda marmolada różana - lukier cytrynowy (sok z cytryny, cukier puder) - migdały w płatkach - suszona żurawina. Forma: blacha od piekarnika   Przygotowanie: Wg przepisu TUTAJ . Z ciasta formułuję kształt jajek. Dekoruję całość płatkami migdałowymi i żurawiną

Kuchnia co dnia
Rogale Świętomarcińskie - Krok Po Kroku 569

miodu 50 gr migdałów 20-30 gr rodzynek 40 gr masła 1 łyżka skórki pomarańczowej 2 białka 100 gr zmielonych biszkoptów parę kropel aromatu migdałowego Lukier : 1 szkl cukru pudru sok z połówki cytryny 1-2 łyżki ciepłej wody Dodatki : do obsypania rogali posiekane migdały lub orzechy Najlepiej na początku pracy postawić koło siebie wagę z funkcja tarowania, gdyż będziemy(...)mógł swobodnie odsączyć się. 2. W garnuszku umieszczamy około 60 ml ciepłego mleka i w kruszymy do niego drożdże wraz z 1 łyżeczka cukru. Odstawiamy do ruszenie (wyrośnięcia ) 3. W misce umieszczamy mąkę, żółtka, pozostały cukier oraz mleko. Następnie wlewamy nasze wyrośnięte drożdże i zaczynamy wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania wlewamy roztopione masło. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około

Gotowanie...to proste !
Rogale Świętomarcińskie 1948

cukru 250 g miodu 100 g migdałów 80 g rodzynek 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 300 g  pokruszonych biszkoptów 80-90 g masła 4 – 5 jaj  Lukier: 200 g cukru pudru kilka łyżek soku z cytryny 100 g posiekanych migdałów do posypania rogali 100 skórki kandyzowanej z pomarańczy Nadzienie : Mak wypłukujemy, przekładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy(...)roztrzepujemy drożdże z 2 łyżkami cukru, 3 łyżkami mąki i 100 ml ciepłego mleka. Mieszamy i przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Masło stapiamy na małym ogniu. Jajka ubijamy z cukrem i z cukrem waniliowym na puszystą, gęstą masę. Mąkę przesiewamy, wsypujemy do dużej miski, dodajemy zaczyn, ubite z cukrem jajka, mleko, sól. Ugniatamy ciasto

Bon Appetit Małgorzaty
Jagodzianki – prosty przepis 168

jajka 10 żółtek 2 łyżki pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego (można pominąć) 200 g drobnego cukru + 2 łyżki do drożdży 200 g (kostka) masła około 500 g jagód 1 kg mąki pszennej + około 300 g do podsypania 3 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki brązowego cukru jajko i ½ szklanki mleka do posmarowania jagodzianek. Pamiętajcie, żeby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Czyli(...)stopni, grzanie góra-dół. Jagodzianki przed włożeniem do piekarnika smaruję mieszanką mleka i jajka. Piekę około 15 minut, aż będą pięknie złoto-brązowe. Wystudzone jagodzianki można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Ja przed pieczeniem posypałam je kandyzowanym cukrem. Kilka porad: Jagodzianki róbcie partiami, ciasto pod ściereczką nie wyschnie, a nie ma sensu wszędzie układać blach z ciastkami. Z podanych

ladykitchen
Rogale świętomarcińskie 168

świeżych drożdży 120 g masła 120 g cukru 2 jajka + 1 żółtko (brak na zdjęciu) 1 płaską łyżeczkę soli           Składniki na lukier: 200 g cukru pudru 3 łyżki gorącej wody   Do dekoracji: posiekane migdały skórka pomarańczowa Przepis podaję wcześniej. Przed świętem. Jeśli chcecie upiec takie rogale, musicie po prostu zdobyć   biały(...)miseczce roztarłam drożdże z 2 łyżeczkami mąki (z 1 kg), 2 łyżeczkami cukru (ze 120g) i 100 ml ciepłego mleka (z 400 ml). Przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 120 g masła roztopiłam w rondelku na małym gazie. Jajka i żółtko ubiłam z cukrem na puch. Do misy miksera wsypałam mąkę, dodałam rozczyn, ubite jajka (wówczas ciasto

Kuchnia u Krysi